Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaia mama synka i ...

Poród w Legnicy-kto rodził?

Polecane posty

ja należę na tatrzańską i tam przyjmuje kacer ale nie ma usg, dzisiaj mi babka z biegunowej powiedziała, że tylko 2 przychodnie podpisały umowy z nfz na świadczenia ortopedyczne - piekarska i na hucie, no i oczywiście szpital ale tam nawet nie idę - badanie starszego syna trwało 30 sekund, dłużej się rozbierał i ubierał. lekarz miał jeszcze pretensje, że za długo to trwa.

Gość Mia_latinka
a ten na brzozowej lekarz ortopeda ma USG Jolu czy Kasiu ? bo ja na to USG bioderek i badanie będę za tydzień się rejestrować?

Gość Mia_latinka
daeria mam pytyanie jesli chodzi o to zaswiadzenie do becikowego od czeszejki to 20zł powiedziała jak dała Ci zaswiadczenie czy juz wczesniej to okresliła? długo trwało to wypisywanie ? bo ja na dniach mam isc i normalaie to nic bym nie dała bo powinno byc za darmo jak placilam przez caly okres ciazy.

Gość Mia_latinka
wlasnie Jolu ja tez mam skierowanie i na hucie to gdzie to jest? i jak tam jest ktos wie/ ale i tak chcialabym isc do tego na brzozowej tylko czy on ma USg na to badnie bioderk

do Mia_latinka - ja jak dzwoniłam telefonicznie to powiedziałam od razu że chcę przyjść po zaświadczenie do becikowego (bez badania) to powiedziała mi od razu że 20 zł kosztuje i można przyjść nie czekając w kolejce

wypisywanie trwało dosłownie chwilkę. macie numer i adres do tego ortopedy na brzozowej??? jak się nazywa ten lekarz i ile bierze??

daeria na brzozowej to jest Gagaczewki podaję nr768560133 wizyta łącznie z badaniem USG kosztuje 50 zł

Gość Mia_latinka
Daeria i Jolu dziekuje bardzo, a daeria kiedy sie do niego zapisujesz? bo zastanawiam sie czy bedziesz przede mną szła :)? fajnie że ma USG itp bo tak to chodzic gdzies po 2 azy to bezsensu to dobrze bo ja do czeszejkowej nie dzwonilam a nie wiem ile wziąc szkoda mi nawet 20zl ale coz, nie wiem do ktorej ona przyjmuje.

dzisiaj dzwoniłam on przyjmuje w poniedziałki , środy i czwartki w godzinach od 17 do 19 i nie trzeba się rejestrować , przyjmuje do ostatniego pacjenta, koszt badania dziecka z USG to 60 zł. My wybieramy się w środę lub w czwartek :)

Gość Mia_latinka
daeria super dziekuje za informacje :) powiesz o ktorej bylas i ile bylo ludzi, ciekawe czy ma duzo osob bo z moja malutką jak nie bedzie spała to tam nie wysiedze raczej jak bedzie duzo ludzi :)

Gość Mia_latinka
chcialam zapytać bo chcę pojsc w na nastepny tydzien na marzec chrzest zaklepac date. i jakie dokumenty są mi i mężowi potrzebne i czy płaci się przy rezerwowaniu daty czy w dniu chrztu? i my tutaj nie przynaeżymy do zadnej parafii ale to chyba nie jest przeszkoda?( tylko w miastach w ktorych mamy stale zameldowanie)

Gość Kasia legnica
Ja płaciłam przy zamawianiu. Potrzeba akt urodzenia dziecka , Wasze zaświadczenia z bierzmowania ( dotyczy innej parafii). i zaświadczenia chrzestnych z bierzmowania. w niektórych parafiach daje się dzień przed chrztem( nauki przed chrzcielne) kwitek że się było u spowiedzi. i chyba to wszystko

Gość Mia_latinka
kurcze myslałam że akt małżenstwa Nam wystarczy, przecież jak mam ślub koscielny to inne sakramenty tj. bierzmowanie musiałam ja i mąż miec. jeszcze nie wiem w ktorym kościele ale chyba św.Jacka.

Gość Kasia legnica
Mia nie jestem pewna co do Waszego bierzmowania ale chrzestni muszą mieć na 100%

Gość Kasia legnica
Dokumenty do chrztu Do spisania aktu chrztu dziecka będą potrzebne pewne dokumenty, które dostarcza się temu, kto chrzci. Są to: świadectwo urodzenia dziecka, świadectwo ślubu kościelnego rodziców, zaświadczenie z parafii zamieszkania, że dana osoba może pełnić funkcję matki lub ojca chrzestnego, dane chrzestnych (imię i nazwisko, wiek, wyznanie, adres zamieszkania). to na necie znalazłam

Gość Kasia legnica
świadectwa ślubu kościelnego rodziców, aktu urodzenia dziecka, danych chrzestnych (imię i nazwisko, adres zamieszkania, wyznanie, data urodzenia), zaświadczeń zawierających potwierdzenie, że osoby wyznaczone na chrzestnych mogą nimi zostać (zaświadczenia z parafii przyszłych rodziców chrzestnych). Przed wyborem chrzestnych należy pamiętać, że muszą oni spełniać pewne wymagania. Powinni: mieć ukończone 16 lat, być katolikami, którzy przyjęli już sakrament I Komunii Św. i żyją zgodnie z wyznawaną wiarą, być wolni od kary kanonicznej, zostać wyznaczeni przez rodziców osoby, która przyjmuje chrzest, przez nią samą (jeśli bierze chrzest osoba dorosła), przez kapłana lub szafarza Chrztu. Nie powinni również być rodzicami dziecka, które przyjmie sakrament Chrztu. Jeśli chodzi o termin dostarczenia dokumentów, to zależy on od parafii. Najczęściej jednak ustala się, że formalności powinny być załatwione przynajmniej 3 tygodnie przed uroczystością.

