Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gruszynka

czy pracodawca moze mnie zwolnic?

Polecane posty

Gość gruszynka

Mam umowe o prace na okres probny 3 miesiecy, dowiedzialam sie ze jestem w 3 miesiacu ciazy, czy pracodawca moze mnie zwolnic? :(

Gość kuleczka razy dwa
w normalnym kraju by nie mogl a w polsce to nie wiem :p

Gość gruszynka
nie wiem czy uda mi sie to ukryc przez 3 miesiace, pracodawca jeszcze nic nie wie, ech...

Gość może cię zwolnić
możesz go spróbować nabrać i naciągnąć jak ci radzą wyżej, ale za taki numer spodziewaj się po powrocie z macierzyńskiego prowokacji i zwolnienia dyscyplinarnego.

Gość gruszynka
gdzies czytalam ze jezeli mam umowe na okres probny dluzszy niz 1 miesiac to musi mi przedluzyc umowe do dnia porodu...

Gość SanSanSan
wiesz wg mnie nawet jak pracodawca bedzie chcial podpisac zToba umowe to wysle Cie do medycyny pracy, tam bedziesz musiala powiedziec ze albo jestes albo nie jezeli powiesz zenie jestes i zaraz wyda sie ze jestes w ciazy i to juz 3 miesiac to mozesz miec problemy, bo oszukalas go co innego jakbys byla teraz na samym poczatku ciazy- to moglabys powiedziec ze nie wiedzialas jeszcze ale 3miesiac....

3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość Taaaaaaaaaaaaaa
Wydaje mi się,że umowa na okres próbny nie daje możliwości przedłuzenia w tym wypadku. (chyba kążda na okres próbny nie daje..)Ale prawda taka,ze to zalezy od dobrej woli pracodawcy. Jedyne wyjscie to rzeczywiscie ukryć ciażę jak się uda i liczyć na podpisanie umowy choćby na czas określony. Inaczej zasiłku macierzyńskiego nie bedzie i pewnie kiepsko z kasą po porodzie. Niestety.

Gość ksjdksf
Nie może cię zwolnić. Do dnia porodu automatycznie jest przedłużana.

Gość ksjdksf
KOlejny temat i kolejne głupie pytania :-/ Weź se qrwa w Kodeks Pracy zajrzyj, bo żal mi was kretynki, bo się tysiące razy pytacie o to samo. Podupczone.

Gość jak jestes w 12 tyg to nie

Gość ksjdksf
A głupie kwoki jeżeli umowa na okres próbny jest dłuższa niż jeden miesiąc to nie ma prawa jej zwolnić. Tak trudno zajrzeć w przepisy.

Gość jak jestes w 12 tyg to nie
musisz iść do lekarza i dostarczyć pracodawcy zaświadczenie że jesteś w ciąży,nie a prawa cię zwolnić jeśli masz umowę powyżej miesiąca.Przedłuży ci do dnia porodu i będziesz miała macieżyński z ZUS

Gość żałosne baby jesteście
a pracodawca to kto? dojna krowa instytucja charytatywna!! Spójrzcie na drugą stronę!! Głupie przepisy!! Dlaczego ja mam pokrywać koszty miesięcznego chorobowego!! i wypłacać jeszcze urlop!! Mam nadzieję, że pracodawca się dowie i NIE PODPISZE!! Bo nie musi!! Laska nowo przyjęta, jeszcze nic nie potrafi zrobić, nawet na siebie nie zarobiła!! Moja inwestycja i ledwo robotę podłapała!! Nie zarobiła nawet na siebie!! Koszt!! Jej 3 wypłaty to koszt, bo wiadomo, że muszę szukać następnej!!

Gość dlatego nie zatrudniam
kobiet!!

Gość gruszynka
żałosna jestem bo bede miala dziecko? Zastanow sie, Mam nadzieje ze urodze wspanialego czlowieka, nie chce zrobic pracodawcy w chuja, nawet jezeli mi przedluzy umowe dam z siebie wszystko i bede pracowac (w miare mozliwosci) do konca, dlugo szukalam pracy i bardzo mi na niej zalezy. Do przepisow zagladalam, ale jezeli chodzi o urlop macierzynski i info na ten temat, w wiekoszsci wszyscy sie rozpisuja na temat tego dodatkowego urlopu macierzynskiego, o zasilku ciezko cos znalezc. Dziekuje wszystkim za informacje

Gość kjdkjfkdsfd
Na urlopie macierzyńskim jesteś jak masz pracę, czyli idziesz na urlop i masz płacony zasiłek macierzyński przez ZUS. Jak nie masz pracy po porodzie, ale miałaś umowę do dnia porodu to nie idziesz na urlop, bo nie jesteś zatrudniona tylko pozostaje ci zasiłek macierzyński z ZUSU. W tym ta różnica.

Gość Jeżeli pracodawca
przedłuży Ci umowę do dnia porodu to automatycznie przysługuje Ci też zasiłek macierzyński ale z ostatnim dniem macierzyńskiego umowa wygasa i musisz iść się zarejestrować jako bezrobotna, no chyba że masz super pracodawcę, który przedłuży Ci umowę jak będziesz chciała po macierzyńskim od razu wrócić do pracy. Urlop wychowawczy (niepłatny) przysługuje kobietom, które są zatrudnione min. pół roku i mają umowę na czas nieokreślony lub na dłuższy czas określony, np. 5 lat