Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aksamitka90

Załoba narodowa a ślub i wesele.

Polecane posty

Gość dododododododdodoodo
"12345654321" oraz "mylicie "slub" z "weselem"" - A jak sobie teraz uświadomicie, że co sekundę umiera dziecko w Afryce, to co? W ogóle przestaniecie się uśmiechać? Bo jeśli będziecie miały czelność kiedykolwiek pójść na imprezę w trakcie której umrą tysiące małych Afrykańczyków - to moim zdaniem jesteście hipokryt(k)ami!!! Powinniście zamknąć się w klasztorze i zrezygnować z wszelkich uciech!!! I jaką czelność mają ludzie organizując śluby podczas gdy tysiące osób na świecie w tym czasie umierają!!! To czysty egoizm!!!

Gość mm2010
Ja mysle,ze to zalezy od osoby i nie chodzi o sztuczne odwolywanie wesela.Nie sadze zeby rodzina na pewnym poziomie intelektualnym i moralnym bawila sie 10 kwietnia jakby nic sie nie stalo.Nie mowie o burakach czy innych dresach blokersach.

Gość mylicie "slub" z "weselem"
przeczytaj moje posty ze zrozumieniem, a wszystko stanie sie jasne (o ile potrafisz myslec). Aha, co do tych, co zarzucaly mi, ze jestem/probuje byc swietsza niz jakis tam urzednik KK - moj emocjonalny stosunek do ZBIOROWEJ tragicznej smierci ludzi nie ma nic wspolnego z zadnym wyznaniem, po prostu silnie przezywam odejscie z tego swiata wielu ludzi w niecodziennych okolicznosciach, nie moge nic na to poradzic, taka juz jestem, moze za sprawa charakteru, moze za sprawa wychowania.

Gość chcialam tylko napisac
cos naprzeciw argumentom, ktore bardzo czesto ostatnio spotykam: ze nie znalismy tych osob i ze codziennie gina ludzie. Owszem gina, ale ja ich nie kojarze i nie znam, natomiast Prezydent byl jakby obecny w moim zyciu przez ostatnie lata, tak jak inni ludzie ktorzy zgineli, chociazby aktor Jausz Zakrzeński. Poza tym chyba kazdy normalny kto zobaczy w wiadomosciach info o jakims smiertelnym wypadku mysli, ze szkoda ludzi, wiec nie pitolcie ze po nas splywa smierc zwyklego szarego czlowieka.

Gość wiktoria nikt cie
nie zmusza, nikt ci nie kaze ogladac tv czy sluchac radia, czy nawet siedziec na kafe, chyba ze jestes kompletnym no lifem i masz tak marny poziom intelektualny ze nie potrafisz sie zajac czyms innym

Gość Galon
A My mamy ślub i wesele w sobotę 17. Właśnie ogłosili że przedłużają żałobę do 18 :(. Jest nam bardzo przykro z powodu tej wielkiej tragedii (zważywszy że oboje popieraliśmy obóz prezydenta)ale nie mamy zamiaru w jakikolwiek sposób zmieniać planów weselnych. Mają na to wpływ różne sprawy: finansowe, goście z całej polski(pobrane urlopy, zarezerwowane miejsca do spania...), pozostałe inne plany. Generalnie jest to dość niekomfortowa sytuacja dla nas no ale z wyżej wymienionych powodów nie mamy zamiaru zmieniać planów.

Gość alfonso alonso
Mam ślub też w sobotę 17. Miała być żałoba do 18, a przedłużyli do niedzieli do północy. Nasi goście deklaruja, że przychodzą do nas w naszym ważnym dniu i tak też ma wyglądac uroczystość jak planowaliśmy. My wykombinowaliśmy, że nie będzie wyprowadzenia przez orkiestrę z przytupem, tylko jakaś pieśń religijna na nutę marszową. W Kościele będzie uroczysty hymn. W lokalu zamiast głośnego sto lat, minuta ciszy i parę słów. A potem życie leci dalej, więc zamierzamy przeżyć ten dzień ważny w Naszym Życiu. Jeżeli dla kogoś prezydent z żoną był ważniejszy od nas to może nie przyjść, ale raczej nie mam takich ludzi w otoczeniu.