Gość Lu..
Witajcie dziewczyny Dzieki jolinkac za odpowiedz,jak czytam wasze wypowiedzi dziewczyny to widze,że stres na oczekiwaniu na poród i sam poród to nie koniec stresów ,dopiero po porodzie się zaczyna wszystko, ta bieganina po lekarzach kolejki ,załatwianiu popierkowych spraw itd,fajnie ,że udzielacie takich informacji gdzie co i jak .pozdrawiam

Gość Mia_latinka
hehe Lu :) masz racje po porodzie ciezko bo ja bylam sama ( niektore mamy tez)bo mąż do pracy jezdził, a to jeszcze wszystko boli, to maluszek płacze, to wysypke ma, to katarek, to załatwić formalnosci trzeba cały stos.. ale juz maluszek jest :) cały i zdrowy ale tak naprawdę 9 miesiecy zlatuje szybko najgorsze jest jak u mnie po terminie porodu kazdy dzien trwa wiecznosc, niektorzy mają to szczescie ze rodzą w terminie i z bolami jadą do szpitala i zaraz rodzą, a niektórzy maja na odwtot :) jak ja, a i to prawda że jak dają oksytocyne na wywołanie to te sztuczne skurcze są prawdziwą rzeznią..

Gość Lu..
Mia_latinka to bardzo pocieszające heee ,no tak w koncu swiat zaczyna sie kręcic wokół nowego członka rodzinny..hee ,mam nadzieję ,że mnie ominie ta rzeźnia ,o której wspomniałas i dzidzia wyskoczy biegusiem na świat,mam bardzo niski próg bólu i panikuje w stresujących sytuacjach a jak dojdzie ból to istna masakra,wogóle nie będe umiała współpracowac z położną.Jestem już 33 tygodniu ciąży i mysli bezustanie krążą wokół porodu i tego jak to będzie ,no i jak dzidzia to zniesie cz będzie zdrowa,no i czy ja dam rade ,bo mięczak ze mnie.heeee

Gość Mia_latinka
Lu jasne że dasz rade :) nie ma co czarować bo boleć będzie ale mam nadzieje że szybciutko Ci pójdzie- to co ważne to nie panikować tak jak ja że jest już tyle po terminie bo przez to o mały włos nie zostałabym na patologii prawie tydzień zupełnie niepotrzebnie. Bo sale na których mamy leżą nie są piękne i jest w nich straszny tłok jak maluszka dostajesz w tym niby łóżeczku to już nie ma się gdzie ruszyć a jeszcze ktoś przyjdzie z rodziny to jak na targu. Ja następny raz zdecyduje się na poród w innym mieście chyba i cesarke której się tak wystrzegałam ale drugi raz poprostu tego bólu nie zniosę wiec wolę cc, umówiony dzien i godzinę i już, ale wiem ze w Lcy nie wykonują na życzenie. Moja Malutka strasznie marudzi od 2 dni heh chyba ta pogoda

Gość Mia_latinka
do Kobietek ktore skladaly o becikowe potrzebne mi?: -akt ur dziecka -dowod osobisty -zaswiadczenie od gina -numer konta -wypelniony wniosek cos jeszcze? np akt małżenstwa czy cos? bo ja nie będę skladac tylko mąż.

Gość Mia_latinka
cos czytalam o jakims zaswiadczeniu ze nie pobieralam zasilku w innym mopsie?

kserokopie dowodów trzeba mieć przy sobie, bo to zostaje u nich a nie mają ksera

jeżeli adresy zameldowania są z różnych gmin to chyba oni prowadzą postępowanie czy przypadkiem nie został złożony wniosek w innej gminie

Gość Mia_latinka
dziekuje Aniu za odpowiedz :) bo mąż jedzie specjalnie i nie chciałabym niespodzianek :) daeria byłaś już u lekarza? jak tak to powiedz jakie wrazenie i czy duzo ludzi bylo i ile trwalo badanie? ale mamy cudna pogodę nie? tak mi się przypomnialo bo kiedys cos mowilismy o tym ze i czy w szpitalu pozwalają sobie na glupie uwagi co do tego czy ktos szlczuply czy bardziej kobiecy ale oczywiscie zalezy na kogo sie trafi bo to prawda, ale nie ma co rozpamiętywać.

jutro jedziemy, tak przed 19 mam nadzieję że nie będzie za dużo ludzi, odpisze jutro co i jak

a i jak by kogoś to interesowało to pieluchy pampersa są w netto po 34zł

Mia najlepiej zadzwoń do mopsu i zapytaj o wszystko, ja tak zrobiłam. w legnicy wnioski przyjmują tylko do 13.