Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monia4224

czy z wami facetami rzeczywiscie tak jest?

Polecane posty

Gość nie ma sensu odpowiadać
debilom a ciekawe gdzie autorka hmm?

Gość plumek srumek katafulek bbb
:> to jak z tym wiekiem? i północ, południe, wschód, zachód? no gdzie mieszkasz? :P tak plus minus?

co cie to tak interesuje zboku

sam sie gon lub sama i kto powiedzial ze ja mam szkole nie skonczona?ze nie skonczylam jej w polsce to nie znaczy ze nie szkonczylam jej gdzie indziej...kolejna sprawa ktos napisal ze jestem zerem,na jakiej podstawie tak twierdzisz nie znajac mnie i nie wiedzac jak zyje?nie wiedzialam ze ludzi sie ocenia po tym ze robia bledy ortograficzne...zaloze sie ze nie jeden z was moglb by mi co najwyzej pozazdroscic i nie dorasta mi do piet...dobra koncze to pisanie bo to bez sensu nie bede sie o glupoty przegadywac z dziecmi...moze ja pisac nie umiem ale za to was wogole kultury nie nauczyli i szacunku do drugiego czlowieka widac ze z jakis patologicznych rodzin pochodzicie i cala zlosc wyzywacie na innych ludziach...temat zamkniety i juz tu wiecej nie wchodze poszukam inne forum gdzie ludzie traktuja ludzi z szacunkiem a nie jak smiecia bo pisac nie umie...

monia co ci zrobili te niegrzeczne chłopaczyska? ?

poczytaj komentarze wszystkie a zobaczysz jaki ludzie pokazuja brak szacunku do drugiego czlowieka

Szok a interpunkcja to co ?! widocznie w swoim kraju też zachowujesz się jak analfabetka :P twojego bełkotu(brak interpunkcji i błędy ortograficzne)nie da się czytać.Nawet perski ma kropki i przecinki jesteś matołem a zasady interpunkcji to podstawa w każdej gramatyce. Ciekawe czego można zazdrościć jakiejś analfabetce z zagranicy ...kpina ...ukończenia szkoły specjalnej? Interpunkcja jest to graficzny odpowiednik intonacji, rytmu i tempa mowy, akcentu wyrazowego i zdaniowego.Stanowi ją zbiór znaków , inaczej zwanych znakami przestankowymi, uzupełniających zapis literowy tekstu. Nie odpowiadają one ani fonemom języka mówionego, ani leksemom. Znaki te pozwalają na odzwierciedlenie w tekście pisanym zależności składniowych między członami wypowiedzenia lub między wypowiedzeniami, na wyodrębnienie, podkreślenie - ze względów znaczeniowych lub emocjonalnych - pewnych wyrazów lub fragmentów tekstu, a także na ujednoznacznienie tekstu pisanego. W razie wątpliwości związanych z użyciem znaków przestankowych należy się więc kierować przede wszystkim zasadą zrozumiałości zapisywanego tekstu i stosować taką interpunkcję, która zapewni najlepszy odbiór zapisanych treści.

cd. Jedną z ważniejszych funkcji znaków przestankowych jest zapewnienie tekstowi jednoznaczności, np. w przypadku wypowiedzi „babcia Zosia i ja i „babcia, Zosia i ja. Ułatwiają one także zrozumienie oraz wygłaszanie tekstu (sugerując przerwy między wypowiedziami, intonację, zawieszenie głosu, etc.). Większość przepisów interpunkcyjnych w polszczyźnie ma charakter obligatoryjny - użycie bądź opuszczenie znaku w konkretnym tekście jest obowiązkowe. W języku polskim używa się następujących znaków przestankowych: kropka (.), przecinek (,), dwukropek (:), średnik (;), wykrzyknik (!), pytajnik (?), wielokropek (), myślnik (inaczej pauza) (-; ; ), nawias ( () ) oraz cudzysłów („). Ze względu na charakter można je podzielić na znaki: oddzielające (kropka, średnik, przecinek), prozodyczne (wielokropek, myślnik, pytajnik), emocji (wykrzyknik, wielokropek, myślnik, pytajnik), opuszczenia (wielokropek, myślnik), wyodrębniające (dwukropek, cudzysłów, nawias (otwierający i zamykający), para myślników lub przecinków).

