Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sexy Flexy Jolly

ZUS, ZASIŁEK CHOROBOWY I CIĄŻA

Polecane posty

Nie, na 9 miesięcy nie. Ale łącznie przebywają całą ciąże na l4. Na kogo jest wystawiane zwolnienie po ustaniu stosunku pracy tego przyznam szczerze nie wiem, ale lekarz bedzie wiedział na 100%. Z tego co piszesz nie chcesz zwolnienia na samo bycie w ciąży ale na to, że źle się czujesz. Do tego dochodzą Twoje wizyty u psychologa. To jest wystarczający argument bycia na l4

Czyli jak dobrze zrozumiałam - teraz, czyli 2 tygodnie przed ustaniem stosunku pracy dostanę L4, które będzie wypisane np. na 30dni, później w związku z dalszą niezdolnością do pracy mogę takie zwolnienie przedłuzać, ale zanoszę je wtedy do ZUS a nie do byłego pracodawcy? TAK.

Gość madzia0501
Witam! Mam problem, na ktory nie uzyskalam dotad odpowiedzi;/ Mianowicie, mam umowe od 13 sierpnia 2012 na czas nieokreslony na okres 4 miesiecy. Okazalo sie, ze zaszlam w ciaze. Juz w drugi dzien pracy dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy..ciaze mam zagrozona, gdyz mam torbiela 6 cm na jajniku i musze na siebie uwazac, zeby nie pekl.. moja ciaza juz trwa9 tygodni i strasznie zle sie czuje, wymiotuje i mam mdlosci.. Chcialabym uzyskac odpowiedz, od kiedy moge isc na zasilek chorobowy, zeby okres zatrudnienia wydluzyl mi sie do czasu porodu? Bardzo prosze o szybka odpowiedz, pozdrawiam serdecznie!

Gość ciekawska 123456789
jak można mieć umowę na czas nieokreślony na 4 miesiące

Gość ciekawska 123456789
Poza tym mozesz iść na normalne chorobowe bo jeszcze w czasie umowy będziesz w 12 tyg ciąży i wtedy przedłużą ci do dnia porodu

Gość madzia0501
Mam taka umowe, bo tak sie z pracodawca umowilam, bo brakowalo mi tyle do kuroniowki, a teraz nie wiem co mam robic, zalamka;/

Gość madzia0501
przepraszam pomylka*na czas okreslony na okres 4 miesiecy*

Gość madziulah
na zwolnienie możesz iść w każdej chwili, zasiłek chorobowy będziesz miała płacony do czasu porodu. Ważne jest abyś w dniu ustania umowy była w 3 miesiącu ciąży

Gość gość
Trochę spóźnione te rady. Ciąża już dawno się skończyła a dziecko w przedszkolu pewnie. :D

Gość Magdalena332
Witam. Mam może banalne aczkolwiek zaprzątające moją głowę pytanie i proszę o pomoc. Jeżeli wysokość zasiłku ciązowego dla kobiety w czasie ciąży przebywającej na L 4 wynosi 100% z ostatnich 12 -miesięcy(chorowałem tylko 3 dni 4 miesiące temu więc nie zaważy dużo) więc czy przyjmując,że zarabiałam 3400zł netto to tyle bedę dostawała przez okres do narodzin dziecka??To znaczy jeżeli korzystałam w ostatnich miesiącach z kasy zapomogowo pożyczkowej w zakładzie pracy to z automatu otrzymywałam niższe wynagrodzenie czyli 3000zł. Czy to zaważy na ostatecznym rozliczeniu????PRoszę o pomoc.