Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama121212

jeśli 8,5 m-czne dziecko nie chce mleka modyf. to jaki przyjąć plan żywienia?

Polecane posty

Gość mama121212

powiedzmy, że w zastępstwie rano i wieczorem kaszka. popołudniu obiadek. pod wieczór deserek. a co z piątym posiłkiem między ranną kaszką, a obiadkiem? proszę o pomoc, może któraś mama też nie daje mleka, bo dziecko nie toleruje?

Gość młoda mamuśka1986
daj mu owoce...

Gość młoda mamuśka1986
jogurt... przecież jest tyle produktów...

Gość mama121212
sądzisz, że się tym naje? powiedzmy, że pierwszy posiłek to kaszka o 6-7, potem właśnie coś czego jeszcze nie wiem 10-11, potem 14-15 obiadek, 18 deserek, 21 kaszka.

|Mój synek ma 9 miesięcy i tez nie pije mleka ,rano daję mu gęstą kaszkę ryżowo-kukurydzina ,nastepnie jogurcik misiowy,obiadek ,owoc ,deser mleczny z jogurtem albo twarożek z owocami i na wieczór kaszka pszenna Postanowiłam dawc dwa razy dziennie jogurt zeby nadrobic wapń

A dlaczego ma sie nie najesc? Moja ma 17mies i je: 7-cycek(niewiele, bo mam malo pokarmu) 9-kasza na gesto(150ml) 11-kanapka z szynka, twarozkiem, dzemem,parowka(zalezy od dnia) 14-zupa(ok 200ml) 17-albo drugie danie, albo kisiel, budyn, sloiczek owocow,jogurt, danonek. 20-kanapka chalka,rogal(co akurat mam w domu) W miedzy czasie sporo podjada i duzo pije.

jak sie naje mlekiem to budyniem czy jogurtem mielaby sie nie najesc?...

Gość mama121212
sorry, nie dopisałam, chodziło mi o owoce, że się nie naje. czyli tak: rano kaszka, czy mogę jej dawać w butelce taką rzadszą, żeby piła na śnie i jeszcze zasnęła? bo zawsze tak pierś piła drugie śniadanie: owoce z jogurtem (można w tym miesiącu już?), lub jakiś budyń,kisiel tak?- jak się robi samemu? obiadek deserek kaszka gęsta podawana łyżeczką lub może przekonana się do butli wieczorem (bo wczoraj mi wypiła na noc, dziś już na razie mleka nie tknęła i był wielki płacz) a jak mi się obudzi w nocy? dać pierś? mam jeszcze pokarm

Gość mama121212
przekona*

Moja owoce dostaje zwykle w ramach podwieczorku. Najada sie. Do przyrzadzenia kislu uzywam zwykle kompotu jakiegos lub soczek bobo frut. 3/4szklanki kompotu zagotowuje, w tym czasie do pozostalej 1/4 dodaje 1 lub 1,5lyzeczki maki ziemniaczanej. Jak sie zagotuje to dodaje make rozrobiona w kompocie i mieszam. Chwile gotuje. A budyn moja je bardzo rzadko, bo nie przepada za nim. Robie taki zwykly z torebki.

Gość mama121212
nie chcę i niedługo nie będę mogła, dlatego chcę jak najszybciej odstawić, ale czy taka terapia szokowa nie zaszkodzi? dziś o 5:30 była pierś i koniec, nigdy więcej? na razie zjadł kaszkę i nie woła, zobaczymy jak będzie z obiadkiem...budyń taki z torebki mam robić na mleku modyf. tak?

Gość mama121212
a co jeszcze można podawać na deser czy drugie śniadanie, żebym wiedziała, że dziecko się najadło i nie będzie "wołało" piersi? oczywiście 8,5 miesięcznemu:)

ja bm raczej nie podawał kaszki butelką w tym wieku dziecko powinno juz jesc łyżeczką a jak będziesz na siłe dawac z butelki to potem bedziesz miała problem z jedzenem z łyzeczki a butelka dla ząbków nie jest dobra ,tak samo jak jedzenie na snie ,poczekaj jak sie obudzi i wtedy daj kaszke w trakcie snu mało ślliny sie wytwarza i okleja zabki a potem do próchnicy krótka droga

A ma zeby? Jak tak to spobuj z tymi kanapkami. Mozesz tez podac jajecznice gotowana na parze. Albo ryz z prozonymi jablkami. Moja akurat nie znosi jajek, ale twojemu dziecku moze zasmkuje.

czy z torebki - sprawdz czy jest zalecany przez Instytut Zdrowia Matki i Dziecka albo coś podobnego. sprawdz skład - jak najmniej konsrwantów żey było! jak nie to gotuj własny, przepis na budyń jest dośc prosty. czy na mleku modyfikowanym - czy ja wiem. jak dziecko nie ma problemów z białkami to mozesz na normalnym mleku. tak, tak, wiem, teraz sie nei zlaeca mleka do wieku bla bla bla, ale ostatecznie jakos całe nasze pokolenie i wiele przed nami oraz kilka po nas :) rosło na normalnym krowim mleku nawet nie pasteryzowanym, tylko prosto od krowy, i jakoś żyjemy :d

Gość mama121212
no dobra, w takim razie spróbuję to drugie śniadanie ryż z owocami lub jajecznica. jajko jak na razie było podawane jako pół żółtka w zupce czy obiadku bezmięsnym. ząbki ma, na dole 4, u góry idzie jedna dwójka:) co do kaszki to ok, będę podawać łyżeczką, a rano jak się obudzi najwyżej spróbuję podać mleko modyf. się okaże, trzymajcie kciuki:)

Tylko nie zniechecaj sie po pierwszej probie. U mnie np to troche trwalo nim mala przekonala sie do jakiegos nowego smaku. Powodzenia :)