Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mol książkowy

Najbardziej wstrząsająca książka jaką czytałam

Polecane posty

Gość Martuchaaaaaaaaaaaaaaa
"Skrzywdzona" Cathy Glass- masakra

Gość Martuchaaaaaaaaaaaaaaa
W dodatku oparta na faktach :(

Gość My,Dzieci z dworca Zoo
ta też :(

czaiłem się do Malowanego ptaka Kosińskiego, by może pojąc dlaczego popełnij takie dziwne samobójstwo, podobno wypalenie....

My dzieci z dworca zoo to byla moja dosc wazna ksiazka kiedy bylam nastolatka, tak zreszta jak Pamietnik Narkomanki... ale wspominam ten okres malo-rozowo... dawno do nich nie wracalam i nie wiem czy jeszcze kiedys to zrobie... choc lektury warte :)

Gość polecammmmm
OBCY- MORT CASTELE!!!!!!!!!!!!!!! o tej drugiej mrocznej stronie kazdego człowieka!!!!!

Gość raczej toporek
5 lat kacetu Grzesiuka tematyka tragiczna (obóz koncentracyjny) ale napisana takim językiem, że chwilami śmiałam się głośno - ale to taki śmiech przez łzy

Gość dla mnie najbardziej wstrzasaj
byl dotychczas "Germinal". Doslownie chcialo mi sie wymiotowac chwilami.

Sołżenicyn "Oddział chorych na raka". A zresztą chyba wszystkie jego książki.

Gość nieedzielne pytanie
odnośnie "MURY HEBRONU" dostane tę książke w bibliotece czy trzeba ją kupić?

Gość Mną nieźle wstrząsnęła
książka S.Kinga pisana pod pseudonimem Richard Bachman pt."Wielki marsz"

z lektur : "Inny świat" Grudzińskiego, "Medaliony" Nałkowskiej i chciałabym przeczytać inne książki o tematyce wojennej m.in. jak ktoś tu wspomniał "Dymy nad Birkenau". Do polecenia również "Na nieludzkiej ziemi" Józefa Czapskiego. Nie z lektur : "Zielona Mila" Stephena Kinga - za każdym razem jak czytam książkę czy oglądam film to ryczę niemiłosiernie ... Inne książki bardzo smutne jak dla mnie : -"Czasami wołam w niebo", "Życie ciągle przede mną" oraz "My dzieci z dworca zoo"

i kolejne z lektur "Opowiadania Borowskiego", "Zdążyć przed Panem Bogiem"

A jesli Stphen King to "Miasteczko Salem"... wydanie poszerzone i niewiarygodny "Sklepik z marzeniami".... :)

Gość mol książkowy
I jeszcze co do Innego Świata i Opowiadań Borowskiego, to Mury Hebronu bardzo mi się kojarzyły z tymi lekturami szkolnymi. Z tą różnicą, że książka Stasiuka wywołała we mnie o wiele większy szok.

Gość Słodka Bernadetka
Czytałam ,,Mury" w 2007- fajne, relacja ze ,,sztywnej celi" zatwardziałego recydywisty Szczególnie śmieszne było z tą świnią w poprwaczaku, albo, jak narrator zgwałcił matkę- menelówę za te kilka lat, które mu ,,obstukała" Zero szoku

Gość fghngfhsgf
a ja mam takie pytanie: CZEMU SŁUŻĄ TE OKROPNE, WSTRZĄSAJĄCE KSIĄZKI KTÓRE RYJĄ W PSYCHIKĘ????? większość odpowiedzi jaka padnie będzie brzmiała mniej więcej tak: "żeby uświadomic ludzkości jakie zło potrafi dokonać człowiek i jakim jest potworem oraz jak sam potrafi się upodlić" i kolejne pytanie, czemu ma to służyć??????

Gość mol książkowy
A ja w momencie ze świnią, nie mogłam tego "przełknąć" i mnie to w ogóle nie bawiło :O W głowie mi się nie mieści, że dzieci są zdegenerowane do tego stopnia. Myślałam, że to był najmocniejszy kawałek, ale okazało się inaczej.

