Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lasjkghfljdshgrjshgdjlkhdkrj

Wystawić negatywa? Doradźcie

Polecane posty

Otóż zamowiłam na allegro u pewnej pani tusz do rzęs. I w sumie to tak, jest pełny ale jest strasznie wyschnięty, szczoteczka zmieniła całkowicie kształt (włoski się do niej poprzylepiały, czyli wygląda jak patyczek, trzeba do niej dolewać wody żeby na jakiśczas dozyskała kształt i w ogole dało się nią malować.)Po dostaniu tego tuszu wysłałam do sprzedającej maila z pytaniem czy tusz oby napewno jest nowy i czy nie był otwierany bo chciałabym najpierw wykończyć stary i dopiero zacząć ten. Pani stwierdziła że "otworzyła tylko tusz rzeby zobaczyć szczoteczkę, i tusz ma ok 2 miesiące, jej zdaniem jest świerzutki i jest z perfumerii" - to już mnie zdziwiło, poniewaz nie było o tym mowy w aukcji. Tusz ten kosztuje w perfumerii ok. 115zł, ona mi go sprzedała na kup teraz za 68zł. I od razu wystawiła mi pozytywa. Ja jednak nie byłam pewna i stwierdziłam że pomaluję się nim od razu i się pomalowałam no i właśnie okazało się, ze tym tuszem praktycznie nie da sie malowac:O Tego samego dnia napisałam do tej babeczki, że sory ale tusz jest nieswierzy i chce go odeslac bo nie da sie nim malowac. A ona na to z pretensja ze jakto, ze sprzedala mi tusz z perfumerii i ze zwrotow nie przyjmuje, ze tak jest na jej stronie "o mnie". Z jednej strony jestem zła, bo kurde znam ten tusz i wiem ze jest stary, a z 2 wydaje mi sie ze ona nie jest swiadoma tego w jakim ten tusz jest stanie :( Wystawic je negatywa?

to dziwne że ona pierwsza wystawiła ci komentarz i to w dodatku pozytywa

kant - i jeszcze zdziwilo mnie to ze sprzedaje mi tusz po dwa razy nizszej cenie niz za niego zaplacila... Czyli moze pouzywala go troche, nie spasowal jej, odstawila a po kilku miechach stwierdzila ze sprzeda :O Ale moze sie myle. Kurcze nie chcialabym wystawic komentarza ktory bedzie dla kogos krzywdzacy, jesli ona np. jest w pewni przekonana ze tusz jest super, a to ja wydziwiam :O

limonka no dokladnie :O Moze myslala ze rzeczywiscie odstawie go do lodowki na 3 miechy a pozytywa wystawie dlatego ze ona mi wystawila??

Gość powiem tak.....
odeslac w ramach reklamacji. jesli to firma to musi przyjac zwrot niezaleznie co sobie na o mnie napisze tzn. musiala poniewaz oddac mozna rzecz nieuzywana a ty tusz uzylas wiec pozostataje reklamacja.

Gość
Taki szajs za 68 zeta,tylko negatyw.Tym bardziej że Ona Ci już wystawiła pozytywa.

Gość
Oczywiście jeśli nie dojdziecie do porozumienia :)

nie, to nie firma, tylko ona sobie tam sprzedawala kilka rzeczy, ale to prywatna osoba :(

Gość nie przejmuj się
Zastanawia mnie w ogóle co to za tusz za taką kasę? Mnie żal jest wydać 30 zł na tusz ;p W każdym razie nie powinnaś się obawiać i wystawić negatyw, tym bardziej, że pisałaś do niej maila a ona nie chce współpracować. Kiedyś myślałam, że ludzie przesadzają w komentarzach negatywnych i neutralnych, ale sama natrafiłam na sprzedawcę mało profesjonalnego, ma sporo negatywów i uważam, że słusznych i dziwią mnie te "super wspaniałe" pozytywy, niektóre wręcz wyglądają podejrzanie.

