Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

...fragola

Moja dieta Dukana

Polecane posty

Gość Krysia Pysia
witajcie, ja też od dziś na Dukanie, zaopatrzylam sie w ksiazki z przepisami i o samej diecie. Rano zjadlam jogurt z otrebami, na drugie śniadanie jajecznicę z pietruszką, na obiad kurczaka w musztardzie z szynką :) Na podwieczorek planuję znów jogurt z otrębami. Pamiętajcie że bardzo ważne jest jedzenie dwóch łyżek otrębów dziennie.

Gość Koko_30_wiosna
Fragola napisz proszę jak schudłaś te 15kg i w jakim czasie ?

Koko - chyba nie warto o tym pisać bo to było dłuuuugimi etapami. Np 2 lata temu postanowiłam się odchudzić - ważyłam wtedy 75 kg i zaczęłam żreć same jabłka - schudłam ze 3 kg. Potem walczyłam o utrzymanie wagi. Jakiś czas później zaczęłam jeść po prostu mniej i na wadze zauważyłam 65kg. Długo z tą wagą chodziłam i bardzo ciężko było mi schudnąć do 60. Odchudzałam się na głodówkach i dietach niskokalorycznych. Generalnie nie warto bo ciężko wagę utrzymać a skoki kilogramów są demotywujące...

Gość Lady Qarolina
Witam serdecznie.Czy jest szansa podlaczyc sie do wspolnego dietkowania,dziewczyny?Od dzisiaj jestem na Dukanie mam za soba twarozek 0% i herbate zielona a na obiadek juz sie przygotowuje losos z grilla.Na kolacje dzisiaj sobie zaplanowalam tunczyk w sosie wlasnym i do tego jajko na twardo pokrojone w kosteczke.W miedzyczasie popijam wode i mysle ze jeszcze jakis jogurcik wciagne.Troche zal mi trukawek ktore kupilam i tylko sie smakiem obejde...No ale trudno zarlo sie przez tyle czasu to teraz trzeba odpokutowac.Pocieszajace jest ze to tylko 5 dni a potem dolacza warzywka i mam nadzieje ze jakos to pojdzie.Wczoraj spotkalam kolege z ktorym nie widzialam sie juz od jakis 3-4 lat i na moj widok stwierdzil ze nooo kolezanko ale sobie dogadzasz przytylo sie .Zalamalam sie.Jak macie dziewczyny jakies ciekawe przepisy to piszcie zawsze to jakas roznorodnosc w dietce.Trzymam kciuki za Was i za siebie bo lato i wakacje tuz tuz a ja sie w takim stanie na pewno na plazy nie pokaze!

Witaj Lady Qarolina ;) Ja właśnie po obiadku - pieczona pierś z kurczaka z przyprawami z musztardą - MNIAMMMM!! Do tego korniszonek. Własnie rozmrażam paluszki surimi. Ciekawe jak smakują :P

Bry wieczór! Dziś zjadłam: * 500g jogurtu naturalnego * 200g kurczaka z musztardą i ogóreczkiem * 200g chudego twarogu Dostarczyłam organizmowi jakieś 107g białka. Tak się zastanawiam czy nie za duzo jem? Do końca dnia juz raczej nic nie bedzie.

Gość herrrbatka z prądem
fragola, nie jesz zbyt dużo - w pierwszej fazie, o ile ściśle trzymasz się listy dozwolonych produktów - możesz jeść ile chcesz! ja też zaczęłam dziś od rana, ale trafiłam :)

