Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyna_26

Jak radzić sobie ze skaża białkową

Polecane posty

Kurcze dziewczyny poradzcie bo te kaszki ryżowe i mleczno ryżowe sa do przygotowania na mleku modyfikowanym lub z mlekiem modyfikowanym w składzie. Czy to jest bezpieczne mleko?? Chodzi mi o to czy jeżeli ja zjem takie mleko to ono nie zaszkodzi i nie pogorszy tej alergii u dziecka?? POMÓŻCIE!!!

Gość ja cie
Mozesz jeść ale jak robisz na mleku modyfikowanym to musi to być mleko dla alergików np bebilon pepti.

hej ja_cie ta maść witaminowa nie zawiera sterydów na szczęście. Maśc ze sterydami też dostałyśmy ale tą stosowalam tylko przez dwa dni i to baaaaaaaaaaaaardzo ostrożnie własnie po to by nie zaszkodzic bo też słyszalam o tym, że mogą uszkodzić oczka. a wiesz coś może o tym czy jak dziecko ma jeszcze tą wysypke to czy JA mogę jesc te kaszki mleczno-ryżowe na mleku modyfikowanym??

czyli musze poprsic o recepte na to mleko prawda?? A takie gotowe kaszki mleczno-ryżowe na wodę?? Tych nie mogę jesc??

Gość ja cie
tzn takie mleko możesz kupić w sklepie ale wtedy jest droższe a na recepte tańsze :) jeżeli chcesz jeść kaszkę mleczno-ryżową to obojętnie na czym ją zrobisz to i tak bedzie żle bo ona już zawiera mleko ( jak w nazwie) więc muszisz sobie kupić samą ryżową albo pszenną taką która się robi na mleku modyfikowanym (tym na recepte)

mam 7,5 miesięcznego syna ma też skazę, od urodzenia był na butli, jeśli karmisz piersią musisz odstawić wszystko co zawiera gluten a w tym co napisałaś że jesz glutem jest.

polecam też do ciała emulsję cetaphil md (ja i mój syn ją stosujemy, poleciła mi ją alegrolog do której chodze ze sobą i synem)

Gość ja cie
Franka co Ty mówisz co ma gluten do skazy białkowej??? przeciez gluten jest praktycznie we wszystkim co jesz!! Justyna idź koniecznie do lekarza niech Ci wszystko wytłumaczy bo czytujac forum i słuchając takich rad zaszkodzisz tylko dziecku!! a widzę że jesteś troszkę w lesie jeśli chodzi o skaze białkową :)

czesc:) Justyna pewnie na internecie sa stronki z dietami dla skazowcow....ja chyba raczej juz nie bede karmic piersia...bo mialam strasznie malo pokarmu( po nie karmieniu piersia 4 godz. sciagnelam zalediwe 30ml) teraz jak juz malego tydzien nie karmilam, mimo to ze regularnie sciagalam pokarm to prawie go nie am:( zaczynam zalowac ze posluchalam pediatry o tym ze przez tydzien mam nie karmic piersia:(

na tej stronie co ci podałam jest wszystko napisane, dla dobra malucha poczytaj dokładnie :) u mnie było strasznie ale szybko wyeliminowaliśmy gluten i ma piękną skórkę :) gluten zawiera pszenica, żyto, jęczmień i owies i wystrzegaj się go jak ognia ;).

byłam ze skazą białkową u lekarza alergologa i przy tym schorzeniu zakazały glutenu jak również innych rzeczy no i podstawa to mleko modyfikowane specjalne

jestem alergikiem od 33 lat i mam bardzo dużą wiedzę o tej chorobie jak i jej pochodnych poza tym to co napisałam i poleciłam to są wytyczne lekarza alergologa a nie informacje wyssane z palca

Gość ja cie
totalna bzudra!! albo dziecko jest uczulone na mleko albo na gluten (czyli prawie na wszystko bo we wszystkim znajduje się gluten) albo ma jedno i drugie. Nie można powiedzieć ze jak ma skazę białkową to nie moze jesc produktów z glutenem. Nie mieszaj dziewczynie w głowie bo i tak widać ze ma mętlik.

