Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anioł ze złamanym skrzydłem

mam problem z partnerem i jego zmianą decyzji

Polecane posty

problem u mnie polega na tym ze nie chce chrzcić dziecka. Ja ani mój partner już dawno odrzuciiśmy wiare i wszystko co z nią się wiążę. Pojawiło się dziecko i każdy naciska ze powinno być ochrzczone bo nie wypada. Ja uwazam to za głupote po co robic cyrk jak go nie bede posyłać ani z nim chodzić do kościoła, modlić sie czy zapisywać na reigie - tak samo mogę go obrzezać, czy uczyc buddyzmu, muzłumanizmu itp. Problem pojawił sie jak matka mojego partnera zaczeła mu tłumaczyc czemu warto ochrzcić- bo mu dzieci nie będą dokuczać i nagle on chce je ochrzcić a ja dalej nie. Jak mam mu wyperspadować żeby dał z tym spokój. Mam taką znajomą która ochrzciła dzieci i nie chodziła z nimi do koscioła modlitwy itp. i jak przyszła komunia to ksiadz im odmówił i robił to z 2 razy z rzedu az rodzice odpuscili. Dodam ze mieszkam w krakowie jesli to cos zmieni...

Gość chirurgia plastyczna,czemu nie
ja nie ochrzciłam... jezeli ty sie nie zdecydujesz to ona raczej sam nie zorganizuje wszystkiego, nie śadze... wiec skoro nie chcesz powiec mu to i nie poruszaj wiecej tematu...

Gość chirurgia plastyczna,czemu nie
sadze* powiedz* :P powiec ale mi sie napisało!

Gość ;)))))))))))))))))))))))))))
ja jestem wierzaca, maż nie...dziecko ochrzciłam bo nie chce zeby moje dziecko bylo inne a komunia św. to piekne przezycie a co jak dziecko przyjdzie ci z placzem że jest wytykane albo czemu nie idzie do komuni? nasze społeczeństwo nie jest tolerancyjne a dzieci bywaja tak samo wredne jak ich rodzice, więc przemyśl czy nie warto ochrzcic dla swietego spokoju

Gość rewqatrek
raczej nikt wam i tak chrztu nie udzieli . Wasza decyzja. Ale babcia ma racje , Polska to mało tolerancyjny kraj i bedzie dziecku przykro jak cała klasa będzie sie pzrygotowywać do komunii a ono nie. Poza tym moze miec do was pretensje jak dorośnie . Jezeli pozna partnera z którym bedzie sie chciał związac formalnie nie tylko cywilnie i będzie musiał sie po kolei chrzcić , przystepować do komunii i do bierzmowania. Mój maz nie miał bierzmowania przez młodzieńczy bunt powiedzmy i był problem , bo bierzmowanie w dorosłym zyciu ma być wg kościoła bardziej świadome , wieć musiał przez 10 tygodni chodzić na nauki .

Gość rewqatrek
raczej nikt wam i tak chrztu nie udzieli . Wasza decyzja. Ale babcia ma racje , Polska to mało tolerancyjny kraj i bedzie dziecku przykro jak cała klasa będzie sie pzrygotowywać do komunii a ono nie. Poza tym moze miec do was pretensje jak dorośnie . Jezeli pozna partnera z którym bedzie sie chciał związac formalnie nie tylko cywilnie i będzie musiał sie po kolei chrzcić , przystepować do komunii i do bierzmowania. Mój maz nie miał bierzmowania przez młodzieńczy bunt powiedzmy i był problem , bo bierzmowanie w dorosłym zyciu ma być wg kościoła bardziej świadome , wieć musiał przez 10 tygodni chodzić na nauki .

