Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fffrrrwwwww

PLAGIAT w pracy!! pooomocy

Polecane posty

Gość hie hie hie hie hie
bo głupotą jest mówienie o plagiacie po trzech słowach, pomyślcie logicznie. We wszystkich pracach pojawiają się słowa: patrząc na temat, kolejnym aspektem jest, biorąc pod uwagę, z definicji wynika, że... Plagiat to jest kradzież czyjejś własności intelektualnej. czyli jeśli opisujecie jakiś problem na stronę i nie dacie przypisu - to kradniecie - jeśli się na czyjejś pracy opieracie, bo nie przyznajecie się, że ktoś już kiedyś ten problem w ten sposób opisał. A jak przepisujecie bezmyślnie zdanie w zdanie - to już słów brakuje. Chodzi o to, by pracę napisać samemu w oparciu o literaturę (dając odpowiednie przypisy) i zacytować fragment książki odpowiednio to zaznaczając w momencie, gdy ten cytat jest konieczny. Wystarczy pisać z sensem, opisywać problem na podstawie książek a nie zrzynać bezmyślnie i dawać przypisy - bo wtedy się opieracie na konkretnych pracach.

Gość hie hie hie hie hie
plagiatem jest np pisanie słowo w słowo i podanie przypisy bez zaznaczenia, że to cytat.

hie hie tak robię, ale mimo to się boję, bo nie wiem jak to działa w praktyce ;) asdadadasdd ja bym pisała do każdego akapitu, albo zrób z tego jeden jeśli masz wątpliwości. Zawsze najpewniej zapytać promotora

hie hie a można wiedzieć kim jesteś? Studentem, który też pisze pracę, pracownikiem akademickim, absolwentem?

Gość hie hie hie hie hie
więc kościankowa nie masz się czego obawiać ;)

Gość no co tyyyyy
to co ma nie dawac cytattów bo to plagiat? bez sensu to co piszesz :o przeciez jak zmienię szyk zdania i slowa to juz nie bedzie cytat....

Gość hie hie hie hie hie
absolwent, z kilkoma obronami za sobą ;)

Gość hie hie hie hie hie
CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!!! jak nie zaznaczysz, że cytujesz to kradniesz, mimo, że dasz przypis. Bo słowa Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie to cytat i koniec. Nawet jeśli dam przypis a nie zaznaczę, że cytuję - to błąd.

Gość no co tyyyyy
ok dzieki za wytłumaczenie, bedę miała kilkanascie zdań do poprawki ;)

Gość hie hie hie hie hie
a jęsli napiszę, że według Mickiewicza Litwa uważana jest za ojczyznę i należy ją cenić to wystarczy przypis.

Gość hie hie hie hie hie
i nie można swojej pracy mgr/lic oprzeć jedynie na cytatach, bo wtedy plagiat taką pracę też odrzuci. Trochę własnej inicjatywy i oleju w głowie ;) wszystko będzie ok.

Gość z plagiatemtojest tak
Obecnie przez program zwany plagiatem przepuszcza się nie tylko prace mgr ale także prace lic. Dajecie płytkę CD uczelni zaraz po zakończeniu pisania pracy i oni poprzez program sprawdzają czy to praca własna czy tylko odtwórcza, żywcem ściągnięta. Jeśli w pracy jest więcej niż 30% plagiatu to praca zostaje cofnięta,czyli jeszcze raz do poprawy (jeśli jest jeszcze czas do obrony oczywiście). Jeśli przepisać trzeba więcej niż ciąg kilku wyrazów pod rząd to należy wziąć to w cudzysłów ,bądź podać w przypisach, dokładnie stawiając kolejny dany numerek przy ciągu przpeisanych zdań(chyba po kropce ostatniego). Generalnie jesli ktoś robi szyk przestawny zdania,bądź zastępuje słowo w zdaniu(ale nie jedno tylko więcej) synonimami to nie powinno być problemu. Nie każda uczelnia jednak przepuszcza prace swoich studentów przez plagiat. Jeśli piszecie pracę sami z pomocami naukowymi to i tak liczcie się z tym że może wam na plagiacie wykazać ponad 20%. Mi wykazało 17% - i to był jeden z najniższych wyników ,mimo faktu iż nie ściągałam nic z netu ,pisałam tylko z książek ,na dodatek polskich a cała praca była napisana w jez.ang. Powodzenia wszystkim właśnie piszącym swoje prace!!!

Gość hie hie hie hie hie
dlatego najbezpiecznej i najmądrzej jest pisać swoimi słowami, a nie tylko przestawiać słowa. Bo zdanie "Ala ma od 5 lat kota rasy perskiej, który wabi się Perełka. Można napisać przestawiając szyk - Ala ma kota od 5 lat, perskiej rasy, który się Perełka wabi"... ale to głupie - no same przynajcie. Lepiej chyba napisać: Perełka to perski kot Ali. Moja rada: czytajcie całe partie i je opisujcie na swój sposób. Nie zdanie po zdaniu ze zmianą słów. Tylko czytacie całość, zastanawiacie się co jest w tym fragmencie najważniejsze i to opisujecie.

