Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teraz majka

czy błogosławieństwo jest konieczne?

Polecane posty

Gość teraz majka

na początku chciałam zrobić tak ze zamiast błogosławieństwo u siebie w domu to spotykam się z narzeczonym dopiero przy ołtarzu ( ojciec mnie prowadzi do ołtarza i takie tam :) ) i tam rodzice nas błogosławią. nie chce błogosławieństwa w domu z przyczyn osobistych to pomyślałam ze w kościele tak ładnie to mogło wyjść:) a z drugiej strony nie chce błogosławieństwa bo teściu przyszly wręcz mnie nie trawi i nie chce widzieć i na pewno nasz ślub mu nie podoba się ale to wybór syna nie jego. na myśl o tym człowieku jest mi złe i ostatnio widziałam go rok temu tak samo jak on mnie. nie obrażam sobie żeby był w tym samym miejscu co ja a co dopiero aż tak blisko.

u nas ten zwyczaj już zupełnie wychodzi z mody

Gość ja powiem tak .....
skoro tego nie chcesz to zrób jak sobie wymyśliłaś z tym prowadzeniem przez ojca do ołtarza rozumiem że teścia nie trawisz a co z teściową ? może ona by chciała Was pobłogosławić ?

Gość błogosławieństwo to nie moda
robisz to z potrzeby serca, nie dla publiczności. jak chcesz odstawić szopkę w kościele to daruj sobie bo wyjdzie sztucznie i na takie cyrki przykro patrzeć.

Gość żenadaaaaaaa
właśnie zgadzam się - to nie moda. I nie wiem, jak można to traktować w takich kategoriach. Błogosławieństwo niemodne, więc nie robię bo siara , tak ? No to nie rób. Ale nie dla wszystkich to tylko kwestia mody. Dla mnie i narzeczonego to będzie ważny moment i oboje tego chcemy, zresztą nasi rodzice również chcieliby nas pobłogoslawić na nową drogę życia. I nie obchodzi mnie, czy to jest modne, czy nie....

Gość teraz majka
teściowa to podporządkowana jest przyszłemu teściowi, nic nie zrobi ani nie powie bez jego zgody;/ w kościele albo w kapliczce chciałam błogosławieństwo szczerze ze serca a nie dla szopki;/ w domu po prostu mam zbyt mało miejsca na to;/ po zatem wesele będzie w okolicach mojego narzeczonego czyli w Bochni a ja mieszkam kolo Katowic.nie chce tak jeździć a u mojego w domu nie chce ze względu na przyszłego teścia.

Oczywiście że nie jest konieczne. Robisz to dla siebie, jeśli potrzebujesz. Ja z moimi rodzicami już nie mieszkałam, oni mieli czym się zająć przed ślubem, zwłaszcza że w domu mieli naszych gości. Miałam tam jechać na błogosławieństwo? Poza tym wiedzą że nie chciałabym klękać przy nich i całować krzyżyka. Nasza droga życia nie była nowa, złożyli nam życzenia i wyściskali nas po ślubie. Jeśli im by bardzo zależało, to bym jakoś to zorganizowała, ale nie pojawiły się takie sygnały z ich strony. Teściowie katolikami nie są, a mi jednak takie tradycyjne błogosławieństwo kojarzy się z katolicką tradycją. Chcesz w kościele, zrób to w kościele, wcale moim zdaniem błogosławieństwo rodziców przed ołtarzem nie wyglądałoby jak szopka, nawet naturalnie. Teść jeśli nie chce, nie musi do Was poschodzić. Może zapytaj księdza o zdanie (i zupełnie bez ironii to piszę)?

blogoslawienstwo oznczalo chyba kiedys, ze rodzice godza sie na to malzenstwo, u was jak widac jest wrecz przeciwnie, wiec dalabym sobie spokoj z tym. powiedz to Twoim rodzicom i popros o ich zrozumienie. Zreszta Twoi rodzice moga Was poblogoslawic przed slubem (np. dzien wczesniej), albo po mszy....

Gość teraz majka
Historynka -dziękuje za twoje słowa:) lepiej poczułam się :) a ja wole czekolade - jego tata sadzi ze on przy mnie szczęśliwy nie będzie oraz nie pomogę mu w życiu i pewnie ma jeszcze inne powody nie chęci do mnie. cóż taki człowiek:) mój narzeczony jeszcze przed zaręczynami powiedział ojcu ze chcemy ślubu a on odpowiedział ze to jego decyzja i nic więcej. tylko przyszła teściowa pytała się ślub i takie tam.z tego co wyciągnę od narzeczonego to widzę ze jej zależy na szczęściu jej syna (jeśli ja jestem tym szczęściem to nie staje nam na drodze) i chciała by żeby wszystko ułożyło się tylko trudno jej przekonać męża.

Gość błogosławieństwo nie jest
konieczne, a mnie osobiście ta idea odrzuca - bo mało kiedy jest to szczere; raczej się je robi bo "co rodzinka powie", "u kuzynki Lusi było" i "ładnie na kamerze wygląda". Ja błogosławieństwa nie miałam - ku oburzeniu teściowej, która koniecznie chciała odstawić szopkę z wymachiwaniem paprotkę i grac jak najdłużej pierwsze skrzypce... Do dziś mi wypomina że "zszargałam tradycję" :-p a ja wraz z mężem czujemy jedynie ulgę, ze udało się tego zakłamanego cyrku uniknąć. IMO od błogosławienia jest ksiądz :)

Gość żenadaaaaa
U mnie nie będzie przy błogosławieństwie kamery ani żadnych świadkow tylko my i rodzice... Alr tłumaczyć tu nikomu nic nie zamierzam, widać dla niektorych nieważne w jakiej formie i czy to dla kogos ważne, czy nie- zawsze pozostanie cyrkiem. Jak ktos nie chce nie robi - wolna wola. Ale oszczędźcie sobie niektorych komentarzy, bo nie dla wszystkich błogoslawieństwo rodzicow to pokazowka i cyrk. Zreszta jakbym miala uwazac na to, co kto powie to bym musiala w ogole wesela nie robic.

Gość ta pierwsza
blogoslawienstwo TO NIE MODA,lecz tradycja. ale przeciez nic na sile.esli on cie nie trawi,to bez sensu zeby cie blogoslawil,choc w duchu moze cie przeklina.

Gość teraz majka
tak teraz sobie myślę przecież błogosławić mogą nas mamy:) błogosławieństwo to nie dla mnie moda , bardzo zależy mi na nim a z drugiej strony przeraża mnie wizja teścia obok:) mamusie nam dobrze życzą to czemu nie :) tylko księdza zapytać co sadzi o błogosławieństwie poza domem