Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brak słów i tyle.

Czemu dzieci są dyskryminowane ze względu na kolor włosów?

Polecane posty

Gość brak słów i tyle.

Witam. Mój syn ma rude włosy i niestety nie jest lubianym dzieckiem. Rówieśnicy naśmiewają się z niego, przezywają. On się czuje odrzucony i zamyka się w sobie. Jest bardzo nieśmiałym dzieckiem. Ja niestety w dzieciństwie przeżywałam podobnie właśnie przez rudy kolor włosów. Nie rozumiem co w tym dziwnego i dlaczego panuje wszechobecna dyskryminacja osób, które mają taki kolor włosów? Czy wasze dzieci mają podobnie, bo mają rude włosy? Proszę wypowiedzcie się.

Gość 049549303
to chyba tylko w Polsce, bo ja mieszkam w UK tu jest duzo dzieci z rudymi wlosami (moje tez) i nikt sie nie wysmiewa.dzieci rude sa wrecz bardziej smiale i pewne siebie.

taki stereotyp. Od wieków. Jak wiele innych. Musisz wzmacniać w dziecku poczucie własnej wartości i tłumaczyć,że każdy jest inny, a ten, kto pokazuje,że się boi i go to boli zawsze przegrywa.

Gość bo tak to jest....
w filmach to zawsze rudy był wytykany palcami, ten najgorszy, gadają też,że rude to wredne i to się właśnie tak kumuluje i później rudy - to ten najgorszy Ale weż pod uwagę,że może gdyby nie był rudy to dzieciaki na pewno znalazłyby coś,żeby dokuczać,żeby się przyczepić. Może Twoje dziecko ma słaby charakter i dlatego dzieciaki mu dokuczają? Bo uwierz,że dzieci znajdą wszystko aby się przyczepić,zwłaszcza jeśli widzą,że to kogoś krzywdzi,potrafią dokuczać nawet latami :(

Gość brak słów i tyle.
Nie wiem czy uda mi się go podbudować :-( Tak bardzo nie chcę, żeby przechodził przez to co ja.

Gość powiemmmm cu takk
u mnie w podstwaówce szefem całej klasy ;) był wlasnie rudowłosy chłopak co powiedział józwa (taka ksywa) było świete słuchali się go wszyscy chłopcy a uwaga!!! ..był najmniejszynm chłopcem :D miał gadane i charyzne ot

Musi się udać. Moja mała była praktycznie łysa do 6 r.ż Ciężko bywało..w przedszkolu dzieci się śmiały, z ulubionego baletu zrezygnowała bo z płaczem wychodziła.. Całą rodziną walczyliśmy o jej charakter. A teraz nikt jej nie podskoczy ;P

Gość Aaaby
Mój synek na 100% będzie miał przez większą część dzieciństwa i być może nawet wieku nastoletniego włosy koloru "świński blond" i też może nie być fajnie, bo większość dzieci w naszym kraju ma ciemny bląd (mysi), brąz albo czarny. Pamiętam, że miałam w podstawówce dziewczynkę z takim kolorem włosów i od 4 do 7 klasy miała przekopane (tzn. była lubiana, ale jak ktoś chciał jej dowalić to przezywał ją "świński bląd"). Miała dokładnie tak jak rude dzieci - właśnie przez swoją inność, bo oba te kolory są niepospolite w Polsce. Dzieci potrafią być okrutne dla rówieśników. To taka "walka o dominacje" i wpływy w grupie, w której wszystkie chwyty są dozwolone. :/

Gość do Aaaby
blond nie bląd :P

Gość blondyn swinskiego kolorka
przeciez naukowcy juz dawno stwierdzili ze na 10 rudych 12 jest falszywych

Gość he ah he
świński błąd, po prostu :P:P

Gość Aaaby
049549303 ---> W UK jest dużo rudych dzieci dlatego bo rzut beretem jest Irlandia, a rudowłosi na wyspach pochodzą właśnie stamtąd. Jak napisałam, tam gdzie jakiś kolor włosów jest dominujący tam dzieci z danym kolorem są akceptowane, a inne mniej lub wcale. Moje dziecko jest mieszańcem (pół-Skandynawem), urodę odziedziczyło po rodzinie ojca i może być w Polsce takim samym odszczepieńcem, jak np. w białowłosej Szwecji dziecko z ciemnymi włosami, śniadawą skórą i piwnymi oczyma (bo tam też jest ogromny rasizm i selekcja w szkołach).

Gość he ah he
dobrze ze nie napisała bląnt... :o

Gość Aaaby
do aaaby ---> Tak, BLOND :) dzięki i przepraszam.

