Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama miesiczko

Pierwsza miesiączka córki - jaki prezent jej dać?

Polecane posty

Gość gość
we łbach wam sie p***********o / w d****h poprzewracało ... jeszcze co ?? z okazji kłaków pod pachami może kupicie coś jeszcze?

Gość gość
Ja polecam dać kosmetyczkę, czekoladę i podpaski, lub bukiet kwiatow.

Gość gość
prezerwatywy

Gość gość
Najwazniejszy jest komfort psychiczny dla corki,jakas rozmowa. Ciesze sie,ze niektorzy maja takich spoko rodzicow.Ja swoja pierwsza miesiaczke wspominam jako koszmar,bo moj ojczym byl wsciekly,ze mu o tym nie powiedzialam tylko mamie i tak sie na mnie wydarl,ze chyba sasiedzi nawet slyszeli.Wstyd mi,ze mam takiego p********o ojczyma :(

Gość gość
gość dziś prezerwatywy x :D Wlasnie

Gość gość
Ta.prezerwatywy.Ja dostałam miesiaczke w wieku 11lat. To nie te czasy 100 lat temu kiedy miesiaczke dostawaly 17 latki.

Gość gość
Ja moje córce kupiłam kiedyś taką encyklopedię nastolatki/nie pamiętam tytułu, ale o dojrzewaniu i różnych takich sprawach. Dobrze trafiłam, bo dosłownie po kilku tygodniach dostała pierwszy raz miesiączkę. W tym też czasie byliśmy na wakacjach i to był dzień jej urodzin. Ja jej składam życzenia a ona w bek. Nie chciała mówić przy ojcu, więc wzięłam ją na spacer, pewna że coś się stało a ta mi mówi... i oczywiście żebym nikomu nie mówiła. Nie mówiłabym, ale jak wyjaśnić mężowi że nagle zapalona pływaczka nie chce wejść do wody przez kilka dni. Z nią załatwiłam tak, że przedłużamy wczasy o kilka dni a na "ten czas" szukamy innych atrakcji, mężowi powiedziałam gdzieś po cichu, żeby jej nie męczył i nie ciągnął do wody. Gdybym wtedy wystartowała z informacją do rodziny i zaczęły się gratulacje i prezenty córka chyba by się załamała.

Gość gość
niedługo imprezy beda urządzać z okazji miesiączki, pieniądze, kwiaty, prezenty. Sorki, uśmiałam się. Mam normalną mamę, na szczęście. Zwykła rozmowa i paczuszka podpasek wystarczy, wsparcie, itp. Jakie gratulacje? Miesiączka to nie jest niczyja zasługa, żadne gratulacje i medale nie są potrzebne :) I po co informować rodzinę?

Gość gość
a mnie matka sprała na kwaśne jabłko,taki prezent na pierwsza miesiączkę :( nie mam córki ale gdybym miała to bym nic nie dawała tylko serdecznie porozmawiała

Gość Edziaaaaaaaa
Ja jak dostałam okres to ukrywałam to rok przed mamą. :D Pamiętam to, jakby to było wczoraj... Ukrywałam podpaski i wkładki w takiej puszce na kluczyk w wanience, a ten klucz chowałam za lustrem hahahhaha! To był wtedy mega hardkor! :D A matka się dowiedziała dokładnie rok później, w okolicach święta 3 króli jak byłyśmy u lekarza.

Gość Wywijam śmiało pałą
Podbijam :D

Gość gość
Prezent z okazji pierwszej miesiączki? Nie sądzę by się czuła komfortowo w takiej sytuacji, ja bardziej od podarowania "bucików robionych na drutach i 100zł" podarowała córce szczerą rozmowę. Odsyłam do ciekawego artykułu http://www.myob.pl/przygotowanie-do-pierwszej-miesiaczki. Takim sposobem postawicie ją tylko w niezręcznej sytuacji

Gość czereśniova
Mnie nie do końca przekonuje idea "prezentu z okazji pierwszej miesiączki". Zastanowiłabym się też, czy nie będzie to córki bardziej krępować niż cieszyć. Na pewno warto wyjaśnić wszystkie fizjologiczne aspekty związane z okresem, żeby wszystko było dla niej zrozumiałe, dzięki czemu będzie czuła się pewniej i bezpieczniej. Faktycznie tutaj informacje przedstawione są bardzo praktycznie: http://www.myob.pl/pierwsza-miesiaczka-objawy-i-przygotowanie