Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarna1110

Rok,dwa lata po ślubie-czego się dorobiliście, jak się Wam układa życie???

Polecane posty

2,5 roku po ślubie. Mamy dom po rodzicach męża, wyremontowaliśmy prawie cały parter, w tym roku wymiana dachu, docieplenie i elewacja.Mamy zamiar zrobić też poddasze mieszkalne. Mamy dwa samochody (to konieczne ze względu na dojazdy do pracy) Wzięliśmy na cel remontu kredyt hipoteczny. I najważniejsze- na wiosnę będziemy mieli dzieciaczka!

2,5 roku po ślubie. Mamy dom po rodzicach męża, wyremontowaliśmy prawie cały parter, w tym roku wymiana dachu, docieplenie i elewacja.Mamy zamiar zrobić też poddasze mieszkalne. Mamy dwa samochody (to konieczne ze względu na dojazdy do pracy) Wzięliśmy na cel remontu kredyt hipoteczny. I najważniejsze- na wiosnę będziemy mieli córeczkę!

Każdy chciałby mieć super start polegający na tym,że mamy bogatych rodziców i nie musimy się martwić o przyszłość....;) Czy tacy ludzie szanują wówczas to co dostali??? Oczywiście nie generalizuje wszystkich przypadków... W dzisiejszych czasach samemu się dorabiać to też syzyfowa praca :(

My dopiero w marcu bierzemy ślub ale już dwa lata mieszkamy razem na wynajętym. Przez te dwa lata lata zdążyliśmy kupić auto, ploter tnący, afrykańskiego psa - wymienić laptopa i komp stacjonarny. Nikt nam nie pomaga rozwijamy własną firmę ja mam jeszcze dodatkowo etat. W Polsce też można tylko trzeba mieć jasne cele i priorytety.

My prawie 2,5 roku po ślubie. Mieszkanie na kredyt 60m2 w nowym budownictwie w okolicy lasów i pól. Auto mamy 19 letnie:) Ale jeździ:)Mieszkanie całkowicie wyposażone za własne pieniądze. Dziecko w drodze. Od początku roku nazbieraliśmy kilka tys. oszczędności. Głównie dzięki temu, że przestaliśmy inwestować w mieszkanie gdyż już wszystko mamy.

My jesteśmy dwa miesiące po ślubie i póki co mąż założył firmę, mamy swoje mieszkanie (pomoc jego rodziców) i teraz kupujemy samochód (50/50) :) Co do budowy domu- jesteśmy w fazie wykazywania chęci do odkładania pieniędzy ;)

Czarna1110- odnośnie bogatych rodziców- każda sytuacja jest inna. Moi znajomi też mają dom po rodzicach i tak jak my już wpakowali w niego tyle kasy, ze nowy by stał w stanie surowym spokojnie. W starym domu jest dużo ograniczeń. Nie zrobisz wszystkiego tak, jak byś chciała bo są ściany nośne itp. rzeczy. A poza tym to dziecko, które zostaje z rodzicami zobowiązuje się nimi zając na stare lata. Żeby nie było- uważam to za obowiązek dzieci, bez względu na to czy coś dostaną czy nie. Ale niestety, większość obowiązków spada na to dziecko, które jest najbliżej. A reszta, cóż , swoje tez wezmą ale przyjadą w odwiedziny i tyle.

Gość w kwietniu minie
rocznica - pierwsza , w maju ubiegłego roku zaczęliśmy budowę - działkę otrzymaliśmy od teściowej ale mieliśmy jeszcze działkę od mojej mamy tyle że dalej , na chwilę obecną dom w stanie surowym - na szczęście nie musieliśmy korzystac z pomocy "fachowców" - bardzo dużo przy budowie pomógł nam teśc i szwagier no ale przede wszystkim lwią częsc pracy zrobił mój mąż i jeszcze zrobi typu płytki , panele Nie mam pojęcia kiedy się wprowadzimy bo samo wykończenie to kupa kasy , może za rok może za dwa ale dobre jest to że bez kredytu nad głową Samochód 15 letni ale jezdzi :classic_cool:

