Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ORLLA

Czy NAGLE ustanie WSZYTSKICH objawow ciazy oznacza obumarcie plodu?????????????

Polecane posty

Gość ja bym nie marudzila
to dopiero 8 tydzien - jakie objawy poza bolacymi i obrzmialymi piersiami ( a i to nie caly czas), nawet mdlosci moga pojawic sie pozniej. Czasami tak bywa na poczatku ze czlowiek czuje sie taki lekki nagle :)

Gość ja bym nie marudzila
ja sobie lecialam do Polski chyba w tym czasie, moze 8 tydzien, bynajmniej nie do ginekologa. Pierwsze USG w 13 tygodniu. Grunt to sie nie stresowac niepotrzebnie :)

Gość xxxxxxyyy
Orlla przeciez nic sie zlego nie dzieje, naprawde ciaza to nie zawsze wymioty, mdlosci, zawroty glowy mozna ja tez przechodzic lekko - widocznie twoj organizm nie "wariuje". Nie stresuj sie tak bo tym sobie w koncu zaszkodzisz, jest dobrze i tego sie trzymaj - skad ty w ogole to obumarcie wytrzasnelas? Zrelaksuj sie , obejrz sobie jakis film Knocked up jest np dobre na poczatek ciazy i takie ciazowe niepewnosci. Nie schizuj w Irandii pelno dzieci sie rodzi, mimo, ze nie biegaja tam na prywatne konsultacje co 2 tygodnie.

Gość do ORLLA
gdyby nie to ze urusl mi brzuch (teraz jestem w 7 mcu ciazy) to bym nawet nie podejrzewala ze moge byc w stanie blogoslawionym.Zero objawow,zero rzyganka,zero boli brzucha,wszystkie zapachy toleruje,cycorki nie bolaly az z wrazenia zrobilam 2 testy bo nie moglam uwierzyc ze jestem w ciazy. Nic kochana,nic a nic.Tylko 2 kreski na tescie mowily ze zostalam zaplodniona :)

Nie wiem juz,,, dzis moje piersi staly sie calkiem juz normalne... miekkie i nie ma sladu po ich nabrzmieniu i bolesnosci w dodatku czuje dziewna lekkosc na ciele i na duszy a zaznaczamze do lekkich ja nie naleze ,waze tam swoje :P

Gość Vanesse w.
UP :)

No właśnie Orlla... totalnie zapomniałam - tak jak ktoś tutaj napisał w ciazy opieka zdrowotna jest całkowicie za darmo tak ze pędź do szpitala jeżeli sie martwisz.

Paulinka :) dziś dostałam wkoncu nowa karte medyczna :D uff! wiec w poniedzialek rano pedze do lekarza .Czuje sie dobrze,bezobjawowo,tylko od wczoraj jakas strasznie spiąca jestem,ale moze to wina pogody.Mam nadzieje,ze bedzie wszytsko dobrze ;)

Gość nanananaan27
nie martw sie tez to mialam - objawy zniknely na tydzien, pozniej jak dowalily to nie moglam nigdzie sama zostac mdlalam, rzygalam.... teraz 35 tc - BEDZIE DOBRZE

Amyslalam o kupieniu sobie domowego urzadzenia do sluchania bicia serca dziecka w domu... bo swiruje z tej niewiadomej,ale sie doczytalam ze to od 12 czy 15 tygodnia dopiero mozna uslyszec wiec kicha :(

ORLLA- dopiero jak nie będziesz mogła znaleźć tętna to zaczniesz świrować, zobaczysz... Taki sprzęt nie jest potrzebny, naprawdę, pisały o tym dziewczyny i właśnie panika jak nie mogą znaleźć tętna, wizyta w szpitalu a tu dziecko się inaczej obróciło a wszystko było ok... Też panikuję, gorąco jest i za każdym razem jak czuję, za przeproszeniem, że ma mokro w majtkach lecę sprawdzać czy to nie krwawienie. Nie masz powodu żeby się martwić, będziesz jutro u lekarza a teraz napij się rumianku czy ciepłego mleka i śpij już kobieto ;) Dziecku stres szkodzi.

HISTORYNKA :D ale TY mnie prostujesz ,DZIEKI ;),ja Ci powiem ze tez bacznie obserwuje czy nie mam przypadkiem jakis plamien,ale jest oki :).

Gość karola karolak
Jejku jakie to est straszne... kobieta ktora zydzi 100E na badanie usg wlasnego dziecka... tez mieszkam za granica, tez jestem skazana na tutejsza opieke medyczna ale nie mialam problemu zeby wydac 250E na dentyste... to chore jakies est... przeciez 100E to jedna piata tygodniowki :/ zgaduje ze chodzi o irlandie...

