Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość n oszę się z zamiarem

do tych które "za karę" zostawiły męża z małym dzieckiem na cały dzień

Polecane posty

noszę się własnie z takim zamairem-mąż zalazl mi za skórę.Mamy 2kę małych dzieci-9miesięcy i 3lata.Ja postanowiłam zostać na wychowawczym-ale na szczęście za 3 miesiące wracam do pracy.Mąż nie jest w stanie zrozumieć,że "siedzenie"/jak to z wdziękiem określa/ z dziecmi to cholerna harówa.Nie robię z siebie na codzien cierpiętnicy,ale raz na jakiś czas zdarza sie,że muszę wyrzucic z siebie swoją złosc i nerwy/ktorych nie mogę okazywac przy dzieciach/.Mąż oststnio stwierdził,że brakuje mi czasu dla siebie-bo go źle sobie organizuję....!strasznie zabolało.Wie,ze zanim o 4 30 połozę sie spać wszystko na nastepny dzien jest przygotowane-podszykowany obiad,ubrania dla dzieci,jest porzadek itp.Rozważam więc w następną sobotę zostawić męża z maluchami na cały dzien i przygotowac mu rozpiskę rzeczy do zrobienia-obiad oczywiscie dwudaniowy z kompocikiem, spacerki,zakupy,sprzatanie,zmywanie i oczywiscie bieżąca opieka nad młodymi.Czy któras taka metodę przetestowała?I z jakimi skutkami.Nie chce się jakoos złosliwie odgryzac,ale wole,zeby liczył się ze slowami...

o 24 30 oczywiscie:)

Bez sensu. Wrócisz mąż strzeli focha w domu burdel i nie będziesz wiedziała do czego raczki włożyć a on i tak stwierdzi ze było cacy a dzieci grzeczne bo spały :P Lepiej wrzuć na luz i zacznij faktycznie "siedzieć i nic nie robić" po kilku dniach bez obiadku, kiedy zacznie brakować czystych gaci a skarpetki będą nie do pary zacznie doceniać :P

świetny pomysł, ja tak zostawiam mojego czasem i starczy by ugotował zupkę i posprzątał. Zwykle to zrobi ale zupa jest gotowa ze 3 godziny później.

Gość firrranka
Zrób tak. A poza tym oddaj mu na stałe - np. zmywanie, odkurzanie i moze jeszcze z 1-2 rzeczy. Niech dom zarosnie brudem, ale nie ruszaj!

kornelkowa-skoro spały to czemu burdel?

Gość Nie radziłabym
Moja ciocia tak zrobiła bo chciała dogryźć mężowi, wyprowadziła się a mąż sprowadził dorosłą córkę z akademika i ona zajmowała się domem, lepiej niż mamusia i nie miała już kobita do czego wracać bo wszyscy mieli do niej si, że porzuciła dzieci. Dziś są po rozwodzie, kłócą się o dom i jego podział. Radziłabym nie wywoływać wilka z lasu. Jeszcze męzulek zrobi libację z kumplami (w najlepszym razie) i więcej będzie szkody niż pożytku.

Gość Nie radziłabym
O sorry , nie doczytałam, myślałam, że na tydzień ;)

Ja ci nie wyjaśnię bo brakuje mi pomysłów w tej kwestii, aczkolwiek mój mąż wymyśliłby jakieś mniej lub bardziej wiarygodne wyjaśnienie np ze dzieci są wspaniałe ale nagle dopadła go ciężka odmiana grypy żołądkowej i dlatego nie zdążył sprzątnąć, ale umył biedak chory i cierpiący jeden garnek -> takie poświecenie wiec powinnam doceniać i brać przykład :P To oczywiście taki przykład tylko, ale ja właśnie czegoś w tym stylu bym się spodziewała :P

Gość Nie wiem gdzie Wy sobie mezowz
znajdujecie..Ja swojego nie musze prosic o pomoc przy dzieciach.w weekend zabiera je do parku,chodzi na zakupy.Uwaza,ze to jego obowiazek a nie kara

Gość ssstokrotaaa
Zrob tak jak pisałaś wybij z domu na cały dzień zostaw mu instrukcje obsługi (hahaha...) i powiedz zeby sie jej trzymał albo niech sobie sam ustali co i jak ty mu tylko powiedz co ma zrobić. A po powrocie nawet jak będzie bajzel i nic mu nie wyjdzie powiedz grzecznie żeby się niczym nie stresował bo zorganizowałaś sobie tak czas na tydzień że co sobote będziesz wychodziła o on będzie siedział z dziećmi. Zobaczymy co wtedy Ci powie :)))

lepiej porozmawiać z mężem aby pomógł Ci np w zmywaniu lub odkurzaniu. Pamiętaj, że on także pracuje. Takie "drastyczne" rozwiązania lepiej sobie odpuść.

