Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala blondynka

Zostawiacie napiwki w restauracjach? I jak czesto chodzicie do restauracji?

Polecane posty

Gość mala blondynka

Pytanie zadaje z ciekawosci bo wczoraj zaprosilam na kolacje kolezanke i stwierdzila ze nigdy nie byla jeszcze w restauracji (mamy po 25 lat) i jak chcialam zostawic napiwek to sie oburzyla bardzo ze po co niepotrzebnie wydaje pieniadze. A ja wlasnie zawsze staram sie zostawic napiwek jesli jestem zadowolona z obslugi. A jak to u innych wyglada?

Gość fdgfgdf
niektórym wydaje się , że skoro restauracja jest lepsza, elegantsza to zaraz kelnerzy zarabiają fortunę ;) a tak nie jest. Ich zarobki to właśnie w głównej mierze napiwki! Sama tak pracowałam więc coś o tym wiem ;) .. zatrudnieni na stałe zwykle mają minimum... Ci na czarno np 4,5 na godzinę w fajnych knajpach .. w gorszych zwykle mniej bo i napiwki tam są mniejsze.. a praca podczas dużego ruchu lekka nie jest.. pozdr

Gość mala blondynka
tu tez nikt nie chodzi do restauracji?

Gość mala blondynka
a co do zarobkow kelnerow to malo mnie obchodzi ile zarabiaja, jesli kelner zachowuje sie nienagannie to napiwek zostawie, ale sa tez tacy, ktorym chyba dobrze placa bo slabo sie staraja:P

Gość abrakadabrabec
ja chodze i zostawiam napiwki. srednio 3-4 razyw miesiacu. zostawiam napiwki ale róznie, zalezy czy jestem zadowoona z obsługi.

Gość wczoraj w publicznej słyszałam
jest przyjęte, że w każdej restauracji napiwek wynosi 10% rachunku. Od zawsze i na całym świecie. Tylko Polacy mają z tym kłopot...

a ja miałam taki przypadek z mężem że upomniała się o napiwek nasz kelnerka a żarcie było nie dobre i do tego nie podali tego co zamawialiśmy zbaranieliśmy i daliśmy 5 euro

Gość gr_di
My z mężem chodzimy do restauracji ok. 4-5 razy w miesiącu i zawsze zostawiamy napiwek. Zwykle jest to właśnie +/-10% rachunku, ale jeśli obsługa jest wyjątkowo miła ok. 15%

Gość abrakadabrabec
ale kelnerka chbya nie moze upomniec sie o napiwek? to jest w dobrej gesti klienta.

no właśnie dlatego zbaranieliśmy obydwoje nam się głupio zrobiło i daliśmy po wyjściu dopiero to do nas doszło że ona nie miała prawa

Gość vnm
ja nigdy nie daję napiwku...w końcu kelner jest w pracy i ma za to płacone...

Gość mala blondynka
a ja sie nie zgadzam ze zawsze powinno sie dac te 10%. Nie raz spotkalam sie z sytuacja ze kelnerka (kelnerzy jakos bardziej mili sa) byla bezczelna badz po prostu niemila, niekulturalna. I takiej obsludze nie zostawiam napiwku, bo uwazam ze nie zasluguje. Pytanie o czestotliwosc chodzenia do restauracji wyniklo z mojego zdziwienia ze kolezanka nigdy nie byla:P

Gość ta pierwsza
zawsze zostawiam.kiedys bylam kelnerka.tez znam ludzi ktorzy nie zostawiaja.dlamnie to wstyd nie zostawic.

Gość mala blondynka
bez przesady ze wstyd nie zostawic jak obsluga jest niezbyt uprzejma:P

Gość marcjjjuszek
Jak idę do Antich Caffe ( bo najczęsciej chodzimy własnie tam), to oczywiście że zostawiam napiwek. Zawsze jakaś końcóweczka zostaje i to już zostawiam kelnerce.

Gość rrrtka
Teraz to podobo ma byc tak ze koniecznym bedzie pozostawienie napiwku w restauracji. Ale jesli człowiek idzie do dobrej restauracji to nawet nie jest zal zostawić coś wiecej dla kelnerki.

Gość Emmett Fitz-Hume
Ja zostawiam, najwięcej zostawiłem 43 zł. barmance bo była bardzo miła i uśmiechnięta :) Niech młodzież zarabia inaczej niż puszczając się ze starymi fagasami :P

Gość luuukrecja
Zwykle własnie jak jest jakas końcówka to zostawiam. Ale wszystko oczywiscie zalezy od samego jedzenia, czy było dobre i jaka była obsługa.

Gość do dupy
nie nie zostawiam, a powinnam? no sorry, napiwek to jest coś EXTRA, za super miłą i uprzejma obsługe. niektorym kelnerom sie w dupach poprzeracało i myślą że napiwek jest obowiązkowy. otóż nie! nie jest!

Gość m-kka
To przeciez wiadomo ze nie jest konieczne, ale jesli tak jak ktos juz pisał jestesmy w pełni zadowoleni z obsługi to czemu nie mielibyśmy zostawiać napiwków. To wszystko zalezy od restauracji i jedzenia.

Gość etttnaaa
Ale z drugiej strony jesli zostaliśmy dobrze obsłużeni, i do tego wszystko nam smakowało to ja nie widze zadnego problemu w tym aby dac napiwek. Własnie powinniśmy, 10% od rachunku.

Gość nie gadajcie z trolem
z jakiej racji mamy zostawiać napiwki? a fryzjerzy, mechanicy samochodowi, w sklepach spożywczych, mięsnych, budowlańcy jak robią fuchy, to dostają napiwki? nie, budowlańcom na fuchach to jeszcze patrzycie jak upierdolić z ceny bo za drogo

Gość iuygfghjk
nie zostawiam napiwków. każdy za swoją pracę dostaje pensję. kasjerka też powinna zostawiać sobie resztę z naszych zakupów?

Gość klientkarestauracji
A ja chodzę, nawet bardzo często do restauracji, ale napiwków nie zostawiam. Nie z pazerności, ale nie widzę po prostu takiej potrzeby. uważam że kelner (jak każdy inny pracownik innych przedsiębiorstw/firm itd) dostaje swoje wynagrodzenie od pracodawcy. Ja również pracuję w obsłudze klienta i nie dostaję od tychże klientów jakichś gratisów że ich raczyłam obsłużyć, skoro wykonuję tylko swoje obowiązki :D

kolezanka pracowała w barze i musiała wrzucac napiwki do puszki a pozniej szef dawal im premie z tych napiwków co tydzien....