Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała czarna w kubku

ile kosztuje utrzymanie małego dziecka?

Polecane posty

Gość mała czarna w kubku
a o co chodzi z tymi butelkami? napisz coś więcej bo nic nie wiem

Gość 7-8 tys za wyprawkę
ja wykorzystałam wielką ławę, na połowie miałam waty, kompresiki dla dziecka na drugiej kocyk i przewijałam malucha. Aha i nie korzystałam z chusteczek nawilżających do 3 miesiąca życia tylko wata i woda dzieki temu zero odparzeń i podrażnień.

Ja korzystałam tyle czasu z husteczek i żadnych odparzeń ani uczulenia nie było... a bawić się w waciki i wodę mało komu się chce.

Gość dla niektórych kobiet
dziecko to taki gadżet, przedmiot prestiżu itd. coś jak dla niektórych facetów samochód - oni też kupują różne snobistyczne pierdoły, akcesoria do swojego cacuszka. Tak samo ten typ kobiet kupuje akcesoria do dziecka. Zresztą poczytajcie elaboraty niektórych walniętych mamusiek nt wybóru głupiego wózka - całkiem jakby kupowały furę za 200 tyś. ---> Shiva27 - dziecko się KŁUJE a nie KUJE, analfabetko. Nawet jeśli chodzi o wypasione fullserwisowe szczepionki.

Gość 7-8 tys za wyprawkę
Bisfenol A (BPA, dian, 2,2-bis(p-hydroksyfenylo)propan) - związek organiczny należący do rodziny fenoli. Istnieją przypuszczenia, że może być przyczyną niektórych chorób. Właściwości * słabo rozpuszczalny w wodzie * dobrze rozpuszczalny w roztworach wodorotlenków litowców, acetonie, etanolu, metanolu, eterze dietylowym i bezwodnym kwasie octowym * zaburza działanie hormonów Otrzymywanie Otrzymywany jest w wyniku kondensacji fenolu i acetonu wobec żelowej, silnie kwaśnej żywicy jonowymiennej jako katalizatora. Zastosowanie * produkcja tworzyw sztucznych, poliestrów (głównie poliwęglanów) polieterów (polisulfony), żywic epoksydowych * przeciwutleniacz w środkach spożywczych i kosmetycznych * produkcja niektórych wysokojakościowych przezroczystych plastików (np. butelek do karmienia niemowląt) * składnik żywic wyścielających większość metalowych puszek do przechowywania żywności. właśnie butelki BPA free są pozbawione tej substancji, poczytaj na innych forach o aferze jaka byla w Kanadzie niedawno (z półek zniknęły wszystkie plastikowe butelki a rodziców prosili oddawanie nawet starych butelek i zwracali za nie pieniądze) niestety na Europejski rynek nadal są wprowadzane zwykłe butelki, nie ma sie kto za to zabrać :(

Gość dla niektórych kobiet
ps. no i nie od dziś wiadomo że Polska to farmaceutyczny śmietnik dla różnych wycofywanych bubli z Zachodu (vide: przykład "nowych i lepszych" pigułek anty). Ale co poniektórzy sikają z radości po nogach, jakie to oni drogie i nowoczesne leki kupują.

Gość 2-3 paczki pampersow
na miesiac????????????????????????????to co zmieniasz mu co 8-12 godzin????????????(1paczka=30 sztuk chyba ) biedne dziecko

Gość 7-8 tys za wyprawkę
Myślę że tyle samo z wacikami pracy co z wyjęciem chusteczki z opakowania, w każdym bądź razie mi ręce nie odpadły O butelkach i tej aferze więcej możesz przeczytać tu http://www.rodzinko.pl/viewtopic.php?t=4407

Gość shiva27
2-3 paczki pampersów chyba już nie masz co pisać, nikt nie napisał że używa 2-3 paczek po 30 sztuk....osoby które kupuja pampersy wiedza, że są pakowane w różnych ilościach...

Gość penelopa pomponia
heh ja tam sie matkom nie dziwie, z kazdej strony słysza ze musi miec dla dziecka to, to i tamto i jeszcze coś tam innego. A jak sie ma kase to takie myslenie sie wkrada: swojemu dzecku odmówie? Trzeba myśleć logicznie wiadomo, że teraz na dzieciach koncerny zbijaja fortune trzeba usiasc i sie zastanowic czy dany produkt jest dla mnie niezbędny. Co do szczepionek to niestety zyjemy w takim kraju ze nawet lekarzowi w 100% ufac nie mozna bo podpisuja kontrakty z jakimis przedstawicielami koncernów farm. i trzepią kase. W kwestii szczepionek jeszcze sie nie orientowałam co i jak, planuje podpytac kilku lekarzy, jakies tam wycofują na zachodzie skojarzone, ale czy to ten sam produkt co na naszym rynku to nie wiem, ale planuje sie dowiedziec;)