Nie będzie miał czasu o tym pomyśleć. Będzie oczywiście brudniej, dzieci nie zjedzą tak jak powinny ale on będzie już wiedział, że nie zrobił wszystkiego co ty robisz i może to doceni. A jak palcem nie kiwnie to jak wrócisz to weź dzieci do zabawy i karz by po sobie posprzątał.

Gość biedne te dzieci
nie zostawiaj ich z ojcem bo żal dzieciakow.to bedzie kara ale dla nich a maz i tak nie zrobi 80% powierzonych rzeczy

:D:D Ja nie wiem gdzie swojego znalazłam. Stara się fakt ale czasem wolałabym żeby usiadł i nic nie robił... Wczoraj miał zrobić sos do spagetti... Podsmażyć kupne mielone mięso i dodać koncentrat. Wrzucił z opakowania wszystko jak leci do garnka, podsmażył, dodał koncentrat, poddusił... mniam pyszna była ta duszona bibułka z mielonego (która jest zawsze na dnie opakowania) jak się rozpadła w sosiku... wrrrrr....

Gość moim zdaniem swietny pomysł

Jeszcze mojego "staruszka" tak nie urządziłam za karę.Ale uważam że to jest dobry pomysł ;) A co :D Nic się jemu nie stanie.A Ty sobie odpoczniesz. Mi też czasami się zdarza zostawić na cały dzień dziecko z męzem i nikomu krzywda się nie dzieje.

Gość a moze tak napisz kogo
krakowianka-tak,pracuje-bez stresów,nerwów ,robienia 10u rzeczy naraz.Siedzi sobie w biurze i jak nie ma co robić to z nudów przegląda allegro,czyta gazety w necie ,demotywatory itp-wiem bo sam mi rozne rzeczy opowiada.Jak wstaje rano,wchodzi to łazienki,myje sie ubiera i wychodzi.Nikt mu w niczym nie przeszkada,nic go więcej nie obchodzi-zero stresów.Jest praca i PRACA.

Nie wiem gdzie wy sobie...- mój też zabiera dzieci na plac zabaw i się nimi zajmie, ubierze, nakarmi itp. ale jak przychodzi i posprzątać i ugotować, wyskoczyć do sklepu, pobawić się z jednym a drugie nakarmic to jakoś nie daje rady. Czasem po prostu zapomina ile tego trzeba zrobić a jak mu przypomnę takim wypadem to docenia mnię.

Gość dlugo czekalas az maz zda sobi
sprawe z tego ze zjamowanie sie domem i dziecmi to ciezka praca ja od poczatku zostawialam mlaa z mezm , chociaz na godiznke, dwie teraz pracuje, to maz odbeira mala od niani i zajmuje sie nia do mojgeo powrotu moim zdnaiem nie "kaz" meza ale po porostu zostaw gop z dziecmi i wyjdz i rob tak co sobota moze to bedzie okazja do szczerej rozmowy meidzy wami powodzenia

sorki-tamten nick z innego watku

Gość ssstokrotaaa
Mi się wydaje że nie zrobi 70%normy i wtedy nie będzie już gadał do Ciebie bzdur bez zastanowienia. A jak nie posprząta w sobote to nic mu się nie stanie bo w niedziele chyba ma wolne więc będzie miał czasss....

mój mąż po prostu chyba mysli,ze mozna dzien wczesniej nakarmic dzieci,przewinąc niemowlaka i nazajutrz lezec do góry brzuchem...no bo innaczej tego nie rozumiem.Kiedys go zostawiłam na 3h z prośbą aby wziął dzieci na spacer-wziął,ale w domu ssyf totalny,nawet okna nie otworzyłzeby przewietrzyc -bo wyjscie na spacer/nie,nie w zimie,ale latem/ to takie przedsięwzięcie,ze nie da się zsynchronizoawc wielu rzeczy

mój ma wolne i zamierzam właśnie tak spędzić jutrzejsze przedpołudnie - połazić po sklepach bez dzieci.

Gość ssstokrotaaa
No bo faceci wiele mówią mało robiąc "krowa co dużo ryczy mało mleka daje". Pare godzin z dziećmi nic mu się nie stanie powinien docenić że jak jesteś w domu to nie siedzisz i nie oglądasz tv tylko wszystko ogarniasz jak możesz.

krakowianka-tak,pracuje-bez stresów,nerwów ,robienia 10u rzeczy naraz.Siedzi sobie w biurze i jak nie ma co robić to z nudów przegląda allegro,czyta gazety w necie ,demotywatory itp-wiem bo sam mi rozne rzeczy opowiada.Jak wstaje rano,wchodzi to łazienki,myje sie ubiera i wychodzi.Nikt mu w niczym nie przeszkada,nic go więcej nie obchodzi-zero stresów.Jest praca i PRACA. Ok, rozumiem. Wychodzę jednak z założenia, że trzeba ze sobą rozmawiać. Tym bardziej w małżeństwie. Pozostawienie faceta samego sobie z dziećmi i domem na głowie to troszkę przesada. Powiedz mu jak bardzo męczące jest zajmowanie się małymi dziećmi i całą resztą domu, że jesteś zmęczona tym wszystkim. Chłopczykom trzeba prosto wszystko wytłumaczyć i sama zobaczysz, że zrozumie. Mój mąż mimo iż pracuje to w domu także wiele pomaga i nie muszę go o nic prosić. Oczywiście wymagało to ode mnie troszkę sprytu ale cel osiągnięty:)