Gość powiem tak.....
Taki szajs za 68 zeta,tylko negatyw.Tym bardziej że Ona Ci już wystawiła pozytywa. - dlatego nikt nie wystawia komentarzy pierwszy. to nie sztuka wystawic komus nega jak da pozytyw :O mozesz w ciagu 10 dni odstapic od umowy . towar jest niezgodny z umowa wiec odstepujesz, proste. odsylasz jej produkt za potwierdzeniem odbioru i prosisz o zwrot kasy. nie to sie w sadzie spotykacie - przestan bzdury pisac:O oddac mozna towar NOWY nadajacy sie do dalszej odsprzedazy. podstawa prawna ustawa o sprzedazy na odleglosc reklamowac niezgodnosc z umowa (nie oddac) mozna przez 24 miesiace od daty zakupu.podstawa ustawa o sprzedazy konsumenckiej i odpowiedzialnosci za produkt niebezpieczny. nie wiesz nie wprowadzaj innych w blad.

Skopiuje wam jak wygladala nasza rozmowa: JA Witam, paczuszka właśnie do mnie doszła ;) Chciałam wiedzieć tylko czy nie wie Pani czy tusz był już otwierany?? Bo nie wiem czy może poleżeć troche w lodówce aż wykończe stary czy nie obeschnie ;) Pozdrawiam Ona witam, ja go otworzyłam aby zobaczyć jaką ma szczoteczkę ale myślę że spokojnie może poleżeć ponieważ jest świeży , kupiony był ok 2 miesiące temu pozdrawiam JA Witam, ja zamwiłam u Pani tusz i niestety ale świerzość tuszu pozostawia wiele do życzenia.... Tuszem w ogóle nie dałoby się pomalować ponieważ szczoteczka całkowicie straciła swój kształt. Znam ten tusz bardzo dobrze i albo nie jest oryginalny, albo jest poprostu stary... Chcę go zwrócić, przykro mi że taka sytuacja ma miejsce, mam nadzieję, że jest to niedopatrzenie a nie próba oszukania kogoś i wciśnięcia starego tuszu... Bardzo proszę o dane do zwrotu, pozdrawiam Ona :zmartwię Panią ale zwrotów nie przyjmuję - taka informacja zresztą jest zawarta na allegro w części " o mnie"... sprzedałam Pani oryginalny tusz kupiony w perfumerii o czym może się Pani przekonać porównując go Pani z takim samym tuszem np w sephorze czy innej perfumerii, polecam taką drogę sprawdzenia ponieważ chyba nie zna Pani tego tuszu, natomiast z pewnością nie jest to produkt stary - tusz stary jest zeschnięty i kruszy się a w tym przypadku jest to niemożliwe Ja Tak, tylko na aukcji nie poinformowała Pani że tusz jest stary i zaschnięty :/ i to nie jest zwrot (do którego notabene też mam prawo, gdyż kupiłam w opcji "kup teraz"), tylko reklamacja. Czuję się oszukana. Ona To ja czuję się oszukana. Nie sprzedałam Pani "starego zeschniętego "produktu i jest to dla mnie oczywiste. Rozumiem że Pani po wypróbowaniu tuszu stwierdziła że jednak Pani nie odpowiada ale mogła Pani skorzystać z testera w jakiejkolwiek perfumerii przed zdecydowaniem się na jego zakup a nie teraz wmawiać że ktoś sprzedał Pani nieoryginalny , stary produkt !!

ciekawy jestem , czy na pewno ten 10 dniowy okres dotyczy zakupów na portalach aukcyjnych ? bo kiedyś tam czegos podobnego szukałem i trafiłem na jakąs informacje w tym stylu

Gość powiem tak.....
nie masz prawa do zadnego zwrotu i nigdy nie mialas.wprowadzili cie w blad a ona nie ma prawa nie odniesc sie do reklamacji co nie znaczy ze musi ja przyjac nie przyjmie tylko i wylacznie sad wydzial sywilny a i efekt niepewny. nastepnym razem kup nowy w perfumerii.

Gość powiem tak.....
tak dotyczy wszystkich zakupow na odleglosc wiec na aukcji czy przez telefon rowniez ALE NIE dotyczy zakupu z licytacji.czyli kup teraz tak aukcja z licytacja nie. dotyczy tylko towarow nowych zakupionych od firmy. osoby prywatne nie musza przyjmowac zadnych zwrotow wiec nie piszcie takich bredni jak nie wiecie bo tylko wprowadzacie w blad.

powiem tak... - wez wyluzuj przeciez nie bede sie sadzic o tusz :O Zawsze kupuje na allegro bo jest poprostu taniej. Ja mam dylemat co do tego czy jej negatywa wystawic a nie czy isc z tym da sadu, cia i kgb :O