cd. nie wymyslili tego współcześni:P INTERPUNKCJA Interpunkcja stosowana obecnie w Polsce i krajach z kręgu kultury łacińskiej, jest wynikiem wielowiekowego rozwoju, biorącego początek w starożytnej Grecji i Rzymie. Inskrypcje greckie przed V wiekiem p.n.e. były pisane w sposób ciągły bez podziałów między słowami i zdaniami. Z czasem poczęto rozdzielać słowa pojedynczą kropką, a związane tematycznie fragmenty pionową kreską lub ułożonymi pionowo dwoma lub trzema punktami. Greckie papirusy z IV wieku p.n.e. zawierają poziome linie zwane paragraphos, umieszczane pod linią tekstu, w której rozpoczynał się nowy temat. Arystoteles pod koniec IV wieku wymienia wyłącznie te znaki.

NIE DOTYCZY TYLKO JĘZYKA POLSKIEGO MATOLE: Ortografia (z gr. - ortho- = "poprawny" i -grafos = "piszący") inaczej pisownia zbiór zasad i norm regulujących sposób zapisu słów danego języka za pomocą liter alfabetu lub innych symboli. W skład zasad ortograficznych wchodzą również zasady dot. interpunkcji, natomiast typografia jest osobnym zagadnieniem. Błąd ortograficzny - polega na napisaniu wyrazu lub wyrażenia w sposób niezgodny z obowiązującą normą ortograficzną, utrwaloną w zasadach pisowni i słownikach ortograficznych. Do najczęściej popełnianych błędów ortograficznych można zaliczyć naruszenie zasad pisowni wielką i małą literą, pisowni łącznej i rozłącznej, indywidualne tworzenie skrótów. POLECAM JAKO LEKTURA PRZED SNEM MATOLE http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Powszechne_błędy_językowe Jeśli nawet przyjdzie ci kiedyś zdawać FC albo LCCI to nie ma ulgi dla żadnego dyscośtam(czy piszesz w angielskim czy w niemieckim certyfikat międzynarodowy z języka)podejrzewam,ze nie masz żadnego:( od razu widać:P

Gość widzisz i nie grzmisz......no
Pisownia z "ę", "ą", "en", "em", "om" "ę" wymienia się na "ą", "ą" wymienia się na "ę": wziąłem - wzięłam, zacząłem zaczęłam w rzeczownikach l. poj. piszemy -ą, a w l .mn. -om idę z kobietą, daję kobietom "ę" piszemy w bierniku l. poj. rzeczowników rodzaju żeńskiego: matkę, historię, mapę "ę" piszemy w pierwszej osobie l. poj. czasu teraźniejszego: myję, szyję, sprzedaję poprawnie czasownik włączyć w formie wielokrotnej brzmi włączać, a jego pochodnymi są: załączyć - załączać itp. przykład: Słońce się za chmury skryło i się w końcu zachmurzyło. Krasnoludki się w lesie pochowały i tylko głowy zza drzew wychylały. Marzena marzy może pojadę nad morze, a może ryby złowię w jeziorze, może kraj wzdłuż i wszerz przemierzę, albo może zaśpiewam w operze. Krótka rózga, kłótnia, córka Zbój, powrósło, ogół, skórka. Włókno, włóczka, wróżby różne, Żółw tchórzliwy, wróbel - próżniak. Oprócz czółna - żółtko, wiórek, Wójt, równina, chór przepiórek. Próchno, próba, późno, włóka? Zapamiętaj, łatwa sztuka! Wróżka wróży: Czy mróz duży, Czy śnieg prószy, Czy zmarzną uszy! Król Karol kupił królowej Karolinie korale koloru koralowego. Samo "h" Kłopotliwe samo "h" Dość szczególną skłonność ma: Lubi "hałaśliwe" słowa: Huk, harmider, hałasować. Pisząc "historyjka błaha", Nigdy, Haniu, się nie wahaj! Przez "h" pisz, pamiętaj o tym, "hałaśliwy wrzask hołoty". Huśtać lubisz się? Wiedz o tym, że "h" ma Hak, huśtawka oraz hamak. Nie trać humoru! Co to za harmider? Ten huk, ten hałas? To wróg czyha na nasz honor! Wkładaj hełm! Bierz halabardę! Hańba wrogom! Dalej, dalej, jak huragan! Wszyscy szturmem! Hura! Hura! Hej! Hop! - Uciekła ohydna horda! Ocalony honor hufca? - Nie ma jak dobry humor przy herbacie! Nie wierzy Jerzy, że tam, gdzie wieże, leżą trzy jeże. Ksiądz Jerzy nie wierzy, że w Iłży na wieży jest gniazdo nietoperzy.

