Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chicgirl

Asymetria twarzy i żuchwy.Aparat ortodontyczny.

Polecane posty

Gość chicgirl

Witam wszystkich , od trzech miesięcy nosze aparat ortodontyczny . Lekarz powiedział, że mam asymetrie żuchwy, po prostu jest skrzywiona w jedna stronę. Teraz uświadomiłam sobie dlaczego tak źle wychodzę na zdjęciach. Asymetria nie tylko dotyczy żuchwy ale także oczy , kości policzkowe jeden jest wyżej położony od drugiego. Wiem,że niektórzy napiszą, nikt nie jest idealny i każdy ma jakaś tam asymetrie. Tak, zgadzam się ale ta asymetria może wynosić około 3 mm! Ta asymetria wg mnie jest dość duża. Być może ktoś ma taki lub podobny problem. Nie wiem do jakiego lekarza udać się z tym problemem oraz nie wiem czy dobrze lekarz postąpił zakładając mi aparat ortodontyczny zamiast mnie skierować do jakiegoś innego lekarza może takiego, który zajmuje się chirurgią ortodontyczną lub do chirurga szczękowo twarzowego.

prawidłowy zgryz to podstawa, wiem co mówię, bo sama też męczyłam się z "kagańcem". co do asymetrii - podejrzewam, że dość mocno wyolbrzymiasz, sama swojego czasu miałam przekonanie, że mam kompletnie asymetryczne brwi (przeszło mi z czasem - czyżby się wyrównały? ;) ) a jeśli serio coś Ci nie odpowiada w wyglądzie buzi, może warto z fryzurą pokombinować? jakaś fikuśna grzywka, asymetryczne cięcie - takie triki sporo dają, uwierz :) powodzenia!

Gość asymetryczna
ja mam asymetryczną twarz. Od zawsze. Jakby lekki niedorozwój zuchwy. Fatalnie wychodze na zdjeciach robionych od dołu, widac to strasznie. Gorne zęby mam przesuniete w prawa strone a dolne w lewą. Roznica w zgrycie to ponad półtora zęba (szpara miedzy jedynkami gornymi nie pokrywa sie ze szparą miedzy jedynkami dolnymi tylko jest wlasnie przesunieta) to moj najwiekszy kompleks, nos mam prosty, kosci policzkowe chyba tez... ale ciezko powiedziec... tylko ta nieszczerna zuchwa i tez zastanawiam sie nad aparatem ale nie wiem czy to cos da bo to grubsza sprawa... jak to wyrownac jak inny kąt tworzy zuchwa ze szczeką lewej a inny kąt prawej strony. takpozatym zeby nie są poprzekrzywiane wzgledem siebie ale ten zgryz..... koszmar ale chyba mi mo wszytsko pod koniec tego roku zdecyduje sie na aparat bo chyba mi sie poglebia wada ( w sensie ze te zeby sie przesuwają w przeciwne strony i prawy dolny kieł (ktory jest wyższy niz inne zęby) mi niedługo zajdzie prawie na jedynkę górną.... mam nadzieje ze jasno napisalam, bo ciezko to opisac... ehhh i profil lewy i prawy zupelnie inaczej wyglada... probuje to zatuszowac fryzurą ale mam dosc duzą glowe i szeroką twarz i jest to baaardzo trudne do zrobienia

Gość crazycocos
Asymetryczna, wygląda na to że mam ten sam problem co Ty... Brałaś pod uwagę, że w kości żuchwy dzieją się jakieś zmiany? Znalazłam ostatnio pewne informacje w sieci, które dały mi do myślenia... Dzisiaj idę do mojej dentystki zapytać co ona o tym myśli, ew. zrobię rtg i tomografię (badanie dentascan). Nosiłam kiedyś aparat, ale nie chce mi się wierzyć żeby aż tak mógł zdeformować twarz... http://www.czytelniamedyczna.pl/1839,stwardniajace-zapalenie-kosci-zuchwy-typu-garr-opis-przypadku.html z czymś podobnym masz problem?

Gość overtherainbow
witajcie nie martwcie się wszystko sie da zrobić,sama mam taką wadę,mam niedorozwoj z pr strony ,lewy profil jest ładniejszy i tylko z tej str robię fotki :) mam tego dosyc bo jestem b.ładna ale przez tą wadę moja buzka robi sie do dupy.W dodatku ta wada z wiekiem przybiera na sile!! tzn pogłebia się i skrzywia mocniej! niedlugo zakłądam aparat stały ale taki od środka co go nie widać wiadomo kosztuje wiecej ale wole taki,po leczeniu planuje wykonac zabieg u chirurga

Gość overtherainbow
zbyszek963@interia.pl

Gość overtherainbow
w dodatku od tego niedorozwoju robi sie wiele problemow zdrowotnyvh, zbyt napiete miesnie pr strony co powoduje ból głowy i złe widzenie,A NIE WYLECZENIE WADY GROZI urwaniem zawiasu .Mi sie czasami blokuje prawy zwaias :(

Gość pa_pie
ja mam asymetrzyczną twarsz po stronie prawej, przeszłam 5 operacji, które polegasły na tym, że miałam przykręcony aparat do kości po prawej stronie, on mi rozciągał kość. jeżdże do polnicy zdrój, tam jest klinika

Gość prrp
Witam, Po operacji minął rok czasu, miałam dosyc widoczną asymetrie twarzy minimalnie sie zmniejszyła , ale nadal widac na zdjeciu ze krzywie twarz ;/ Miał moze ktos podobny problem po operacji ?

Gość gość
ja również mam asymetrię twarzy...widać to szczególnie na zdjęciach. U mnie wygląda to tak, że prawa strona twarzy jest bardziej płaska od lewej i dłuższa... sama nie wiem co mam z tym zrobić.. może jest to spowodowane dolnymi ósemkami, które wyrosły mi krzywo lub / i zwyrodnieniem kręgosłupa... staram się o tym nie myśleć, ale kiedy spojrzę w lustro to mi przeszkadza ta "krzywość".

Gość gość
Dla mnie najważniejsze było skorzystanie z możliwości posiadania prostego zgryzu, dlatego zdecydowałam się skorzystać z usług doktor Iwony Gnach-Olejniczak.

Gość gość
A ja mialam prostą swarz teraz po 4latach z aparatem mam przrsunuete usta w prawo!!!!! Srodek ust nie pokrywa sie z nosem tylko odbiega w druga strone. Przez zalozeniem aparatu bylo prosto Co robic

Gość gość
mam dokładnie to samo! przed aparatem było dobrze, ale dentystka tak mi zniszczyła zgryz, źle ustawiła aparatem, zbrzydłam bardzo i zrobiła mi sie bardzo asymatryczna twarz! po jednej stronie szczęka jest wielka i boli!