Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewewe

Czemu dajecie swoim dzieciom oryginalne imiona?

Polecane posty

Gość ewewe

Jak w teamacie. Czemu wasze pociechy to maje, nadie, tymoteusze, kasjany itp? Dlaczego nie kasie, anie, bartki?

Może dlatego że Ania jest najpopularniejszym( najwięcej żyjących obywatelek) imieniem w Polsce a Kasia chyba jest na trzecim miejscu. Nikt nie chce aby na podwórku gdy wołasz dziecko odwracała się co druga główka. Może chcemy w ten sposób podkreślić indywidualność i wyjątkowość naszych dzieci. Po za tym chyba lepiej gdy wokół jest Kilku chłopców i dziewczynek o różnych imionach niż 5 Kaś 8 Ani i 6 Piotrów. Po za tym imiona które podałaś nie są tak niezwykłe. maja??? dość popularne. Mnie osobiście bardziej drażnią spolszczenia zagranicznych imion typu kewin.

Ja mam Tymoteusza. Mam też Szymona i Pawła. Nie wydaje mi się,że Tymoteusz stoi w tym samym rzędzie co Kasjan, Dżesika czy Brajan. Moje imiona są po prostu z Biblii ;P Tymoteusza wymyśliłam sobie jak sama byłam dzieckiem i po prostu byłam konsekwentna ;P

mój syn ma na imię Beniamin czemu jakoś nam najbardziej pasowało wiedzieliśmy że to imię do niego będzie pasowało

Gość gryczka
Też nie wydaje mi się, żeby imię Tymoteusz było z tej samej serii co Kewin, Brajan, Dżesika albo Nikola. Jest to imię o bardzo starej tradycji, jak ktoś napisał - biblijne. Natomiast okropne są te spolszczenia imion "hamerykańskich" :-o Jestem wielka zwolenniczką nadawania polskim dzieciom polskich imion.

Gość ale jajca 2
jak bedzie synus to tez Benjamin! super imie!

pracuje w przedszkolu i na cala placówke nie ma ani jednej Kasi, Basi, Asi, Ani, Oli, za to: Nikole, Klaudie, Nadie, Oliwie,

Niech każdy nazywa swoje dziecko, jak chce, ale niektóre imiona z polskimi nazwiskami brzmią wręcz groteskowo np. Dżesika Kowalska

Gość dzieci znajomych to
Nikodem Lepold Kajetan Faustyna i Iwa . sa orginalne ale nie oklepane!

a czy imie Lilianna jest oryginalne? pytam bo jesli tak to ja dalam swojej corce tak na imie poniewaz nikt z otoczenia tak nie mial na imie. a wiadomo ze imiona czesto sie kojarza, niekoniecznie dobrze i bylo to jedyne imie ktore mi sie zle nie kojarzylo i jednoczesnie mi sie podobalo.

Gość Znam jedna Lilianne
Jest to osoba bardzo pozytywna wiec i imie mi sie dobrze kojazy. natomiast imie Monika Samo w sobie ok ale.... nie znam ZADNEJ FAJNEJ MONIKI wrecz te co poznalam to sa okropne.

miałam koleżankę Lilkę i bardzo dobrze kojarzy mi się to imie.

Gość ale jajca 2
nom moniki to ... nie napisze :P tez nie znam zadnej milej dziewczyny o tym imieniu.. coz magia imienia jak to mowia!

To zaden argument, ze chce sie dla dziecka wyjatkowego imienia, bo jakby sie glebiej zastanowic, to wiekszosc originalnych imion to po prostu kwestia mody- nawet jesli mamy twierdza, ze tak nie jest. I tak: zamiast jednej Nadii, w przedszkolu bedzie cala armia. Kasia bedzie jedna.