Gość kobieta ksiedza polecam
KOCHANKA KSIĘDZA !! Romans uczucie rozstanie i to głośne na całą Polskę a dziewczyna nadal walczy i go kocha mimo że jest księdzem wystarczy obejrzec i napisac jakis komentarz zeby jej pomoc wiadomo jest ze ten ksiądz i jego przelozeni oglądają te filmiki ! http://www.youtube.com/watch?v=C5HA0EbGKE4 http://www.youtube.com/watch?v=duVFe9g1xNA http://www.youtube.com/watch?v=0BSbUw_2XAY http://www.youtube.com/watch?v=VuUZHOqc31c http://www.youtube.com/watch?v=Jqgiq8VLxc8 http://www.youtube.com/watch?v=wxOcUGfdI7k http://www.youtube.com/watch?v=j3JTHpbtBpQ&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=aeajmzTb4Yo&feature=related Do kosza

Ch piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: sz np.: mucha - muszka, wydmuchać - wydmuszka, trochę - troszkę, Ch piszemy po literze s np.: schab, schody, wschód. Ch piszemy na końcu wyrazów, np.: na drogach, orzech, zuch. Wyjątki: druh, Boh (nazwa rzeki). H piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: g, ż, z, dz, np.: wahać się - waga, druh - drużyna, błahy - błazen

U piszemy w zakończeniach rzeczowników: un unek uchna uszka uszek uch us usia zwiastun, podaruek, córuchna, staruszka, łańcuszek, maluch, raptus, mamusia. U piszemy w czasownikach zakończonych na: uj ujesz uje np.: maluję, malujesz, maluje, wędruję, wędrujesz, wędruje. U piszemy w czasownikach typu: czuć, kuć, kłuć, pruć, snuć, np.: czuje, kuję, kłuję pruję, snuję. Ó piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: o, e, a np.: stół - stoły wiózł - wiozę trójka - troje przyjaciółka - przyjaciel niósł - niesie siódmy - siedem skrót - skracać mówić - mawiać powtórzyć - powtarzać Ó piszemy w wyrazach zakończonych na: - ów, np.: Julianów Tarłów Opatów z lasów chłopców Ó piszemy w wyrazach zakończonych na: - ówka, np.: łamigłówka pocztówka złotówka Wyjątki: skuwka, wsuwka, zasuwka. Ó piszemy w wyrazach zakończonych na: - ówna, np.: Nowakówna Kucówna Ó piszemy na początku wyrazów: ósemka, ósmy, ów, ówczesny, ówcześnie,ówdzie.

