Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eweLinkaa ;))

jutro pierwsza wizyta u ginekologa ;(

Polecane posty

Gość eweLinkaa ;))

witam! jutro po raz pierwszy ide do ginekologa. Boje sie strasznie, nie wiem czego sie spodziewac :( chce aby przepisala mi tabletki antykoncepcyjne, nie wiem czy mnie bedzie badala, cyz tylko wywiad ze mna przeprowadzi ;( mam 19 lat nie za wczesnie na tabsy? ale niestety jestem zmuszona! wyjezdzam za granice z chlopakiem a boje sie tam uzywac prezerwatyw.. poradźcie mi cos :(

Gość eweLinkaa ;))
podnosze ;(

Gość polaaaaaaaaa
niE MASZ sie czego bac :) ja bylam po tabsy jak mialam niecale 17 i bylo okej:) lekarz zapyta sie czy jestes dziewica. rozboerzesz sie i usiadziesz na fotel. musisz sie wyluzowac. pewnie wsadzi Ci palec a potem taki wziernik zeby pobrac sluz. to nie boli. na fotelu bedziesz doslownie chwile. i to koniec. jak nie jestes dziewica to moze zrobi Ci usg dopochwowe. nie ma sie czego bac :) i rozmawiaj z nia jak z kolezanka. pytaj , mów co czujesz i nie krępuj sie. :) powodzenia:)

Gość polaaaaaaaaa
jak mialam niecale 18 :) poprawiam :)

Ja mam 16 lat i mam plaster. Jeśli to będzie porządny i dobry ginekolog to zbada Cię, możliwe że zrobi cytologię. Jeśli chcesz zaczać brać hormony będziesz musiała zrobić różne badania, napisze ci na kartce jakie. Wszystkie robi się z jednorazowego pobrania krwi. Na podstawie tych wyników lekarz zadecyduje, czy możesz brać tabletki i dobierze ci odpowiednie. Krew masz pobieraną rano, po południu, lub na drugi dzień powinnaś dostać wyniki. Za badania jeśli robisz bez skierowania zapłacisz ok. 40 - 50 zł. Wiadomą rzeczą jest, że na hormony zawsze jest za wcześnie i zawsze one wpływają na organizm, ale lepiej się zabezpieczyć, niż później żałować, że się tego nie zrobiło. Aż strach patrzeć na tematy typu " czy jestem w ciąży" , bądź " jak poronić?". Zawsze lepiej zastanowić się nad antykoncepcją i mieć tą pewność. Jeśli lekarz będzie ci chciał przepisać hormony bez zlecenia wykonania wcześniejszych badań to radzę zmienić ginekologa, bo nie każdy może je brać, może się okazać, że wyniki twoich badań mogą wskazać, że Ty również nie możesz. Więc jeśli zrobisz badania, będziesz miała pewność , że wszystko jest dobrze i unikniesz niepotrzebnych powikłań ;). Przepraszam, że tak chaotycznie, ale całą noc się uczyłam i jestem strasznie zmęczona ;). Pozdrawiam, mam nadzieję, że mogłam pomóc ;).

Gość eweLinkaa ;))
slyszalam ze rozbiera sie w jakims pokoiku a potem dopiero wchodzi do gina.. pytam czy nie za wczesnie na tabletki bo nie chce sluchac jak mowi ze mlody organizm a juz hormony zaczyna brac itd :/ chcialabym tez brac tabsy nie za drogie :/ ucze sie jeszcze a prace mam na zlecenie :/ jestem hostessa.. wiec tez nie zawsze kase mam.. a od rodzicow glupio mi brac.. moge pani doktor powiedziec ze chcialabym tak do 20 zł ;>?

tak, oczywiście ze mozesz tak powiedziec, a ona weźmie to pod uwage ;)

Gość gryczka
Nie martw się, wszystko będzie OK. Lekarz nie powie, że jesteś za młoda na tabletki. Jesteś pełnoletnia i nic mu do tego. Powinien Cię zbadać, przeprowadzić dokładny wywiad, a także możliwe, że przed wypisaniem tabletek skieruje Cię na dodatkowe badania (np. hormonalne lub próby wątrobowe) - jeśli to zrobi, idź na nie koniecznie, jest to jak najbardziej wskazane. Uwierz, pierwszy raz nie jest za ciekawy, bo się człowiek stresuje, ale potem staje się to normalne, nie bardziej stresujące, niż wizyta z przeziębieniem u lekarza rodzinnego:-) Mam 27 lat, do gina chodzę od ok. 12 lat. Nie zliczę ile razy już byłam badana ginekologicznie, przez różne osoby. Człowiek się przyzwyczaja ;-)

Gość eweLinkaa ;))
dziękuję ;) troche mi lepiej

Gość bojabojaboja
Ewelinka to zależy od gabinetu. Ja się u swojej pani ginekolog rozbieram za parawanem, ubrania kładę na krzesełko i podchodzę 3 kroki do fotela. Moja rada jest taka, żeby się najpierw dowiedzieć jakie podejście ma Twój lekarz do antykoncepcji hormonalnej. Bo niestety ale zdarza się, że lekarze są przeciwni przepisywaniu pigułek i potrafią taką prośbę w nieodpowiedni sposób skomentować. A Ty się niepotrzebnie zestresujesz w takiej sytuacji dodatkowo. Natomiast nie widzę problemu z dodatkową prośbą o przepisanie tańszych pigułek.

Gość olciaczeq
pierwsza wizyta polega na tym ,że musi Cię zbadać czy nie masz nadżerki torbiela itp. Dlatego w pierwszej kolejności usiądziesz będzie z Tobą rozmawiał czy bierzesz tabletki czy je chcesz,czy sie zabezpieczasz o zdrowie będzie pytać itp. Następnie każe Ci się rozebrać polozysz się i zacznie cie badać. Uwierz to nic nie boli;* Też ostatnio byłam 1 raz bo mialam już dość prezerwatyw .Przepisał mi tabletki novynette biore już drugie opakowanie i jestem bardzo zadowolona;* powodzenia!

Gość bełagam
Przede wszystkim trza powiedzieć, że to pierwsza wizyta. Wtedy Ci powie jak usiąść na fotel i będzie tłumaczył co w danej chwili i po co robi.

Na tabletkach nie warto oszczędzać. Najlepsze kosztują tak między 25 i 40 zł. Te tani mogą mieć takie efekty że np przytyjesz bardzo albo będziesz mieć huśtawki nastrojów. Zresztą - po każdych praktycznie jest takie ryzyko. I pamiętaj - jak ci się lekarz nie spodoba, szukaj innego. Masz czuć się komfortowo. Ja miałam w sumie 5 lekarzy - ostatni, chociaż drogi jak diabli - płacę 120 zł (sic!) za wizytę - to daje mi recepty na zapas i nawet rozkraczona na samolocie mogę się z nim pośmiać.

Gość eweLinkaa ;))
juz po wizycie u gina! miałyście racje nie trzeba było sie stresowac ;) byłam u kobiety, bardzo mila, wszystko mi wytlumaczyla i mówila co robi w danej chwili. Przepisala mi tabletki novynette. U mnie kosztuja 24.70 ;] zobaczymy czy moj organizm je dobrze przyjmie ;) jade w czerwcu zagranice wiec mysle zeby tam jeszcze zabezpieczac sie dodatkowo ;) przyznam sie ze boje sie kochać z chłopakiem, uzywajac tylko tabletek.. cały czas chodzi mi po glowie, ze ja moge byc to 1 osoba na 100 :(

Gość eweLinkaa ;))
teraz czekam na okres zeby wkoncu zaczac je brac ;P