Gość dzadzudzi
śmiejcie się lub nie, ale poza tymi wszystkimi książkami o tematyce wojennej (Borowskiego, Krall, nałkowskiej itp) dla mnie wstrząsająca była książka Goldinga "Władca much". niby małe dzieci, a potrafią być tak okrutne :(

Gość mol książkowy
CZEMU SŁUŻĄ TE OKROPNE, WSTRZĄSAJĄCE KSIĄZKI KTÓRE RYJĄ W PSYCHIKĘ????? Myślę, że z jednej strony służą temu, bo czytelnicy się domagają coraz to większych wrażeń. "żeby uświadomic ludzkości jakie zło potrafi dokonać człowiek i jakim jest potworem oraz jak sam potrafi się upodlić" Zło może mobilizować do poprawy i pokazuje nam złą ścieżkę. Ukazanie takiej degradacji pozwala nam się oswoić i przyzwyczaić się do zła, gdyż i tak się nie da od niego uciec.

Gość mol książkowy
Zapomniałam jeszcze dodać, że wnikając w takie drastyczne fakty, możemy lepiej zrozumieć psychikę i motywację danego człowieka.

Tak, jak macie ochotę na trochę okropności, to również polecam "malowanego ptaka".

Gość
literatura obozowa i ksiazki typu "spalona zywcem", "kwiat pustyni", "lzy na piasku" itp.

Gość
dobra tez jest jodi picoult, np. " bez mojej zgody"

Gość fghngfhsgf
"Zło może mobilizować do poprawy i pokazuje nam złą ścieżkę. Ukazanie takiej degradacji pozwala nam się oswoić i przyzwyczaić się do zła, gdyż i tak się nie da od niego uciec". i to jest najbardzej przerażająca rzecz jaką przeczytałam, nie można oswoić zła, to tak jakbyśie zaakceptowali że on jest obok was, to tak jakbyś droga autorko być była bierna gdy za ścianą sąsiedzi maltretują swoje dzieci i zwierzęta. Ludzie NIGDY NIE OSWAJAJCIE ZŁA, NIE PATRZCIE OBOJĘTNIE JAK KTOŚ SIĘ ZNĘCA NAD SŁABSZYM, PRZESTAŃCIE SIĘ BAĆ!!! REAGUJCIE I MÓWCIE "NIE" ZŁU!

Gość fghngfhsgf
"Zło może mobilizować do poprawy i pokazuje nam złą ścieżkę. Ukazanie takiej degradacji pozwala nam się oswoić i przyzwyczaić się do zła, gdyż i tak się nie da od niego uciec". i to jest najbardzej przerażająca rzecz jaką przeczytałam, nie można oswoić zła, to tak jakbyście zaakceptowali że ono jest obok was, to tak jakbyś droga autorko byś była bierna gdy za ścianą sąsiedzi maltretują swoje dzieci i zwierzęta. Ludzie NIGDY NIE OSWAJAJCIE ZŁA, NIE PATRZCIE OBOJĘTNIE JAK KTOŚ SIĘ ZNĘCA NAD SŁABSZYM, PRZESTAŃCIE SIĘ BAĆ!!! REAGUJCIE I MÓWCIE "NIE" ZŁU! P.S sorry za błędy w pierwszej wersji mojego postu

Pamiętam, że duży szok wywołały we mnie "Medaliony". Tę książkę przeczytałam zdecydowanie za wcześnie, gdyż miałam około 10 lat, i nawet się nie spodziewałam jaka może się tam znajdować treść. Podobnie było ze "Zdążyć przed Panem Bogiem". Ogólnie w dzieciństwie przeczytałam bardzo dużo książek nie przeznaczonych dla osób w tym wieku. Niektóre książki chyba powinno się ukrywać przed dziećmi :D Dlatego chyba teraz mało co wywołuje we mnie szok, ale co do "Murów Hebronu", to jednak się zgodzę. Na pewno nie mogłabym nazwać sceny ze świnią śmieszną :O Trzeba mieć chyba naprawdę wykolejony umysł żeby tak sądzić :O