Gość Kasia żona Stasia
Ja jestem kobietą i też się zgadzam z tym co twój facet mówi. Miałam dużo kolegów i powiem ci że jeśli dziewczyna upomina faceta o każde spojrzenie na inną kobietę to efekt zazwyczaj jest taki że jak jej nie ma przy nim to on się gapi ile wlezie. I nawet nie warto z tym walczyć jak się gapi, bo zacznie to ukrywać, a jak już ukrywa to .... no cóż lepiej żeby sie nie uczył przed tobą ukrywać niektórych spraw. Jedna z dziewczyn mojego kolegi była tak zazdrosna i tak chciała go kontrolować że było mnóstwo najpierw niewinnych rzeczy które ukrywał ( mam na myśli to że musiał dziewczyny podpisywać imionami męskimi w telefonie bo kasowała) a potem ukrywał coraz więcej czyli wyjścia na imprezy, potem tanczenie z dziewczynami, ukrywał że pomaga z jakiegoś przedmiotu koleżance aż w końcu ją zdradził z tą koleżanką. Jeśli chodzi o mnie to sama czasem potrafię się gapić na jakąś dziewczynę, mówie że albo chuda, albo ładna, albo że ładna bluzka, ostatnio jak się zagapił na weselu to powiedziałam że "ale cycki" to od razu głowę odwrócił :D

Rz piszemy, gdy w wyrazach wymienia się na r, np.: rowerzysta - rower, na komputerze - komputer, dworzec - dworca. Rz piszemy w zakończeniach wyrazów: arz erz mierz mistrz np.: bramkarz, pisarz, harcerz, rycerz, ciśnieniomierz, Sandomierz, burmistrz, zegarmistrz. Rz piszemy po spółgłoskach: b, p, d, t, g, k, ch, j, w, np.: brzeg, brzoza, przebój, sprzedawca, drzewo, modrzew, trzeba, patrzeć, grzyb, pielgrzym, chrzan, chrząszcz, spojrzeć, ujrzeć, wrzesień, wrzeciono. Wyjątki: wyrazy: bukszpan, gżegżółka, kształt, kszyk (nazwa ptaka), piegża (nazwa ptaka), pszczoła, Pszczyna, pszenica, pszenżyto, w przymiotnikach zakończonych na: - szy, - ejszy, np.: lepszy, nowszy, najlepszy, najnowszy, ładniejszy, mocniejszy, najładniejszy, najmocniejszy. Ż piszemy, gdy wymienia się w innych formach tego samego wyrazu lub w innych wyrazach na: g, dz, h, z, ź, s np.: książka - księga, wstążka - wstęga, mosiężny - mosiądz, pieniążek - pieniądz, drużyna - druh, watażka - wataha, każę (coś zrobić) - kazać, mażę (po czymś) - mazać, przerażenie - przerazić, zamrażać - mroźny, mróz, bliżej - blisko, niżej - nisko. Ż piszemy w wyrazach zakończonych na: - aż, - eż np.: pejzaż, witraż, młodzież, odzież. Ż piszemy po literach: l, ł, r, n, np.: lżej, ulżyć, małże, małżeństwo, rżysko, rżenie, rewanż, oranżada.

noi po co sie produkujecie jak ja to mam w dupie i nawet tego nie czytam? szkoda oczow i czasu na czytanie waszych wymadzalosci

Stryj, Józek i Rafał zgłosili się po odbiór paszportów. (trzy osoby) Stryj Józek i Rafał zgłosili się po odbiór paszportów. (dwie osoby) Maria wybiegła szybko, zamykając drzwi. Maria wybiegła, szybko zamykając drzwi. Aby podkreślić ważność zagadnienia, podamy też anegdotyczny przykład depeszy, w której od miejsca znaku interpunkcyjnego zależy los skazańca: Powiesić nie można, uwolnić. Powiesić, nie można uwolnić.

noi po co sie produkujecie jak ja to mam w dupie i nawet tego nie czytam?" a to szkoda monia :) ktos natrudził sie nad wklejeniem mądrych tekstów to warto było chociaz to przeczytać Konstruktywna krytyka to nie ujma ;)

Gość autorko nie czytam twego bełk.
Bo się po prostu nie da przeczytac ze zrozumieniem:P monia 4224 jesteś żałosną istotą (język polska nie być trudna) a interpunkcja to nie wynalazek wspólczesny i nie wynalazek tylko polski:P dzieci ze szkoły specjalnej to trudne przypadki.... ja też żegnam