Gość 7-8 tys za wyprawkę
A tak w ogóle to jesteście walnięte dobrze wszystkie, ja wiem wszystko najlepiej więc po co te komentarze. Moje dziecko nie ma dodatkowych szczepień, było chore już kilka razy na choroby o jakich nawet pewnie nie słyszałyście:-( więc uczcie się od doświadczonej matki z zagranicy:-)

Gość mała czarna w kubku
to jak sie dowiesz to tu napisz:P czy 300zł miesięcznie dla dziecka staczy? nie chciałabym więcej wydawać...

Gość 7-8 tys za wyprawkę
Ja powiem tak, własnemu dziecku nie odmówię to akt ale trzeba zastanowić sie kilka razy czy nie zrobimy dziecku krzywdy, czy to co zamierzamy kupić jest naprawdę istotne dla dziecka czy czasami to nie wpływ reklamy kieruje naszym wyborem. A teraz was zastrzelę :P ja jeżdżę dumnie Polskim wózkiem po który jechałam specjalnie do Polski i kosztował w grudniu ubiegłego roku 650 zl !!! tak ! ale tu w UK nie kupiła bym wózka tak zabudowanego, na takich kołach jak chciałam z tak dużą gondolą są jakieś cudaki za ciężkie pieniądze a ja jestem megazodowolona z ubiegłorocznego zakupu. Moje dziecko ma 8 miesięcy i nadal sie w niej spokojnie mieści nie musi marznąc w spacerówce czy nie musiał krzywic kręgosłupa w doczepianym foteliku i mam w nosie co inni myślą ważne ze mody jest zdrowy i zadowolony. Mniej paczcie na to co ludzie powiedzą a będzie Wam się żyło lepiej. Ps kilka razy podchodziły do mnie angielskie mamy i pytały gdzie kupiłam taki ładny duży wózek :D :D :D

Gość 2-3 paczki pampersow
17:25 [zgłoś do usunięcia] kaska552 dady z biedronki kosztuja ok 30 zł czasem kupuje 2 paczki albo 3 ale z 3 idzie kilka pampersow tylko.

Gość penelopa pomponia
nie przewidzisz czy starczy czy nie jak bedzie zdrowe, bez alergii na cycu to na pewno ale różnie w zyciu bywa ale na prawde nie ma koniecznosci wydawania 1000 zł miesiecznie na pierdoły! Dziecko ma byc najedzone, czyste, wyspane i ubrane. Co do tego ostatniego ja ciuszki kompletowałam przez całą ciąże i mam całą szafe wszystko z lumpexu i prezenty wydałam moze łąznie z 50 zł i to pewnie starczy do roku bo rozmiarówka pełna gama!

Gość shiva27
ja co do szczepionek skojarzonych radziłam się znajomej pediatry, zdecydowanie była za. Jest to dobra przyjaciółka rodziny, więc gdyby niczym się nie różniły od tych z NFZ na pewno by mnie nie naciągała, szczególnie przy 3 dzieci:-) ale wybór każdy ma i to jego decyzja.

Gość 7-8 tys za wyprawkę
17:50 fajny podszyw :p kogś coś zabolało widze :) Douczona jestem, bo skończyłam kilka szkół nawet o profilu pedagogicznym więc skoro o dzieciach mowa to jestem w temacie ;) Moje dziecko ma dodatkowe szczepienia, ponieważ w Polskiej przychodni doszczepilam go na rota-wirusy i żółtaczkę -ale wcześniej nie pisaliśmy o dodatkowych szczepieniach tylko o skojarzonych więc kłania sie czytanie ze zrozumieniem;)

Gość nie chłopak
pieluszki dada są pakowane po 78 szt (rozmiar mini do 6 kg), midi po 64 szt.

Gość 7-8 tys za wyprawkę
i to by było na tyle mojego wolnego czasu,uciekam, miłego wieczoru życzę :)

a ja dziecka dodatkowo nie szczepiłam tylko tak jak kazał kalendarz szczepień i nic się dziecku nie stało. nie wydałam pieniędzy nie dlatego ze mi szkoda ale że nie jestem przekonana do tych niby lepszych i mniej ukłuc i te ble ble.