Ja na 1 fazie zamierzam być 10 dni, czyli do następnej środy. Dam radę... ;) Witaj Krysiu Pysiu! Jajecznica z pietruszką to świetny pomysł. Można jeszcze dodać szczypiorek, sól i pieprz oraz chudziutką szynkę. Witaj Lady Qarolino :) Napisz ile masz wzrostu i jaką masz wagę. Mi też jest żal truskawek :( Chyba dopiero w 3 fazie dopuszczalne są owoce :( Moim wielkim problemem w tej diecie są paluszki surimi oraz tuńczyk! Macie może jakiś sposób na to? Jakieś pomysły co zrobić, jak zrobić paluszki i tuńczyka, żeby zasmakował? Pomóżcie!!!! Ja dzisiaj zjadłam: - jajecznicę z 3 jajek z przyprawami i chudą szynką - mały jogurt naturalny (niestety nie operuję gramami danego jedzonka) - 3 plasterki chudej gotowanej szynki z musztardą Witaj herrrbatko z prądem :)

Ja spróbowałam paluszków surimi i są... okropne. Wyrzuciłam. 10 dni uderezniówki to dużo - wytrzymasz? Ja po pierwszym dniu dopiero a juz bym chciała wskoczyć na drugą fazę :P Mam zamiar 3-4 dni wytrzymać w fazie I.

Droga Fragolu! Tak, te paluszki są obrzydliwe. Nie mam absolutnie żadnego pomysłu co z nich można zrobić! Wiem, że dużo, ale wytrzymam. Myślę, że mam dobre powody, motywacje. Silnej woli chyba też mi nie brakuje (prawie rok temu z dnia na dzień rzuciłam palenie). Jak myślisz, czy można jeść ogórki konserwowe? Bo ostatnio to moja druga miłość :) Ewentualnie ogórki małosolne... Halo? Gdzie się podziała reszta dziewczyn????? HALO?

Ogórki konserwowe są dozwolone ale myślę że nie wolno z nimi przesadzać. dziś do obiadu zjadłam tylko jednego. Gratuluję silnej motywacji. Ze mna jest średnio - choc dzisiaj mój chłopak zjadł prawie litr lodów przy mnie a ja się oparłam :D

Witam, mozna sie przylaczyc? Ja na diecie proteinowej jestem od srody ale troche nagrzeszylam (grill u znajomych) i przedluzam I faze. Własnie pieke buleczki otrebowe i gotuje rosol bez tluszczu :P

Oczywiście że mozesz się przyłączyć ;) Wydawało mi się że na I fazie nie mozna żadnych bułeczek...

Bułeczki robi sie z otrebow i jajka. Ja biore 2 lyzki otrebow owsianych i 2 pszennych, wbijam do tego jajko, poza tym dodaje troche soli, pieprzu i czosnku granulowanego (wtedy buleczki pachna lekko czosnkiem a nie jajecznica :P) Mieszam i pieke w tosterze, ale tylko w tych zaglebieniach. Przepis znalazlam na jakims blogu. Moze nie sa to takie buleczki jak normalne ale swietnie udaja pieczywo. Z tej masy wychodza mi 4, ale zjesc mozna tylko 2 zeby nie jesc za duzo otrebow. Reszte daje mamie, bardzo jej smakuja. :) Co do lodow to robi sie je z odtluszczonego serka homogenizowanego. Slodzi sie go slodzikiem i dodaje pare kropel aromatu waniliowego. Potem ubijamy i zamrazamy. Moim zdaniem bardzo smaczne.

Lilam - dziękuję. Lody zrobię na pewno. nie wiem co z bułeczkami bo nie mam opiekacza :P Jak będę w drugiej fazie to pokombinuję z chlebem Dukana bo znalazłam bardzo fajny przepis - sprawdzony przez innych.

W ogole to musze wam polecic zakupy w lidlu. Ostatnio bylam przypadkiem bo wczesniej nigdy tam nie bylam i pozytywnie mnie zaskoczyl. Maja linie produktow light (Linessa). Co prawda nie wszystkie nadaja sie na diete protal, ale np kupilam odtluszczona szynke (surowa dojrzewajaca) i nawet parowki robione z szynki. Sa odtluszczone i bardzo smaczne. Oprocz tego znalazlam tak otluszczony serek homo, ktorego nie moglam znalesc nigdzie indziej. Skusilam sie tez na salami light, mimo ze ma troszke za duzo tluszczu. Mysle ze 2 plasterki na buleczce otrebowej nie zaszkodza, a zawsze to cos innego. Sa tez odtluszczone jogurty i kefiry.