Gość ;)))))))))))))))))))))))))))
udzialeja chrztu! ja mam z mezem slub cywilny i normalnie dziecko mi ochrzcili bez problemow, teraz nie moga odmowic bo mozesz sie poskarzyc kurii i oni sie boja

Gość bittrich
Bede brutalny.............pierdolnij sie w glowe razem z twoim partnerem, zal ze dziecko ma pierdolnietych rodzicow.

nie mamy ślubu ani kościelnego ani cywilnego - pomimo tego zyjemy ze sobą 6 lat.

ja nie bylem ochrzczony i mnie wytykali :D powiedz chlopakowi tak: dlaczego mamy za dziecko decydowac kim jest? niech sam zdecyduje jak bedzie dorosly

Gość bumtraratara bum
rewquatrek madre słowa :-) Nikt nie poruszył tego problemu Kiedys moze spotakac partnera katolika i co wtedy ??? A tak poza tym ,zawsze sie mówi ,ze dziecko powinno miec wybór Ochrzcijcie , a jak dorosnie to sam wybierze , ale za tym oczywiscie idzie komunia itd Wy chyba zostaliście ochrzczeni i sami wybraliście jak zyć Ale mysle ,ze najmadrzejsze słowa to własnie ,zeby nie miało pretensji jak spotka kiedys katolika

Gość bittrich
Najlepiej od razu kupcie mu Koran i juz uczcie go jak zabijac chrzescijan, bo z takimi pierdolnietymi pustakami jak wy bedzie latwo islamowi opanowac Polske w przyszlosci. Wogs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość dssafcsfcsw
jak nie macie slubu koscielnego i nie przyjmowaliscie koledy to i tak ksiadz wam odmówi chrztu wiem bo kolezance odmowili

" bittrich Najlepiej od razu kupcie mu Koran i juz uczcie go jak zabijac chrzescijan, bo z takimi pie**olnietymi pustakami jak wy bedzie latwo islamowi opanowac Polske w przyszlosci. Wogs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" i Ty jestes katolikiem?/katoliczka? lepiej sie w leb puknij. wolalbym zeby moje dzieci nie byly katolikami jak maja byc takie jak TY...

Gość dssafcsfcsw
a jest wieksze prawdopodobienstwo ze spotka własnie katolika bo Polska to kraj katolicki

Gość panna co wie wszystko
macie racje! do uja z wiara! wazne zeby nie bylo wytykane palcami! ot katole :D

Gość rewqatrek
tak napisałam o tym chrzcie , bo mieszkam w warszawie, a podobno w duzym mieście bardziej tolerancyjni są w kościele, ale w "mojej" parafii proboszcz nie puszcza do chrztu bez ślubu ( jak jest cywilny to gadaniem , ale jest na tak ) , jak sa rozwodnicy którzy wczesniej brali ślub kościelny to też nie puszcza . Takie ma zasady , ale np. jak ja brałam slub z meżem to wiedziałl że wczesniej kilka lat mieszkalismy razem , ale tłumaczył to sobie ze w koncu na "dobra drogę" schodzimy .

Gość bittrich
wrotycz............a czy ty zrozumiales to co napisalem?..........nie, bo nie lapiesz. W dobie szalejacego liberalizmu lewakom tylko o to chodzi zeby wyizolowac religie ze spoleczenstwa a zastapic ja islamem tak jak to ma miejsce na zachodzie gdzie islam podbija wszystko bo ludzie sa tolerancyjni, i uwazaja ze ich to nie interesuje, a poza tym nie dostrzegaja zagrozenia w islamie. Stworz ateistyczne spoleczenstwo, a islam tam sie wslizgnie jak waz i zobaczysz co bedzie za pare dekad w Polsce. Apropo, podobno juz pozwalacie na stawianie moskow w Polsce, wiec niedlugo bedziecie miec tak samo jak na zachidzie dzieki waszej tolerancji i ateizmowi.

