Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pralinka33

Jak to jest z tą cukrzycą w ciąży ? - Może ktoś mnie oświeci.

Polecane posty

W 28 tyg miałam test obciążenia glukozą - na czczo 74 po 50g glukozy po godzinie 139. Mój gin, zalecił mi jedynie odstawienie słodyczy ale ja się przejełam i zaczęłam jeść mniej i wiele rzeczy zupełnie odstawiłam. Efekt jest taki, że przez miesiąc schudłam 2 kg, a w moczu wyszły mi ketony. Zdenerwowałam się bo wyczytałam w necie, ze te ketony to źle leczona niewykryta ckrzyca a może być nawet jakaś kwasica cukrzycowa - śpiączka itd. Ale lekarz zupełnie się nie przejął i powiedział, że te ketony to z diety a kwasica to jest przy bardzo wysokich cukrach a nie takich jak moje. Ale ja sie przejęłam i pożyczyłam od kolezanki glukometr i dzisiaj mierzyłam sobie ten cukier. Pierwszy raz 3 godz po jedzeniu jak już byłam głodna i wogóle jakaś ospała i słaba miałam 60. Przestraszyłam się bo to przecież poniżej normy więc już nic nierozumiem. Zjadłam 2 kawałki ciasta i po godzinie było 116. Niech mi ktoś wytłumaczy o co z tym chodzi bo już nic nie rozumiem. Czy można mieć cukrzyce i taki niski cukier, skąd wogóle to 60 i czy ja mam tą cukrzyce czy nie.

Gość ticzerka po macierzynskim
postaram się odpowiedzieć bo trochę na temat cukrzycy wiem (w ciąży miałam cukrzycę ciążową i mam dziecko z cukrzycą typu 1 ).Po pierwsze po jednym teście przesiewowym nie można stwierdzić czy ma się cukrzycę czy nie :/ lekarz po tym wyniku powinien Ci zlecić test z 75 ml gluzkozy (wtedy są trzy pobrania-na czczo, po godzinie od wypicia i po dwóch). Jeśli tutaj wynik byłby też powyżej normy to skierowanie do diabetologa i leczenie :) Po drugie ketony w moczufaktycznie moga być z nieprawidłowej diety :) radzę ograniczyć węglowodany ale nie elimonować ich całkowicie z diety, póki nie ma jednoznacznej diagnozy :) po trzecie....zarówno przy nietoleracji glukozy jaki typowejcukrzycy mogą występować hiperglikemia(wysoki poziom cukru we krwi-powinien być korygowany podaniem insuliny) i hipoglikemia (niedocukrzenie-za niski pozinm cukru we krwi-trzeba się docukrzyć-wypić soczek czy zjeść np. herbatniki :) mój syn ma takie "skoki", że ma np. 54 a za "chwilkę"288 :/ Poroponuję udać się do lekarza i przyjrzeć się sprawie :) Lepiej dmuchać na zimne :) Powodzenia :)

Gość i67i868
Też miałam 139 - lekarz się nie przejął i uspokoił mnie że po tą sa normy, żeby się nimi kierować a mój wynik JEST w normie. Odpuściłam więc sobie a we właściwym czasie urodziłam zdrowe dziecko. Tobie też radziłabym nie szukać dziury w całym.

Gość i67i868
No proszę, masz dwie skrajne opinie. I po co było zakładać temat? ;D

Jeśli chcesz stosować w ogóle jakąś dietę ze względu na ryzyko cukrzycy to proponuję dietę strukturalną, która z założenia jest zalecana cukrzykom bo jej produkty maja niski poziom glikemiczny. Nie wolno Ci doprowadzać do stanów permanentnego głodu, ale też nie proponuję przejadania sie 5-6 lekkich posiłków Na temat diety strukturalnej znajdziesz dużo informacji wpisując hasło w google

Gość jasneeeeeeeeeeeeeeeeeee
jej wynik jest powyżej normy ;p ksiązkowe normy to od 80 do 120 ;p

Ksiazkowe normy na czczo, a tu mowa o wyniku po obciazeniu. Twoj wynik jest w gornej granicy normy, ale miesci sie w normie. Wiec nie przesadzaj i jedz normalnie. Nie wiesz jaka diete nalezy stosowac, stad zly wynik moczu. W czasie cukrzycy stosuje sie diete niskoweglowodanowa, co nie znaczy ze nie nalezy jesc weglowodanow.

ja miałam podobne wyniki. Miałam dietę ustaloną przez dietetyka i po każdym posiłku mierzyłam cukier, a co rana ketony. Co dwa tygodnie jeździłam do specjalnej poradni i tam mną kierowali. Na własną rękę jest to trochę nieodpowiedzialne.