Gość ewewe Napisano Maj 25, 2010 u mnie jest 468... :/ ale to nie poznan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 25, 2010 Pomyśleć że ja jeszcze niedawno myślałam o zakupie działki nad Wartą w Rogalinku... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gupeek Napisano Maj 25, 2010 no na pewno nie jutro tylko za tydzien, z soboty na niedziele. ale to prawda, ze to 700cm fali bedzie ok, podobno ma przyjsc nieco ponad 600 cm jedynie. widzialem dzisiaj warte i powiem wam, ze poki co to wyglada to bezproblemowo - w lutym czy marcu bylo wiecej wody, jak roztopy byly :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 25, 2010 Moim zdaniem jest gorzej niz podczas wiosennych roztopow. Przepraszam, 427, nie 407. Fala o wysokosci 600 ma zmiescic sie miedzy walami, ale waly moga przesiakac. Na pewno niektore tereny zostana zalane (ujecie wody na Debinie, pewnie dzialki nad Warta, moze kawalek ul. Staroleckiej). Fala ma pojawic sie w weekend, nie we wtorek (dzis) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gupeek Napisano Maj 25, 2010 nie panikuj... mieszkam na serafitkach, tuż przy moście rocha i widze wyraznie, ze tereny, ktore wiosna byly zalane - dzisiaj jeszcze sa na powierzchni... na pewno zaleje ujęcie wody - przecież ono jest praktycznie na poziomie rzeki przy normalnym stanie... co do starołęckiej... ciężko powiedzieć - moim zdaniem na odcinku od fortecznej na północ jest bezpieczna, na odcinku południowym, w stronę autostrady - może być różnie ogólnie to na tle innych miast Poznań ma bardzo szeroką równinę zalewową i rzeka ma gdzie się spiętrzyć... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość edek z dębca Napisano Maj 25, 2010 A dębiec będzie zalany? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 25, 2010 Nie moge rozkminic tej mapki powodziowej. Debina po czesci na pewno, dzialki tez i oczywiscie kluby i boiska nad Warta. Warta zreszta juz zbliza sie do stanu alamowego, podobno piwnice domow (nie znalazlam info ktorych) sa juz zalewane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ronin83 Napisano Maj 25, 2010 Energiczna nie panikuj. Stan Warty jak podają na stronie miasta to 438 cm. Fala kulminacyjna by dojść do nas w nocy z piątku na sobotę możliwie o jeden dzień wcześniej. Docelowo ma być ok 650 cm wody. Nie przeleje się jedynie może przesiąkać. Ja mieszkam na Kotlarskiej w dzielnicy Główna mam 200 metrów do wałów ale nie panikuję jak ty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 25, 2010 Stan alarmowy to 450 - wiec zostalo 12 cm. Zostanie osiagniety jutro. Woda juz przesiaka, wiesz jak bedzie to wygladac za kilkanascie dni? Ta fala powodziowa jest wyjatkowo dluga. Wole panikowac, niz mowic jak moj kolega "luzik, luzik", a potem w nocy szukac dokumentow i pakowac laptopa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alicja z krainy TUSK 0 Napisano Maj 25, 2010 ta fala bedzie szła bardzo długo dopoki nie opróznia jeziorska Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alicja z krainy TUSK 0 Napisano Maj 25, 2010 energiczna --gdzie mieszkasz?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 25, 2010 Stanowczo za blisko tej rzeczki, ale na gorce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alicja z krainy TUSK 0 Napisano Maj 25, 2010 jak na górce to spoko gorki sa bezpieczne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 25, 2010 A tak z innej bajki - ktos ma pojecie o tym, czy zbieraja gdzies w Poznaniu paczki dla powodzian? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nina Garcia 0 Napisano Maj 25, 2010 w V LO w Poznaniu zbierają Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 25, 2010 Można zanosić do siedziby Caritasu, która jest bodajże przy rynku Wildeckim. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 25, 2010 Dzieki, a jest jakas lista tego co tam ma byc? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ania64 0 Napisano Maj 26, 2010 W najbliższym programie „Misja specjalna o skutkach powodzi. Czy takiej skali dramatu można było uniknąć? Kolejny odcinek "Misji specjalnej" stawia pytania - Dlaczego zlekceważono raport NIK, który ostrzegał przed fatalnym stanem zabezpieczeń przeciwpowodziowych? Dlaczego odrzucono prezydencką ustawę, która miała przyspieszyć wypłaty odszkodowań dla ofiarą klęsk żywiołowych? I wreszcie, dlaczego we Wrocławiu, na terenach dawnego polderu, zalanego podczas powodzi 1997 r., zbudowano całe nowe osiedle, na którym przyznano mieszkania powodzianom? W drugiej części programu - ciąg dalszy pytań o katastrofę smoleńską. "Misja specjalna" ujawni kolejne kontrowersje dotyczące podstaw prawnych prowadzonego śledztwa. Okazuje się, że budzącą wiele wątpliwości konwencję chicagowską, zaproponował rządowi akredytowany dziś przy rosyjskiej komisji MAK - Edmund Klich. A zrobił to na prośbę swego