Gość bumtraratara bum
bittrich Polska nie jest tak tolerancyjna jak zachód O islam w Polsce raczej się nie martw

zeby nie bylo nie jestem ateista, ale to akurat nie ma nic do rzeczy co do islamu to sie zgodze, tylko bardziej chodzi mi o klamliwosc katolicyzmu moze nie samej religi ile ludzi chodzacych do kosciola katolickiego, posluzylem sie Twoim przykladem bo obrazasz innych, czego chyba nie powinienes robic? takich przykladow jest multum ale wygladasz na inteligentnego goscia wiec chyba reszte sobie sam dopowiesz

Gość bittrich
bzdura jak czytam wasze przemyslenia to jak najbardziej tak bedzie skoro jestescie tacy tolerancyjni, i pusci ze juz nawet nie chcecie chrzcic dzieci, wiec cos z wami musi byc niedobrze.

" bittrich bzdura jak czytam wasze przemyslenia to jak najbardziej tak bedzie skoro jestescie tacy tolerancyjni, i pusci ze juz nawet nie chcecie chrzcic dzieci, wiec cos z wami musi byc niedobrze." czyli jak ktos nie ochrzci swojego dziecka to jest pusty? ...

Gość Pora wreszcie skończyć z tym
bzdurnym przekonaniem, że Polska to 'kraj katolicki' :O Ubiegłoroczne badania wykazały, że jest zaledwie 40% dominicantes. Potencjalnie łatwiej spotkać osobę innej wiary lub ateistę, niż katolika. A i tak pewnie statystyki są zawyżone. Od bodajże 10 lat tendencja jest malejąca. Pomijając jednak to wszstko- chrzeczenie dziecka, bo 'co ludzie powiedzą' to największa głupota pod słońcem :O

Gość panna co wie wszystko
dziecko moze byc wytykane palcami przez rude wlosy, zryty ryj, gruba dupe, ojca pijaka, matke dewote, itp wiec o to ze bachory beda szydzic z braku chrztu bym sie nie martwila!

Gość bittrich
wrotycz bo ludzi trzeba czsem obrazic zeby do nich cos doszlo , bo wyraznie to do was cos nie dociera. Klamliwosc katolicyzmu????????????,. Wrotycz czy ty chodzisz do kosciola bo chcesz sie pomodlic i dostac jakies duchowe wsparcie od Boga? Klamliwy katolik, dobre okreslenie ale nie tyczy sie wszystkich katolikow tylko jakiegos marginesu bo chyba nikt nie jest perfekt, ale to wy tworzycie to spoleczenstwo, reguly, zasady ale mysle ze dla liberalow nie ma zadnych zasad bo oni potrafia przekreslic wszystkie swietosci lacznie z religia, a najlepiej jak udaje im sie stworzyc puste, bezkorzeniowe, bezkulturowe spoleczenstwo i wlozyc im kazdy shit do ich pustych glow zeby uwierzyli ze wszystko jest dobrze.

czy ja mowie o marginesie? nie wydaje mi sie. mam wielu znajomych katolikow po ktorych bym sie nie spodziewal ze chodza do kosciola... "wrotycz bo ludzi trzeba czsem obrazic zeby do nich cos doszlo" :D nikt nie jest perfect... a po co chodze do kosciola to calkiem inny watek. ;)

Gość bittrich
wrotycz..........niemilo mi to pisac ale chyba jestes jednym z wielu na ktorych nowoczesny marksizm odcisnal pietno, bo przeciez jesli znasz historie komuy w Rosji to tam tez nie bylo mowy o religii, chrzczeniu dzieci bo za to szlo sie na sybir, wiec jestes nowoczesnym komunista tylko pogratulowac wyboru:)

a czy ja mowie zeby nie mowic o religi?!!?! ja jestem za i owszem! ale dlaczego dziecko ma byc chrzczone bez jego woli? czy wiara to jakis rytuall? odpowiedz sobie sam. nie jestem komunista :) na pewno na mnie odcisnal 'nowoczesny marksizm' pietno a na kim nie?

Gość bittrich
no pewnie chodzisz do kosciola zeby poogladac dupy, bo nie mysle ze moglbym znalezc inny w tobie powod:)