Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AniaMM

Czy bracia mojego taty mająprawo uniewaznic testament? PROSZE O POMOC!!!

Polecane posty

Gość AniaMM

Witajcie, mam dosc skomplikowaną sprawę. Mianowicie, ponad 3 miesiace temu zmarl moj tato. Tata mieszkal za granica - na Litwie ( moi rodzice byli rozwiedzeni), nigdy sie nami z mamą nie interesowal. 11 lat temu gdy mama zmarla,stalam sie calkowicie samodzielna... Dopiero w zeszlym roku, postanowilam spotkac sie z Tatą, tak tez zrobilam, to bylo b. mile spotkanie. Niestety nie dlugo po tym zmarl. Jak sie okazalo, zostal po nim spadek. Jego bracia nie potrafia sie pogodzic z tym, ze wedlug prawa, jestem spadkobierczynia. Nie mogą najbardziej sie pogodzic dlatego, ze babcia( mama taty) przez testament wszystko zostawila dla niego. Napisala 2 testamenty, jeden w 1994 r, drugi w 2003 r, oba sa tej samej tresci- wszosko zostawila dla mojego taty. Testamenty nie byly podpisywane u notariusza, ale byly zgodne z wymaganiami, byly przy tym osoby z urzedu itd. Po smierci babci, tta przerpobil caly spadek po babci na swoje nazwisko, a teraz, gdy tata zmarl, okazuje sie ze ja jako jedyne dziecko, jestem spadkobierczynią prawną. Bracia ojca, nie umieją sie z tym pogodzic. Nie zyli zgodnie z moim tatą ani nie opiekowali sie babcia. Opiekunem byl moj tata. Teraz poczuli moment na odzyskanie majątku. Czy powinnam sie bac? Czy moze im sie to udac? Bardzo prosze o pomoc! Dziekuje serdecznie

Gość AniaMM
Mam nadzieje, ze znajdą sie osobki ktore sie znają na tym temacie! prosze o pomoc...

hmmm wydaje mi się, że nie, tzn jeśli testament babci został uznany za zgodny z prawem i twój tata był jedynym spadkobiercą to jakim prawem? Wiadomo, że jako jego córka dziedziczysz ty. Chyba, że miał jeszcze jakieś dzieci? Oczywiście rozumiem, że twój tata, to, co odziedziczył przepisał u notariusza na siebie? Wtedy bracia już nie mają nic do gadania.

na to pytanie odpowie ci tylko prawnik, i to nie w 5 min, tak jest zawiła i zagmatwana.

Gość moja kolej nadeszła
nie maja takiego prawa jeśli testament spełnia wymogi formalne, dam Ci tu link do forum prawniczego, gdybyś chciała się dowiedzieć czegoś jeszcze :) http://www.legeo.pl/

Gość AniaMM
Baardzo bardzo dziekuje.... tez mi sie wydawalo, ze nie mogą tego zrobic, szczegolnie ze są 2 testamenty i oba tej samej trescvi, czyli, na mojego tatę... natomiast, ter ich proby, mnie najzwyczajniej niepokoją....boje sie ze moga sie czepiac, tego, ze mieszlkalam za granica...itd...

Gość moja kolej nadeszła
miejce twojego zamieszkania nie ma tu nic do rzeczy i nie powinno ich obchodzić, bo to jest nieważne z punktu widzenia prawa spadkowego, jako jedyne dziecko dziedziczysz tylko ty na mocy ustawy, a braciom ojca przysługiwał zachowek, jesli nie zostali ujęci w testamencie, ale jak rozumiem nie skorzystali z tego prawa

Gość AniaMM
do extra vergene: tak jestem jedynym jego dzieckiem, tata po smierci babci sporzadzil wszystkie dokumenty na siebie... z tym ze postawa Pani notariusz jest nieco dziwna, oststnio jak bylam u niej, powiedziala mi cos takiego: sa 2 testamenty tej samej tresci, sa zgodne z prawem, ale nie byly podpisane u notariusza.... dziwnie sie poczulam.... ale wiem, ze podpis notariusza nie jest konieczny na testamencie... oraz, gdy zajmowala sie sprawąspadkowa mojego taty... jakos sie tego przeciez nie czepiala... wiec bylo to dla mnie dziwne...

Testamentu nie mogą unieważnić, ale jeśli są dziećmi osoby, która napisała testament, mają prawo ubiegać się o przyznanie im części zachowku.

