Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do polonistów

najdziwniejszy błąd na kafe

Polecane posty

Gość Alexxxxxxa
jeszcze "życzę tobie" i wielki bląd - nierozróżnianie "każę" (od kazać) od "karzę" (od karać)

Gość chodzi o to ze jestes w ciazy
a co złeg jest zyczę tobie?prosze o wyjasnienie

Gość tak jak poniżej
Tobie, z dużej litery tak?:)

Gość a ja myslalam ze
nazyczony jest poprawnie:o chyba pojde na dodatkowe lekcje polskjego:o

Gość alekasandrowa
Najlepsze są wszystkie wersje wyrazu skąd, typu-z kond,skont,z kont,z kąt,skąt a do tego jak się doda nareście i wreście to jest już całkiem "nowatorsko" :)

Gość to juz jest prawie nudne
chodź zamiast choć i na odwrót pisanie 'ci' z dużej litery: nawet Ci, którzy...

" Chwilowa irytacja A ja widziałam tutaj już kilka razy słowo "złoty" zamiast "złotych", np "Mam tylko 10 złoty na przeżycie, a potrzebuję 100 złoty." Trafia mnie, jak czytam coś takiego " No coz ... chwilowa irytacjo, taka forma jest jak najbardziej poprawna. Zobacz sobie na wyciag z konta bankowego, rachunek za gaz , tel itp. :classic_cool: Ja pierdziele same polonistki tu sa... :D :D :D

Gość Jagoda........................
To znowu Ty?????? na jednym topiku napisalas ze w tamtym roku nie robilam grzadek bo czasu bys nie miala pielic a w tym roku 24h na kafe????

Gość kunga
odbiegając trochę od tematu koleżanka z liceum, która miała średnią 5.0 napisała tak: od kont zamiast odkąd na prawdę, gdy to zobaczyłam myślałam, że j**nę "NAPRAWDĘ" PISZE SIĘ ŁĄCZNIE TŁUMOKU. ZANIM ZACZNIESZ POPRAWIAĆ INNYCH NAUCZ SIĘ SAM/A.

dużo tutaj różnorodnych błędów ...ostatnio zapamiętałam coś takiego " gdzie można znajść w necie taką sukienkę " :D

Gość winnawinna
ja sama popełniłam kilka błędów...wszystkie ortograficzne, lektóra :D, artykół :D, zorientowalam się dopiero po odczytaniu tego co napisałam...na poprawę było juz za późno...czy to oznacza, ze jestem TŁUMOKIEM?

jagoda369 Tutaj akurat Tobie radzę zajrzeć do rachunku za gaz. Pisząc "Dostałam 100 złoty." robisz błąd. Jeśli chcesz dalej upierać się przy swoim, to proszę: " Wyraz złoty jest możliwy jedynie wówczas, gdy łączy się z liczebnikiem jeden, np. Kosztowało to jeden złoty; Robisz raban o jeden złoty; Tak, ten jeden złoty jest bardzo ważny. Inaczej będzie już w wypadku wyrażeń 21 zł, 31 zł, 121 zł itp., które również mają ostatni człon jeden. Mówi się zawsze dwadzieścia jeden złotych, trzydzieści jeden złotych, sto dwadzieścia jeden złotych, tysiąc jeden złotych (a nie: złoty). " 🖐️

Jagoda........................ To znowu Ty?????? na jednym topiku napisalas ze w tamtym roku nie robilam grzadek bo czasu bys nie miala pielic a w tym roku 24h na kafe???? " zal ci dusze sciska??? ehhh zalosna jestes. napisze ci to drukowanymi literami idiotko- MAM W DUPIE TWOJE KRYTYCZNE UWAGI O MNIE. DOTRALO!!!!!!!!!!!!!! :P

Gość do jagody wiesz co
dosyć, że nie masz racji to jeszcze się upierasz, że ją masz i jesteś aroganckim głupim babsztylem. wyobraź sobie, że się pisze "złotych", a nie "złoty" tępaku:o a najlepsze są takie mądralińskie jak "kunga"....ale z Ciebie gniot..."na prawdę" pisze się właśnie oddzielnie polonistko hahaha, ta dziewczyna dobrze napisała, masakra:o