Gość Zolar123456
rochę zdrowego rozsądku by się przydało. Ani odwoływanie ślubu i wesela ani tez przesada w druga stronę -udawanie że nic się nie stało, skoro wszyscy wokół przezywają szok czy żałobę (jak zwał tak zwał służy temu samemu) Chyba trochę umiaru w wyrażaniu emocji tego dnia nie zaszkodzi ale tez nie można robić zawodu Młodym i rezygnować z wesela skoro je robią. W radiu itp. przecież też grają muzyke tylko spokojniejszą, można się w tym nastroju odnaleźć - zarówno Ci którzy przeżywają żałobę głębiej jak i Ci którym z natury jest wszystko obojętne jeśli nie dotyczy ich własnego żłobu. pozdrawiam S.

Gość swoja nie swoja
moja kuzynka ma slub w ta sobote, i odbedzie sie jak najbardziej i mysle ze goscie beda sie swietnie bawic. ja bralam niedawno slub , poszło ponad 40 000 zł, nie wyobrazam sobie odwolywac go z powodu zaloby narodowej. ludzie opamietajcie sie, wiadomo ze musimy uczcic ich pamiec, ale jeszcze tydzien temu wiekszosc z was blzunila na prezydenta i rzad, a teraz wielcy zalobnicy sie znalezli, na pokaz!

Gość 17-sty
Organizacja ślubu i wesela nie trwa dzień czy nawet tydzień... przełożenie nie jest wcale tak oczywiste i proste. Pomijam już poniesione koszty. Są terminy które trzeba zgrać...jeteśmy wielkimi patriotami kiedy nie musimy podejmowac decyzji, które nas dotyczą... mam wesele własnie 17 kwietnia... organizacja i dogranie wszystkiego zajeła 4 intensywne miesiące... i wpisy typu żeby poprostu przełozyć...chyba piszą osoby które jednak nie organizowały jescze takiej imprezy i nie staja osobiscie przed takimi dylematami. Niech każdy z Nas zachowa pamieć o tych którzy zginęli choć tydzień dłużej niż sprawa będzie nagłaśniana przez media... to bedzie sukces... dobrze, że naród potrafi zjednoczyć się w chwilach tragicznych dla kraju, ale pewnie bedzie tak jka zawsze ze za kilka dni większość z Nas nawet o tym nie pomyśli....

Gość swoja nie swoja
ja swój slub przygotowywałam ponad rok wczesnieJ ( terminy na sali, u fotografa, orkiestry,) no niestety gdybym miala slub teraz napewno bym go nie przeniosła na za 2 lata! a co z pieniedzi ., czy panstwo by je zwróciło ??? niech ten kto przezywa zalobe, przezywa ja w sercu a nie pokazuje wszytskim naokoło. ja tez tej zaloby nie odczuwam, wiadomo ze jest pzrykro i wogóle, ale nie mam zamiaru robic nic na pokaz jak wiekszosc z was.

Gość fanka anka
ja bym nie odwolala wesele, bawila bym sie tak samo jakby nic sie nie stalo, przynajmniej staralabym sie tak bawic. Zaloba trwa tydzien, ale sadzac po niektorych wpisach na forach wiele osob juz ma dosc zaloby i znowu zaczyna sie gadanie.

Gość pdlsks
podobno i jest to pewne na 100% w polskim prawie jest na to paragraf ze nie wolno organizowac wesela a co za tym idzie zabawy , grozi to grzywną jak znajde to zapodam to informacje

Gość a może morze?
"podobno i jest to pewne na 100%" bardzo wiarygodne :P

Gość apropos załoby
Wojewódzki radca prawny Bogusław Chrapusta potwierdza. - Reguły dotyczące żałoby narodowej są mało precyzyjne. Nie ma przepisów określających dokładnie, co wolno, a czego nie. Nie ma więc również sankcji za złamanie obyczajów - podkreśla Chrapusta.

