Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_załamana

Rodzina zastępcza_ pomocy...

Polecane posty

Witam. Mam nadzieję, że spotkam tutaj życzliwe osoby. Mam problem, pytanie... sama już nie wiem pogubiłam się w tym wszystkim. Bardzo proszę o pomoc a chociaż jaką kolwiek odp. Jestem w rodzinie zastępczej ( moi rodzice są alkoholikami, ale wychowuje mnie też osoba z rodziny ). Nie wytrzymuję już psychicznie, bo tu gdzie mieszkam też są osoby które nadużywają alkohol. Codziennie są kłótnie, przechodzi nawet do rękoczynów. Jeden dzień piją a na drugi chodzą jak by nic się nie stało. Nie widzą jak ja cierpie. Non stop są interwencje policji, ale ona nic z tym nie robi. To już się ciągnie pare ładnych lat. Ja nie mam już siły na to wszystko patrzeć. Nie mogę się uczyć, nie potrafie... Do 18-stki miałam kuratora rodzinnego, przyjeżdżał czasem na wywiady ale to było jak miałam 10-14 lat może, to jeszcze wtedy nic o tym nie mówiłam. Nie zwracałam tak na to uwagi jak to dziecko. Ale teraz kiedy mam 19 lat oni niszczą mi życie[...] Gdzie mogę zwrócić się o pomoc? Do kogo? Proszę o pomoc...

Gość oooooo pan michassssss
masz 19 lat?wyprowadz sie ja tak zrobilam i widze ze to bylo jedyne wyjscie.tez nie mowilam o alkoholu.wstydzilam sie.

Niestety niektórych nie stać na samodzielne utrzymanie się.. Nie wiem co Ci poradzic, nie znam sie.. może zapytaj jakiegoś pedagoga w szkole, ale cos..

Nie mam na razie gdzie, jeśli miałabym taką możliwość nie było by chwili zastanawiania się... Co do pedagoga w szkole.. ona chyba sama potrzebuje pomocy, niestety na takiego pedagoga nie ma co liczyć. Kiedyś u niej byłam to ona do mnie ' jakie widzisz rozwiązania' ? To raczej ja od niej chciałam się dowiedzieć co mogę zrobić... i taka rozmowa. Już nie wiem co robić każdy dzień kończy się na płaczu boże tak bym chciała iść do taty przytulić się, do mamy pogadać Jeśli mam 19 lat już nie ma możliwości innej rodziny zastępczej? Boże mi już wszystko przychodzi do głowy...

A czy coś mi da jesli pójdę do psychologa? Jakieś centrum pomocy rodzinie? Muszę coś z tym zrobić, bo naprawde nie wytrzymam :(

Gość adekwatny kawal
No niestety przykre to,ale na inna rodzine zastepcza nie ma ci liczyc,poki co musisz to jakos wytrzymac do momentu az skonczysz szkole i znajdziesz prace,bo teraz pewnie nie masz dochodow?,wiesz co,mozesz zkozyc podanie o mieszkanie w urzedzie miejskim czy tez gminnym,u mnie w miescie wiem,ze takim dzieciom gmina przyspieszala i pomagala w dostaniu takiego mieszkania,nic nie zaszkodzi zlozyc podanie niech sobie nawet lezy,ale bedzie spora szansa,ze wczesniej czy pozniej je dostaniesz. Chcialabym pomoc,ale nie potrafie nic konstruktywnego doradzic,a moze przeszlabys sie do opieki spolecznej?,oni chyba tez maja cos do gadania w takich sytuacjach. Trudna sprawa,ale musisz probowac wszedzie gdzie tylko sie da,i oczywiscie trzymam mocno kciuki za Ciebie.

mama pije, tata pije, za drzwiami mojego pokoju pije wujek... boze dlaczego ! :( On nie daje mi spokoju ciągle chce pożyczać jakieś pieniądze, w styczniu pił dzień w dzień. Był agresywny, nie dawno chciałam wyjść z pokoju i zanim otworzyłam usłyszałam dziwny dżwięk jak otworzyłam zobaczyłam jak siedzi i patrzy na mnie jak by miał zaraz kogoś zabić a w moich drzwiach był wbity nóż, gdybym te drzwi otworzyła z 10 sekund wcześniej nóż miała bym w klatce piersiowej. Najgorsze jest to, że nikt tego nie widzi co tu sie dzieje... a ja zamiast cieszyć się życiem mam już co raz gorsze myśli :( Adekwatny kawal nie mam na razie dochodów a z tym mieszkaniem to miałabym jakie kolwiek szanse na pewno? Wiem, że jak dzieciaki wychodzą z domu dziecka to dostaną czy kase czy mieszkanie, a jak to wygląda w rodzinie zastępczej? Mam rodzeństwo w domu dziecka...

Gość adekwatny kawal
oczywiscie,ze masz szanse na mieszkanie gminne,nie wiem jak jest u Was,ale i mnie wiem,ze gmina bardzo jest zaangazowana w zdobyciu mieszkan dla dzieci z domu dziecka,czy tez rodzin zastepczych,ktore to dzieci chca sie usamodzielnic,warunkiem jednak jest praca,chodzi tutaj o dochod abys mogla okazac sie zaswiadczeniem,ze masz z czego oplacac mieszkanie. A rodzenstwo w jakim wieku?