Gość powiem tak.....
czy tak trudno poszukac i przeczytac zanims ie napisze glupote :O Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. 2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne). Art. 4. Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej wykonania. Art. 5. Przepisów o umowach zawieranych z konsumentami poza lokalem przedsiębiorstwa nie stosuje się do umów: 1) o charakterze ciągłym lub okresowym, zawieranych na podstawie oferty sprzedaży lub przez odwołanie się do ogłoszeń, reklam, cenników i innych informacji skierowanych do ogółu albo do poszczególnych osób, jeżeli konsument mógł uprzednio zapoznać się z treścią otrzymanej oferty lub informacji pod nieobecność drugiej strony umowy, a zarazem w tej ofercie lub informacji, jak i w umowie zastrzeżono prawo konsumenta do odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni od dnia jej zawarcia, 2) sprzedaży artykułów spożywczych dostarczanych okresowo przez sprzedawcę do miejsca zamieszkania konsumenta, 3) powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego, o wartości przedmiotu umowy do równowartości 10 EURO, 4) o prace budowlane, 5) dotyczących nieruchomości, z wyłączeniem usług remontowych, 6) ubezpieczenia, w tym o członkostwo w otwartych funduszach emerytalnych, oraz reasekuracji, 7) dotyczących papierów wartościowych oraz jednostek uczestnictwa w funduszach powierniczych i inwestycyjnych (usługi inwestycyjne). 3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach: 1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1, 2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania, 3) umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym, 4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą, 5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu, 6) dostarczania prasy, 7) usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych. Art. 11. 1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia. 2. Umowa powinna określać miejsce i sposób składania reklamacji, nie powodujące nadmiernych trudności lub kosztów po stronie konsumenta. Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów: 1) z wykorzystaniem automatów sprzedających, 2) z wykorzystaniem innych automatów umieszczonych w miejscach prowadzenia handlu, 3) dotyczących inwestycji kapitałowych, 4) ubezpieczenia, w tym o członkostwo w otwartych funduszach emerytalnych, oraz reasekuracji, 5) związanych z wykonywaniem czynności bankowych oraz takichże czynności dokonywanych przez spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe, 6) rent, 7) dotyczących terminowych operacji finansowych i opcji, 8) zawartych z operatorami telekomunikacji przy wykorzystaniu publicznych automatów telefonicznych, 9) dotyczących nieruchomości, z wyjątkiem najmu, 10) sprzedaży z licytacji. 2. Przepisów art. 9, 10 i art. 12 ust. 1 nie stosuje się do: 1) sprzedaży artykułów spożywczych dostarczanych okresowo przez sprzedawcę do mieszkania lub miejsca pracy konsumenta, 2) świadczenia, w ściśle oznaczonym okresie, usług w zakresie zakwaterowania, transportu, rozrywek, gastronomii; w wypadku rozrywek na świeżym powietrzu przedsiębiorca może zastrzec także wyłączenie obowiązku zawiadomienia o niemożności spełnienia świadczenia, o którym mowa w art. 12 ust. 2, jednak tylko we wskazanych w umowie okolicznościach.

powiem tak..... - gowno wiesz. Czy to jest osoba prywatna czy nie to jej psim obowazkiem jest wystawiac aukcje zgodne z prawda!! s. slyszalam o przypadku kolesia ktory zamowil telefon a dostal ziemniaka :P

Gość nie przejmuj się
MNie dziwi to jak już ktoś pisał, że Ona Ci wystawiła pierwsza komentarz. Zwykle kupujący pierwszy wystawia. Dlatego jeżeli Ona już to zrobiła to trudno, Ty się wywiązałaś z zakupu. Właśnie zaobserwowałam coś takiego, że jak kupujący daje negatywa albo neutral to sprzedający odpowiada tym samym, nawet jeżeli kupujący się wywiązał.

Gość powiem tak.....
ja uwazam ze nie bo brak dowodow na to iz tusz jest stary to tylko twoje stwierdzenie. pamietaj ze wystawienie oszczerczego komentarza moze sie zle skonczyc oto przyklad http://www.multiagencja.slask.pl/nakaz.jpg uwazam ze jesli ktos ci dal pozytywa to jest pewien ze tusz byl dobry wiec albo odeslanie go w ramach reklamacji okaze sie zalatwieniem sprawy bo pani stwierdzi ze tusz jest wyschniety jesli tak jest lub tusz jest dobry. nie znam przypadku aby ktos sprzedawal watpliwy towar i pierwszy wystawial komentarze a mam konto 7 lat i kilka tysiecy transakcji przeprowadzilem.