Nie chodzi o zalowanie pieniedzy na USG!! ale fakt ze nie przyjma mnie tak OOOO i nie zbadaja tylko dlatego ze mam jakies watpliwosci nic mnie nie boli,nie krwawie a dziecko do 12 tyg traktuja OBOJETNIE wiec wybacz ze nie mam mozliwosci!!

Gość karola karolak
00:28 [zgłoś do usunięcia] ORLLA PAULINKA tylko,ze na taLINUX chwile nie mam w rece karty medycznej,ma mi przyjsc poczta i to mnie tylko powstrzymuje przed wizyta u lekarza ehh... POporstu czuje sie jak bym nie byla w ciazy.Chyba jak beta rosnie to powinnam czuc zmiany !! a ucichlo.Objawy mialam jakies 10 dni potem wszystko odeszlo Znaczy ze albo jestes na benefitach albo Ci nie przysluguja- stad medical card... Nie wiem w jakim jestes miescie ale wystarczy w glupich googlach poszukac ginekologa przyjmujacego prywatnie, jejku... nie wiem w jakim jestes miescie, ale cholera jesli znasz jezyk to nie potrzebujesz polskiego specjalisty!!! Irlandzcy lekarze tez konczyli szkoly medyczne i tez maja prywatne gabinety... A jesli juz jestes az tak bardzo zdesperowana- bukuj bilety i do Polski!!! Tam z dnia na dzien znajdziesz dobrego lekarza...

karola nie jestem na zadnych benefitach,tam gdzie jestem zapisana do lekarza baba mnie nie przyjmie bez karty a na takowa musialam poczekac,dzis dostalam,a przychodnia nie czynna w wekeendy wiec w lekarza ide w poniedzialek i sie nie denerwuj ;)

Gość ja też w irlandii
Trochę mnie dziwi wypowiedź autorki. Jak ja bym się obawiała o swoją ciążę to jeszcze tego samego dnia wylądowałabym w szpitalu. Tez mieszkam w Irlandii i nie jest prawdą że ci nie pomogą. Jeżeli pojedziesz do szpitala to muszą cię przyjąć. CZasem trzeba czekać kilka godzin ale zawsze sprawdzają zagrożoną ciążę. Ja byłam z silnymi bólami w 7 tygodniu ciąży, wyczekałam sie potwornie ale miałam USG. Widocznie nie jesteś wystarczająco wystraszona skoro nie jedziesz. A poza tym w niedzielę też można jechać do szpitala. Jeżeli byłaś już u swojego GP i masz zarejstrowaną ciążę to nie potrzebujesz medical card bo opieka w czasie ciąży jest za darmo. Wszelkie powikłania w czasie ciąży też. Nic za to nie płacisz. No chyba że jeszcze nie byłaś u GP, co nie jest za rozsądne. Poza tym prywatne USG można sobie zrobić i w polskiej klinice i u irlandzkiego lekarza. Kosztuje to 100 euro i na tym etapie bez problemu lekarz powinien zobaczyć bijące serce dziecka. Skoro nie masz na to kasy, a właśnie to wynika z Twoich wypowiedzi to naprawdę ci współczuje:-( Bo jakbym ja była w takiej sytuacji to już dawno byłabym u lekarza a nie martwiła sie przez ostatnie kilka dni. 100 euro to nie majątek a skoro nie masz na taką awaryjną sytuację to nie wiem jak chcesz wychować dziecko skoro zarówno leczenie jak i leki są w Irlandii bardzo drogie. Nie chcę brzmieć krytycznie bo wiem że i tak nie jest ci łatwo ale wydaje mi się że jeżeli naprawdę się obawiasz o ciążę to nie powinnaś czekać na cud tylko to po prostu sprawdzić. Wszyscy krytykują beznadziejną opiekę lekarską w Irlandii ale prawda jest taka że często dziewczyny nie mają pojęcia co im sie należy, jak poruszać sie w irlandzkim systemie zdrowotnym i przede wszystkim nie znają języka. Ja byłam w zagrożonej ciąży i moje dziecko było już kilkakrotnie chore i nie uważam że jest tak tragicznie. Mam nadzieję że wszystko jet w porządku.