Gość apropos załoby
i dalej: "W Polsce nie istnieją precyzyjne regulacje prawne definiujące stan żałoby narodowej oraz określające uprawnienia władz państwowych w tym zakresie. Cząstkowe regulacje prawne znajdują się w ustawie o godle, hymnie i barwach RP. Zgodnie z art. 11 ustawy, w dniach żałoby narodowej flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej opuszcza się do połowy masztu."

Gość olllalllaalala
zacznijmy od tego, że żałoba narodowa dotyczy imprez masowych, a nie prywatnych.

Gość olllalllaalala
pdlsks nie ma takiego przepisu, mówię to jako prawnik

moim zdaniem wesele powinno się odbyć wiadomo wszystko przygotowane ,ale podejrzewam że żaden z gości nie bedzie tak radosny i bedzie jakoś na swój sposób czuł się patriotą

Gość pdlsks
tak moze i jest,tylko jezeli wesle jest organiozwane w resturacja itp to nie jest to miejsce prywatne tylko publiczne,i jezeli komus nie bedzie odpowiadałą głośna muzyka moze wezwac policje i moze ale nie musi to skonczyć sie karą

Gość Suldrun
Hej My też ślubujemy 17 kwietnia. Katastrofa wstrząsnęła mną bardzo jak i pewnie wszystkimi. Jest nam bardzo smutno z tego powodu i na pewno złożymy hołd zmarłym osobom minutą ciszy. Planujemy też przemowę z krótkim wspomnieniem. Ale dalej myślę że wesele odbędzie się bez zmian. Rozmawiałam z gośćmi co o tym sądzą i oni się na to zgadzają, zespół także, więc chyba mój Wielki Dzień nie będzie Dniem Kolejnego Wielkiego Smutku.

Gość pdlsks
jako prawnik, powinnas tez wiedziec ze roznie mozna interpretowac kodeks prawny

Gość olllalllaalala
żałoba narodowa podkreślam raz jeszcze obejmuje imprezy MASOWE i widowiska artystyczne , a do żadnej z tych grup nie należy wesele. poza tym w takim wypadku nie należy traktować restauracji jako miejsca publicznego, wesele jest to zamknięta prywatna uroczystość niezależnie od miejsca w jakim sie odbywa. a ewentualną karę płaciłby i tak włąściciel restauracji

Gość olllalllaalala
pdlsks jako prawnik nie znam czegoś takiego jak kodeks prawny po drugie po to studenci prawa mają obowiązkowo taki przedmiot jak logika prawnicza, żeby przepisy interpretowali jednoznacznie. to jest podstawowa wiedza, nie rozśmieszaj mnie takimi stwierdzeniami :-)

Gość pdlsks
nie martw sie było by to tak zinterpretowane,ze kara by była. Kara za to jest i znam taki przykład z 10 w sobote , kara grzywny , Wesle jest impreza masowa tylko,ze prywatną. Poza tym przed salą zwykle trwaja jakies obrzedy muzyczne w drodze do koscioła na sale, niektore domy weselne,restaruacje sa w okolicach domow prwatnych ,wiec przy żalobie narodowej komus moze przeskadzac muzyka w tym wlasnie dniu i moze czuc sie urażony i wezwac policje. Owszem koszty ponosi wlascieciel tylko on tego napewno by nie zapłacił

Gość pdlsks
bardzo widze madrze piszesz szkoda,ze to tylko tak łądnie i pięknie wyglada w słowach pisanych na forach, a w życiu jest troche inaczej niz te twoje podrecznikowe regułki

Gość pdlsks
i przepraszam za pomyłke kodeks karny.

Gość olllalllaalala
hahahaha! wesele nie jest żadną imprezą masową. na organizację imprezy masowej niezbędne jest zezwolenie odpowiednich włądz, nie pisz bzdur !! widać nie masz bladego pojęcia o prawie dlatego kończę konwersację nie siej zamętu!!

Gość olllalllaalala
za dużo filmów się naoglądałeś :-) a to nie są podręcznikowe regułki tylko przepisy którymi jesteśmy ograniczeni zarówno my, jak i organy wymiaru sprawiedliwości. i jeśli dałeś sie kiedyś komuś ukarać za wesele w czasie żałoby narodowej to tylko pogratulować głupoty :-) IGNORANTIA IURIS NOCET