Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość DariaTrz
a czy moge w jesiennej przystapic do egzaminow ze wszystkich przedmiotow i w razie gdybym nie zdala jednego lub wiecej to moge oisac go drugi raz w zimowej?

Masz 6 sesji na zdawanie egzaminów eksternistycznych, możesz wystąpić o dodatkowe dwie(jak zajdzie taka potrzeba). Ale jak zdasz egzamin, to nie możesz już poprawić oceny.

Nawet osoby które zdają po raz kolejny też muszą złożyć wnioski do 31 lipca? Jak tak to chyba się zastrzelę...:/

Teraz nie muszą składać wniosku, tylko deklarację do 31. sierpnia. Oczywiście opłata lub wniosek o zwolnienie z opłat.

Gość gość
Osoby zamierzające przystąpić do egzaminów eksternistycznych w jesiennej sesji egzaminacyjnej w 2013 roku przesyłają do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie w terminie do dnia 31 lipca 2013 r.: 1. ....... 2. ... ...Osoby przystępujące kolejny raz do egzaminów eksternistycznych składają: zgłoszenie przystąpienia do kolejnej sesji egzaminacyjnej. Nie składają natomiast kserokopii dowodu osobistego (chyba, że zmieniły się ich dane osobowe np.: zmiana nazwiska) i odpowiedniego świadectwa szkolnego. oraz w terminie do dnia 31 sierpnia 2013 r. przesyłają: 1. odpowiednie (wymienione poniżej) deklaracje przystąpienia do egzaminu eksternistycznego; ........ 2.dowód wniesienia opłaty za egzaminy eksternistyczne z poszczególnych zajęć edukacyjnych wraz z drukiem: „informacja o wniesionej opłacie za egzaminy eksternistyczne” albo wniosek o zwolnienie z opłaty .

Gość gość
Tak masz jeszcze 2 dni na zlozenie wniosku wiec sie nie strzelaj tylko lec na poczte

Gość gość
Osoby przystępujące kolejny raz do egzaminów eksternistycznych składają: zgłoszenie przystąpienia do kolejnej sesji egzaminacyjnej. Nie składają natomiast kserokopii dowodu osobistego (chyba, że zmieniły się ich dane osobowe np.: zmiana nazwiska) i odpowiedniego świadectwa szkolnego. DO 31 LIPCA!!!

Gość gość
Ostatnia Aktualizacja: wtorek, 25-06-2013 godz. 14:57 wez sie ogarnij

Gość gość
no nieeee.... aaaa. masz racje ale mogles napisac a nie pyskowke prowadzisz... otoz szanowne oke poinformowalo ze wycofuje sie z koniecznosci skladnia wniosku,ale juz w informacjach na temat sesji jesiennej 2013 zadnych zmian nie dokonano, bezsens wprowadzaja ludzi w blad

Nie prowadzę pyskówki, ale może napisałem to troszkę z sarkazmem. Ale, tylko troszeczkę. Ja w marcu składałem deklarację przedmiotów i wniosek o zwolnienie z opłat i nie musiałem składać wniosku. Po za tym, zmieniła się podstawa prawna we wrześniu 2012 i wniosek o dopuszczenie do egzaminów, teraz składamy tylko raz.

Gość klaudiaolo
Witam wszystkich! Mam pytanie, głównie do egzaminowanego. Ile czasu poświęcałeś na jeden przedmiot? Ile godzin dziennie/ tygodniowo się uczyłeś?

To w zależności jaki przedmiot. Niektóre odpuściłem prawie całkiem, a niektóre uczyłem się po kilka godzin dziennie. Najwięcej jak na razie uczyłem się matmy. Na matematyce, też dobrze mi "siadły" pytania. Akurat z tego z czego najwięcej się uczyłem, Staram się uczyć codziennie po kilka godzin, ale tera w te upały, to jest kiepsko. Najpierw zbieram materiały, analizuje arkusze(eksternistyczne i maturalne) oraz zapoznaje się z standardami wymagań. Jak poświęcisz codziennie po dwie trzy godziny na naukę, to będzie dobrze. Najwięcej czasu potrzeba poświecić na matematykę, fizykę i chemię.

Gość klaudiaolo
a myślisz, że dam radę biol, chem, geografię, wos, pp i ti w tej sesji? zaczynając od dzis;/

Jak złożysz wniosek do końca lipca o dopuszczenie do egzaminów eksternistycznych, to będziesz mogła zdawać w tej sesji jesiennej. A, co do twoich przedmiotów, to: - geografię, - TI - WOS - PP raczej dasz radę. Ale z chemią i biologią, to nie wiem jaką masz wiedzę. Mi na przykład biologia wchodziła ciężko. I mam z niej najgorszą ocenę (dostateczny), ale jak ty sobie z tym przedmiotem radzisz - nie wiem. Tak samo z chemią. Nie wiem jak ci idzie ten przedmiot. Ja po swoich przygotowaniach liczę, ze może się udać zdobyć te 15 - 25 p.