Gość dobrze powiedziane

co do opieki dentystycznej na wyspach to WOLE NHS angielski niz prywatne poslkie gabinety!! i nie dlatego, ze jakas sume refunduje NHS a polscy dentyscii zwyczajnie nie maja umow podpisanych z NHS, ale jestem rozczarowana po jednej wizycie!! nie chce tu wdawac sie w szczegoly, bo to nie temat na to, ale wiem, ze prywatne gabinety gin nie sa tez na dobrym poziomie. Nie jestem na benefitach, nie zydze pieniedzy na opieke ale uwazam, ze jesli place podatki i national insurance to moge liczyc i korzystac na opieke panstwowa, na ktora nei narzekam, prowadza mi ciaze bardzo dobrze i sprawnie:) doczekalam sie cierpliwiepierwszego usg i czekam na drugie;)

autorko swirujesz bez potrzeby co maja powiedziec matki ktore nie maja objawow???ze nie sa w ciazy poczytaj ksiazke o ciazy albo chociaz poszukaj w necie z takim podejsciem naprawde cos wywolasz i bedzie placz to najwazniejsze tygodnie a ty szukasz sobie problemow na sile opanuj sie naprawde!!!

Gość i co autorko
byłaś u lekarza??

Jutro mam zanisc mocz do badania zeby potwierdzic ciaze..a za tydzien jestem zapisana do lekarz,wczesniej sie nie dalo :(

Gość gość
Chcialabym sie z Wami czyms podzielic. Rozumiem bol i poczucie starty kobiet, ktore stracily swoj Skarb, ale kieruje to do dziewczn, ktore niepokoja nietypowe objawy. Sama mialam ich wiele (ustanie bolu piersi, zmienne mdlosci, zmienna temperatura ciala i ciagle plamienia, pobolewania). Za kazdym razem doszukiwalam sie objawow poronienia i glupialam ze strachu. Tymczasem ciaza (20 tc) rozwija sie prawidlowo (choc zarodek pojawil sie dosc pozno, co powodowalo u mnie dodatkowy stres, ale pozniej wszystko "nadrobil") i wierzcie mi, niepokojace objawy nie musza swiadczyc o poronieniu! Szukanie na forum takich informacji skutkuje tym, ze same sie nakrecamy, a w przypadku takich objawow obawy powinien rozwiewac tylko lekarz:) Zycze wszystkim paniom duuuzo radosci z ciazy :)

Gość gość
Jestem w 5 tc, objawy ustały, a miałam bóle brzucha, boków (kostne), bóle nóg z tyłu na wysokości kolan (tendencje do żylaków) bóle piersi, a teraz zostało tylko zmęczenie i obrzęk piersi, bólu już nie czuję. Autorka rozpoczęła temat i go nie skończyła. Ciekawe co to oznacza ;( Wizytę mam we wtorek, czyli po jutrze, napiszę......

Gość gość
a co byś chciała w 5 tygodniu? brzuch ogromny?

Gość gość
Nie no :) Gdyby nie to, że objawy ustały, to bym się nie martwiła. Ale myślę pozytywnie, nie zadręczam się. Bardzo długo się staraliśmy o dziecko, leki, laparoskopia... a teraz taki dar od Boga, to i się nie ma co dziwić, że trochę panikuję. We wtorek wizyta, krwawień żadnych nie ma, więc jestem dobrej myśli

Gość gość
pierwsza ciąża, praktycznie zero objawów, nawet biust mi się nie powiększył niestety na co liczyłam, urodziłam zdrowego synka:) druga ciążą (10 tyd) objawy od 4 tyg zachcianki, senność, wzdęcia, od 5,5 tyg, nudności , wymioty, ale niestety miałam też krwawienie, jak na razie jest ok, ale wiem też że od zajścia w ciążę do urodzenia dziecka daleka droga

u mnie odwrotnie: pierwsza ciaza udana i objawow duzo, druga poroniona i objawow malo od poczatku. tutaj chyba nie ma reguly.

Gość ewag
U mnie ustały objawy a tydzień pózniej usg i wyrok- ciąża obumarła Wiec same widzicie :/

Gość gość
ewag, niezmiernie mi przykro :( Ja się staram nie myśleć źle. U mnie nie może być takiej opcji. Musi być dobrze. Mam 32 lata, pierwsza ciąża, tyle starań, po drodze wiele zawirowań. Tak się rano przejęłam tym brakiem objawów, że nie wiem teraz czy to autosugestia ale troszkę jednak mnie jajniki pobolewają :) Piersi mam większe, pełne (urosły ;) ) ale ból w nich ustał 2 dni temu. We wtorek usg, co ma być to będzie, wierzę jednak głęboko w to, że nie po Pan Bóg dał, żeby odbierać. Trzymajcie kciuki i .... się trzymajcie mocno :)