rosyjskiego odpowiednika Aleksieja Morozowa. Ekspertyzę rekomendującą przyjęcie tej właśnie podstawy prawnej sporządzono już po decyzji rządu o zasadach prowadzenia śledztwa. Jej autorem na zlecenie Edmunda Klicha została mało znana, za to widniejąca na oficjalnej liście lobbystów kancelaria prawna z Wrocławia. „Misja specjalna, środa 26. maja, godz. 22.10, TVP 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zaczynająca panikować Napisano Maj 26, 2010 witam, ja mieszkam na Umultowie, w linii prostej ok 500 m od rzeki. czy ktoś może natknął się na jakieś info dla tego rejonu? ja tylko zupełnie sprzeczne info. będę wdzięczna za wszystkie info bo brak info jest najgorszy.:( jedno mówią do ciebie fala nie dojdzie nie panikuj a inni zacznij wywozić rzeczy do znajomych.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tiaaa rybka Napisano Maj 26, 2010 A wieżowce na dębinie? w/g mapki inter maja być podlane znaczy garaże w piwnicy powinny byc puste...... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 26, 2010 Zadzwon pod ten numer ktory podalam na koncu. Mi ktos mowil, ze woda juz sie przesacza do jakichs piwnic, moze chodzi o te na Debinie. Jesli masz cos w piwnicy ja na Twoim miejscu przenioslabym do mieszkania. No i kupilabym pare zgrzewek wody, troche konserw i swieczki, bo jesli podleje Ci wyjscie z bloku to chyba najlepiej bedzie siedziec na gorze i pilnowac dobytku. A jesli nie podleje, wode wypijesz, konserwy zjesz, a swieczki uzyjesz podczas romantycznej nocy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 26, 2010 Stan alarmowy warty zostal przekroczony o 18 cm stan wody: 468 cm POMOC DLA POWODZIAN: 25.05.2010 W kilku miejscach Poznania zbierane są dary dla potrzebujących. Pomóc można również wysyłając sms lub wpłacając pieniądze na specjalne konto. Na południu Polski już opada powodziowa fala. To tam trafia większość darów. Potrzebna jest tez odzież, obuwie, koce, woda pitna, trwała żywność i przybory szkolne. Dary można przynosić między innymi do siedziby Caritas przy Rynku Wildeckim w Poznaniu. Drzwi magazynu Caritas praktycznie się nie zamykają. Dzisiaj wyjedzie stąd 5 transport darów. Caritas prowadzi zbiórkę we wszystkich swoich placówkach. Pomoc dla powodzian organizują też wspólnie fundacje Patria i Barka. Dary zbierane będą również na poznańskich uczelniach. Od tygodnia trwa zbiórka w V Liceum Ogólnokształcącym. Do akcji przyłączył się też hufiec ZHP Poznań Grunwald. Sieć sklepów Piotr i Paweł razem z Bankiem Żywności prowadzi zbiórkę w Internecie. Pomóc można również wpłacając pieniądze na konta Caritas lub fundacji Patria. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 26, 2010 474 cm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 26, 2010 Wydział Zarządzania Kryzysowego i Bezpieczeństwa Urzędu Miasta przygotował listę miejsc w Poznaniu, którym może zagrozić wielka woda. Zagrożone są ulice położone nad brzegiem rzeki w Nowej Wsi Dolnej i Naramowicach: ul. Tymiankowa, Szałwiowa (cała), Skrzypowa, Nadwarciańska, Lubczykowa oraz Gajówka Naramowice. Kolejne niebezpieczne miejsca to Nadolnik, skrzyżowanie Lechickiej i Hlonda oraz położone nad rzeką ogródki działkowe, Zawady: ul. Zawady 33 i 35 oraz ul. św. Wincentego. W centrum zagrożona dużą wodą jest ulica Szyperska. Zalane mogą zostać ogrody działkowe na Bielnikach oraz ujęcie wody Aquanetu i znajdujące się na lewym brzegu Warty kluby sportowe: Tryton, Czarna Kula, Poznański Klub Motorowodny LOK, Młodzieżowy Dom Kultury nr 1 oraz Biuro Ochrony Sezam. Na prawym brzegu Warty mogą ucierpieć kluby: KS POSNANIA, Towarzystwo Wioślarskie Polonia, AZS AWF i KS Warta, a także niżej położone domy wzdłuż ulicy Starołęckiej nr 274, 276, 278 i 296. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gupeek Napisano Maj 26, 2010 kobieto, nie panikuj tak... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja na Dębinie mieszkam Napisano Maj 26, 2010 i mojej babci piwnice podlalo :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zaczynam sie bac Napisano Maj 26, 2010 :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 26, 2010 Przepraszam, gdzie widzisz tu panike? Mieszkania mi nie zaleje, nie ma szans. Co najwyzej piwnice, ale watpie. Natomiast osoby mieszkajace tuz nad Warta i w "dolku" maja duze szanse na zalanie przynajmniej piwnic - woda juz sie przesacza. Lepiej zeby przeniosly sobie wazne rzeczy do sasiadow i krewnych, niz siedzialy na dupce :o Dane nie sa wziete z palca, tylko ze stron iNSTYTUTU METEOROLOGII ITP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zaczynam sie bac Napisano Maj 26, 2010 ja mieszkam na winogradach, w dodatku blisko castoramy wiec mi nic nie grozi ale i tak straszne jest to co sie dzieje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 26, 2010 489 cm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach