Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmora czapowa

Czapka - zmora polskich niemowląt

Polecane posty

Gość zmora czapowa

Dlaczego rodzice z uporem maniaka zakładają dzieciom w taki upał czapki? Biedaczki pocą się i czerwienieją, ale czapa musi być! Zdajecie sobie sprawę, że przegrzewanie dziecka prowadzi do zmian w mózgu? Rozumiem czapkę dla ochrony przed zimnem czy słońcem, ale w wózku dziecko jest już osłonięte...

Gość ftgyhjnbv
bo u nas panuje przekonanie,ze uszy muszą byc zakryte,bo przewieje:P głupota ludzka i tyle

Gość Alanka1980
a skąd wiesz że się czerwienią i pocą?? dotykalaś ich karku żeby to wiedzieć????

Gość ftgyhjnbv
akurat zgodzę się z autorką:to widac,nie tzreba dotykać

Gość ale macie problem
niech kazda matka ubiera tak jak chce ciagle tylko pierdolicie o tych czapach

Gość chirurgia plastyczna,czemu nie
hehe pamietam moja mama mówila ze ją połozna w opieprzła ze czapki w domu to nie trzeba, w domu! :D przewrazliwienie i tyle... acha i rady ciotek klotek bo jeszcze dzieciaka przewieje ..

nie wiem, po co je zakładają. ja zdjęłam czapkę w tamtym roku w kwietniu (syn miał 5 miesięcy) i nie nosił jej do listopada (raz w październiku jak śnieg spadł to założyłam, ale i tak szybko ją zdjął). w tym roku praktycznie od marca czapy nie ma. jak tylko temp powyżej 10 stopni jest to bez czapki biega, jak jest słońce ale temp niższa to też zdejmuję, a jak mocno wieje to kaptur zakładam i już :) teraz nosi chustkę żeby przed słońcem chronić :)

Gość jakie zmiany w mozgu?
ale pierdolisz kobieto jak potluczona

Gość jakie zmiany w mozgu?
mała_agatka- mowa o niemowlaka, twoj do nich nie nalezy

zauważ że rok temu był niemowlakiem i pisałam o czasach od 5 miesiąca. a 5 miesięczne dziecko to niemowlak :)

Gość zmora czapowa
http://parenting.pl/portal/teksty/jak-ubierac-male-dziecko Kiedy powinnam zakładać dziecku czapkę? Powierzchnia głowy małego dziecka, stanowiąca znacznie większą część powierzchni ciała niż u dzieci starszych i dorosłych, odgrywa istotną rolę w wymianie cieplnej i regulacji temperatury ciała małego dziecka. Pamiętaj, że: * w pomieszczeniu o optymalnej temperaturze małe dziecko, także donoszony noworodek, nie musi nosić czapki, * przed wyjściem na spacer w zimne lub chłodne dni trzeba założyć maluchowi czapkę, aby go chronić go przed utratą ciepła i wychłodzeniem, * w gorące dni należy założyć dziecku cienką czapkę lub chustkę, ale tylko jeśli będzie bezpośrednio narażone na słońce (jeżeli dziecko będzie przebywać w cieniu, czapka może utrudnić eliminację ciepła przez skórę głowy i doprowadzić do przegrzania, dlatego nie należy jej zakładać) http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/104/pielegnacja/niebezpieczne-przegrzewanie http://www.dzieci.org.pl/pap/nauka/20001123201613.html

Gość taaaaaaaa jasneeeeeee
tobie chyba mama zakładała w lato wełnianą czapę , bo ci sie mózg przegrzał właśnie... Co cie to obchodzi ? Niemowlak powinien mieć czapeczkę cienką , a jak mamusie zakładaja kilkulatkom czapki z daszkiem , typu bejbolówka ? One sa grube przecież , to im sie głowa nie poci ?

Gość zmora czapowa
a dlaczego noworodka? Miałam na myśli niemowlaka

Naprawdę mam Ci to tłumaczyć? Niemowlak może już chodzić, znacznie rusza się już w wózku, więc dlatego powinno się nakładać mu czapkę, by nie dostało udaru słonecznego, bądź nie spiekło zbytnio głowy czy karku. Wiadomo czapki są różne i można dograć odpowiednią do pory roku. wiesz już?

