Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mgieka12345

rzucenie papieros

Polecane posty

Gość mgieka12345

czy dobrze dobrze jeśli na miesiąc przed staraniem rzucę papierosy,czy to za mało

Gość Kasjopea123
Lepiej wcześniej, ale miesiąc przed czy w trakcie też dobrze, W KAŻDYM MOMENCIE WARTO i nie jest za późno!

dużo za mało. ważne też by twój partner nie palił

Jajeczko dojrzewa w naszym organizmie 3 miesiace wiec warto chyba znaaaacznie wczesniej :)

Jakie 3 miesiące? 3 miesiące to potrzebują plemniki ;) Jajeczko dojrzewa w każdym cyklu nowe, czyli ok tygodnia.Kwestia rzucenia palenia natomiast wymaga całkowitego oczyszczenia organizmu i o tym możemy mwić dopiero po nie mniej jak roku niepalenia.

Ten rok podałam w sensie faktycznego oczyszczenia natomiast przed ciążą to warto rzucić, niezależnie czy miesiąc, czy dwa przed. Dla organizmu tak krótki czas wiele nie zmienia.

Gość ludzie nie przesadzajcie
z tym paleniem bo to juz zakrawa na psychoze jakas...no flaki mi sie przewracaja jak ktos tak przesadnie ''przygotowuje sie'' do zajscia w ciaze...toz to smieszne wrecz, ale coz- ludzie chca dziecka i zachadza a idioci kombinuja czy oby nie za duzo skladnika X bylo w ich kolacji miesiac temu i czy wiatr wieje z dobrej strony. rzuc to palenie i rob co masz robic

POWSTAWANIE KOMORKI JAJOWEJ Jajniki sa gruczolami wydzielania wewnetrznego. Na powierzchni posiadaja nablonek plciowy z ktorego tworza sie pecherzyki jajnikowe. Za rozwoj niedojrzalych pecherzykow, odpowiada wzrastajacy poziom FSH. To dzieki temu hormonowi rozwija sie pecherzyk Graafa, ktory zawiera komorke jajowa. Pecherzyk, w ktorym znajduje sie jama wypelniona plynem, stwarza dogodne srodowisko do rozwoju jaja. Tylko jeden pecherzy osiadgnie dojrzalosc, mozliwe jest jednak uwolnienie paru jajeczek z paru pecherzykow. Nalezy pamietac, ze pecherzyki zaczynaja roznac na 65-70 dni przed ostatecznym etapem dojrzewania. Ten tzw. okres wzrostu podstawowoego zachodzi podczas dwoch poprzednich cyklow miesiaczkowych. Oznacza to, ze istotne jest zachowanie dobrego stanu zdrowia przez 3 kolejne cykle miesiaczkowe, aby wyksztalcic pelnowartosciowy pecherzyk, a co za tym idzie pelnowartosciowe jajo. Fizjologczny stan zdrowia w sumie z 90 dni wplywa na mozliwosc wystapienia owulacji badz nie. No i opotkami do celu :)

Gość mgiełka12345
Dzięki za odpowiedzi, Coralcik,naprawdę nie wiedziałam o ty o czym piszesz,i trochę się wystraszyłam,Pocieszam się że przez miesiąc organizm chyba też trochę się oczyści, Wogóle to wkurza mnie że my kobiety które chcą mieć dziecko i robią to świadomie ,muszą się tak ,,poświęcać" nie zrozumcie mnie żle, ale ile jest przypadków że dziewczyna zachodzi w ciążę wcześniej o siebie specjalnie nie dbając i wszystko jest ok,albo te inne matki które palą ,piją i rodzą zdrowe dzieci,a jak ktoś się stara,robi wszystko żeby mieć dziecko to często nic z tego nie wychodzi

Coralick, no patrz, człek uczy się całe życie :-) Dzięki

No i popatrzcie... ja tez nie wiedzialam, do kiedy podeslala mi to kuzynka meza :)

dziewczyny nie panikujcie az tak, to czy dziewczyna palila przed ciaza nie ma znaczenia na zdrowie malenstwa, wiem bo sama palilam i pytalam lekarza i przeczytalam troszke ksiazek na ten temat, nawet jak rzucisz palenie w 1 trymestrze nie bedzie tak zle, najgorzej jest palic w 3 trymestrze.

nikt nie pisze tu zeby palic w ciazy czy tym bardziej pic!!!! Mowie tylko zeby az tak nie panikowac, bo rzucenie palenia na poczatku ciazy tez nie jest zla i nic sie nie dzieje i jesli ktos nie rzucil palenia przed ciaza nie jest tak zle.

a mnie denerwuja hasełka, że to niesprawiedliwe, że jedni zachodzą przez przypadek, nie przygotowują się i mają zdrowe dzieci a inni plaunją, dbają o siebie i im nie wychodzi, albo rodzą chore dzieci!

wiesz ja planowalam dziecko przez 3 miesiace sie staralam i sie udalo i prosze nie mow ze nie dbam o siebie w ciazy bo jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to rzucilam palenie i wiekszosc kobiet tak robi a moze wlasnie nie mozesz zajsc w ciaze bo tak bardzo sie przejmujesz wszystkim? Ja wyluzowalam pojechalam na wakacje zylam normalne i sie udalo.

Olcia.... swietnie ze ci sie tak udalo, na prawde gratulacje... Problem lezy w tym, ze piszac ze to nie szkodzi i nie ma sie czym przejmowac wiele mamus, postanawia ze jak nie szkodzi przed to i w trakcie jest ok. Mam taka kolezanke... 9 miesiac i pet w gebie... szkoda gadac :(

Gość mgiełka12345
no już palenie w czasie ciąży to gruba przesada,a jak już tak ją ciśne żeby zapalić ,to przynajmniej niech gdzieś się schowa i ludziom nie pokazuje no oczy bo to straszny wstyd