Buleczki mozesz spokojnie upiec na patelni, raz tez tak pieklam ale w opiekaczu jest po prostu wygodniej.

Ogórki konserwowe dozwolone? HURA! :) Witaj Lilam :) Świetne przepisy!!!! Spróbuję na pewno ! Muszę wybrać się na poszukiwanie odtłuszczonych produktów ;) np. właśnie odtłuszczonego serka homo. W netto są za to takie produkty jak: jogurty smakowe zawierające 0,1 g tłuszczu, są też wafelki nie zawierające cukru (ale to jak już w 2 fazie). A jak tam się w ogóle trzymacie? Widzę że Fragola ma się dobrze, oparła się lodom :) Gratulacje!!!

Nowa_Kicia Moim zdaniem te jogurciki z netto 0.1% (tez je widziałam i się zastanawiałam nad kupnem) to małe pułapki. Mają zbyt dużo węglowodanów i mogą spowolnić chudnięcie. Lepiej dosłodzić sobie jogurt naturalny. A ja jutro zrobie bułeczki dukanowskie :D chcecie przepis?

Też się zastanawiałam, czy to nie pułapka. Podobno większość produktów 0% to jedna wielka pomyłka! Daj przepis, daj, daj! :)

Nowa_Kicia: Najzdrowsze są jogurty naturalne i tego sie trzymaj. PRZEPIS NA BUŁECZKI: -3 jajka -otręby pszenne i owsiane -trochę drożdży w mleku rozpuszczonych (opcjonalnie ) -proszku do pieczenia płaska łyżeczka -kostka twarogu -czosnek -przyprawy wg uznania Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy. Mieszamy resztę składników i na koniec dodajemy ubite białko. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Jeszcze tego przepisu nie sprawdzałam ale mam zamiar jutro.

Daj znac czy warto robic te buleczki dukana. Ja zrobilam te placuszki otrebowe o ktorych pisze w swojej ksiazce i w ogole mi nie smakowaly. Byly jak jajecznica z dodatkiem otrebow, a ja niestety nie przepadam za jajecznica. :( Polecam za to inny przepis. Jak mam straszna ochote na cos slodkiego to robie sobie bialy ser na patelni. Biore opakowanie chudego twarogu, wbijam jajko, dodaje slodziku i cynamonu, a czasem 3 krople aromatu waniliowego. Calosc mieszam i wrzucam na patelnie. Na poczatku masa robi sie bardzo wodnista ale woda odparowuje i masa robi sie coraz gestsza. Smaze az otrzyma taka konsystencje jak mi odpowiada. Moze nie jest to zbyt wyszukany przepis ale mi smakuje i zaspokaja moja potrzebe slodyczy. :)

Gość człowiek biedronka
ja odchudzam się na zasadzie diety biedronkowej tudzież keczupowej wymyśloną przez grażynę z kotliny kłodzkiej ( AVE CI GRAZIA !! ). Dieta, ach ta dieta laj laj laj ! Czuję się jak nowo narodzona :) LA LA LAJ !

Słyszałam o smażeniu twarogu ale jakoś się boję :P Takie to nietradycyjne. Ja sobie wymyśliłam coś takiego: twaróg + wymieszany pokruszony słodzik..parę kropel aromatu waniliowego i 2 łyzki jogurtu naturalnego) - w podobny sposób robię nadzienie do słodkich naleśników ;)

