Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AniaMM

Czy bracia mojego taty mająprawo uniewaznic testament? PROSZE O POMOC!!!

Polecane posty

Gość AniaMM
bardzo raz jeszcze wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Boje sie nieco, tylko i wyulocznie dlatego ze dziwna jest postawa Pani Notariusz.... uwazam ze piowinna byc bezstronna, w tej syt. mam problem z dostrzezeniem jej bezstronnosci...

Gość weritunka
Nic Ci nie zabiorą, według prawa jesteś jedyną spadkopbierczynią tylko i wyłącznie Ty, sąd w tym przypadku nic im nie zasądzi, braciom nie nalezy się żaden zachowek ani teraz ani za 10 lat. Mają 0% szansy na dostanie czegokolwiek od Ciebie. Jedynie w przypadku Twojej śmierci jesli nie będziesz miała spadkobiercy... Adwokat Ci nie potrzebny.

Gość AniaMM
Weritunko, to bardzo optymistyczna odpowiedz. Rozumiem, ze znasz sie na prawie spadkowym itd? Bede Ci bardzo wdzieczna za odpowiedz. Bardzo sie boje... codziennie dostaje jakies smsy od rodziny ojca... czuje sie wystraszona szczerze mowiac...nie umiem przestac o tym myslec....

Gość kamizelka
Wejdźcie w ten link - rozdają bony na zakupy w Biedronce od 100 do 1000 zł!!! Wystarczy wejść w ten link zagrać w prostą grę i się zalogować!! Niech każda z nas ma szanse na darmowe zakupy!!!!!!!!! http://www.wygraj100.info/?t=84969147

Gość AniaMM
Troszke niewiem jak sie zalogowac do tego linku :)

Gość AniaMM
AAAAA jestem przerazona!!! patrzcie jaką dostalam odpowiedz od prawnika :( Według polskiego prawa, tzn gdyby sytuacja miała miejsce w Polsce, Pani byłaby jedyną spadkobierczynią, należałoby tylko przeprowadzić sądowe postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku, zgłosić do US nabycie spadku do 6 mies od uprawomocnienia się tego postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku, żeby być zwolnionym z podatku od spadków. A bracia taty mogliby jedynie zgłosić przed sądem roszczenie o zachowek, a zatem o 1/2 tego, co przypadłoby im z dziedziczenia ustawowego, tzn wtedy, gdyby nie było testamentu babci, a zatem jeśli wg ustawy dziedziczyliby bez testamentu każdy po 1/3, to w sytuacji gdy jest testament i pozbawieni są tego udziału 1/3. to przysługuje im prawo do połowy z 1/3/ a zatme 1/6 spadku. Takie roszczenie mieliby do Pani taty, gdyby zył, ale ponieważ tato nie żyje, mogą je mieć do Pani, jako jedynej spadkobierczyni, zatem musi się Pani liczyć z tym, że jeśli wnieśliby sprawę do sądu, to musiałaby Pani niejako oddać im po 1/6 spadku, czyli łącznie 1/3 spadku (co może mieć miejsce zarówno w naturze, czyli np. nieruchomości, ruchomości, jak i pieniądzu ) Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłam. Jeśli jednak ktokolwiek mieszkał/mieszka na Litwie (babcia), w grę wchodzi prawo międzynarodowe prywatne,i trzeba dłuższej chwili, by móc odpowiedzieć na Pani pytanie, wówczas polecam udanie się po pisemną poradę do prawnika :)

Gość AniaMM
...

Gość AniaMM
Kochanui, myslicie, ze ta odpowiedz prawnika, ktora tu wkleilam, dotyczy zachowku o ktory mogli sie ubiegac w przeciagu 3 lat?

Gość nadeszła wiekopomna chwila ;)
tak ale to się już przedawniło

Gość AniaMM
ufff...ale sie wystraszylam!!! B. dziekuje!!!

Gość nadeszła wiekopomna chwila ;)
nie ma za co, już mi dziękowałaś wczoraj ;) pisałam pod innym nickiem :)

Gość AniaMM
Tak tez sobie pomyslalam ze to Ty :) Niewiem czemu :) Te niki są chyba w podobnym stylu :)

Gość AniaMM
W czwartek osoba ktora upowaznilam idzie w moim imieniu do tej calej Pani Notariusz i zobaczyby z jakim wynikiem... Trzymajcie kciuki aby wszystko poszlo dobrze!!!

Gość AniaMM
Wiec tak :) Osoba ktora upowaznilam do zalatwiania moich spraw pod moją nieobeznosc na Litwie, odebrala juz dzisiaj dokumenty od Notariusza o tym, ze jestem wlascicielką calego majątku, o ktorym wczesniej pisalam. Zwrocila mojemu wukowi jednak uwage, ze jeszcze mozliwy jest sąd w tej sprawie... Nic wiecej niewiem...zamierzam zlozyyc zawiadomienie z policji o tym, ze brat mojego taty ukradl wiekszosc rzeczy z domu, i zmienic zamki, myslicie ze dobrze robie? A no i na wszelki wypadek... ubezpieczyc dom na maksymalną sume...

Gość AniaMM
...

Gość AniaMM
nie ma juz nikogo, kto zna sie na tym temacie?

Gość fanka bzdurci
ale musisz mieć dowody na poparcie tego oskarżenia, bo w innym wypadku możesz zostać ty pozwana

Gość AniaMM
no tak, swiadkowie.... ale jak to ja pozwana moge zostac?

Gość fanka bzdurci
ano tak,że jak nie udowodnisz,że coś ukradli z domu, to oni cie mogą oskarżyć o pomówienie

Gość dla mnie to jest bez sensu
babcia miała 2 testamenty ,tata po jej smierci bodajże do roku od momentu śmierci musiał załozyc sprawe o uprawomocnienie testamentu i nabycie spraw spadkowych ,inaczejby nie dziedziczył ,czyli testament został uznany przez sąd ,to ta notariusz jakas pierdolnieta jest jak mówi że testament niewazny,i teraz adekwatnie ty składasz o nabycie prawd spadkowych zgodnych z testamentem i tyle

Gość AniaMM
hmmm no wlasnie tak tez zrobilam!!! UPIIII Dzisiaj moj prawnik odebral juz wszystkie dokumenty, i wszystko na moje nazwisko!!!

Gość AniaMM
:)