Gość autorko nie czytam twego bełk.
Regres nie słodź tak ,bo się jeszcze zakocham❤️

Kasia żona Stasia:dzieki za odpowiedz chociaz ty jedna z nielicznych odpowiedzialas w temacie i mnie nie pouczasz czego bardzo nie lubie...u mnie jest tak ze nie kontroluje mojego faceta jak sie na inne patrzy bo rozumiem to ze facet ma po prostu taka nature i jak idzie jakas ladna laska to sie popatrzy denerwowalo mnie tylko kiedys jak chodzil po profilach innych lasek np.na fotka.pl czy n-k i zostawial rozne komentarze im ale na szczescie z tym skonczyl bo wiedzial ze mi to nie pasuje i zeby nie bylo to nie byly jego kolerzanki tylko laski ktorych zupelnie nie zna a i jeszcze odnosnie do tego wymadzalego czlowieka: nie szkoda ci czasu na wypisywanie mi tych wszystkich regulek ortograficznych?moze zaloz tutaj temat dotyczacy oftografi i tam sobie to wypisuj bo po pierwsze nawet tego nie czytam jak juz wczesniej napisalam a po drugie nie jest mi to do niczego potrzebne gdyz tu gdzie mieszkam nie ma polskich liter a zasady pisowni tez mi potrzebne nie sa gdyz nie pracuje w zadnym biurze ani nigdzie gdzie to jest potrzebne tylko w restauracji...wiec pytanie po co to kelnerce?

Gość a ja tylko boki zrywam, śmiech
oczow powinno się pisać oczu albo obu ócz a to nie to samo co ucz :P uczyć można się :P tak samo ósemka a nie usemka :P

a teraz jeszcze pytanie co to znaczy : (język polska nie być trudna)? sam pisac nie umiesz a mnie sie czepiasz bo wedlog mnie to powinno byc (jezyk polski nie jest trudny)naucz sie zdania ukladac

niech sie reszta uczy MATOŁKU polecam lekturę(nie lektórę) o "Koziołku Matołku" najlepszy motyw ze skazańcem :P jak depesza może mieć wpływ na, czyjeś życie hahahaha pomyśl ,że każdy język działa na podobnych zasadach interpunkcyjnych jak język polski :P oj czym ty próbujesz błysnąć na kafe dziecko

dziecko to ty jestes no produkuj sie dalej bo fajnie mozna sie z ciebie posmiac jaki jestes niedorozwiniety lub niedorozwinieta i nie rozumiesz ze mi to po prostu nie potrzebne i nie potrzebnie to piszesz skoro mam to w dupie widac ze w podstawowce jestes skoro tak dokladnie znasz wszystkie zasady pisowni

monia to że akurat w tej chwili nie potrzebujesz stosowania zasad ortografi nie zwalnia cie wcale z tego by posiadac wiedze na jej temat ... Jesli uwazasz inaczej , można śmiało nazwać cie analfabetką !!! monia co cie tak naprawde trapi ?

Przecież ty piszesz w podobny sposób kretynko, nie widzisz tego (język polska nie być trudna),zawartej ironii w kontekście w odniesieniu do ciebie. teraz się nie doszukuj,bo nie daj boże jeszcze się poprawnej pisowni nauczysz przy swoich "3D ", przecież to choroba nie uleczalna :P ja też kończę z Tobą gadać żałosna jesteś tępa frustratko:P żegnam zasady pisowni podejrzewam,że są przestrogą dla innych aby nie wzbudzali kpin nawet u szóstoklasistów ;) poprawna pisownia to nie mój wymysł , za moich czasów nawet z biologi dostawało się pałę ze sprawdzianów jak było więcej niż 2 błędy ortograficzne. Powinni do tego wrócić tak samo jak nie dopuścić do Giertychowskiej matury:P największa kpina ostatnich lat. Żegnam żałości nad żałościami ,daj żyć swemu masochiście