Gość poczytajcie może
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4386537 " oczywiscie. niedobor wegli zlozonych to niedoczynnopsc tarczycy, a wtedy zegnaj szczupla sylwetko.... to powinno ja odstraszyc. tycie z powietrza do milych nie nalezy. ja po diecie bialkowej cierpie na hipoglikemie reaktywna. no i znowu - ciezko schudnac, bo nie da sie ograniczyc jedzenia wystarczajaco. cierpienie jest tak powazne, ze trzeba jesc, a krazaca we krwi insulina uniemozliwia spalenie tluszczu... postarzala skora, wypryski o wielkosci wulkanow, hormony rozwalone doszczetnie.... masakra. i juz widze te wszystkie obronczynie bialka... ja mam lat 27. na dietach bialkowych bylam w okolicach wczesnej dwudzisteki. rowniez bylam zachwycona i podekscytowana. chudlam szybko i wydawalo mi sie ze ludzie sa nienormalni ze jedza wegle... juz wtedy zaczynaly sie drobne problemy... przyszedl czas na stopniowa modyfikacje diety (nie da sie calego zycia na bialku przezyc) ale problemy nie sutapily. wrecz przeciwnie... od dwoch lat walcze o naprawienie tego co zniszczylam... i od razu mowie. nie wchodze w dyskusje... szczegolnie z ludzmi ktorzy na bialkowych dietach sa albo byli od niedawna... po prostu nie chce mi sie produkowac. mieszkam w holandii. tu nikt nie gloryfikuje bialka ani pieciu posilkow dziennie. wrecz przeciwnie. lecze sie. mam lekarza... powodzenia z corka. teraz schudnie, a po pieciu latch bedzie sie modlila o kazde 100g mniej na wadze, majac duzo problemow zdrowotnych, ktore schudniecie jej uniemozliwia"

W sumie smak twarogu sie nie zmienia. Calosc smakuje jak nadzienie do pierogow. Czasami musze sprobowac czegos innego bo nie lubie ciagle jesc tego samego. Niby ta dieta daje duze mozliwosci, ale wiekszosc pojawia sie dopiero jak wkraczaja warzywa. Boje sie jednak ze w 2 fazie przestane chudnac, co i teraz idzie mi ciezko bo trzeba duzo pic a ja niestety zatrzymuje duzo wody :(

Ja na diecie bialkowej bylam jakies 5 lat temu. Co prawda nie byla to dieta dukana ale atkinsa, ale ogolnie rzeczy ktore mozna jesc sa bardzo podobne, tyle ze tam jedzenie moze zawierac tluszcze. Ja co prawda staralam sie je ograniczac zeby szybciej schudnac. Na tej diecie byly tez moja mama i siostra (rodzinna sklonnosc do zbednych kg). Kazda z nas schudla 20 kg z przeciagu 5-6 miesiecy. Nie mialam zadnych efektow ubocznych a mojej mamie lekarz powiedzial ze wyniki badan ma niesamowicie dobre. Do tej pory jest wszystko ok. Wage trzymalam przez te 5 lat, chociaz zdarzalo mi sie przytyc 2-3 kg. Na szczescie szybko wracalam do dawnej wagi. Teraz dopiero przytylam prawie 10 kg, a wszystko przez moj zwiazek. Wiekszosc wyjsc wiaze sie z jedzeniem w restauracjach lub u znajomych albo alkoholem. Czasami jemy tez bardzo pozno a do kolacji obowiazkowo butelka wina. No i kg leca, a jak facet ci wmawia ze wygladasz swietnie i wcale nie jestes gruba to motywcaji do odchudzania tez brak. Teraz jednak powiedzialam stop i postawilismy na aktywne spedzanie czasu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A jesli chodzi o osoby ktore krytykuja diete dukana to zgadzam sie ze wiekszosc diet nie jest zdrowa, bo wiaze sie z drastycznym ograniczeniem dostarczanych pokarmow. Wierze tez ze niektorzy moga potem chorowac. Nie mozna jednak generalizowac. Setkom kobiet na pewno udalo sie schudnac na tej diecie i sa zdrowe. Lepiej cos robic niz sie zapuscic i za pare lat wazyc kolejne 10 kg wiecej.