Gość powiem tak.....
Czy to jest osoba prywatna czy nie to jej psim obowazkiem jest wystawiac aukcje zgodne z prawda!! - skoro jestesmy przy psahc twoim psim obowiazkiem jest skorzystac z reklamacji zamiast jeczec na forum. jak ta pani sie tu wypowie to bedziemy mogli ocenic kto ma racje czesto okazuj sie ze pieniacz zakladajcy jakis temat nie potrafi sie poslugiwac tym co kupil a nie ze to jest zepsute.

powiem tak... - hahah anie rozsmieszaj mnie co to jest?? :D:D Ja takie dostawalam jaka mandatu nie zaplacilam HAHAHA Ona wystawila mi pozytywa w momencie kiedy ja jej napisalam ze chce wlozyc na jakis czas tusz do lodowki w celu wykonczeniai starego. Moze poprostu myslala ze wystawie pozytywa bez otwierania tuszu w celu zalatwienia sprawy.

Gość nocny doradca
Dużą ma sprzedaż? Jeśli tak zagroź podesraniem do US. Mnie pomogło gdy jeden chuj supersprzedawca podobnie pogrywał.

Gość powiem tak.....
to ze kupujacy zaplacil nie znaczy ze sie wywiazal jesli nie rozumie np. ze jak cos nie gra to sie reklamuje i daje negatywa to zasluguje na to samo. zakupy na odleglosc sa dla rozgarnietych, ociezali umyslowo powinni robic zakupy w pobliskim sklepie poniewaz potrzebuja indywidualnego opiekuna. autorka nawet sama nie wie jako komentarz wystawic wiec moze nie wie tez czy tusz jest wyschniety czy nie. jak ktos wie co nalezy zrobic to i wie jak transakcje ocenic.

powiem tak... - jaki moim obowiazkiem jest korzystanie z reklamacji? To jest tylko moim prawem :) Tak samo topiki moge sobie zakładac jakie mi się podoba, przykro mi :) A jak ju znapisalam tuszu tego używam od dawna i bardzo dobrze umiem sie nim poslugiwac, wic nie psiocz tu :D

Gość nie przejmuj się
Tylko, że często nie opłaca się reklamować bo zazwyczaj koszty reklamacji, czyli odsyłki spadają na kupującego ! I nie mów o wątpliwym towarze. Sprzedawca zawsze uważa, że On i jego towar jest ok. Sama ostatnio reklamowałam jedną część towaru- na własny koszt, po czym przysłali z powrotem i część dalej nie działała ! Ale już to olałam bo szkoda nerwów i kasy.

ja bardzo dobrzewiem jaki tusz jest i nie mam co do tego watpliwosci a jakbys chciala wiedziec to dylemat mam gdyz mam poprostu zbyt wielkie serce :D:D:D A może to ty jestes tą pindunia ktora mi ten tusz stary wyslala i dlatego tak sie tu ciskasz?????

"uwazam ze jesli ktos ci dal pozytywa to jest pewien ze tusz byl dobry wiec albo odeslanie go " 1) przecież sprzedający powinien oceniać to czy dostał kasę w terminie a nie to czy wysłał dobry towar :D 2) może stawiać pozytyw w ramach gry psychologicznej i zmuszenia do odwetu

BNB - dokladnie tak mi sie wydaje. Mysle ze ona mi wystawila tego pozytywa dlatego zebym ja tez jej wystawila i zeby sprawa sie zakonczyla... A jak za 3 miesiace bym jej wyslala maila ze tusz jest stary to by mniei wysmiala ze po 3 miesiacach do niej pisze o tuszu :D

a pomijając już wszystko autorka jest sama sobie winna. odkupując tusz za połowę sklepowej ceny i nie podejrzewając, że jest walnięty. Albo zużyty i jakoś na lewo napełniony. Rozumiem stare ubrania dla dzieci, wózek czy podobne rzeczy które się szybko starzeją i w dobrym stanie nie są już do niczego potrzebne. Ale co do okazji na rzeczach szybko zużywalnych to bym był podejrzliwy. nic osobistego :)