Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Kacperka:)

Powracające zapalenie ucha-POMOCY!!

Polecane posty

Gość mama Kacperka:)

witam, mam taki problem ze moj mały praktycznie od 4-mc zycia łapie zapalenie ucha, praktycznie non stop, istna tragedia. Gdy wieje wiatr to go opatulam jak moge, lub wogole na podworko nie wychodze, po kapieli zaraz szusze uszy, ale i tak jakos zawsze nam to cholerstwo wraca. Bylam z nim u laryngologa i mowi ze wszystko ok z jego uszami, to czemu tak sie dzieje? Czy ktoras tez miala, ma taki problem? Jak zapobiegac nawrota zapalenia? Co stosowac? Jakie krople sa najlepsze? I wiodoce pytanie; czy zatykac ucho wata? Bo ja tego nie robie, a babcia i mama mi kazuja, bo niby mu sie wsio wylewa. Ale pewnie nadmiar ma sie wylac, mam razcje? Ile czasu ma byc przechylony na boku zeby sie one dobrze wchłoneły, bo takie 2letnie rozbiegane dziecko ma z tym problem;/ Ja go trzymam ok.2min na boku, to za mało?

Gość DrMengele
Wyciorem i odtykaczka do klezetu.

u nas tez sa czeste zapalenia ucha, ostatniej jesieni 4 razy... teraz tez znowu, na szczescie tylko niezytowe i obylo sie bez antybiotyku; czytalas troche o budowie ucha i zapaleniu ucha? jesli nie to poczytaj; nie ma tu nic do rzeczy woda w uchu, przewianie, zatykanie ucha wata, krople itp. cuda; po prostu dzieci sa z natury predysponowane do zapalenia ucha i na szczescie z tego wyrastaja; bakterie nie przedostaja sie przez blona bebenkowa z zewnatrz, jest ona dobra ochrona dopoki jest cala, tzn. niesperforowana; natomiast istnieje naturalne polaczenie ucha wewnetrznego ze srodowiskiem zewnetrznym sluzace do wyrownywania cisnienia - trabka Eustachiusza, u dzieci jest ona krotka i polozona bardziej poziomo tuz za nozdrzami wewnetrznymi, wystarczy katar i wydzielina splywajaca po tylnej scianie gardla bez problemu moze sie dostac do trabki, poza tym przy infekcji trabka tez ulega obrzekowi co utudnia odplyw wydzieliny z ucha wewnetrznego, zastoj wydzieliny i zapalenie niezytowe, dodatkowo jesli dolaczy sie infekcja bakterjna to bakterie latwo moga sie dostac do ucha srodkowego przez krotka, pozioma trabke; tak wyglada pokrotce scenariusz zapalenia ucha u dzieci, na szczescie z wiekiem zmienia sie polozenie i wyglad trabki, wydluza sie i ma inny, juz nie tak prosty przebieg, co sprawia ze zapalenia ucha sie najczesciej koncza; podstawa to nauczyc dziecko dobrze i czesto dmuchac nos, zeby usuwac wydzieline i przetykac trabke; jest tez mozliwosc leczenia operacyjnego, laryngolog robi malenka dziurke w blonie bebenkowej i zaklada w nia cos w rodzaju wentylka, po paru miesiacach wentylek sam wypada i dziurka sie zarasta, ale decyzje o takim leczeniu podejmuje laryngolog;