Krakowianka - masz rację, ale najpierw musi zacząć słuchać i czasem trzeba też przypomnieć małym wybpadem. poza tym czy w małżeństwie nie można faceta zostawiać z dziećmi to OK jest zostawiać żonę samą z dziećmi i obowiązkami domowymi?

Gość SAMA EJSTESCIE SOBIE WINNE
Wy nie umiecie z mezami walsnymi rozmawiac??? Jakim cudem maz , ojciec 3 latka twierdzi ze zona w domu nic nie robi!!! Ty przez wszytkie te lata bylas super gospodynia domowa i matka a maz nie mial zadnych obowiazkow w domu bo pracowal??? Jak ja bylam na maciezycnkim to jak maz wracal z pracy to on zajmowal sie dzieckiem a ja moglam wyjsc z domu! i tak robilam juz po miesiacu po porodzie Teraz obydwoje pracujemy ale to maz jest czesciej io dluzej w domu i wie co ma robic. Fakt, ze on barodzej udziela sie w ogrodku i w garazu, ale w domu jak trzeba to odkurzy, zmyje podlogi, zaladuje , rozladuje zmywarke i pralke, upichci cos szybkiego na obiad. Przy dziecku zrobi wszytko przewinie, ubierze , wykapie, nakarmi utuli do snu! Ale to niestety trzeba sobie wypracowac od poczatku! Pogadaj z nim jak sobie wyobraza wasze zycie po twoim powrocie do pracy, jak podzielicie sie , obowiazkami, jak zoragnizujecie czas itd na poczatek polecam spokojna rozmowe a nie od raz szantaz! powodzenia

dziewczyny-ja nigdzie nie napisałam,ze moj mąż nic nie robi w domu.To wasza nadinterpretacja.Owszem-jesli jest w domu to zrobi-odkurzy,czy przewinie dziecko,zmyje naczynia.Ale zazwyczaj jest tak,ze ja jestem obok i dzielimy się obowiązkami.Do tej pory miałam opory zeby tak jak radzą wszyscy wkoło-w sobote wyslac meza z dziecmi na spacer a w domu zając się swoimi przyjemnosciami,odpoczać itp.Wychodzę z załozenia,ze trzeba czas spędzac z rodziną-jesli wszyscy są w domu.Mnie chodzi o to,ze mąż nigdy nie zaznał tego co oznacza samotne przebywanie 10godzin w domu z 2ką dzieci.Wydaje mu sie,ze jest łatwo i przyjemnie.Z mężem jak ktoś radził-rozmawiam.Opowiadam mu o tym jak cięzko jest czasem,ze jestem zmęczona-no to słysze,ze nie umiem się zorganizować.

etam, czasem rozmowa nie pomaga tylko trzeba mu na wlasnym doświadczeniu pokazac, że to wszytsko nie jest takie proste, jak mu sie wydaje. Mój Mąż NIGDY u siebie w domu przed slubem nie odkurzał, przeważnie roił to jego tata lub mama. Jak sie pobralismy i zamieszkaliśmy na swoim to czasem kazałam mu cos odkurzyć (kiedy ja np. robiłam akurat cos innego a on bezczynnie siedzial przy kompie). Kurde gościu nawet nie wiedział, jak się uruchamia TO COŚ nie mówiąc już o tym, żeby wiedział że jest coś takiego jak worek, który trzeba wymienic jesli sie przepelnil i odkurzacz slabo ciągnie. No ale wszytsko mu pokazalam i chłopak tak sie umęczyl na smierć tym odkurzaniem że masakra, siódme poty z niego leciały bo mu kazalam dokladnie a nie bylejak po wierzchu. Teraz jak widzi, że ja odkurzam to nigdy mi nie powie, że to 'tylko' odkurzanie, prosta nieskomplikowana czynnośc ;) Tak samo myslę autorka- ja bym sobie wymyslila jakies całodniowe zakupy, czy wycieczkę czy cokolwiek i zostawila tego facia chociaz na pół dnia z dziećmi :) I tak bym zakładala sie z każdym, że polowy obowiązków nie wypełni bo cośtam strasznego mu przeszkodziło ;) ale umęczyl by sie na pewno i wiecej by nie pwiedzial, że to takie latwe i proste. (gorzej jak conieco mu sie uda i potem będzie sie przechwalal jakim to jest mistrzem i spryciulą i że nie rozumie dlaczego ty tak narzekasz :P )