Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę o merytoryczną dyskusję

Co wam przeszkadza ten krzyż!? Proszę o merytoryczną dyskusję, bez wyzwisk.

Polecane posty

Nie przeczytalam wszystkich wypowiedzi na ten temat i powiem szczerze - wstyd polaczkowie. Mieszkam za granica juz wiele lat i tylko sie wstydze za Was i ze sama jestem Polka. Najpierw z piana w ustach o tym, ze prezydent na Wawelu, teraz z piana walka o krzyz. Walka zwykle z obu stron. Naprawde brak kultury w narodzie. I nie bardzo rozumiem dlaczego ktos w Polsce ma sie wstydzic krzyza kolo palacu prezydenckiego. To bylaby wlasnie super atrakcja dla zwiedzajacych Warszawe - gdzie cos takiego byscie spotkali? Gdzieki temu nie tylko pamiec zostalaby na dluzej, ale czyniloby to Was Polaczkow wyjatkowymi. Nie rozumiem tez agrumentow ze dlaczego ktos mialby polozyc tam Budde itp. A ile jest wyznawcow Buddy w Polsce? Od kiedy w naszej historii jakikolwiek inny bozek mial jakiekolwiek znaczenie? Pisalam kiedy prace magisterska z manipulacji jezykowej i troche o niej wiem i czasem smiac mi sie che jak niektorzy ludzie powtarzaja doslownie cale zdania po tych uslyszanych w TV. To juz naprawde nie potraficie sami myslec? A jak juz nie, to nie potraficie sami skonstruowac zdan? Musicie powtarzac za tymi, co konstruuja Wasze mysli?

co za żenada, reprezentacyjne miejsce w Polsce, za kilka dni nowy prezydent obejmuje stanowisko, a tu takie przedstawienia.... Wstyd na cały świat, Polska, kraj w środku Europy, ten papież to się pewno w grobie obraca ....

Pytasz dlaczego przeszkadza nam krzyż?? dlatego że Polska nie jest państwem wyznaniowym i symbole religijne powinny znajdować się w kościele wg mnie jest to najodpowiedniejsze miejsce... tym bardziej ze kościół zgodził się na takie rozwiązanie...przecież nie ma różnicy czy ja za ludzi ktorzy zgineli w tej katastrofie pomodle sie przed palecem prrezydenckim czy w kościele, ważne zeby o tych ludziach pamietac a nie szarpać księży harcerzy...ludzie przeciez to sama agresja gdyby w Polsce można było posiadać bron to na pewno kilka osob by zginęlo i to w imie czego...chorobliwego katolicyzmu, fanatyzmu?? przecież miejscem modlitwy jest kościół...i tam z całą pewnością powinien znaleźć się krzyż.

Coz, zenujace jest to, ze wogole ten temat sie pojawil. Jak znam inne narody to rozreklamowali by to miejsce jako miejsce, ktore trzeba zobaczyc, uczyniliby powod do dumy. Przeciez wasz nowy prezydent wiedzial, jakie emocje wzbudzi usuwajac krzyz....wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd... i to ponoc w imie tolerancji.....

BellaM jesteś polką mieszkającą za granicą i już mówisz o polakach w drugiej osobie? mało stosujesz obraźliwe określenie, polaczki? i ty się mienisz jakąś wyrocznią w tej sprawie, odmawiasz własnego zdania innym?

Gość do BellaM
dla mnie krzyz służy do modlitwy , kontemplacji a nie jako "atrakcja " i pole bitwy dla umysłowo sprawnych inaczej troche zastanowienia i szacunku

LadyMagga - powtarzasz slowa uslyszane w TV, nie wnosisz nic ciekawego do dyskusji....Od kiedy okreslono gdzie tylko mozna sie modlic? Przy innej dyskusji, jak znam zycie, to zaraz bym uslyszala, ze Jezus nie chcial tworzyc kosciolow, chcial, zeby modlic sie do Boga wszedzie (ale to taka mala dygresja). Juz zreszta to znam, zaczyna sie od tego , ze symbole religijne przeszkadzaja, potem ze zydzi, hinduisci rzekomo urazeni, wiec spadac z symbolami religijnymi itp. Bzdura. Mieszkam za granica, pracuje z wieloma ludzmi, roznych religii i koloru skory. Nikt sie nie czuje urazony naszymi symbolami religijnymi. Dla nich to nawet super egzotyczne. Robia zdjecia i przesylaja do swoich rodzin w ich kraju. W ich krajach nikt sie nie wstydzi swoich symboli religijnych. Oj glupi narodzie.

a z jakiegóż to niby powodu kilku nawiedzonych ludzi o mentalności talibów, ma narzucać swoje przekonania wszystkim ludziom mieszkającym w Polsce?????