Gość tyyy kunga to ty
chyba jesteś tłumokiem na prawdę jest poprawnie i naprawdę również TŁUMOKU :)

pisze się złotych nie złoty! może być tylko jeden złoty, ale już pięć złotych. pierwsza lepsza strona mówiąca o tym: "Stanowczo natomiast trzeba zaprotestować (niczym doprawdy nie da się tego usprawiedliwić) używania głównie przez młode ekspedientki w sklepie konstrukcji pięć złoty, trzydzieści złoty bez wygłosowego -ch, na co słusznie zwraca uwagę Czytelniczka z Mławy. Podobno takiej „polszczyzny (osiemdziesiąt osiem złoty, siedem złoty, czterysta złoty) uczy się w szkole handlowej. Tymczasem wytłumaczenie gramatyczne tej kwestii nie należy do skomplikowanych. Z liczebnikami (poza przedziałem 2-4, 22-24, 32 -34 itd., bo wtedy poprawnie jest dwadzieścia dwa złote, trzydzieści cztery złote, zawsze musi wystąpić forma dopełniacza (tych) złotych, a więc osiemdziesiąt osiem złotych, siedem złotych, czterysta złotych. Forma złoty (tak ulubiona przez wielu) wchodzi w związek wyłącznie z liczebnikiem jeden, np. jeden złoty. Inaczej jest już w wyrażeniu 21 zł (odczytujemy je jako dwadzieścia jeden złotych, a nie: złoty)." http://obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=131 co do słowna naprawdę to w kontekście w jakim użył go autor wypowiedzi powinno być pisane łącznie! "29.2. Pisownię łączną mają dawne połączenia przyimkowe, które we współczesnej polszczyźnie są zrostami, np. dlaboga, dlaczego, dlatego, dokoła, dookoła, donikąd, dopóki, dopóty, doprawdy, dotąd, dotychczas, nadal, nadaremnie, nadto, nadzwyczaj (= wyjątkowo), naonczas, naówczas, naprawdę, naprędce, naprzeciwko, naprzód, naraz, nareszcie, nasamprzód, natenczas, natomiast, natychmiast, naumyślnie, nawet, nawzajem, nazbyt, nieomal, niespełna, niezadługo (= wkrótce), omal, oto, otóż, podówczas, pojutrze, pokrótce, pomału, pomaleńku, pomalutku, ponadto, poniewczasie, popojutrze, pospołu, pośrodku, potem (= później), powoli, powolutku, przedtem (= dawniej, wcześniej), przedwczoraj, przeto, wbrew, wcale, wkoło, wniwecz, wonczas, wówczas, wpław, wpośród, wprawdzie, wprost, wprzód (= najpierw), wprzódy, wraz, wręcz, wspak, wstecz, wszerz, wtem (= nagle), wtenczas, wzdłuż, wzwyż, zadość, zaiste, zaledwie, zanadto, zapewne, zanim, zaraz, zaprawdę (= istotnie), zarazem, zarówno, zatem, zawczasu, zazwyczaj, zgoła, znienacka, znowu, znów, zrazu, zresztą." http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629476

Gość ok tylko jeszcze do niedawna
pisząc "naprawdę" mi podkreślało jako błąd, ciekawe czemu:o

mniejsza o większość... na prawdę jest mniej rażącym błędem niż od kont:o przy na prawdę można niechcący spację nacisnąć, a przy od kont to jest wieś śpiewa i tańczy:p

niestety komputer nie "zna" wszystkich wyrazów, wszystkich konstrukcji wyrazowych. a jak wszyscy dobrze wiemy nasz język jest piękny ale też bardzo trudny, zawiły i pełen dziwnych, czasami niezrozumiałych wyjątków :P

kiedys w szkole najprosciej tlumaczyla nam nauczycielka pisownie naprawde i na pewno: " Naprawde, pisze sie naprawde razem i na pewno, pisze sie na pewno oddzielnie" Latwe do zapamietania :classic_cool: ps. moim ulubionym wyrazem jest perfum :classic_cool:

Mało kto teraz czyta książki i stąd te błędy. Denerwują mnie te głupie tłumaczenia, że to przez dysleksję, dysgrafię, czy inne "dysy". jak ktoś 150 razy przeczyta jakiś wyraz z błędem, to pewnie w końcu też będzie tak pisał, skoro internet to teraz podstawowe źródło wiedzy... Pamiętam, jak w średniej szkole, a było to zaraz po erze dinozaurów, jedna koleżanka na wytłumaczenie swych potwornych błędów i kłopotów z czytaniem oznajmiła, że ma dysgrafię, zaśmiałyśmy się wszystkie gromko, łącznie z polonistką. A teraz to ponoć norma.

Gość a una się ubiera buty a nie
zakłada, tak samo drzwi się zaklucza a zamyka to tylko tak za klamkę :D

ubierać buty to regionalizm, gwara i w pewnym sensie jest to poprawne... kiedyś tak się mówiło i nikt błędów nie wytykał

Gość co wy chcecie od tej
Jagody - pełno na kafe jest wkurzających babek a teraz się uwzięli na Jagodę. Był czas na Myszkę - bo za bogata, potemm na nNglkę - bo za mądra itd...