Gość gość
To zależy wszystko od człowieka i inteligencji, szczęścia bo raz zdarzają się łatwiejsze a raz trudniejsze testy. Na Chemię i Biologię nie poświęciłem w ogóle czasu na naukę, poczytałem skróty z liceum dwa dni przed egzaminami i zdałem na mocne dwójki. Czasem jest tak że z samego pytania jak ktoś jest kumaty to wyciągnie odpowiedź także nie jest wcale tak strasznie. Z Angielskiego nawet nie zajrzałem do książek a ostatni raz miałem kontakt z tym językiem w podstawówce a zdałem na mocną trójkę ( dwa punkty i była by czwóreczka ) ale angielski ogólnie kumam i rozmawiam w tym języku dość swobodnie. Na Język Polski poświęciłem najwięcej czasu bo uczyłem się około czterech miesięcy bo tyle zajęło mi przeczytanie streszczeń wszystkich lektur z każdej epoki ( a jest tego troszkę jak by nie patrzeć ) i jest to niestety niezbędna wiedza aby zaliczyć ten przedmiot bo trafisz na egzaminie zestaw pytań dotyczących głównie Wesela i bez wiedzy tego co się tam działo nic nie napiszesz. Geografia, Wos i PP bardzo podobne pytania, może nie aż tak podobne ale dużo wiązało się to z sobą np pytania na Wosie dotyczące UE padały również na PP albo pytania o gospodarce na WOSie padały na Geografii i na PP to jest akurat spoko i jeśli masz tam te 25 lat i coś nie coś o świecie wiesz to nawet bez przygotowania spokojnie na tą dwójkę napiszesz. Mi jeszcze została Matematyka, Fizyka i Informatyka i będę podchodził do tego w październiku, wiem że będzie ciężko chociaż w lutym podobno było dość łatwo także iskierka nadziei jest :) pozdrawiam i powodzenia

Jeśli chodzi o matematykę, to była spoko. Można było zdobyć dwadzieścia punktów z funkcji kwadratowej. Technologia informacyjna, to bułeczka z masełkiem. Jak się nie zdarzy jakaś awaria komputera lub awaria prądu. To nie ma się czego obawiać. Wystarczy zrobić prezentację w PowerPoint i 15p. jest.

Gość gość
Ludzie, jeśli macie problem z samodzielną nauką przedmiotów takich jak chemia, czy biologia, to warto zastanowić się nad korepetycjami (nawet 1 godzina w tygodniu). Nauczyciel zawsze wyjaśni to, czego nie rozumiecie, wskaże braki, itd. i przede wszystkim nakieruje na najważniejsze rzeczy. Warto, sama w ten sposób zdałam egzaminy eksternistyczne.

Gość Wiolkaaa9393
Mysle, ze skoro wiekszosc osob obecnych na tym forum stara sie o zwolnienie z kosztow za egzaminy (a zwolniona w 100% z kosztow jest osoba bezrobotna) to raczej taka osobe srednio stac na korepetycje, ktora sa dosc drogie. I tez nie przesadzajmy-jak ktos chce, to nauczy sie sam. W czasach, gdzie w internernecie mozna znalezc wszystko to nauka jest duzo latwiejsza.

Dokładnie, chodzi o kasę. Douczanie, jest po za moim finansowym zasięgiem. Zresztą pewnie i egzaminy dla wielu byłyby poza zasięgiem, gdyby nie zwolnienie w całości lub w części z opłat za te egzaminy.

Gość Wiolkaaa9393
Wlasnie tak samo mysle. Gdybym nie zostala zwolniona z oplat za egzaminy to bym byla zmuszona skonczyc LO dla doroslych w ciagu 3 lat.

Gość gość
Proszę mi powiedzieć, czy dobrze zrozumiałem. Zapisujemy się na kurs. W ciągu roku uczymy się materiałów, które normalnie przerabia się w 3 lata. Po tym roku nauki, zapisujemy się na egzaminy. Zdajemy wszystkie przedmioty, jakich się uczyliśmy. Po zdaniu wszystkich przedmiotów możemy przystąpić do matury. Czy naprawdę jest możliwe, aby zdobyć świadectwo ukończenia liceum i zdać maturę w rok? Chodzi mi o to, czy jest to technicznie możliwe, a nie, czy damy radę się wszystkiego nauczyć. :)

Gość gość
Czy ktoś zna szkołę, w której można zapisać się na taki kurs za darmo? Szkoła NOVA, liczy sobie 1400 zł.

Gość gość
Te wszystkie szkoły to jedna wielka ściema. Chodzi o to że w roku przerabiają tam materiały z zakresu liceum ( czasem a nawet dość często nie przydaje się to w ogóle na egzaminach ) i takie szkoły nie mają nic wspólnego z egzaminami eksternistycznymi tylko po prostu zgarniają kasę za to żebyś Ty chodziła na zajęcia i obrabiała materiały a później w własnym zakresie podchodzisz do egzaminów eksternistycznych. Sam byłem w takiej szkole i straciłem tylko pieniądze, nie powiem że było tragicznie bo jednak coś nie coś się nauczyłem ale więcej jesteś w stanie nauczyć się sama w domu, mamy 21 wiek, jest masa książek, internet itp , naprawdę szkoda kasy na takie prywatne szkoły które jako główny cel obrały sobie ściąganie kasy z ludzi.

Jak masz wolne 1400zł, to lepiej sobie je wydaj na douczanie. Z tych przedmiotów, z których radzisz sobie nie najlepiej. Ja osobiście uczę się tylko z internetu. Po za tym, najlepiej jak zdasz już kilka egzaminów, to będzie ci łatwiej. Wiesz,co to są egzaminy eksternistyczne, jaki jest poziom itd. Już można sobie ocenić swoje możliwości do wymagań. Najtrudniejsze są trzy egzaminy matematyka, fizyka i chemia.

Gość Wiolkaaa9393
na egzamin z matematyki trzeba umiec funkcje wymierna?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się