Gość do - BellaM
jesli nie mieszkasz w Polsce to się nie wypowiadaj na tematy dotyczące kraju. I to z taką pogardą. Wstyd mi za ciebie, że siedząc za granicą opluwasz swoją ojczyznę. Krzyża nikt nie chiał usuwać, tylko PRZENIEŚĆ W GODNE MIEJSCE 500 metrów dalej do kościoła. A nowy prezydent jest pobożnym katolikiem pochodzącym z szanowanej pobożnej rodziny. Więc twoje uwagi są zupełnie nie na miejscu. Tu nie o krzyż chodzi, tylko o miejsce jego tymczasowego postawiania. Tu o politykę PiSu chodzi, która zapowiedziała, że w razie przegranej Jara zrobi wszystko aby "wroga" zniszczyć. I nie powiesz mi, że ta garstka oszołomów to głos narodu...

per vaginam ad astra - nazywam Polaczkow tych co z piana w ustach walcza, zamiast kulturalnie dyskutowac. Mowie w drugiej osobie, bo na szczescie juz nie jetem tylko Polka. Nie jestem wyrocznia, nigdy nic takiego nie mowilam, mowie co inne narody zrobilyby gdyby ich to spotkalo. A w Polsce - jak zwykle i jak za dawnych czasow - za lby. I trudno nazwac kogos ze ma wlasne zdanie skoro powtarza doslownie te same zadania w tych samych konstrukcjach jezykowych. To sie nazywa wlasne zdanie?

Gość Maryska_____
tez mieszkam za granica i uwazam, ze za Polakow wcale nie trzeba sie wstydzic , chyba ze za takich jak Ty Bella :( kulture mamy wysoka , czego niejeden narod moze nam zazdroscic :) Bella, prosze cie, jesli masz takie glupoty pisac, nie pisz nic!!! zostaw ten temat dla tych, ktorzy sie na tym znaja :)

Gość do BellaM
jak na głupi naród , to całkiem sprawnie posługujesz się demagogią:)

BellaM nie ma jak "mądry polaczek" z granicą, nie?! nie odmawiaj narodowi polskiemu rozumu, z resztą naród to nie jeden organizm! jest to miejsce wierzących jak i "niewiernych", ludzi różnych opcji politycznych, wykształceniu i pozycji społecznej. nie każdemu musi się podobać twoja chęć zrobienia z pałacu prezydenckiego mauzoleum ku czci pis prezydenta i do tego walcząc krzyżem w kat. państwie. nie ucz innych jak mają kochać swój kraj!

Gość W.............
Piszesz, że krzyż powinien tam stać bo tam mieszkał prezydent. Wyobraź sobie jakby wszędzie stawiali krzyże bo ktoś tam ieszkał i umarł, na moim podwórku byłoby ich mnóstwo :) Mieszkam w dużym bloku

Krzyż mi nie przeszkadza , ale ludzie z pianą na ustach , zachowujący się jak w amoku -bardzo.Krzyż miał być godnie , w obecności księży przeniesiony w godne miejsce .Nikt nie chciał go niszczyć,więc nie ma czego bronić .A Ci , którzy tam miotali się w jakimś szale -wstyd dla religii, kościoła i państwa ..........:(

Gość Zloty_kłos
Piszesz,że mieszkała tam para prezydencka? Nie zauważyłam aby obok każdego domu, którego zmarł jego mieszkaniec stał krzyż. Miejsce takiego symbolu jest na cmentarzu. W czasie spontanicznego gromadzenia się ludzi po wypadku, modlący przyszli pod Pałac. Teraz mogą modlić się tam, gdzie faktycznie spoczywają ciała. Wszystko było godnie zaplanowane, przenieść ten symbol do godnego miejsca. Krzyż miał też był poniesiony w pielgrzymce aby inni mogli się modlić i zanieść go chyba do największego i najważniejszego sanktuarium dla Polaka jakim jest Częstochowa. Głupota ludzka uniemożliwiła GODNE czczenie tego symbolu. Zal mi tych ludzi, którzy sa jak mieso armatnie, jako deklarujacy katolicy , pod tym dla niech ważnym symbolem, używali słow k...., wyzywali ksieży od ubeków. W oczach wielu się ośmieszyli. Dla mnie jako osoby wierzącej jest ich żal... za ciężki grzech jaki popełnili podczas tej burdy pod Krzyżem... Pozdrawiam

ja to po prostu nie moge ze smiechu, co za komedia z tym krzyzem. tylko polityka polityka polityka.. smiac mi sie chce, ludzie sa zalosni. ten sam kraj, a bija sie z policja, jakby byli winni czemukolwiek. ludzie sa debilami..

Gość licencjatka_ona
wstyd mi przed światem za takie zachowanie moich rodaków. nie wiedzialam czy mam się śmiać czy płakać, jak widzialam w telewizji całe to zamieszanie, bojki z policją, i przywiazywanie sie ludzi do krzyza :/ w zyciu nie przeszloby mi przez mysl ze ludzie mają tak nasrane w garach. Przecież nikt nie chciał zniszczyc krzyza tylko przenieść go tam, gdzie jego miejsce! Żenada. W takich chwilach wstydze się tego że jestem polką.