Gość xxxxxxyyy
Czapki to swoja droga, ale jak uzasadnic zakladanie rajstop w taka pogode jak dzis? Do nawiedzonych spolecznikow nie naleze ale jak widze takie bobo w rajstopach, w tych koszmarnych czapkach, ktore tylko na polskiech bazarach mozna kupic - daszek, nauszniki, wiazanko to mam ochote jego mame tak przystroic i niech sama sie przekona jak to przyjemnie miec grube rajstopy na nogach przy upale a kask na drugim koncu ciala

Gość ja od razu wiedzialam
dokładnie, przekazywanie z pokolenia na pokolenie pewnych nawyków...i nie chodzi tylko o czapki, ale w ogóle o cały ubiór dziecka, żal mi tych dziecin, które się duszą w tych kilku warstwach ubrań...wydaje mi się, że nie chodzi o chustę czy kapelusik chroniący przed słońcem, a naciągnięte prawie, że na oczy grube bawełniane czapy prawda autorko? ja mojej 8miesięcznej zakładam tylko kapelusik (chroniący przed słońcem), bo nie lubi kiedy buda od wózka jest opuszczona i w ogóle się wychyla, więc i tak nie jest w cieniu...a przykład mojej znajomej z dzisiaj, pytam w co ubiera dziecko na spacer (jest letnia pogoda), a ona: spodenki,cienkie rajstopki,body na krótki,bluzeczka na długi lub krótki:o, obowiązkowo czapa...natomiast moja: bluzeczka na krótki,spodenki krótkie,chusta i the end! najgorzej jest przegrzać dziecko! moja jest zahartowana, nigdy mi nie zachorowała, a tamten zgrzany do czerwoności maluch ciągle coś łapie...moi rodzice czy teściowa (są po 40stce) próbowali mi wkręcać różne metody wychowawcze, ale ja i tak robię tak jak instynkt mi podpowiada...córka od dawna jest w domu tylko w body na krótki i skarpetkach, bo mam cieplutko, na co mój ojciec, Boooże nie jest jej za zimno! chora będzie! i tak ze wszystkim jest:o a teściowa to już w ogóle ewenement, pozwoliła sobie robić mi uwagi na temat ubioru mojego dziecka przy kilku znajomych jak ją spotkałam na ulicy:o ale ja mam to w dupie! moje dziecko, moja sprawa! teraz śmiga bez skarpetek, bo zaczyna raczkować i nie widzę, by było jej źle!

Do głowy mi nawet nie przyszło, że ktos może ubrać dziś dziecko w gruba czapkę! A jeszcze rajstopki???? Stąd takie moje zdziwienie tym tematem:)

G.I. Jane, no widzisz, jest multum takich matek, a mi aż żal jak patrzę na te spocone dzieciny (to widać, nie trzeba sprawdzać karku).

Gość ynka
fakt że niektórzy przesadzają z ubiorem dzieci..myślać ze skoro niemowlę to trzeba ubrać o 1-2 warstwy więcej niż my nosimy a to bzdura..ja kiedy urodziłam 3 lata temu w wakacje nie ubierałam zadnych bucików tylko cieniutka czapeczka z dziurkami i śpiochy na body z krótkim rękawem...kiedy syn miał 9 miesięcy i robiło się ciepło to czapeczka z daszkiem a jak słońca nie było to bez daszku..body spodenki no i nóżki i stópki gołe niech odpoczną dziecku..przewcież jeszcze nie chodził..

Gość postaram się byc kulturalna
G I Jane chyba uprościłaś te rozgraniczenie noworodka od niemowlaka. Noworodkiem jest dziecko do 28 doby życia, potem to już niemowlak.