hmm ja tez dodatkowo nie szczepilam, nie wiem jakos na nowosci zle reaguje i ze to tak na 100 nie sprawdzone, wtedy jakos tak myslalam a z nmalym jak najbardziej wsio ok zdrow jak ryba...teraz jakbym byla w pl to to napewno szczepilabym normalnym systemem plus dokupilabym szczepionke przeciwko pneumokokom i rotawirusom;) bo tez tak mozna zamiast 5in 1 badz 6 in 1...i kasa mniejsza co do wydatkow ...tez mnie ta suma 7-8tys zamurowala:O co do autorki i ze chce wydac 2-2,5 tys na wyprawke, spokojnie sie w tym mozesz zmiescic, to po prostu zalezy od tego co bedziesz chciala kupic , jesli tylko to co jest niezbedne i cena nie jest zbytnio wygorowana;) a uzywane rzeczy wcale nie sa takie zle i tym bardziej w okresie gdzie dziecku jest to NAPRAWDE obojetne bo co innego ubierac starszaka ktory chce sie juz stroic i szpanowac w szkole hehe

tak samo dziecku ie obone czy siedzi w wozku quinny czy w wozku za 500zl , tak samo czy ma wanienke z odplywem czy bez ... sama mozesz zadecydowac ile bedziesz chciala wydac na wyprawke!!!

Gość mała czarna w kubku
dokładnie, nie będę szaleć z firmami bo też zawsze powtarzam, ze dziecku jest obojętne czy za przeproszeniem sra w pampersy czy w dada, czy jeździ w wózku za 5000tyś czy za 600zł itd...nie można dac się zwariować...

Ja szczepiłam wszystkie dzieci na NFZ,Najmłodszy ma opóźnione szczepienia bo dużo chorował i tak wyszło,uważam,że to wystarczy,dokupię tylko na pneumo i menignokoki i starczy,nie ma co szaleć,moje najmłodsze dziecko niedługo będzie mieć rok i 4 miesiące i jakby tak podsumować,to wychodziło mi miesięcznie mniej więcej tak: 2- 2,5 paczki pieluch Dada z biedronki - jedna ok,30 zł Mleko Bebiko - 1 paczka na jakieś 5 dni - 11 zł za sztukę kaszki,najpierw ryżowe,potem mleczno ryżowe ok.5-6 zł za paczkę,jedna na jakieś 3-4 dni Soczki,ok 3 zł za jeden To by było podstawowy zestaw,zupki sama gotowałam,ciuszki w lumpeksach,a większość od znajomych po ich dzieciach,acha,kosmetyki - puder Alantan,a przy drobnych odparzeniach tormentiol,brudzi,ale dla moich był najlepszy,mokre chustki,też z biedronki,zwykła oliwka i mydełko bambino-stara sprawdzona firma,po oliwce johnsona ( dostałam dla malucha w prezencie ) mały dostał wysypki i musiałam ją odstawić.Wózek kupiłam nowy,za całe 550 zł,zwykły,beż żadnych bajerów,dwufunkcyjny-głęboki i spacerówka,sprawdza się nieźle,jestem zadowolona,ciuszki i kocyk na odbiór ze szpitala,10 tetrówek i to chyba tyle,resztę rzeczy,łóżeczko,wanienkę,przewijak,miałam jeszcze po starszych dzieciach.Dobrą alternatywą są komisy dziecięce,można kupić fajne,niekiedy firmowe rzeczy za niewielkie pieniądze

niestety ale dziecko z mca na mc wiecej kosztuje, pamietam jak dwa lata temu cieszylam sie ze pomijajac wyprawke za ok 1500-2tys to wydawalam pzrez pierwsze 3 mies ok 120-150zl na dzieckoa le coz potem bylo coraz wiecej potzreb a dzis to wydaje kolo tysiaca a raczej wiecej, samo pzredszkole 700zl :/ a gdzie jakies ciuszki zabawki :/ mam nadzieje ze na drugie bedzie mneij bo wiele rzeczy zostaje ale jedzenei przeciez tez trzeba bedzie kupic wiec...

Gość lusiaaaaaaaaaaaaaa
Paulina80 - ile wydajesz na pieluchy i środki higieniczne??? Co Ty te dziecko w wodzie ze złotem kąpiesz? ja ok. 100zł, +chuteczki 20zł+Oilatum do kąpieli (25zł)+ waciki (3-5zł) - a na co Ty tyle wydajesz? Dodam, że używam oryginalnych pampersów, chusteczek..... Moja córka też ma 5 miesięcy.

Gość maja papaja
Koszty wyprawki i utrzymania dziecka przez pierwszy rok jego życia to naprawdę pikuś w porównaniu z tym co czeka cię prze kolejne 22 lata jego życia. :P

Gość mała czarna w kubku
mysza no jak przedszkole czy żłobek to ja wiem, ze więcej ale akurat z moim dzieckiem będzie miał kto zostać więc to mi odpada.