Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klapaucius

Wymioty a antykoncepcja. Pomocy! Czy dobrze zrobiłam?

Polecane posty

Gość klapaucius

Witam. Mam 19 lat. Od grudnia biorę tabletki antykoncepcyjne Cilest. Zawsze brałam je o 20, regularnie, nigdy się nie spóźniając. Jednak wczoraj poszłam ze znajomymi na piwo. Wypiłam dwa i specjalnie przesunęłam wzięcie tabletki do 21.15. Była to moja 3 tabletka z blistra. Jednak po jakkichs 40 minutach do godziny zwymiotowałam. Nie wzięłam kolejnej tabletki. Powodem tego jest fakt iż wymiotów było bardzo mało. Nawet nie wiem czy zmieściłyby się w połowie filiżanki. Głownie wystąpiła żółć i ślina. Myślałam, że skoro minęło tak mało czasu, to tabletka się nie rospuściła i jak będę wymiotować, to mogę zauważyć, kiedy będzie wypadać z moich ust. Jednak moje oko nie zarejestrowało, aby cokolwiek wypadło mi z ust. Jednak teraz zaczęłam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam. I ty nastęuje moje pytanie. Czy dobrze zrobiłam nie biorąc kolejnej tabletki? Czy jest możliwość, że mogłaby zostać zwymiotowana? Czy jestem zabezpieczona mimo wszystko? Jeśli nie jestem zabezpieczona, proszę mi pomóc. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Przestać branie tabletek i wziąć w momencie następnej miesiączki kolejne opakowanie? Nie jestem jeszcze gotowa na dziecko z racji mojego wieku, dlatego potrzebuję pomocy...

który to tydzień? w ulotce powinno być napisane, co robić w poszczególnych tygodniach.

Gość 12345654321
jesli wymiotowalas DO 12 godzin OD WZIECIA tabletki przez nastepnych 7 dni musisz uzywac dodatkowej antykoncepcji tyle tabletka musi miec 12 godzin zeby sie wchlonac

Gość dziecko drogie
na dziecko nie jesteś gotowa-a na seks tak????? ty powinnaś się wziąśc za naukę a nie za seks i tabsy!! a później taka jedna z drugą płacze że nie moźe zajść w ciążę:( najpradopodobniej twoja antykoncepcja została przerwana. od nasępnego cyklu musisz zacząć na nowo. Ot dzieciaki!!!

ma 19 lat, stosuje tabletki - to chyba bardziej odpowiedzialne, niż zaliczyć wpadkę? w ulotce cilestu piszą, że jeżeli wystąpiły wymioty, trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie przez tydzień.

Gość 12345654321
dziecko drogie co za pierdoly dzisiaj ludzie sa gotowi na dziekco kolo 30 stki bo tyle czasu zjamuje osiagniecie akiejs stabilizacji i nie pieprz takich glupot ze do tego czasu niby nie wolno sexu uprawiac i widac gozuk o tabletkach wiesz wiec sie nie wypowiadaj ja moge sie tyle tylko poprawic ze w mojej ulotce pisze iz tabletka wchalania sie 3-4 godziny reszte potwierdzam

Gość dziecko drogie
ale autorka jeszcze nie nauczyła sie czytać:( więc cos takiego jak "ulotka" dla niej jest rzeczą "magiczną"

Gość bobekkk
zabezpieczaj się dodatkowo przez 7 dni i będzie ok, na przyszłość nie pij piwa w trakcie przyjmowania tabletki i będzie dobrze. początek opakowania jest najniebezpieczniejszy jeśli chodzi o pominiecie czy zwymiotowanie tabletki, ale nie martw się, nie było seksu nie ma zagrożenia do dziecko drogie - współczuję córce :-O

Gość klapaucius
Dobrze, że są tu jeszcze jakieś miłe kobiety, które starają się pomóc. Dziecko drogie. Ulotkę przeczytałam, ale jestem osobą, która potrzebuje rady innych. Inne kobiety mi pomogły. I Ty powinnaś tak zrobić. A jak nie wiesz nic na temat antykoncepcji to się nie wypowiadaj. Proste. Jestem pełnoletnia i seks mogę uprawiać. A pytałam się o to na forum tylko dlatego, że wymiotów było bardzo niewiele. Dlatego nie wiem co robić. I nie wiem czy zabezpieczać się do końca opakowania czy przez tydzień, bo od momentu przyjęcia tabletki minęło do godziny. Forum jest stworzone po to, aby radzić się kobiet, które miały podobny problem.

Gość klapaucius
A tak przy okazji. Śmieszne, że mi wypominasz wzięcie się za naukę, skoro sama nie potrafisz poprawnie pisać Drogie Dziecko ;) Pisze się wziąć. Pozdrawiam Cię serdecznie. ;)