Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 23, 2010 W Poznaniu zagrozone sa nastepujace miejsca: ul. Starolecka Zawady Umultowo Debina Blizsze informacje - cala dobe pod nr tel. 508 049 169 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Poznan nikogo nie obchodzi Napisano Maj 23, 2010 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Tusk nasz pierwszy sekretarz Napisano Maj 23, 2010 Poznania nie zaleje bo tam auta maja tablice rejestracyjne zaczynajace sie od PO np PO325146 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kogo to numer? Napisano Maj 23, 2010 Wiesz jak sytuacja jest w Katowicach?> w Sosnowcu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 23, 2010 Stan wody na Warcie w Poznaniu jest odczytywany na wodowskazie znajdującym się przy Moście Rocha, którego poziom jest usytuowany na rzędnej 49,46 Kr m npm (Kr - Kronsztadt, poziom odniesienia w metrach, nad poziomem morza). Stan ostrzegawczy jest ogłaszany dla wartości odczytu na wodowskazie 400 cm. Stan alarmowy - 450 cm. Miejscami szczególnie narażonymi na zalanie w przypadku wystąpienia Warty z koryta są: * rejon ul. Zawady - budynki nr 33 i 35; * rejon ul. Starołęckiej - budynki nr 274, 276, 278, 298; * rejon klubów sportowych przy ul. Piastowskiej - na lewym brzegu rzeki; * rejon klubów sportowych na wysokości os. Piastowskiego - na lewym brzegu rzeki na odcinku od Dębiny do mostu Królowej Jadwigi; * rejon kąpieliska i kortów tenisowych - Ośrodek Rataje; * rejon "Dębinka" - leśniczówka Zarządu Lasów Komunalnych m. Poznania; * rejon Nowa Wieś Dolna, obręb Naramowice - lewy brzeg Warty. Poznań jest zabezpieczony przed wystąpieniem zagrożenia przez zbiornik Jeziorsko. Do zagrożeń powodziowych należy również zaliczyć zalania oraz podtopienia spowodowane gwałtownymi i nadmiernymi opadami deszczu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bele de jour Napisano Maj 23, 2010 czytalam, ze Jeziorsko jest juz pelne wiec nie pomoze za duzo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość przynajmniej.. Napisano Maj 23, 2010 macie pogodę i możecie się przygotowywać do fali :P, najgorzej miały śląsk, małopolska i podkarpackie - zero inf. o powodzi i do tego deszcz :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
biszkoptowa labradorka 0 Napisano Maj 23, 2010 nie siej paniki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
biszkoptowa labradorka 0 Napisano Maj 23, 2010 energiczna jesteś z Poznania? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 23, 2010 Tak, jestem z Poznania. Nie sieje paniki, podaje informacje. Jesli o mnie chodzi, mozesz sobie nawet siedziec z calym dobytkiem nad Warta, Twoja sprawa :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 23, 2010 Chyba ze mowilas do bele de jour - ona niestety miala racje, zbiornik Jeziorsko jest pewny, wg prognoz ma byc zalane ujecie wody na Debinie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
biszkoptowa labradorka 0 Napisano Maj 23, 2010 a co już się pakujesz?mieszkam na Grunwaldzie-nas nie zmyje,jak mieszkasz na Ratajach to masz problem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 Ja też z Grunwaldu.... Zawsze ciekawiło mnie, na jakiej wysokości jest moja ulica - da się coś takiego znaleźć ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 znalazlam tylko to * terasa I - (terasa zalewowa) wysokość ok. 53 m n.p.m. (wys. względna do 3 m nad średnim poziomem rzeki). Zajmuje dno doliny o szerokości 800 m, znajduje się zarówno na prawym jak i na lewym brzegu. Jej dno stanowią piaski, żwiry i inne osady rzeczne. Obecnie znacznie podwyższona przez nasypy budowane od średniowiecza. Leży na niej Ostrów Tumski z Zagórzem oraz Śródka na prawym brzegu i Chwaliszewo, Grobla i Piaski na lewym. * terasa II - wysokość 55-57 m n.p.m. (wys. względna od 3 m do 7 m nad średnim poziomem rzeki). Zachowana w niewielkim fragmencie, na południe od doliny Bogdanki. Na leżącej na lewym brzegu Przemysł I lokował miasto w 1253. * terasa III - wys. względna 8 m do 9 m nad średnim poziomem rzeki. Występuje fragmentarycznie na prawym brzegu Warty, na północ od doliny Głównej. * terasa IV - wysokość 62,5 - 66,5 m n.p.m. (średnio 10 m do 14 m nad średnim poziomem rzeki), jej dno stanowią gliny zwałowe. Powstały na niej Rataje i Komandoria * terasa V - wysokość względem średniego poziomu rzeki 15 m do 16 m. Występuje bardzo sporadycznie, w północnej części doliny. * terasa VI - wysokość ok. 70 m n.p.m. (wys. względna 17 m do 20 m nad średnim