Gość ja cie
Jak sama nazwa wskazuje Białko a nie gluten. Jestem ciekawa co ty podajesz swojemu dziecku??chyba samą wodą się żywi??

no jestem troche skołowaciała już:/ Czytałam sporo o skazie białkowej i o tym co powinna jeść kobieta, która karmi piersią. Niestety głównie na forach:( A z lekarzami jest tak, ze sami nie wiedzą co mogę jeśc,ogólnie to jak sie zapytam o jakiś produkt to tak mogę jeśc np. teraz zapytałam sie czy moge jesc takie kaszki mleczno-ryżowe i pwoeidziel, ze tak a tu mowicie, ze nie bo mleko modyfikowane to nie takie dla alergików... i już mam kłopot :(

Gość ja cie
No ale pomysl jak mozesz jeść kaszkę MLECZNą skoro twoje dziecko jest uczulone na mleko?? To jest tak jak bys się zapytała czy mozesz się napić mleka?? Co jeść przy skazie a czego nie? Co może jeść mama karmiąca niemowlaka ze skazą białkową: 1. mięso drobiowe 2. mięsko królicze 3. ryż 4. kasze 5. ziemniaki 6. makaron 7. marchewkę 8. kalafior 9. brokuły 10. brukselkę i kapustę w małych ilościach (uwaga wzdęcia) 11. żółtko jaja (nie wolno białka) 12. mleko sojowe (co do tego niektórzy maja wątpliwości) 13. owoce (najlepiej zrezygnować z owoców cytrusowych, powodują uczulenie) 14. ......... Gotowe dania, jakie ja sobie robiłam: krupnik, ziemniaki z udkiem z kurczaka, rosół (makaron im mniej jajeczny tym lepiej... - im tańszy tym lepiej bo koło jajek pewnie tylko leżał), marchewka uparowana na parze, badx ugotowana na wodzie. Wszytsko oczywiście delikatnie tylko posolone, bez konserwantów w postaci Wegety... Czego nie jeść: 1. białko jaja 2. mięsa czerwone w dużych ilościach 3. czekolada (powoduje uczulenia) 4. orzechy (powodują uczulenia) 5. miód (powoduje uczulenia) 6. produkty mleczne i mlekopochodne 7. grzyby 8. cebula, czosnek (uwaga wzdęcia) 9. groch 10. kapusta 11. ogórki, szczególnie kiszone i korniszonki 12. pomidory 13. ostrożnie z sałatą 14. .......... Należy uważać na wszystko co pryskane i tuczone :) polecam zdrową wiejską żywność

Gość Eufrozyna42
jak wyżej........ poczytaj co pisze mastka dziecka z tą przypadłością......

Dziękuję Wam dziewczyny za wszelkie cenne rady. Czytam je uważnie. Tylko ja sie teraz zastanawiam co tak naprawde powinnam jesc ;/ Pieczywo - watpliwe zawiera jajka i niekiedy dodają mleko. Pieczywo chrupkie też nie moge jesc?? Bo jest tam gluten?? Podobnie jak biszkopty, ciasto drożdzowe i maca odpadaja?? Z wedlinami jest problem bo są konserwanty, wiec jem głownie gotowaną pierś (dobra przyznaje czasami też jem tą wędlinę ) parówki już odrzuciłam mimo iż były drobiowe - myślalam ze można-to zostałam zrugana za to, że jem Zostają ziemniaki, marchewka, pietruszka i buraczki. Ratunku! Czy coś jeszcze mogę jeśc?? Przeciez przy takim jedzeniu anemia gwarantowana!!!!!!!!!!!!

no własnie czytalam to już wczesniej tylko że to śa głownie dania obiadowe a co z pozostałymi posiłkami?? Czy mam jeśc ziemniaki i ryz na śniadanie, obiad i kolacje?? Nie zrozumcie mnie żle, ja nie marudzę i nie narzekam, bo gdybym była wygodna tobym odstawiła dziecko od piersi, podała jej Nutramigen i nie miała problemu. Ja chce miec tylko jasnośc, bo w przeciwnym przypadku to moge dziecku więcej zaszkodzić niż pomoc a tego nie chce

