Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodaMaMa1993r

Ciężarne nastolatki

Polecane posty

jeszcze nigdy nie sptkałam sie z nastolatką, ktora by tak madrze pisała. a co do tematu, ludzie zawsze będą gadac, docinac, plotkowac obojętnie ile masz lat i w jakiej sytuacji jestes. nieważne nawet czy jesteś w ciąży czy nie.

Żaklino masz racje, ale liczy się także sposób w jaki bierzemy tę odpowiedzialność. Bo młoda matka większego wyboru nie ma, musi przez wszystko przejść, ale liczy się w jaki sposób to robi, a nie czy w ogóle.

Aquana243 tak do wszystkich ale powiedzmy taka 25 latka już coś w życiu widziała poznała a 17 nie i trudniej będzie zrezygnować z przyjemność nad obowiązek

Gość młodaMaMa1993r
Do myszka83 Paliłam do momentu gdy się dowiedziaam o ciazy - bo byłam jej nie świadoma ! A inne te dorosłe, niby odpowiedzialne trują swoje maleństwa mimo tego, że już o nich wiedzą. Jesli mojemu dziecku miałoby się coś stać, to chcociaz miałabym świadomość, że nie dołożyłam cegiełki do jego nieszcześcia, a pluć w brodę to sobie będą matki które jarały papierochy w ciąży, co zreesztą pewnie wyglądało żałośnie. Jeśli chodzi o moją diete - w tych czasach mało co jest zdrowe, wiadomo popełniłam kilka grzeszków, ale co jest gorsze ? Puszka coli czy duszenie dziecka dymem, albo zabijanie szarych komórek alkoholem >?

fajnie że jako 17 wiesz że czeka cie trud bo wychować dziecko nie jest łatwo i mega plus dla młodego taty :)

Gość patologia po prostu
ponawiam pytanie -kto utrzymuje ciebie, bachora i dziecioroba?

Tee patologia... dlaczego Ty ja wyzywasz? Znasz ja? Nie znasz wiec nie osadzaj. Tak jak ktos napisal - niczego nie da sie przewidziec, ale to sie tyczy matek w kazdym wieku

ja w ciązy jadła i pijłam wszytko to co miałam ochotę :) i mam zdrowe dziecko mądre :) nie paliłam fajek ( bo nie lubię ) za to przed i po ciąży pale trawe wieć do idelaności mi daleko

Gość raz sie takie spytalem
Czy mi zrobi laske za kase to sie obrazila. W koncu wprawe ma i kasa jej potrzebna , wiec nie wiem o co jej chodzilo.

Nie generalizujmy. W wieku 16 lat musiałam przejąć "schedę " po prababci która zarządzała całym domem bo moi rodzice są ciut nieodpowiedzialni. To ja rozdzielałam domowe pieniądze, ja chodziła do administracji składać podania i wszelkie zapytania. Musiałam dbać o wszystkie formalne aspekty domowego życia, nie dla tego bo byłam odpowiedzialna czy nad wiek dorosła, ale dlatego bo zmusiła mnie do tego sytuacja( tak jak autorkę). Juz dawno nie mieszkam z rodzicami ale nadal nadzoruje ich gospodarstwo domowe.

Gość patologia po prostu
nikt nikogo nie wyzywa, stwierdzam fakt. Wiem,ze prawda w oczy kole-dziewuch jest drugiego sortu, niestety. zawsze bedzie gorsza od swoich wykształconych rowieśniczek ( ze bez dzieci, to nie musze dodawać ), ale sama wybrała - siedzenie w pieluchach. Nie wszyscy muszą byc ambitni. i pilnuj fagasa, bo jak spierdzieli, to nikt cie nie zechce z dzieciorem

patologia nie jest autorka bo niby czemu dba o siebie a że ma 17 lat hmmm. nie ona pierwsza patologia to bym nazwała 14 latke w ciąży

Gość patologia po prostu
rodzice musza byc z ciebie dumni :D

Patologia, co Ci do cholery dziecko zawinilo ze od bachorow wyzywasz?? I po co zadajesz jej takie pytania? Co Ciebie to obchodzi? Aquana no tak liczy sie sposob w jaki daje sobie rade :) Ale tez wazne ze wogole sobie taka kobieta daje rade. Bo lepiej ze sobie rade daje wogole, anizeli wcale nie radzilaby sobie. I mysle ze nie tylko mlode mama musi przez wszystko przejsc. Kazda mama musi przejsc przez wszystko. Pozdrawiam cieplo Ciebie i reszte kobietek

patologia po prostu- czy koniecznie chcesz wywołać zamieszanie czy po prosu nie umiesz użyć innych określeń do wyrażenia swoich myśli?

