Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nogazchemi.

czy jest tu ktos dobry z chemi ? reakcja spalania

Polecane posty

Gość nogazchemi.

potrzebuje reakcje spalania etanu, propanu i butanu. najlepiej niecałkowite i całkowite. czykli 3 do kazdego pierwiastka. spalanie metanu wyglada tak : CH4+ 2O2 --> CO2 +2H2O (całkowite ) CH4+3/4 O2--> CO + 2H2O CH4 +O2 -->C + 2H2O dwie ostatnie niecałkowite. POZOSTAŁE SPALANIA ROBI SIE ANALOGICZNIE DO TEGO, TYLKO NIE POTRAFIE DOBRAC WSPÓŁCZYNNIKOW STECHIOMETRYCZNYCH.

Gość nogazchemi.
:(

Gość nogazchemi.
g

no yyyyy- po lewej i po prawej tyle samo ma byc kazdego ze składników- o mówmy propan C3H8 jak napisałaś po lewej stronie tlen po prawej CO2 i H20 najpierw sobie patrzysz o mam 3 wegle no to bach przed CO2 masz 8 wodorów po lewej to tyle też po prawej musi być no to przed wode piszesz 8. Teraz liczysz tleny po prawej stronie- mamy 3*2 z CO2 oraz 8 z wody- czyli 8+6=14 , po lewej str masz cząsteczke 2 atomową wiec dzielisz 14 na 2 i wychodzi 7 przed tlenem po lewej, i tak z każdym spalaniem

Gość nogazchemi.
dzieki bardzo a napiszesz mi to co opisalas/es w równaniu ? :P

Gość nogazchemi.
tzn w reakcji ;p

a prosze bardzo:tam pomyłka nawet jest- w wodzie jest 2 wodory to 4 przed C3H8+7/2O2=>3CO2+4H2O dlatego 3,5 cząsteczki H2O Sory

Gość nogazchemi.
tam jest 7/2 O2 ? : o co to :( ? :P

a przepraszam jeszcze raz za tamto, ale faktycznie w reakcjach spalania możesz mieć taki ułamek przed tlenem np gdy po prawej stronie Ci 11 tlenów wyjdzie to po lewej wtedy piszesz 11/2 no bo w cząsteczce są dwa atomy

Gość nogazchemi.
i jeszcze jedno pytanie, jak sperma mojego tate zmiesza sie z moim kałem to co powstanie? :classic_cool:

Gość nogazchemi.
dzieki bardzo.

Gość nogazchemi.
nie przepraszaj mnie bo grzeszysz : D pomogles mi bardzo bo jutro mam zaliczenie z chemi ;/

Gość nogazchemi.
prosilabym jeszcze tylko o odpowiedz na moje drugie pytanko :)

Gość nogazchemi.
podszywaczu Ty prymitywie, to juz jest nudne i żałosne , ale jak masz takie nudne życie to baw sie dalej : D

Gość nogazchemi.
tak. kartkowka tylko. jeszcze jakies chlorowanie bedzie przy uzyciu swiatla, to w ogole nie wiem co to :O

to jest reakcja taka że pod wpływem swiatła rozpada Ci sie cząsteczka chloru na tzw. rodniki. i potem te rodniki przyłaączaja sie do metanu załużmy eliminujac- usuwajac wodór z cząsteczki. i tak CH4+Cl2=hv=>CH3Cl+HCl i tak dalej po kolei wodory moga odchodzić od metanu aż powstanie sobie CCl4. ogólnie w tej reakcji jak masz wiecej wegla to w różnych miejscach się ten chlor moze dołączyć, i produkt główny to ten gdzie węgiel jest połaczony z większa iloscia atomów wegla- o wyższej rzędowości