Gość heeeeejjjjjj
8 lat razem, 6 lat wspólnego mieszkania, 2 lata wynajmu, potem kredytu mieszkaniowy (45m2), w międzyczasie 2,5 roku temu ślub (córcia miała 6 mies.). Cały czas własna firma. Potem w drodze drugie dziecko i pomysł przeprowadzki, chcieliśmy zamienić mieszkanie na większe, rodzice zaproponowali pomoc przy budowie ( mieliśmy 250tys.), warunkiem było by zamieszkać dość blisko nich a nie 500km jak do tej pory. Postanowiliśmy skorzystać, musieliśmy "przenieść" firmę. Pomagała nam w tym "zaufana osoba" - chłopak działał w miejscu nowego zamieszkania gdy my domykaliśmy sprawy w "starym" mieście. Finał był taki, że obrobił nas na sporą sumkę, z rozkręcenia firmy nic nie wyszło, mąż nie miał jak działać, bo musiał się opiekować mną i córcią (ciąża zagrożona - baaardzo). Zdecydowaliśmy się porozwiązywać umowy i nie utrzymywać tego dłużej - i tak została nam połowa tej kasy co mieliśmy. A z budowy nic nie wyszło... Bo nagle rodzicom wyszły "inne wydatki". Rok depresji i mojej i męża, potem olaliśmy wszystkich, wynajmujemy mieszkanie :( i staramy się podnieść... W kredyty nie mamy zamiaru na razie się pakować.

Gość fajnaruda
4 lata po slubie mieszkanie w centrum warszawy zostało 4 lata kredytu :)))))))) full wyposazone 4 letnie dziecko nikt nam nie pomagał teście biedne rodzice biedne ale jestesmy dumni ze dalismy sami rade i nikt mi teraz nie bedzie kłuł w oczy ze jakby nie oni... to bysmy z głody zdechli pod mostem

Oj przykro mi bardzo ;( Najważniejsze jest zdrowie.... Żyjecie sami, w wynajmowanym ale macie święty spokój!!!!;)

Gość Falsies volume express
znajomi wzięli kredyt (30lat) na piękny dom, po roku czasu mąż koleżanki miał wypadek zginął na miejscu, a ona została z dwójką maleńkich dzieci sama z kredytem jak to dostali kredyt bez ubezpieczenia na zycie?? cos tu smierdzi. my po 2 latach wynajmowalismy mieszkanie i zbierali na dom. po 4 kupilismy pol blizniaka z ogrodkiem, oczywiscie na kredyt no bo jak inaczej, ale sie nie martwimy bo obydwoje mamy ubezpieczenia na zycie i w razie nieuleczalnej choroby jak bialaczka czy rak. wtedy ubezpieczenie pokrywa calosc kredytu. prace mamy pewna i po oplaceniu rat jeszcze starcza na zycie i wakacje za granica. dzieci nie mamy i nie planujemy. rodzice zasponsorowali nam jedynie wesele ale udalo nam sie ich splacic w ciagu 2 lat bo nie chcielismy nikomu nic zawdzieczac.

Gość gość
3 lata po ślubie i dobre dwa auta, działka i wizja budowy w przyszłym roku oczywiście na kredyt. Puki co mieszkamy na połowie domu. Mamy całą górę, mama dół ale ja chce mieć własny dom wiec robimy wszystko w tym kierunku. No i fajnego piesa kupiliśmy

Gość gość
My rok po ślubie, mieszkamy rok w wynajmowanym mieszkaniu. Na razie podróżujemy, poznajemy Europę i nie tylko, bo gdy pojawi się dziecko nie będziemy już tak elastyczni. Nie chcę budować domu, za dużo potem tego na głowie. Wystarczyłoby nam mieszkanie w bloku 3 pokoje. Mam połowę takiego mieszkania z bratem po rodzicach, którzy ciężko chorowali ale wolimy mieszkać sami w wynajmowanym mieszkaniu. On jest bardzo związany z tym byłym mieszkaniem i nie mam serca kazać mu się wyprowadzać czy spłacać nas, bo nie przelewa mu się i ma nerwicę, depresyjność, brak poczucia bezpieczeństwa, bo rodzice zamiast dać nam wsparcie psychiczne to je "zabierali". Rozumiem go, jednak musimy sami sobie radzić tak jakbyśmy nie mieli nic...

Gość gość
Jestem z mezem 2lata po slubie. Od roku mieszkamy w swoim nowym wyrementowanym mieszkanii oczywiscie na kredyt. Czekamy teraz na ppjawiienie sie dzidziusia. Mamy stałe prace i jestesmy stabilni finansowo. Nie moglam sobie lepiej tego wymarzyc...