Gość agula8
są chleby bez ulepszaczy np. chleb goetha(nie wiem czy dobrze napisałam) one są sprzedawane w połówkach i krojone.Do tego margaryna flora(kiedyś była zupełnie bez mleka, nie wiem jak teraz) i wędlina bez konserwantów-ja tak sie żywiłam poza obiadami.Później dodałam jakiegoś ogórka, sałatę.Kilka potraw można zrobic samemu.(w zasadzie chleb tez można spróbować zrobić) Myślę ze przy takiej alergii nie powinno się przestawać karmić piersią-bo to właśnie karmienie może pomóc dziecku w wyjściu z alergii.Tyle ze trzeba mocno trzymać diety-ja na takiej diecie przetrwałam ponad rok.Możesz natomiast podawać probiotyki.Podawanie Latopicu łagodzi znacznie objawy alergii.To że dziecko nadal ma wysypkę mimo ze wycofałaś alergeny może być efektem rozpoczętej reakcji alergicznej, którą mogą hamowac właśnie bakterie zawarte w probiotykach. A co do mleka typu nutramigen i bebilon pepti to są tak paskudne, ze w ogóle nie da sie ich pić.Pewnie kaszka na takim mleku tez jest nie do przejścia.Ale możesz kupić kaszkę bezmleczną i zamiast mleka dodać wody(ja tak robiłam córce)-nie wiem jak z glutenem-napewno są też bezglutenowe.

Skazę białkową moze wykryc ale nie u 1,5mc dziecka!!! znaczenie póxniej ona się objawia. Powie Ci to kazdy dobry alergolog. Moja córka w wieku 2mc miała całą buźkę w krostach a ja na diecie.Jeden lekarz tez twierdził ze to skaza a inny go wysmiali, tez byłam na ostrej diecie. Kupiłam atopin i po krostach. teraz używam emolium do kapieli i do ciała i córka ma piękna skórę, zadnych krost a ja na diecie nie jestem od 2 miesięcy. Córcia ma pół roku. Moze uczulać cos z zew, np, pierze w poduszkach, koc wełniany itp. Na wszelki wypadek unikaj nabiału, czekolady, cytrusów, ryb i jajek ale w granicahc normy. Nie wiem w której gazecie jest bardzo dobrze opisana alergia i dokładnie od kiedy ją się wyrrywa, albo 4 albo i 5miesiecy ale nie wczesniej.

I ciemieniuchę tez miała, wystarczyla zwykła oliwka na 2godziny przed kapielą. oliwiłam główkę, wcieralam, zakładałam czapeczkę bawełniana i przed kapielą czesłam, po kąpili równiez czesałam, 2 razy i po :)

I tu się nie zgodzę, bo u mojej córki skaza objawiła się bardzo szybko i bynajmniej nie wypryskami, a łuszczącą się skórą na policzkach, brwiach i za uszami, do tego doszły jeszcze straszne kolki i biegunki - czyli były to klasyczne objawy skazy , którą posiada niestety do tej poro mimo prawie dwóch lat. Skazę została rozpoznana w trzecim miesiącu dopiero, bowiem pierwsza lekarka mówiła takie bzdury, że aż głupio mi się robiło jak jej słuchałam, na szczęście zmieniałam przychodnię i obecna lekarka szybko rozpoznała problem. Autorko, nie wiem, czy już ktoś o tym pisał, bo nie czytałam wszystkich wypowiedzi, ale pamiętaj, by pić wapno, gdy przejdziesz na dietę.

Justyna i jaik rozwiązałaś problem? To że dziecko ma skaze białkową nie oznacza że ma tez uczulenie na gluten. Moja obie córki mają skaze ale gluten jeśc mogą i nic im nie jest. Faktem jest jednak ze alergie często chodzą parami i tak np starsza nie może również mleka koziego (natomiast na soje nie reaguje wiec daje jej napój sojowy imitujący mleko i serki sojowe) a młodsza ma silną alergię na orzechy (ale na kakao juz nie wiec moge sobie zjesc czekolade bezmleczną (tak tak są takie) )... A śniadania i kolacje? Piecz chleb sama. Ja tak robie, mam maszynke do pieczenia chleba, niewiele wkladam w to wysiłku. Smaruje Delmą lub Florą (nie zawierają mleka ani przetworów) i jem z wędliną lub dżemem lub miodem (mała nie ma alergii na miód). Jem tez ryby, jajka (białko może ale wcale nie musi uczulac). Wystarczy sprawdzic co dziecko moze jesc a co nie. Nutramigenu dziecko które nie jest na nim od urodzenia nie ruszy bo jest obrzydliwe. Ale córka je kaszke sojową Sinlac która jej bardzo smakuje.