Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do polonistów

najdziwniejszy błąd na kafe

Polecane posty

Gość gryczka
Falea, nie chodzi o gwarę taką, że nikt nie rozumie. Rzeczywiście sądzę, że na zwykłych forach nie powinno jej się używac, bo to trochę jakby obcy język. Natomiast np. to co w pewnych rejonach kraju jest pętlą tramwajową, w okolicach Łodzi, gdzie mieszkam, jest krańcówką. Bilet miesięczny, czyli w niektórych rejonach sieciówką, u nas jest migawką. Nie powiedziałabym że to gwara. Ja bardzo długo, do dorosłego życia, nie zdawałam sobie w ogóle sprawy, że jest inne określenie na krańcówkę.

Gość jo żech jest
ze Ślonska i nic a nic wos nie rozumia, dyć jo ino gwaro godom

Wiem, rozumiem :) Dziś mam dzień pod tytułem czepiam się :) Takie wyrażenia mnie nie rażą, jedynie tak jak pisałam wcześniej, błędy ortograficzne i zdrobnienia. No ale muszę się przyznać, że sama robię błędy stylistyczne i interpunkcyjne.

Gość gryczka
Tez mi się zdarza robić błędy, pewnie. Nikt nie jest doskonały. Ale uważam, że należy sie jednak starać, sprawdzać i nie reagować obrażaniem, jak ktoś nas poprawia, tylko brać sobie do serca. Niektórzy tego nie potrafią.

Gość gryczka
PYRTUŚ :-D Kojarzę, kojarzę. To już totalna nowomowa. Nie jestem pewna, czy kobieta, której nie przechodzi przez klawiaturę słowo "penis" nadaje się na matkę...

Chodziło mi o to że niektóre słowa które większości mogą się wydawać błędem nim nie są przykładowo " co słychować? " - słyszałam wielokrotnie od starszych ludzi na podlasiu, a zatem nie jest to wymysł. Tak samo np. słowo dźwi na wschodzie nie jest błędem. Aczkolwiek zdaje sobie sprawę że wiele błędów tutaj to zwykła głupota i nieznajomość ortografii i gramatyki.

Założę się, że jakby był temat - Ostatnio przeczytana książka, to wpisów było by raczej mało...

Gość do ozesz
ja jestem mama 14-miesiecznego brzdaca,ale jak slysze te wszystkie ciumkania,to mnie trafia😡.Mam taka kolezanke,ktora nie tylko ciagle ciumka (zamiast "dac jesc" mowi "amku","papu/papku";zamiast "spac" mowi "nynki/nyny" itp.),ale wszystko nagminnie zdrabnia,zwlaszcza imiona-np."Wiolunia" zamiast "Wiola","Terenia" zamiast "Teresa",a ja jestem "Aniuleczka" albo "Anusia".Ble.Potworki slowne typu "kofam" tez sa u niej norma:O Ja przyznaje sie tylko do "raczek","brzuszka" i "nozek":) i generalnie staram sie mowic do dziecka normalnie,a nie potworkami. Nie wiem tylko,jak wytlumaczyc mamie i tesciowej,ze jak np.dziecko sie uderzy,to sie "uderzylo",a nie "zrobilo ajciu":O

Przypomniało mi się coś! Młody ojciec do córeczki, ok 3 letniej - chodź, dam ci pićku. Prawie mnie wykręciło. A druga rzecz, zgłupiałam już w sumie. Jakiś czas temu Kinga Rusin przyznała, że chciała, a nie mogła poświęcić się TAŃCOWI. I z taka formą ostatnio bardzo często się spotykam. A nie tańcu? A pogodynka powiedziała, że ma na sobie swetr ;)

Tancowi jest poprawnie: celownik (komu, czemu) TANCOWI (tak jak wieniec - wiencowi, kolec - kolcowi) miejscownik (o kim, o czym) TANCU. koncowke -u w celowniku maja np. rzeczowniki rodz. nijakiego zakonczone na O: mleko - mleku, dziecku itp.

Gość a moja mama
to ciumkanie jest naprawdę dziwne. zamiast uczyć dziecko od początku poprawnej mowy częstuje się go dziwacznymi zdrobnieniami i później zdziwienie, że młode nie mówi. moja przyjaciółka zrobiła z siebie skończona zołzę bo nakrzyczała na teściową i jej rodzinkę, że dziecko nie jest upośledzone i rozumie polską mowę.