Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaktojestnooo

jelitowka u 2-latka a mleko!! pomocy

Polecane posty

Gość jaktojestnooo

moj synek ma jelitowke, tzn juz od wtorku rano nie wymiotowal ani nie robil kupki, goraczki tez nie ma, czy moge juz mu podac mleczko? Zal mi go bo jest i tak niejadkiem z natury a mleczko to uwielbia... woła caly czas zeby mu dac. Czy jak juz ustapily objawy to moge mu dac?

Gość ja bym jeszcze poczekala
mleko mocno obciaza zoladek. Ze 2 dni nie wymiotuje i dobrze sie czuje nie znaczy, ze podanie yciezkiego nie nawroci objawow. Podaj rosolek na ryzu. 2 latek to juz duze dziecko... Pamietaj aby duzo pilo. Ja bym poczekala do soboty :)

Gość jaktojestnooo
wszyscy mysla tak samo??

ja bym dala, od dwoch dni dziecko nie ma zadnych dolegliwosci; powiem ci ze kiedy moja corcia miala jelitowke (a miala wtedy 8 mc) pediatra nie zalecal odstawienia mleka pod warunkiem ze dziecko po nim nie wymiotuje; zdziwilam sie i wtedy wyjasnil mi ze obecnie odchodzi sie od bardzo restrykcyjnej diety w przebiegu jelitowek u dzieci, dziecko i tak jest oslabione infekcja a dieta dodatkowo je oslabia co moze opoznic leczenie; teraz mieszkam we Francji i tu robia podobnie, dziecku jak najszybciej jest wprowadzana normalna dieta, lacznie z mlekiem;

Ja bym nie podała.Dlatego że mleko "pobudza/potęguje" biegunkę nie ważne czy mleko wypije dziecko czy dorosły. Na początek bym podawała lekkie potrawy,taka dieta nie zaszkodzi wręc pomoże po jelitówce.

mleko stanowczo pdradzam, mój synek niby zjadl mleko , myslalam , ze juz dobzre a nawet po 4 h potrafił je zwymiotowac...mleko poteguje złe samopoczucie i wymioty, polecam kisiel, taki bardziej lejacy, najlepiej zmeiszac z probiotykami...zobaczysz, jak 1-2 dni nie zje mleka nic mu sie nie stanie a szybciej dojdize do siebie...jalitówka jest paskudna, mój synek mialm ja po skończeniu roczku i dwóch lat i nauczyłam sie jak w takich sytuacjach postepowac...

http://www.sciaga.pl/tekst/60919-61-biegunki_zywienie cyt: "Żywienie w czasie biegunki W czasie trwania biegunki dziecko powinno otrzymać takie same pokarmy, jakie spożywało przed jej wystąpieniem. Obecnie nie zaleca się długich przerw w jedzeniu! Jeżeli dziecko jest karmione piersią To niezależnie od sposobu nawadniania należy kontynuować karmienie naturalne przez cały okres trwania biegunki! Niemowlęciu karmionemu sztucznie mieszanką mleczną Należy ją podawać co 3 godziny." -mleko??? no wlasnie... "Badania naukowe dowiodły, że prawidłowe żywienie w biegunce zapobiega niedoborom energetycznym oraz sprzyja regeneracji nabłonka jelitowego."

Gość jaktojestnooo
no ale nie dawalam mu mleka juz od poniedzialku... dzis jest czwartek, to ile dni jeszcze mam mu nie dawac? Łatwo mowic dac mu kleik czy rosolek, ja to wszystko wiem ale moje dziecko nie zje mi zadnych kleikow czy sucharow. Jest niejadkiem, wcina w sumie tylko mleko, budynie, jogurty....i co w takiej sytuacji?? glodzic go??

ale dziewczyny dziecko autorki nie ma ZADNYCH dolegliwosci typu wymioty, biegunka, goraczka od DWOCH DNI, wiec bez przesady... zreszta zrobi jak sama uwaza; moze tez zadzwonic do pediatry i sie po prostu spytac