Gość irqa.
BRAWA DLA AUTORKI ;) Ja wpadlam jak mialam 18 lat.Matka ze mna nigdy nie rozmawiala na TE tematy,wiec uznalam ze sex moge uprawiac kiedy tylko zachce.Musialam jakos rozladowac nerwy z calego dnia,a sex byl idealny na wyzycie sie.Wierzylam w to ze koles ma wyczucie i wyjdzie w pore.Tabletki anty to byl dla mnie temat tabu,nie wiedzialam za wiele.2 lata uprawialam sex bez zabezpieczenia. W chwili gdy moj byly juz nie zdazyl wyciagnac i cala sie taplalam w spermie cos jakby mi w leb przywalilo,takie oswiecenie. Nagle uswiadomilam sobie z jakim debilem uprawialam sex,nieodpowiedzialnym gnojem,tchorzem.Wiedzialam ze sie rozstaniemy,choc zaraz po TYM zapewnial ze sie mna zaopiekuje i dzieckiem.Koplam go w dupe. Miesiac potem wyniosl sie do siostry swojej,bo mieszkal nade mna.Gadal dookola ze chce go wrobic,i tak nikt mu nie wierzyl bo znali i jego i mnie.Jak mnie sluchy potem doszly ma na koncie co najmniej 3 dzieci do ktorych sie nie przyznaje.Moja coreczka jest bardzo podobna do jego siostry.Niczego nie zaluje.Szkole jak konczylam bylam w 6tym mies. wiec nic nie zaprzepascilam.Troche wpadlam w dola po porodzie,nie wiedzialam jak mam zyc,co teraz z nami bedzie.Na szczescie mam wspaniale rodzenstwo,matke,ciotki,kuzynow :) Brat zarzekal sie ze tego "bachora" nie dotknie jak sie urodzi,tym bardziej ze to z tym debilem mam ktorego nie cierpial.Ale jak przyjechal do szpitala za namowa mojej matki i wzial mala na rece to sie po prostu zakochal :) jak mala miala 1,5 roku latala za bratem wszedzie.Chciala wszystko to co on..probowala jezdzic na jego deskorolce wszystkich wprawiajac w smiech jak sie przewracala. Do niedawna nie bylo mowy zeby moj brat gral w playstation sam.Zawsze musial z nia na 2 os :D No ale jakis czas nie mieszkamy juz w PL,mala strasznie teskni za bratem.Nie szukam nikogo,wybralam samotnosc. Sasiedzi nigdy mi nic przykrego nie powiedzieli,w szkole tez nie.Jedynie dostrzeglam niechec ze strony pracodawcow jak szukalam pracy. Plusy mlodego macierzynstwa sa takie ze jak bede miec 40 lat bede wolna jak ptak,a inni beda swe ostatnie lata uzerac sie z dziecmi.Ja zrozumie swoja corke w wieku buntu,dojrzewania...a jak zrozumie ja taka 45-50 latka? One juz maja przestarzale komorki i zawsze zamiast ulatwiac nastolatce,stawiaja wysoki mur.A potem sie slyszy ze jedna z druga sie tna,maja mysli samobojcze przez moherowe matki ktore nie daja zyc

Gość młodaMaMa1993r
patologia po prostu gadaj sobie dalej! jak to bedziesz studiowac dziennie i zwiedzac świat itp itd Głupia siksa, ktora nogi rozłożyła, bo ja swedziało .A teraz baw sie w dom, kto cie utrzymuje -chłopak dzieciak, ktory pracuje w mcdonald's po szkole czy rodzice? Napisz cos jeszcze o dojrzałości, pośmiejemy się Co do studiów nie jestem pewna - skonczę technikum i idę do pracy ;) Studia może wieczorowe, ale zobaczymy. Zwiedzać świat - czemu nie ? Może kiedyś będzie tak, że będzie mnie na to stać, że sytuacja się polepszy. A zabawa w dom ? No chyba Ty będziesz mogła się w to pobawić .... skoro uważasz, że to zabawa mieć dziecko .. A co do chłopaka dzieciaka .... no tak, dzieciak ... ma 21 lat. W mc'donaldzie mówisz ? Nie, jako kierowca w firmie. Właśnie zdaje prawo jazdy na kolejną kategorię, żeby więcej zarabiać ... a rodziców mamy kochanych oby dwoje - pomagają nam mimo tego, że wcale tego nie oczekujemy .

Gość patologia po prostu
przeciez to dziecko jest bachorem-zajrzyj do słownika :D a dopytuje sie, bo autorka kreuje sie na bohaterkę ,a nawet swojej dupy nie umie utrzymac, nie wspominajac o dziecku. Rzeczywiscie dojrzałosc-oklaski dla gówniary!