Gość Aaaby
W ogóle problem z mobbingiem w szwedzkich szkołach jest tak poważny, że ten polski przy nim to zdaje się pikuś, bo tam musiano odwołać się aż do kosztownej kampanii medialnej przeciw dyskryminacji dzieci przez rówieśników. We wszystkich stacjach telewizyjnych przez długi okres czasu pokazywane były tego typu reklamy (obejrzyjcie je sobie uważnie): http://www.youtube.com/watch?v=OBDlnhaOWoA&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=pC-yqGhlpQM&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=BZGs0XP4Htg&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=ktnIXiEUQt4&feature=related (Jest ich oczywiście dużo więcej, ale nie chcę zaśmiecać wątku linkami.)

Gość jioj
Nie rozumiem, szwedzkie dzieci pietnuja innych, tylko dlatego, ze maja ciemne wlosy?:O Rozumiem, ze jak ktos jest Polakiem, to tez nie ma tam latwo...

Gość Aaaby
Niestety często tak. W tym kraju jest dużo Serbów, Bośniaków, Pakistańczyków, Turków, ciemnoskórych imigrantów z Afryki i ich dzieci nie mają tam łatwo. "Swoich" też często strasznie prześladują, jak widać na filmie #3 (jak ktoś jest wrażliwy, to zawsze znajdzie się grupa, która uczyni sobie z tej osoby swoją ofiarę).

Niestety to jest straszne przykre :( Ale uważam że dzieci zawsze były,są i będą okrutne! Często jak dziecko jest "inne" czy to nosi okulary,czy jest gruby czy też jak tu ma inny kolor włosów jest odrzucony od grupy.

Gość cacacac
Głowa w chmurach dzieci takie są bo tak sa wychowywane przez rodziców

Gość aaby dzieki za filmy
to rzeczywiscie strasznie smutne ten pierwszy film powinna szczegolnie obejrzec autorka tematu kurcze, autorko badz silna i ucz dziecko obstawac za swoim i byc z siebie dumnym i pewnym niezaleznie od sytuacji wierze ze sie uda! :) ...to prawda dzieci sa paskudnie okrutne

Gość może wizyta u psychologa
i praca nad charakterem syna? jak ktoś ma silny charakter to żaden motłoch mu nie podskoczy. A jak słaby - to każdy powód będzie dobry - włosy, okulary, waga, ubranie, zamożność, i milon innych aspektów. Nie mówiąc o PRAWDZIWYCH problemach typu niepełnosprawność na przykład.

Gość może wizyta u psychologa
"dzieci są okrutne" nie wszystkie. tylko te tępe. spłodzone przez tępych dorosłych.

cacacac Głowa w chmurach dzieci takie są bo tak sa wychowywane przez rodziców ja się z tym w pełni zgadzam:O małemu dziecku samo nie przyszłoby do głowy, żeby wyśmiewać kogoś z powodu jego odmienności. małe dzieci po prostu chcą się bawić z rówieśnikami, i wygląd rówieśników mają za przeproszeniem w dupie. dla nich najważniejsze jest towarzystwo i dobra zabawa. ale jak się nasłuchają w domu komentarzy rodziców np. oglądających tv i krytykujących wygląd innych ludzi, jak nasluchają się narzekania na sąsiadów, urzędników, polityków, dziwnie ubranych celebrytów, azjatów, murzynów itd. to potem naśladują, bo kto jest pierwszym nauczycielem dziecka jak nie rodzic?:O

Oczywiście że "okrutne" nie bez powodu. Część wyniosła to z domu a część ze środowiska bo przecież jak odstajesz od grupy to też będzie dyskryminacja.

Gość w takim razie wiekszosc tych
ktore znam, znalam, sa i byly tepe :o zyjemy w kraju tepych ludzi rodzacych tepe dzieci!!! 'tolerancyjny Polak' to kurna jakis mega oksymoron jest!!! :o nie uwazasz??? wypowiedz kieruje do 'moze wizyta u psychologa'

Dlatego że i dzieci, i dorośli wytykają palcami wszystkich, którzy odbiegają w jakiś sposób od reszty. Takie mamy społeczeństwo.

Gość mama malinki
Kurcze, strasznie smutno mi się zrobiło po obejrzeniu tych filmów. Też znałam w dzieciństwie takie osoby. Miałam takie w klasie w podstawówce i w ogólniaku, biedne i gnębione, albo totalnie ignorowane, nigdzie nie zapraszane, ciągle same. :(

Gość zastanawiam sie czy to ok
rude wlosy zawsze mozna zafarbowac i po problemie, giorzej jak dzieko ma odstajace uszy, krzywe nogi itp, wtedy dzieciaki nie daja mu dopiero zyc, doswiadczylam tego niestety..

Gość sdsfsdffdds
no dziecku przecież włosów nie zafarbuje