Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość as!a

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych na zawsze. Jak i kiedy najlepiej?

Polecane posty

Gość as!a

Planuję po prawie 2 letnim braniu tabletek Cilest jakoś w tym roku je odstawić. Z dwóch przyczyn; raz że uważam, że już za długo się truję, a dwa że mam 27 lat i ewentualne dziecko już mi nie straszne. Mam pytanie jak to zrobić, żeby jak nałagodniej organizm wracał do swojego naturalnego trybu? Czy brać jakieś tabletki, ziółka, witaminy? Chcę ograniczyć problemy poodstawienne do minimum, czyli kłopoty z cerą, czy zbyt długi powrót naturalnego okresu i poziomu hormonów w organizmie, itp.? Co prawda będę u ginekologa za miesiąc i też o to zapytam, ale może Wy dziewczyny znacie jakieś swoje sposobiki. :-)

Trudno cokolwiek powiedzieć. Jednej kobiecie naturalny cykl wróci zaraz po odstawieniu a inne męczą się całe miesiące. czasem okres trzeba wywołać sztucznie np luteiną.

Gość as!a
A coś na cerę? Nie mam co prawda trądziku, ale przy krwawienich zawsze mi coś tam wyskakiwało pojedyńczego. Boję się, że mogłoby się nasilić...

Gość bojabojaboja
Możesz brać skrzyp na wzmocnienie włosów, bo mogą wypadać, ja cierpię na okresowe wypadanie włosów i mi pomaga jak zaczynają się mocno sypać; magnez na lepszy nastrój, a na cerę dobre są tabletki z bratkiem albo drożdżami plus z witaminkami z grupy B. Ewentualnie możesz pić herbatkę z bratka.

Gość bojabojaboja
Kurcze, napisałam, wysłałam i nie poszło, więc piszę jeszcze raz:] Na cerę dobre są tabletki z bratkiem albo drożdżami plus witaminami z grupy B. Włosy mogą wypadać i tu mogę polecić skrzyp. Natomiast na lepszy nastrój - magnez.

Gość bojabojaboja
A jednak poszło ale z opóźnieniem, więc wybaczcie za dwie odpowiedzi o tym samym.

Gość kasikkkkka
Hej! Ja jakiś miesiąc temu też odstawiłam tabletki po 2 latach brania i również to był Cilest:) Po prostu skończyłam opakowanie i następnego już nie wzięłam. Pierwszy naturalny cykl trwał 31 dni, czyli nie było tragedii. Zobaczymy jak będzie z następnym:) Powodzenia życzę

Gość gigina30
Witajcie, ja tez planuje odstawi po wielu latach tabletki antykoncepcyjne, ale dzis powinnam wziac 5 z opakowania i sie zastanawiam czy moge nawet dzis juz przestac brac kolejne? Nie wspolzyje i tak aktualnie, biore je glownie na pms, bo bardzo lagodza, ale zaczynam miec problemy z zylami..

Gość miśka29
czasami po tabletkach mogą być regularne miesiączki a cykle bezowulacyjne i nawet kobieta nie zauwazy że coś jest nie tak. Ja polecam uzupełniać takie suplementy jak magnez, żelazo itp. Tabletki wypłukują te związki i dlatego także podczas brania trzeba je uzupełniać. Niedobory magnezu powodują najczęściej problemy z cyklem i być może uzupełnienie tego spowoduje szybszy powrót do równowagi

Gość jhjhggf
Ja brałam tabletki przez 11 lat..i po prostu po skończeniu blistra ni zaczynałam nowego..miałam 2 dniowe krwawienie...a na następny okres czekałam półtora miesiąca...organizm musiał sie przestawic..i od 2 lat juz nie biorę....dodam, że wyczytałam (szkoda, że tak późno), że tabletki anty ułatwiają powstawanie nadżerek - mało estrogenu...:(

Gość gigina30
jhjhggf i jaka teraz stosujesz metode? Bo ja szukam rownie skutecznej jesli odstawie tabletki.