Gość patologia po prostu
uuu, 21 lat :D coraz zabawniej, to faktycznie dorosły ( wg twoich standardów )

Gość patologia po prostu
dodatkowa kategorie-na wozek widłowy :D

Gość za becikowe kupi
ksiazki do liceum ;) a co :D

Wyzywasz od glupich a jej dziecko od bachorow. Dlaczego niby jest gorsza? A co do nauki kto powiedzial ze majac dziecko nie mozna sie ksztalcic? Ok kazdy ma prawo powiedziec swoje zdanie. Ale powiedziec swoje zdanie a nie oceniac wiec bardzo Cie prosze nie oceniaj ze jest gorsza, ze drugiego sortu, ze nie jest ambitna... Skad mozesz o tym wiedziec i jak mozesz tak w ogole mowic?? A co do Twojej wypowiedzi tyczacej sie samotnych matek - sluchaj no, kto powiedzial ze jak kobieta jest sama, z dzieckiem to nie moze nikogo miec? Ze nikt takiej kobiety nie bedzie chcial? Mezczyzna jak pokocha kobiete to pokocha rowniez jej dziecko bo to czesc jej samej. A jak nie bedzie chcial byc z taka kobieta tylko dlatego ze ma dziecko to znaczy ze to zadna milosc. Zreszta zastanow sie co mowisz. Ona ma teraz myslec "co tu zrobic zeby go zatrzymac przy sobie bo inaczej nikt mnie nie bedzie z dzieckiem chcial?" A Ty myslisz ze ona jest z nim tylko dlatego zeby kogos miec...?

Gość patologia po prostu
i nie zyczy sobie,zeby krytykowac, bo jest wielce dorosła, ot co :D

Gość młodaMaMa1993r
Droga patologio - może zmień wątek bo nie wiele tu wnosisz. Ciekawe co Ty w życiu osiągnęłaś. A co do wykształcenia ... niby czemu będe gorsza od kolezanek ? Tylko temu, że mam dziecko ? To np. ktoś po studiach z dzieckiem jest gorszy od żula bez dziecka ? I mówisz mi w dodatku, że ja jestem gówniarą ? Może jestem ze względu na swój wiek, ale Ty jesteś nią ze wzgledu na Twój malusi rozumek. A pozatym, gdyby w Polsce było prawo, że 16 latka to osoba dorosła, to ja w tym momnecie byłabym uwazana już za normalną matkę, a nie nieodpowiedzialnego gnojka.

Gość za becikowe kupi
Normalna matko, gdzie pracujesz ? Pampersy drogie.

Gość patologia po prostu
ile tzw pierwszych miłosci jest zarazme tymi ostatnimi? szczegolnie jesli zwiazek jest wymuszony z powodu dziecka? a kogos musi miec-zeby utrzymywał ja i dziecko, po tym pozal sie boze technikum moze na kasie pracowac, choc nie, przepraszam, na to teraz trzeba miec magistra :D :D ale w sumie jakis staray cap, rozwodnik, albo skonczony nieudacznik pewnie sie taka dizeciata zainteresuje, bo u normalnych, wolnych nie ma szans, wiec nie wszystko stracone :D

Gość młodaMaMa1993r
A co do tego, że mnie zostawi ojciec dziecka - nie myślę o tym, co by tu zrobić żeby nie odszedł. Albo kocha albo nie - jesli nie to nic nie zrobię żeby mnie nie opuścił. Ale my się kochamy, jest nam ze sobą super ;) Znam przypadek, że dziewczyna będąc w 3 klasie gimnazjum miała już widoczny brzuszek. Teraz nie jest z ojcem dziecka, ale ma innego faceta - bardzo porządnego, sama pracuje w restauracji, mają czteroletnią córcie.

Gość patologia po prostu
prawo nie ma nic do tego-przekonasz sie o swojej dorosłosci za parę lat, gdy spojrzysz na tę sytuację z perspektywy. O moje wykształcenie sie nie martw-raczej o swoje, choc domyslam sie,ze to nie dla ciebie znaczenia, ale jak juz wspominałam,kilbe tez ktos musi czyscic. A na razie rzucaj tutaj tymi frazesami, spokorniejesz jak poznasz życie, na razie rodzice dają kaskę , chłopak też-to jest fajnie, nie?

Po co mam zagladac do slownika? Myslisz ze to przyjemne mowic mowic o malenstwo "bachor" ?? nie znasz innych pojec?? A nawet gdyby pracowal w mc'donaldsie to co? Ty zapewne masz swoja firme i zarabiasz jak polityk co? Cos mi sie zdaje ze jak ktos nie jest taki jak Ty, nie mysli tak jak Ty i w ogole jest inny od Ciebie to jest juz gorszy. Nie masz prawa nikogo oceniac. Wiec lepiej nie wypowiadaj sie wcale. Nie oceniaj nikogo bo sam/sama nie jestes dojrzala o czym swiadcza Twoje wypowiedzi.

Gość za becikowe kupi
A ja widziałam gimnazjalistke na dworcu ze strzykawka w przegubie, to znaczy ze to normalne ? :D hahahhaha