Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mol książkowy

Najbardziej wstrząsająca książka jaką czytałam

Polecane posty

Gość mol książkowy
i to jest najbardzej przerażająca rzecz jaką przeczytałam dziękuję, może spróbuję swoich sił w pisaniu wstrząsających książek :D A tak poważnie, to raczej nie miałam na myśli oswojenia zła, gdyż jest to nie możliwe. Ale oswojenie się z istnieniem takiego zjawiska, co właśnie mogłoby nam pomóc na wkroczenie na lepszą ścieżkę. Nie możemy przyjmować życia jako pięknego i kolorowego, bo mogłoby nas to ograniczyć, do nie pojmowania czegoś odmiennego od naszego otoczenia. "Aby z czymś walczyć, należy dobrze poznać wroga".

Gość aloara
raczej MONOLOGI waginy a nie dialogi

--->fghngfhsgf Oto co pisze Stephen King o namiętnym oglądaniu horrorów: "Kochamy potworność i potrzebujemy jej, ponieważ utwierdza ona porządek, którego wszyscy jako istoty ludzkie łakniemy. Pozwala się nam cieszyć swoją normalnością." Można to, myślę, odnieść także do czytania o zbrodniach ludzi. My tacy nie jesteśmy, wracamy po lekturze do swojego normalnego, spokojnego życia i mamy zapewnioną dawkę harmonii i masakry. Zawsze potrzebowaliśmy zła, jako ludzie. Składanie ofiar przez Majów, oglądanie walk gladiatorów, tortury, wojny, przemoc na ulicy...

"Biali bogowie"okrutne, wstrząsajace i podniecajace wersy..

"Germinal" Emila Zoli "Złoty pelikan" Stefana Chwina (nie jest może aż tak wstrząsająca, nie ma brutalnych opisów itd. ale porusza do głębi).

"Malowany Ptak" Kosińskiego

Gość kot13
NIEZNOŚNA LEKKOŚĆ BYTU...

Rzecz się dzieje krótko po II wojnie światowej, w dzikiej dżungli amazońskiej. Potworne wspomnienia i niedopowiedziane biografie niemieckich rozbitków ...

A i jeszcze 'Dzieciństwo w pasiakach'. O chłopcu w obozie koncentracyjnym... Wstrząsnęła mną do głębi...

no przyznaję, dałem, plamę, Monologi vaginy, mam to na e-booku w komputerze , a nie jako wydanie książkowe. Ściągnąłem sobie " Mury Hebronu" jako audycje nagraną przez radio tok show, czy jakoś tak, i muszę przyznać, bardzo szokujące. Aby być w pełni w temacie i zrozumieć, konieczne jest zapoznanie się z " Tajemnice grypserki". Powieść jest w dwóch częściach, pierwsza pobyt w poprawczaku i romans z bardotką, jest szokujący, to co robił z własną matką..... Dla ludzi o mocnych nerwach......

Mną najbardziej wstrząsnęły takie ksiązki jak: "Los utracony" Imre Kertesz "Przerwane dzieciństwo " Zygmuny Zonik ( o dzieciach w obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu-straszna :O ) " Miałam dwanaście lat... " Nathalie Schweighoffer ( nigdy bym drugi raz tej książki nie przeczytała )

Powieść jest w dwóch częściach, pierwsza pobyt w poprawczaku i romans z bardotką, jest szokujący, to co robił z własną matką..... Według mnie to najbardziej szokujący był gwałt kota :O

Właśnie myslałam o Malowanym ptaku..to też wstrząsajace

ja słuchałem tylko audycji na kanwie " Mury Hebronu", byc może w książce jest więcej, mam e-booka, wydrukuję i zobaczy się....

Nie wiem, czy najbardziej wstrząsająca, ale na pewno ogromne wrażenie w ostatnim czasie zrobiła na mnie książka "Szare śniegi Syberii", autorstwa amerykańskiej pisarki Ruty Sepetys. Realia gułagu opisane ze szczegółami...

