Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do polonistów

najdziwniejszy błąd na kafe

Polecane posty

Gość co chcemy?
poczytaj sobie inne topiki: jagoda wiele osob wyzywa,wysmiewa,jest arogancka i jest buraczanym chamem. w dodatku jest glupio-madra, bo spiera sie o rzeczy, o ktorych nie ma pojecia albo po prostu uwaza, ze ma swieta racje, a nie ma:o...wyzywa wszystkich od biefoty, smieje sie z wynagrodzrn, a sama drappie od tesciowej, siedzi z pizda w domu, a maz na nia haruje, widac, ze jest typowa wiesniara po slownictwie:o sorry. ale pisalam jedna reka stad brak polskich znakow

Gość co chcemy?
biedoty* wynagrodzeń* drapie*

"co chcemy? poczytaj sobie inne topiki: jagoda wiele osob wyzywa,wysmiewa,jest arogancka i jest buraczanym chamem. w dodatku jest glupio-madra, bo spiera sie o rzeczy, o ktorych nie ma pojecia albo po prostu uwaza, ze ma swieta racje, a nie ma ...wyzywa wszystkich od biefoty, smieje sie z wynagrodzrn, a sama drappie od tesciowej, siedzi z pi**a w domu, a maz na nia haruje, widac, ze jest typowa wiesniara po slownictwie sorry. ale pisalam jedna reka stad brak polskich znakow " ale sie usmialam :D :D :D ale jad sie z ciebie wylewa na odleglosc :D :D:D jestem juz na tym forum od jakiegos roku i bardzo mi sie tu podoba, wiec dalej tu bede. :)

Gość yoł mada faka
Mówi się: "życzę ci", a nie "życzę tobie"... mnie jeszcze razi jak ktoś mówi/pisze - "czego" zamiast "dlaczego", np "Czego go uderzyłeś?". Inny błąd to: "włańczać" i "wyłańczać" .. to jest dopiero porażka, zwłaszcza w ustach ludzi "wykształconych".

mnie rozwala "zrobię łóżko" zamiast "pościelę" zrobię łóżko, zrobię łóżko... nieee.... nie dociera to do mnie -.- i inne: chcem zamiast chcę siem zamiast się wyłanczać zamiast wyłączać choć ( w sensie podejdź tu) zamiast chodź :/ masakra.

Gość kkarolinka
ja sikałam po nogach jak zobaczyłam "ortodąty"

Gość kasia z WLKP
No patrz!!! Ja od zawsze "robie łózka" :-) PO prtostu w Poznaniu tak (pewnie niektórzy) mówimy :-) Ech,niewinne moim zdanie. Moja babcia "zmywała statki" :-) To gwara,kto zgadnie co to oznacza? ;-) Poza tym tez mowie : ubierz buty,ubrac buty :D Powinno byc pewnie załóż buty,tez uzywam,ale luuuudzie to słowa mają służyc ludziom,nie ludzie słowom i zwrotom :) pozdrawiam!

dla mnie najciekawsze w tym wszystkim jest to że praktycznie każda przeglądarka podkreśla błędy ortograficzne.... językowe na czerwono obojętnie gdzie piszemy i że w tej sytuacji ludzi nie zastanawia to dlaczego tak się dzieje ? no chyba że do tego dochodzi daltonizm

Gość kkarolinka
widziała kiedys napis na szybie sklepu;renamęt

Gość mama szuka niani
A do mnie potencjalna kandydatka na nianię dla mojej córci napisała: "chętnie WSTAWIĘ się na rozmowę" :-D Strasznie mnie korciło, żeby jej odpisać, że wolę, żeby jednak przyszła trzeźwa :-D

hej to wstawie to pewnie byla literówka :) miala na mysli STAWIĘ ... tak mi sie wydaje :P kto wie..

Gość mama szuka niani
Botha no nie wiem - zobaczę w jakim stanie przyjdzie :-D

czy byle w jak najlepszym? hmmm tak , tak bedzie poprawnie :p ludzie steruje sie tymi bledami orto, gramatycznymi przez ten topik! uciekam stąd! :D

z tego co wiem, to zmywac statki, to zmywac naczynia :classic_cool: mnie jeszcze drazni, jak ktos mowi, ze wychodzi na pole :D

Gość dla mnie to jasne
statki znam ;) jest wiele regionalizmów i tego czepiać się nie trzeba. u mnie mówi się uliczka na furtkę, dla znajomych to było niezrozumiałe bo uliczka to wąska ulica. denerwują mnie właśnie błędy ortograficzne i pomieszane końcówki. i to durne tłumaczenie dysleksjami czy też "bo się spieszyłam". i to stare baby tak piszą, nie tylko gimnazjum. dobrze, że miałam polonistkę z misją ;)

Gość najlepszy był
NOWOROTEK :D

Gość Maciazwacia
Ja dopiszę sławetne słowo : trochu! Nie podoba mi się jak dziewczyny tak piszą, np.: trochu się dziś zmęczyłam.

Gość Maciazwacia
I do mama szuka niani - nie ukrywam, zaśmiałam się w głos i z całego serca życzę, by jednak trzeźwa przyszła. :-)

A ja na jednej ze sklepowych wystaw widziałam napis dotyczący oferty, który brzmiał tak: "buty dziecinne".

Gość zadnych nowych info?
na pewno naprawdę pisze się razem

Gość madzjabanakabd
Niektóre laski z kafe piszą : dostałam okresu , idę z dzieckiem na kontrol do lekarza,wlancza/wyłancza. poprostu , otwarlam okno, córka chowie sie za szafą itd itp. W naszym regionie też mówi się : ubrałam buty, zrobiłam łóżko, idę na dwór.

Gość zadnych nowych info?
czy moge czyscic wykładzine w ciązy (ja to odczytuje,ze wykładzina jest w ciązy)

wyjśc na pole to w miastach mówią bo ci ze wsi wyjśc na pole odrazu zrozumieją,ze juz ich do roboty zaciągają

Gość staram sie nie robic bledow
a jak mam watpliwosci,czy cos poprawnie napisalam,to sprawdzam i moze dlatego,jak widze "szlak" zamiast "szlag","bynajmniej" uzywane zamiennie z "przynajmniej","dziewczyna/chlopaka"(wybaczcie brak polskich znakow-mieszkam za granica i polskiego w pismie praktycznie nie uzywam) zamiast "dziewczynom/chlopakom","s powrotem","z kond","wyciongnac" tudziez "wyciongnonc","kakalko" zamiast "kakao" itp. kwiatki,to mnie skreca;) Kiedys w jakims temacie o butach pojawily sie nawet "japaki" zamiast "japonki":D

"trochu" jest dobre:)Slyszalam tez "trochy"."Perfumka"-moja tesciowa tak mowi:O.OD jednego z kolegow kiedys uslyszalam,ze "idzie na tramwajke" albo "podjechala tramwajka".Bleeeee:P

"wstawie sie na rozmowe" jest najlepsze:D

Gość może to jest to
z tym wstawieniem się to jednak jest coś na rzeczy ;) "Zastępstwa za nieobecnych pracowników pedagogicznych są zapisywane w zeszycie zastępstw i oznaczają dla zastępującego obowiązek wstawienia się do pracy." cytat z http://nowotaniec.republika.pl/statut/reg-prac.html