Ok, a ile to jest własnej inicjatywy? Bo ja u siebie mam jej właśnie mało. Tak mi się wydaje, wiadomo wstępy, zakończenia, w tym owszem zawarte własne przemyślenia, ale jak mam opisać dany temat, włącznie z jego podziałem to wiadomo, że nie jestem profesorem, nie podam swoich definicji, ani podziałów, a charakterystyka tylko na podstawie tego co przeczytam, więc też przypisy...

Gość hie hie hie hie hie
wiadomo, że nie podasz swoich definicji, ale jak przeczytasz fragment i sama go ogarniesz, opiszesz swoimi słowami to już jest własna inicjatywa. Takie prace pisze się na podstawie literatury, więc opierasz się literaturą i piszesz swoimi słowami.

Zgadza się,ale zauważ że czasem zdnaia są tak ciężki lub 1 zdanie ma kilka linijek i gdy skrócimy ów zdanie to nie ujmiemy sensu, i wtedy należy zrobić szyk przestawny ,oczywiście taki który nadal nadaje zdaniu sens. Jako że w jez. pol.jeszcze nie jest tak ciężko szybciutko skrócić ,tak w innych już jest niekiedy gorzej bo rządzą się inną składnią i niekiedy nie sposób znaleźć zamiennik bo go poprostu nie ma.

Gość ja pisałam w zeszłym
ja pisałam w zeszłym roku mgr z prawa. puszczaja przez plagiat na pewno. u nas 50 % było dopuszczalne, bo w koncu kodeksu nikt nie napisze jeszcze raz a i orzeczenia SN są trucne do parafrazowania :)

dokładnie, bo tam nie da się czesto skrócić fragmentu do 1zdania.

Gość hie hie hie hie hie
najprostszy przykład - pudelek, pierwszy artykuł o jakiejś debilce - w sam raz :) nasze źródło: http://www.pudelek.pl/artykul/25002/sara_o_top_trendach_nie_dostalam_sie_bo_nie_zaplacilam/ Niejakiej Sarze May po serii klęsk nadal trudno się wypromować w polskim show-biznesie. Kobieta twierdzi, że jej ciężka sytuacja związana jest z brakiem łapówek, które rzekomo dają inne gwiazdy organizatorom, co tłumaczy następującymi słowami: "To była piosenka "Mnie nie kupisz" i to była piosenka, która została wysłana na festiwal Top Trendy, no ale się nie dostała. Nie kupili. A może ja nie zapłaciłam odpowiedniej sumy, żeby kupili."(1) Ponadto artystka uważa, że śpiewa świetnie, jej utwory nie odbiegają od standardów, a nawet je przewyższają. Jednak sieć intryg nie pozwala jej na rozwój. Według sary May jej piosenka, którą zaproponowała do eurowizji mogła być hitem i zupełnie nie rozumie dlaczego się nie dostała, chociaż szybko dodaje, że to muszą być układy, do których ona nie należy.(2) (1) przypis bo cytat (2) przypis bo opieram się na gotowym tekście

To może faktycznie nie powinnam się tak bardzo przejmować :) Dzięki hie hie, jakby co będę temat podbijać :)

Gość hie hie hie hie hie
dasz radę kościankowa ;)

Gość hie hie hie hie hie
ale widzicie o co mi chodzi nie przestawiam zdań, nie przestawiam szyku, tylko czytam całość i ją opisuję cytując w miejscach, których chcę uwypuklić przekaz. Ot, cała filozofia.

Gość fffrrrwwwww
ja pisałam w zeszłym>>> a możesz napisać jaki uniwerek? piszę prace w oparciu o orzeczenia, komentarze i ustawy oraz literaturę , ciezko byc w tym przypadku twórczym zastanawiam sie jak do prac mgr prawa podchodza uczelnie

Gość sluchaaajtaa
a oplaca sie przed oddaniem do dziekanatu sprawdzic swoja prace w plagiacie? to cos daje...? chodzi o koszt ponad 100 zl za cala pracę

Pytanie dot. źródła... dostałam materiały z banku, na podstawie którego piszę pracę. Jest to m.in. prezentacja. Jak mam je wpisać do źródła?

Dodam, że są tam dane, które podaje w pracy, więc musi być podane źródło.Nie ma ich na stronie tego banku, bo już kombinowałam ze stroną internetową ;)

Gość materiały z banku
mają chyba jakiś tytuł? coś to jest, jakoś się nazywa? to to napisz chyba, że dostałaś jakieś tajne dane banku...

Tajne raczej nie są, przynajmniej jedno, bo jak pisałam to jakaś ich wewnętrzna prezentacja. Ich historia. Drugie już chyba tak, bo dali mi, ale pousuwali wszystkie dane firmy, której dotyczy. Mam czystą analizę.

mogę POMÓC w poprawie plagiatu. zainteresowanym podaje kontakt katrin08@wp.pl