poziomem rzeki), zachowana w niewielkim fragmencie na prawym brzegu między doliną Cybiny a Starołęką. * terasa VII - wysokość 71-73 m n.p.m. (wys. względna 19 m do 20 m nad średnim poziomem rzeki), szerokość 1 km - 2 km, zaś spadek 5 na brzegu prawym i 7 na lewym. Od niższych poziomów oddzielał ją niegdyś ostry próg, lecz podczas prac ziemnych prowadzonych podczas rozbudowy miasta został on silnie złagodzony, jej dno stanowi glina zwałowa. W śródmieściu obejmuje obszar między placem Wolności a Dworcem Głównym PKP. Na niej leżą dzielnice: Wilda, Starołęka, Naramowice i część Śródmieścia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 http://www.poznan.pl/mim/public/wos/zalewy.html?co=simulation A ja zanlazłam taką interaktywną mapę terenów zalewowych. Choć nie wiem, na ile jest wiarygodna. Energiczna - a z jakiej jesteś dzielnicy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Tez ja znalazlam, ale g... na niej widac. Powiem tak - przypuszczalnie Warte bede miala pod oknami :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 TO możesz trochę panikować fakt. szkoda że na tej symulacji nie ma ulic - ja się tylko trochę połapałam jak otworzyłam jednocześnie mapę poznania zwykłą - idzie poznać po kształcie rzeki... A kiedy ma byc ta fala ? Z wtorku na środę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Wg jednych informacji we wt lub srode, wg innych - w pt / sobote. Teoretycznie tylko niewielka czesc Poznania ma byc wg prognozy zalana, ale mam wrazenie ze w innych miastach sprawdzily sie pesymistyczne scenariusze , poza tym wciaz pogoda nie jest najpiekniejsza. Szlag trafil arboretum w Goluchowie :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 Szkoda, byłam w Gołuchowie jak byłam w przedszkolu, ale do dziś pamietam. Ale pod oknami to nie tak źle, możesz rybki łowić. Byle cię też nie zlaało. A na którym piętrze mieszkasz? W sumie to dostęp do info taki sobie.... Trzeba się nieźle naszukać. Ja nie wiedziałbym, jak można uchrnonić dom przed powodzią... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Mnie raczej nie zaleje, ale na Wenecje tez nie mam ochoty. Przeraza mnie ilosc osob, ktore zostaly bez dachu nad glowa :( MASAKRA. Niby jestesmy tacy madrzy, a wciaz nie mozemy ujarzmic zywiolu Na rybki raczej nie ma szans, wole nie wiedziec co niesie z soba ta woda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 No fakt, raczej za czysta nie będzie... Ale niektórych nie opuszcza humor i siedzą w tych zalanych domach z wędkami i łowią.... Widziałam w tv.... chyba tylko humor człowieka w takich sytuacjach ratuje... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Kumplowi zalalo domek letni na dzialce, zartuje ze jak woda zejdzie zrobi grilla. Ja na razie martwie sie bratem mojego faceta ktory mieszka w miejscu ktore na 99% bedzie zalane, tuz nad rzeczka, a nic do niego nie dociera = nie bedzie pakowal gratow czy chocby przegladal co warto zabrac w najgorszym razie, bo... nie ma czasu, zona ma inne plany na weekend, a poza tym potrzebuje samochodu do czego innego :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Dodam, ze u niego w miescie ogloszono stan alarmowy, jego dom jest ladnie opisany jako zagrozony zalaniem, a on aktualnie nie ma Internetu, ale jakos nie kwapi sie, zeby sie tym zainteresowac :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 Chyba do niego nie dotarło.... rzeczywiście dziwne.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 A jak twoi sąsiedzi? Panikują? Nie bardzo rozumiem to wszystko, ale podobno sa znacznie lepsze materiały niż worki z piachem - powinno się układać worki z materiałem higroskopijnym.... TYlko chyba to drogie i oczywiście nasz rząd nie kupi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Nie mam pojecia, niestety nie znam moich sasiadow. Uroki zycia w metropolii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 24, 2010 Myślałam, że może biegają z jakimiś workami albo wynosza sprzęty na wyższe piętra. :) Jak nie, to chyba nie jest tak źle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 Poki co chyba nikt nie biega z workami. W zadnym miejscu. Poziom Warty poki co jest podobny do tego z wiosennych roztopow czyli wysoki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Maj 24, 2010 stan Warty: 420 przed poludniem 407 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taa niedobra pupa Napisano Maj 25, 2010 To źle czy dobrze? Ja się tam nie znam.... :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach