Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaputowywująca

Tabletki anty- MAM PYTANIE- BARDZO PROSZE O ODP.

Polecane posty

Gość zaputowywująca

Zaczełam moje pierwsze opakowanie tabletek antykoncep. Jest to cilest. Niestety musze je brac bo mam podejrzenie PCO. Moja gin kazała mi zaczac brac od 3 dnia cyklu a nie od pierwszego i tak tez zrobiłam i tu nasuwa mi sie pytanie : 1.Czy w związku z tym ze zaczełam brac od 3 dnia cyklu w trakcie 7 dniowej przerwy bede w pełni zabezpieczona? Bede wtedy świezo upieczona mężatka i stąd moje pytanie:) 2. Czy jesli jakims cudem w trakcie brania tabletek zajde w ciąze ( co sie podobno bardzo rzadko zdarza) i nie bede o tym wiedziała i bede brała te tabletki to czy moze to w jakis sposób zaszkodzic dziecku? wpłynąc na jego rozwój??

Gość zaputowywująca
Aha i jeszcze jedno pytanie. Od kiedy zaczełam brac anty( biore je wieczorem) jak wstaje rano mam rozwolnienie. Jest to jeden luzniejszy stolec. Czy to ma wpłym na skutecznosc?

Gość bgdtrhffr
up

Gość uppppppppp

Gość zaputowywująca
Nikt mi nie odpowie?

Z tego co wiem to tabletki nie wpływają na płód w pierwszym trymestrze ciąży. Osobiście znam przypadek, gdzie moja koleżanka brała Cilest (jak uważa-zawsze o stałej porze) i zaszła w ciąże, więc przez jakiś czas jeszcze niczego nie świadoma je zażywała. Urodziła zdrowego chłopca :) Ja brałam Cilest- przez 4 lata, zazwyczaj gdy mi się przypomniało, że czas na tabletkę i nie zaszłam. Nawet ostatnio na początku maja, zapomniałam tabletki w pierwszym tygodniu, minęło 48 h, musiałam wziąć dwie na raz bo przypomniałam sobie o tym, że poprzedniego dnia nie wzięłam. Kochałam się z mężem po tym zdarzeniu i to w dni płodne, bez zabezpieczenia-do końca - nie jestem w ciąży, choć miałam ciche nadzieje, bo nie ukrywam, że bym się cieszyła i to bardzo. Tak więc trzeba mieć ogromne szczęście, czy też pech- jak kto uważa, żeby być tym 1% :P Obecnie czekam aż okres się skończy, zaczynam nowy cykl bez pigułek :)

Gość zaputowywująca
bardzo dziekuje ze ktos sie wkoncu wypowiedział :) Juliette rozwiałas moje wątpliwosci. Rozumiem ze bedziecie starac sie o dziecko? Ja sie bardzo boje ze przez yte cholerne policystyczne jajniki nie bede mogła go miec:(

Bardzo bym chciała, ale mamy jeszcze nie poukładane sprawy odnośnie domku, więc na razie chyba się jeszcze wstrzymamy. Póki co, chcę odtruć organizm. Jeśli dzidzia się pojawi to się pojawi, ale planować nie będziemy :( Ehh ależ mi się macierzyństwo włączyło.

zaputowywująca---> na pewno się wszystko ułoży. Musisz być dobrej myśli. Pisałaś, ze gin stwierdziła, iż to jest tylko podejrzenie- więc nie zamartwiaj się na zapas. :)

Gość zaputowywująca
Ja tez bym bardzo chciała zajsc w ciąze. Juz od dawna rozmawialismy z moim narzeczonym ze nie bedziemy sie niczym zabezpieczac po slubie i moze cos nam sie uda zdziałac a tu taki cios. Moja gin powiedział ze musze brac te tablety conajmniej kilka miesiecy zebyustabilizowac moje zwariowane jajniki. Jak zapytałam o ciąze to mi powiedział ze moga byc problemy ale nie muszą. eh......

Gość zaputowywująca
Moja gin powiedział ze pomimo tego ze mój obraz usg wskazuje na PCO to nie jest to na 100% pewne. Oprócz tego moje cykle mają ponad 60dni i mam za niski progesteron. Narazie kazał brac anty a jak bede cjciała zaciązyc to mam jej o tym powiedziec i wtedy odstawimy anty a zaczne brac duphason. Staram sie byc dobrej mysli

Przykro mi bardzo :( że musicie się uzbroić w cierpliwość. To zapewne wielki ból... Ale doczekacie się maleństwa, minie kilka miesięcy i unormujesz sobie wszystko, ja w to wierzę i tego Wam życzę :)

Gość zaputowywująca
Dziekuje bardzo:)

Juliette.88 to fajnie wiedzieć, że podczas brania tabletek są dni płodne. Boże widzisz a nie grzmisz. Luźniejszy stolec nie ma wpływu. Jeśli wystąpi ostra biegunka lub wymioty do 4 h od zażycia tabletki trzeba wziąć drugą bo tabletka mogła się nie wchłonąć. Co prawda wchłaniają się przeciętnie ponad godzinę ale u każdego bywa to różnie. Jeśli zaczęłaś brać od 3 dc to przez kolejne 7 dni trzeba się zabezpieczać, później już jesteś zabezpieczona. Jak chcesz mieć pewność, że nie jesteś w ciąży to jeśli nie wystąpi krwawienie z odstawienia to po prostu rób test. Co prawda przy pierwszych opakowaniach może to się zdarzyć i jeśli taka sytuacja wystąpi dwa opakowania pod rząd trzeba iść do ginekologa jednak ja bym zrobiła test a nie sugerowała się ulotką bo często zdarza się, że właśnie wpadki są w tych pierwszych opakowaniach albo przy zmianie tabletek z jednych na drugie i dziewczyny myślą, że wszystko ok a tu ciąża.