Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Danikaaaaaaa

Powrot do Polski

Polecane posty

Gość nie rozumiemm
jezdzisz ? To za mało . Z zewnatrz nie poznasz kraju .

Gość do pstryczka
Zdesperowana - tak dla rodzicow to bedzie raj, mieszkac na starosc w obcym kraju, ktorego jezyka nie znaja, wspaniale odnajda sie w brytyjskiej kulturze, pelnej cpunow, nozownikow itd Good luck :) pstryczek - A co tak zabolalo ;) Mnie sie wrecz przeciwnie bardzo udalo, tylko akurat kasa dla mnie byla najmniej wazniejsza i na samym szczycie postawilam inne wartosci niz bycie materialistka! jesli ktos jest rozgarnietym czlowiekiem poradzi sobie w Polsce, wstyd mi za takich ucieknierow :(

ja tu mieszkam i wiem co sie dzieje. Osobiscie nie narzekam na finanse ale tylko dlatego że mam bardzo zaradnego meza i potrafimy sobie radzic ale wiem co przezywaja inni. Wykształceni zresztą znajomi itd. i wiem ile co kosztuje i jak jest ciezko.

Gość nie rozumiemm
jestes przechodniem , turystą . Nie wazne ile razy bedziesz tu jezdzic zawsze bedziesz turysta , ktory patrzy z zewnatrz na to co ma miejsce .

nie rozumiemm --> mam rodzicow w kraju, ostatnio sie dowiedzialam, ze mojego tate na zbity pysk z pracy wywalili, bo redukcje robia, a stanowiska sa juz zajete znajomymi i rodzina kierownictwa, 13 lat tam pracowal, ciezko, czasem po 12-16 godzin na dobe ,zostalo mu 9 miesiecy do wypracowania emerytury...

Gość do pstryczka
Zona - i co myslisz ze to tylko u nas tak sie dzieje? W kazdym kraju cie na zbity pysk moga wywalic, a tata mogl sie postarac o tzw wczesniejsza emeryture czyli pomostowa!

Gość do pstryczka
No to zostaw ;) I zobaczymy czy twoja teoria jest rowna praktyce ;)

alez mnie nic nie zabolalo bo mam tu to czego potrzebuje :) kochajacy mezczyzna, dziecko, rodzina a poza tym srodki do normalnego zycia :) po prostu denerwuja mnie ludzie ktorzy wtryniaja sie na takie topiki i sugeruja wszystkim, ze tak jak oni zyja -tak jest najlepiej i kazdy inny jest BE!!! po cholere tu wlazisz z buciorami i krytykujesz wszystkich na tym topiku??? to chyba Ciebie cos bardzo zabolalo :P

do pstryczka --> nie raz zostawilam.. taka nierozgarnieta jestem troche :) albo komorke. gps i radio to mam na stale w samochodzie. naprawde nie widzialas chyba dobrych miejsc skoro tak mowisz. nie bede z malym dzieckiem mieszkala tam gdzie cpuny i niebezpiecznie jest.

Gość do pstryczka
Żona ja cie prosze wkrecac to mozesz takich ktorzy sie nie znaja! Za kilka tyg masz nastepna, tak kolorowo to bylo w 2004 r, po kryzysie Anglia juz nie jest taka sama, zreszta w pierwszej kolejnosci praca nalezy sie anglika prawda? Chyba nie chcesz podzielic losow Portugalczykow ktorzy zostali wrecz wypedzeni z jednego z zakladow bo angole pokazali gdzie ich miejsce! Takze to wcale nie takie pewne ze za chwile dostaniesz inna robote!

oj co by tu gadac jak bylo w jednej piosence'wole polskie gowno w polu niz fiolki w neapolu' :D

nie mam niestety teraz czasu zeby dalej dyskutowac, takze zegnam :) co do Autorki to mam nadzieje, ze zycie jej sie dobrze ulozy bez wzgledu na to czy wroca do Polski czy nie, powodzenia :)

dziewczyny ale po co sie besztać? Kazdy ma inne oczekiwania i inne priorytety i czy to źle? Ja wiem na pewno że w takiej anglii czy niemczech austrii itp jest o wiele większy standard zyci i mimo wszystko jest łatwiej. Pracowac cięzko trzeba wszedzie to fakt ale jaką satysfakcje daje Ci ta praca jesli w dniu wypłaty widzisz że się opłacało, a u nas w dniu wypłaty odbierasz 1200 zl stoisz i placzesz bo nie wiesz koorwa czy masz buty dzieciom kupic czy prad zapłacic. Moja kuzynka jest osobą niezwykle wykształconą przez 30 lat zycia uczyła sie wiadomo za wszystko musiala placic ciezkie pieniadze dorabiala jak sie dalo i liczyla na to że kiedys się zwróci . O tak - tak sie zwróciło że pracuje po 10 godz dziennie za 2500 zl daleko od domu . Z tym że 1200 zl to na sam wynajem mieszkania idzie . I teraz stwierdziła że wyjedzie i może uda jej sie uzbierac na wczasy jakies bo tutaj nigdy nigdzie nie byla.