Gość aleksanderdegreit
jesteśmy państwem katolickim wiec wont muzułmanom buddystom i innym zasrańcom a krzyż wisi także w sejmie na każdej drodze jest w kazdej wsi w każdym urzędzie , komu przeszkadza ateistom masonom

16:36 Proszę o merytoryczną dyskusję { " Ludzie! No co wam ten krzyż przeszkadza?! Żal wam muzułmanów czy buddystów że swoich znaków nie mogą tam postawić obok krzyża!? Ludzie, przecież krzyż to Świętość! Symbol jedynej prawdziwej wiary! Krzyż to symbol Polski! Jak świat światem tak prawdziwy Polak jest katolikiem! A wy co?! Wyrzekacie się swojej tożsamości w imię wypaczonej tolerancji! Ludzie opanujcie się! Módlcie się o to byście przejrzeli na oczy! Prawda jest tylko jedna! A droga do jej odkrycia wiedzie przez krzyż! Czy o taką Polskę walczyliśmy w latach osiemdziesiątych? Czy walczyliśmy o Polskę w której prześladuje się Polaków za naszą wiarę!? Takiej Polski chcecie!? Czemu w was tyle nienawiści i jadu!? Ludzie! Przejrzyjcie na oczy! Miejsce krzyża jest tam gdzie został postawiony! Tylko bolszewicy podnosili rękę na krzyż! I dobrze wiecie jak skończyli! Was spotka to samo jeśli nie przejrzycie na oczy i się nie opamiętacie! Kara Boska was nie minie za podnoszenie ręki na krzyż! Nie idźcie tą żydo-bolszewicką drogą! Ludzie! Módlcie się o wybaczenie! " } Mam wrażenie , że potrzebny Ci dobry lekarz . Jestem dorosłym facetem . Wychowywałem się w tzw. "komunie" . Wychowywano mnie w wierze katolickiej . Od zawsze byliśmy rodziną wierzącą i praktykującą . Nigdy ! - ani w latach 60 , 70 , 80 nikt nam nie zabraniał wierzyć w Boga i praktykować swojej religii ! Nigdy z powodu naszej wiary nie spotkały nas żadne szykana ! To co biedne dziecko piszesz świadczy o Twojej bardzo małej znajomości naszej wiary !

Nie rób z Polski państwa wyznaniowego. Tu nie tylko katolicy mieszkają. Ja jestem ateistką i nie widzę podstaw by przed sejmem stał krzyż-to nie jest odpowiednie miejsce. POWINNI GO USUNĄĆ

Gość Evve
tu nie chodzi o to, ze przeszkadza. Ale go tam nie było i go postawili. Zle, ze jest nazywany smolenskim..bo ludzie którzy faktycznie zgineli za sprawe katynia to własnie ci z II wojny swiatowej..Oni sa bohaterami i oni zgineli w sluzbie kraju. Ci z 2010..to jest wypadek katastrofy. I jesli miałby krzyz byc postawiony to w miejscu tragedii..w smolensku. Lepiej sie pomodlic za dusze niz pilnowac krzyza. Na tym krzyzu chrystus nie umarł..a bronia go jakby sam pan jezus na nim wisiał... Jezus jets wiekszy od kazdego z nas. Wiec jesli nie jest to krzyz Chrystusa...to niech pozwola go stamtad zabrac. Modlitwa wazniejsza niz symbole. Nie było tam krzyza postawili go chyba dla kłotni./ Ludzie nie maja co robic. Jakby mieli zajecie nie stali by tam na placu a po pierwsze nikt by tam krzyza nie stawiał. Nie zabiera sie zwoł zmarłych..tylko krzyz. Nikt zatem nie beszczesci pokoju zmarłych. Ale najwieksza chwała nalezy sie Jezusowi..niech wiec ida i jego krzyz znajda..ten co zbroczony krwia chrystusa..i jego bronia.. ksieza moga wykorzystac co napisałam. Milczenie jest głupie. Ponadto bronienie krzyza równiez to symbyl nie zbroczony krwia ani zolnierzy ani wypadku..anie chrystusa.

Gość a ja nie rozumiem dlaczego
jakaś grupa nawiedzonych zawłaszczyła sobie krzyż harcerski i nie chce im go oddać? Gdyby banda kiboli uznała, że mój samochód jest ich własnością i się do niego poprzykuwali, to tez policja nic na to by nie poradziła?

Gość Evve
chrystus by nie chciał aby krzyz! był powodem kłotni! a jest powodem kłotni. Dlatego lepiej niech go zdejma i wstawia do kaplicy lub obok kosciola wbiją. kłocic sie i nienawidziec bliznich za kawałek drewna?

a może poczekamy, aż Jezus Chrystus wróci jak zapowiadał i sam przeniesie jak dwa tysiące lat temu?????

MsWhite też z dużej, widzisz? a to dlatego, że kopiuję i nie chce mi się zmieniać. każdy ma swoje zdanie odnośnie wydarzeń na placu przed pałacem prezydenckim. problem jednak pozostaje i co dalej polsko?

Gość aleksanderdegreit
Komorowski chce usunąć krzyż