Gość adekwatny kawal
u mnie -mialo byc.

Gość powiem co wiem
dziecko wychowujace sie w rodzinie zastepczej, tak samo jak dziecko z domu dziecka, po ukończeniu 18 lat ma prawo do otrzymania pomocy z PCPR na usamodzielnienie się. Przejdź się do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w twojej miejscowości. należą ci sie pieniadze na kontynuowanie nauki, jesli sie dalej uczysz - ok. 480 zł miesiecznie. możesz tez dostać dofinansowanie do internatu (akademika). Kolejna forma wsparcia osób opuszczajacych rodziny zastepcze to pomoc finansowa, rzędu kilku tysiecy zł. jednorazowo i pomoc materialna na zagospodarowanie się (czyli dodatkowe pieniadze na zakup np. mebli i sprzętu gospodarstwa domowego). Szczegółowe informacje otrzymasz w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie.

Skończyłam szkołę w maju. Nie mogę iść na razie do pracy, przez pewne problemy zdrowotne. Więc jeśli nie pójdę od września do jakiej kolwiek dalszej szkoły nie mam co liczyć na pomoc finansową?

Gość mały odkrywca
eee a co innego zamierzasz robić skoro masz problemy zdrowotne umożliwiające ci prace i nie chcesz kontynuować nauki?

Gość rikdncosomzspj98
Idź koniecznie do opieki społecznej albo innego urzędu i dowiedz się co możesz zrobic. Przedstaw swoją sytuację, powiedz urzędnikom, że w domu ciągle piją alkohol, że już nie wytrzymujesz. Na pewno Ci pomogą! 3mam kciuki!!

Po tym wszystkim co przeżyłam tutaj nie wiem co robić. Jak ja nawet nie mam warunków do nauki. Co z tego, że swój pokój itd jak za ścianą alkoholiki...

Gość powiem co wiem
Skoro skonczyłaś szkołę i jesteś pełnoletnia, masz prawo do otrzymania pomocy finansowej i rzeczowej z PCPR. Pisz też podanie do Urzędu Miasta czy Urzędu Gminy (jeśli mieszkasz na wsi) o przydzielenie ci mieszkania komunalnego. Opisz w nim swoją sytuację, masz prawo uzyskac pomoc poza kolejnością. jeśli masz problemy zdrowotne, to może przysługuje ci renta socjalna? Też sie dowiesz w PCPR lub ośrodku pomocy społecznej.

Gość powiem co wiem
Skoro skonczyłaś szkołę i jesteś pełnoletnia, masz prawo do otrzymania pomocy finansowej i rzeczowej z PCPR. Pisz też podanie do Urzędu Miasta czy Urzędu Gminy (jeśli mieszkasz na wsi) o przydzielenie ci mieszkania komunalnego. Opisz w nim swoją sytuację, masz prawo uzyskac pomoc poza kolejnością. jeśli masz problemy zdrowotne, to może przysługuje ci renta socjalna? Też sie dowiesz w PCPR lub ośrodku pomocy społecznej.

Gość Szukam mężą umiem gotowac :)
maya84ana@gmail.com przepraszam za literowke

Gość może się powtórzę
powiem co wiem udzielił/a Ci sporo cennych rad. A Ty dostajesz swój zasiłek dla siebie, czy opiekun Ci zabiera? Bo masz prawo pójść do MOPSu, podać swój numer konta i Tobie będą przychodzić pieniądze. Do MOPSu to chyba źle piszę, do PCPRu, pod który podlegasz. W Ośrodku Adopcyjno Opiekuńczym są psychologowie i prawnicy. Bezpłatnie udzielą Ci porady, porozmawiaj z psychologiem, powiedz to, co tu napisałaś i dowiesz się, co najlepiej dalej robić. Co na taką sytuację powiedzą i jak mogą pomóc. Jak ukończyłaś 18 lat będąc w rodzinie zastępczej, przysługuje Ci mieszkanie, które pomogą Ci szybciej otrzymać. Musisz złożyć wniosek. Co i jak dowiesz się w ośrodku. Jakie dokumenty powinnaś złożyć. Powinnaś też otrzymać wyprawkę rzeczową, bądź pieniężną. Dowiedz się wszystkiego. I załatwiaj szybko. Przede wszystkim złóż wniosek na mieszkanie, bo tego natychmiast nie dostaniesz niestety, ale jak dostaniesz, będziesz już miała swoje. W ośrodku się dowiedz o wszystko i trzymaj się mocno.

Gość może się powtórzę
nie doczytałam z zasiłkiem ,że już nie otrzymujesz. Jesli złożyłaś papiery do jakiejś szkoły dalej, to powinnaś otrzymać również w miesiącach wakacyjnych. Nie powinno być przerwy w wypłatach. Tylko z tym to też różnie bywa, zależy jakie województwo.