Gość tarink
Szarych śniegów Syberii nie czytałam, ale tematyka jest mi bardzo bliska. Z książek, które zrobiły na mnie gigantyczne wrażenie mogę wymienić: "Archipelag Gułag" A. Sołżenicyna i "Gułag" A. Applebaum.

Gość .Inga87.
"American Psycho" Ellis Bret Easton - 500 stron ostrej jatki. Książka dokładnie opisuje życie 27-letniego przedstawiciela nowobogackiej grupy yuppies którego hobby są okrutne morderstwa i seks grupowy. Film nawet się nie umywa do książki więc proszę się nim nie sugerować. W żadnej książce nie czytałam tak dokładnych, anatomicznych wręcz opisów morderstw i seksu.

Mury Hebronu były lekturą na moich studiach..no cóż drugi raz na pewno tej książki nie przeczytam..tak samo jak Malowany Ptak..polecam książkę "Płacz anioła" Wilbura Smitha, piękna ale strasznie smutna. Ktoś jeszcze pisał tu o książkach Jodi Picoult, też gorąco polecam, niektóre jej książki są wstrząsające choć bez żadnej przemocy, np. Bez jej zgody lub Karuzela uczuć.

spisałam sobie większość wymienionych przez was tytułów :) i widzę, że małe mam doświadczenie. Medaliony, Zdążyć przed P.Bogiem czytałam, ale tak straszne dla mnie nie było jak patrzę wstecz. Inny świat już gorszy, ale pewnie i tak nie tak straszne, jak niektóre o podobnej tematyce. z dzieciństwa to oczywiście O psie, który jeździł koleją i Mała księżniczka - wyciskacze łez :)

za krótka doba 🖐️ ja niedawno czytałam "Pod kopułą" Kinga. Polecam, scena gdy pod kopułą wybuchł pożar i zwierzęta uciekając rozbijały sie o nią utknęła mi w pamięci, a ryczałam niemiłosiernie. Generalnie książka o tym ile szkód może wyrządzić jeden człowiek i jak głupie jest podążanie za stadem....

Chyba Pamiętnik Anny Frank :) pamiętam że dużo myślałam o tej książce i zaczęłam szukać innych podobnych. Ale to było całe wieki temu :)

b-movie scream queen # 1 ! :):) ja z Kinga czytałam ostatnio "Cujo". nie tyle straszna, co.. trzymająca w napięciu momentami. ale bez większych sensacji (jak na Kinga). ogólnie jak lubicie książki, gdzie widać głupotę człowieka i jak wszytko potrafi się na nim zemścić to polecam "Totem" Davida Morrella (w sumie to chyba jedna z moich ulubionych książek). Czy nie zgodzicie się, że jak człowiek czyta coś dla siebie to więcej z tego pamięta, nawet po latach, niż z lektur szkolnych? :o z niektórych oczywiście, ale fakt, że czytanie pod przymusem dobrze nie działa.

Kurcze, czytałam kiedyś, w któreś wakacje, taką książkę... trafiłam na nią zupełnie przypadkiem w bibliotece, nawet niegruba była. ale jak najbardziej dawała do myślenia. tylko tytuł... wydaje mi się, że "Biedne dzieci bogatych rodziców", ale nie znalazłam nic takiego w googlach, więc nie wiem czy się nie mylę :o

Kinga uwielbiam:) Z jego książek polecam oprócz "Cujo"; "Chudszego", "Dolores Claiborne", "Gra Geralda" - dość poruszające. Oczywiście świetne są Miasteczko Salem, Sklepik z marzeniami, Lśnienie, Czarny Dom i inne ale takie raczej do poczytania, nie są szczególnie wstrząsające:)

Gość kalina27
jesli macie linki do ebook tych ksiazek o ktorych tu piszecie to poprosze