Gość AniaMM
do: moja kolej nadeszła Co do zachowku, to widze, ze nie skorzystali...babcia zmarla 4 lata temu, wiec napewno, to juz za pozno na takie cos dla nich... zrszta przez caly ten czas przeciez sie nie poczuwali do tego majątku...nie rozmawiali nawet z moim ojcem o tym!!! mysle ze teraz poprostu poczuli okazyjny moment...

Gość moja kolej nadeszła
wiesz, nie pamiętam już jak to było z tym zachowkiem (mam na myśli terminy), natomiast co do testamentu, to nie musi być sporzadzony notarialnie,żeby był ważny, miałam nawet podobne pytanie na egzaminie z prawa cywilnego, więc jestem pewna :)

Gość AniaMM
Sama juz nic niewiem :( chcialabym by ta sprawa jak najszybciej sie zakonczyla :(... ale sie boje ze moze sie jeszcze przeciagnąc... :(

Gość AniaMM
do moja kolej nadeszła Bardzo mnie pocieszylas naprawde!!! bardzo dziekuje!!! teraz lece na konsultace z prawnikiem, i jak wroce, napisze WaM, CZEGO SIE DOWIEDZIALAM!!!

Gość Uboot
Jeżeli osoba zmarła miała dzieci, to wszelkie rodzeństwo zmarłej się nie liczy. Tak mi niedawno powiedziała notariusz. Ale to wg prawa polskiego, a nie litewskiego. Rozumiem, że Twoj ojciec nabył cały spadek po babci. W tym momencie bracia Twojego ojca mieli prawo do tzw. zachówku. kwestia czy występowali o wypłacenie zachówku, lub czy sprawa się już przedawniła.

Gość naj story
tylko nie zapomnij dac nam znac co i jak. ciekawa sprawa. pozdro!

Gość ja tez w kwestii spadkowej
Nie wiecie moze czy płaci sie podatek od spadku zza granicy ktory zostawił wujek?

Gość moja kolej nadeszła
to podlega pod przepisy kraju, w którym jest spadek

Gość Uboot
Wujek, to chyba 2-gi stopień pokrewieństwa

Gość moja kolej nadeszła
Uboot owszem, ale kto po nim dziedziczy zależy od tego, czy są jeszcze inni spadkobiercy i w jakiej korelacji się znajdują

Gość AniaMM
Witajcie.. niestety, student prawa, ktory dzisiaj prowadzi konsultacje prawne na UW nie udzielil mi informacji... zapytal czy juz jakis prawnik mnie reprezentuje, powiedzialam, ze sprawa przyjecia przeze mnie spadku zajmuje sie notariusz, na co odpowiedzial, ze w tej syt. nioe moze mi udzielic zadnych odpowiedzi :( jestem zawiedziona...

Gość moja kolej nadeszła
idź po poradę prawną do normalnego adwokata, zapłacisz za poradę, ale będziesz mieć pewność co i jak

Gość AniaMM
chyba tak tez zrobie...tylko chcialabym trafic na dobrego adwokata...

Gość ja tez w kwestii spadkowej
To ze za granicą musze zaplacic podatek to wiem, ale jest ustawa o podatkach od spadku zza granicy ale ja jej nie rozumiem, boje sie isc do skarbowki bo nie chce za duzo gadac, gdyz jak sie domyslacie nie chce zaplacic podatku w Polsce, moze biuro podatkowe zostaje

Gość Uboot
moja kolej nadeszła Zgadzam się, ale pytanie było o podatek od spadku po wujku, a nie sposób dziedziczenia. Przy drugim st.pokrewieńsrwa prawdopodobnie taki podatek zostałby naliczony. Wujek mieszkał za granicą. czyli tamtejsze prawo będzie decydować o podatku, natomiast spr.móże wrócić jeżeli nie ma umowy o unikaniu podwujnego opodatkowania, pomiędzu Polską i tamtym krajem.

Gość Uboot
sorki za ortografię

Gość AniaMM
KUrcze, a juz myslalam, ze sie czegos dowiem :( brrrr wiecie, dziwne jest byloby uniewaznienie w tej chwili tych testyamentow, gdyz... przeciez na podstawie ich drogą prawną drogą sądową byl przepisywany majątek babci na mojego ojca...dziwne by przeciez bylo, gdyby teraz sam sąd znalazl powody uniewaznienia tychze testamentow... nie sądzicie?

Gość moja kolej nadeszła
ja tez w kwestii spadkowej słonko, w Polsce od paru lat jest zakaz podwójnego opodatkowania, więc jesli za granica zapłacisz podatek, to nie musisz go płacić w Polsce, bo to jest niezgodne z prawem

Gość moja kolej nadeszła
daj mi link do tych przepisów jak masz