Gość 1. Kasia 2. Ania
Sama jestem posiadaczką dwóch najpopularniejszych imion w Polsce. Rodzice nie byli oryginalni i dali mi imiona Katarzyna Anna.. :D teraz się z tego śmieję, ale kiedyś mialam o to do rodziców żal. Sama chciałam dać swojej córce imię niezbyt popularne, ale też nie żadną Dżesikę, Nikolę, Vanessę.. Imię to dla mnie rzecz bardzo ważna bo człowiek nosi je przez całe życie i w dużej mierze wpływa na to jak jesteśmy postrzegani. My daliśmy córce na imię Dagmara.

Gość A my mamy Tamare
;) i nei ma drugiej takiej.

Gość dla mnie istotne jest
jak brzmi imie z nazwiskiem, nie lubie imionn bardzo popularnych, ale tez modnych, nie lubie imion zapozyczonych z tzw zachodu aczkolwiek nei gardze imionami popularnymi w calej europie czy swiecie :) podobaja mi sie imiona rzadkie :) musi ladnie brzmiec zdrobnienie imienia bo zdrobnieniem nei tylko dziecko nazywamy :) bardzo lubie imiona niestety mocno sponiewierane poprzez zarty kawaly itp.. opowiesci typu heniek, wiesiek, hela itd... straszne tak zniszczyc piekne imiona :/ wlasnie zastanawiam sie nam imieneim dla mojego syna i chodzi mi po glowie leon, hubert, cezary :)

Gość Alan Krupa. XavierWisniewski
I Nikon jakistam syn tej dziennikarki.. . .

Gość 1. Kasia 2. Ania
Nikon? To może od razu Canon albo Sony? :D Ewentualnie Panasonic :classic_cool:

Gość yetiiiiii
Pracuje w szkole i ogólnie na pare klas które uczę to: Oliwia - 1 Ala - 2 Wojtek - 6 Natalia - 8 Monika - 3 Olga - 1 Kasia - 9

Gość maria dolores
Moje propozycje imion dla moich przyszłych dzieci to Natasza, Ewa, Jagoda, Piotr, Krzysztof, Szymon, Marcin. Całe życie miałam natomiast wstręt do imion typu: Kacha, Bacha, Zocha, Lila. Sama miałam mieć na imię Katarzyna, ale chyba bym się załamała jakby mi tak rodzice nadali. I w życiu nie nadałabym imienia, które uchodzi za najpopularniejsze w Polsce.

Gość Nikon to jakis swiety prawosla
Prawoslawny. ona tak dala mu na imie bo jest wyznawca tej religii . chyba to byla dorota gawryluk..

Gość tyskowa
Aquana243 chciałam Cię uświadomić,że właśnie Kasia czy Ania nie są teraz popularne i mało która dziewczynka ma tak na imię,przesyt był z 20 lat temu,ale teraz jakbyś dała córce na imię Ania to na pewno byłoby to bardziej oryginalne niż Nadia czy Amelia

yetiiiiii - poczekaj jeszcze 2-3 lata... Moda na Oliwie i Wiktorie jest jeszcze mloda. Te dzieci chodza teraz do przedszkola.

z tego co wiem to teraz najpopularniejsze są: julia zuzanna wiktoria oliwia klaudia a chłopcy to kuba i kacper

Moje dzieci nie nazywają się oryginalnie. :) Oba imiona są wymienione w pierwszej dziesiątce najczęściej nadawanych imion w Polsce. Nazwaliśmy je tak bo tak nam się podobało. :P

A ja nazwę swoją córkę Michalina. Mam nadzieję, że będzie jej się miło je nosić. Podobają mi się jeszcze: Melania Ada Gdybym miała syna byłby Frankiem lub Piotrem.

Gość yetiiiiii
Masz rację ale nie przesadzajmy że 20 lat temu, bo pracuje w gimnazjum i Kasi oraz Ani jest naprawdę sporo. w roczniku 96.95.94 jeszcze króluje Natalia i Paulina Paulin w szkole jest bardzo dużo.

Gość yetiiiiii
Moja córka ma naimię Olga - mało popularne i dobrze