Gość ssdddss
do nie rozumiemm za przeproszeniem pierdolisz Nie wciskaj kitu jak to się w Polsce od 2004 roku zmieniło :-D Chyba na gorzej , a juz na pewno się nie poprawiło :-0

do pstryczka --> mam tyle doswiadczenia zawodowego tutaj, ze nie mam problemow z praca. do tego plynnie mowie po angielsku. rzeczywiscie jest gorzej niz kiedys, ale to dla ludzi bez ambicji, ktorzy nie mowia po angielsku, nie walcza o swoje prawa. jak sie jest tu juz kilka lat to nie ma problemu, nigdy nikt mnie nie traktowal jako gorszej, nic nie powiedzial, nie dal nawet odczuc.

Gość do pstryczka
pstryczka - ale sie napocilas ;) po prostu nie umiesz sie przyznac ze jestes przegrancem zyciowym ;) na topic to ty z buciorami wlazisz, bo ja sie tu udzielam od poczatku, do widzenia bo z glupota dyskutowac nie bede :(

ssdddss --> jak wyjezdzalam w 2004 to mama rente miala a tata prace dobra, teraz mojej mamie zabrali rente a ojciec po kilku miesiacach w koncu po znajomosci dostal prace.. na zastepswto na 2 miesiace.. zobaczy co dalej.. juz mu mowilam, ze chyba bedzie musial przemyslec przyjazd do mnie..

Gość do pstryczka
Żona - nie wmawiaj mi ze jak postawia angielke i ciebie obok siebie to tobie dadza prace :) Takie myslenie, w angli tez licza sie znajomosci i uklady jak wszedzie, a umiejetnosci schodza na dalszy plan!

Ludzie, co Wy piszecie???? Jak sie wyjedzie z kraju , to juz sie nic nie wie??? Przeciez mamy przyjaciol, rodzine ,ktorzy w Polsce mieszkaja i pracuja i nam mowia jak sie tam zyje. Jestem z wyksztalcenia nauczycielka, wiec mozecie sobie wyobrazic ile sie zarabia w Polsce , o ile w ogole znajdziesz prace....Tu, w Hiszpanii, zarabiam tyle samo, ale w euro, pracuje jako tlumacz, mam nienormowany czas pracy,pracuje w domu, moge zajmowac sie dziecmi, etc... Nigdy nie znalazlabym takiej pracy w miejscowosci, gdzie mieszkalam, gdzie mieszkaja moi rodzice, coraz wieksze bezrobocie.... Jestem w Hiszpanii od 10 lat, nie zamierzam wracac... Nikt mnie nie traktowal nigdy jak osobe 2 czy 3 kategorii, ludzie sa bardzo przyjazni...ale to pewnie tez zalezy od naszego nastawienia do swiata! :) Ja na miejscu autorki bym sie tysiac razy zastanowila nad tym powrotem....

'do pstryczka'--> a co ty myslisz ze kazdy ma taki kompleks nizszosci jak ty??tak polak tylko polakowi moze dosrac twierdzac samemu ze juz z uwagi na pochodzenie jets sie gorszym..:o

Gość do pstryczka
Oj nie czytasz uwaznie nie czytasz, powodzenie juz dawno jest:) Niech sie ono tobie przyda bo bedziesz go potrzebowala, zatesknisz za polska kultura i wszystkim co polskie :)

Gość ssdddss
do pstryczka , ty tez pieprzysz od rzeczy Sama wyjechałaś ,a teraz na tych co zostali mówisz uciekinierzy :-D Jak na mój gust to w dupie byłas i gówno widziałaś :-D Jestes w Polsce , co cie korwa obchodza inni , że wyjechali , jedni wyjechali bo musieli , inni ze chcieli Nie twój biznes Nie uszczęsliwiaj wszystkich na siłe i nie strasz zamknieciem granic:-D Chyba co niektórzy wiedza co się dzieje w Polsce i zdają sobie sprawe ,ze będą bidowac , wiec zostają Co boli cię ,ze nie wracają ? Skoro niektórzy wola zyc godnie , to ich sprawa

Gość do pstryczka
face it - idz po melise bo widac ze bardzo ci potrzebna :( widac kompleksy to masz ty :(

do pstryczku coz to za smutna minka chyba jednak cie zabolalo a ja sie z kompleksow wyleczylam jak tu przyjechalam ot co!:P...a pewnie ty w nie zostalas wpedzona no tak jak sie ani me ani be po angielsku nie zna to gdzie tu zyc...:(

Gość do pstryczka
sdaaddads Jak na mój gust to w dupie byłas i gówno widziałaś hahahah - nie akurat musze cie rozczarowac, w dupie nigdy nie bylam i nigdy tez nie bylo mi dane napotkac gowna he he