Gość ynka
ja jak mieszkałam jeszcze z teściową to ona ubierała sweterek i skarpetki i zawineła w rozek..zawsze po drodze na spacer powoli zdejmowałam mu warstwy...az w końcu jej powiedziałam jak kiedyś poszłą z małym na spacer ze sie przegrzał i cały spocony ..gakt obraziłą sie ale za każdym nastepnym razem jak chciała wyjść z małym to pytała co ubrać...

Gość ynka
przepraszam za błędy ale tak szybko piszę ze nie zobaczyłam by poprawić.

ynka- ah te teściowe! zmora młodych matek: moja była na tyle bezczelna, że zaczęła mi przy znajomych gadać czy małej nie za zimno, że będzie chora, że chyba za cienko ją ubieram etc:o...a był przyjemny letni wiaterek, ciepłowiosenna pogoda, mała miała body na krótki, tunikę na długi, rajstopki, kapelusik i było jej akurat...na następny dzień słyszałam jak gadała mojemu mężowi przez tel , że mała marudna (ząbki jej idą), bo się zaziębiła...durna baba...i za każdym razem jak przyłazi w odwiedziny musi wtrącić swoje, że mojej córce za zimno:o

Gość ynka
u nas to jeszcz że mąż jej potrafił powiedzieć ze zimno nie jest ana dworzu ciepło....syn miał już 7- był luty-marzec a było na dorze już cieplej a ona nie raz kładłą dziecku jako okrycie poduszkę npo masakra..a jak lekko wiało tak jak dziś to narzekała że wieje i zebysmy nie wychodzili a jak mąż mówił że nie ejst zimno to zaraz ze bedzie chory.... no i tak ani razu nam nie chorował...był jakiś czas ze ja załątwiałam ważne papiery co zajęło ok2 tyg i prosiłam ją by brała syna na dwór chociaż na chwile to ani razu z nim nie wyszłą a to bo zimno a to że wieje a znowu ze pada ...nieraz jej tłumaczyłąm że jak się boi to niech załozy okrycie foliowe i po sprawie..no i syn zachorował...bo za długo był kiszony w domu...

Gość ułaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaha
ynka- sorry ale wariatka staroświecka i tyle to babsko:o

Gość ynka
nie jest złą tesciową ale co do wychowywania dziecka to nerwy zjadłam przez nią....były chore sytuacje bo nie chciała zajmować się małym kiedy chcielismy z meżęm wyjść na 2 godz zawsze mówiłą '''chcieliście dziecka to teraz się nim zajmujcie''' w zimę jak wychodziliśmy na spacer to krzyczałą że o której to się do domu wraca z dzieckiem ze po nocy a była 18-19.00 godz, a to tylko dlatego że na dworze już ciemno było...takze sytuacja doprowadziłą że się wyprowadzilismy...

Gość hihugasa
xxxxxxyyy "...jak widze takie bobo w rajstopach, w tych koszmarnych czapkach, ktore tylko na polskiech bazarach mozna kupic - daszek, nauszniki, wiazanko..." :D:D:D:D Zgadza sie, masz racje. Te koszmarne czapy mozna tylko w PL kupic :D Nigdzie na zachodzie takiego czegos nie dostanie sie bo tam nikt nie zaklada na upaly czapek dzieciom :D Czapke zaklada sie jak jest zimno a latem jak sa upaly to jakas chusteczke lub czapeczke delikatna i przewiewna.

Gość ynka
ale wiecie w boże ciało byliśmy u tesciowej i się mało nie uśmiałam...\ syn spał z babcią bo chciał na dole a my z mężem na piętrze...a w tym dniu było ciepło...no i schodzimy z męzem na dół śniadanie jemy kawę i tak za ok 2godz syn chce siusiu ja go rozbieram a on rajstopy i skarpetki ma pod spodniami...ale mało tego za 2 godz chcę wyjść z synem i go przebieram a co mnie dziwi ze z góry ściągam mu 3 warstwy...( bluzka na krótki rękaw, bluzka na długi rękaw i sweter )no nic ubrałam go po swojemu a jak wyszliśmy to z mężem się tak śmielismy ze prawie 3 letnie dziecko a ubrane jakby chłodna jesień była...no ale nic tesciowej nie mówiłam aby nie obraziła się...