Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvbvet

Długie włosy u chłopców - skąd ta moda ????

Polecane posty

Dziękuję za troskę o moje dzieci. Chyba faktycznie powinnam popracować nad sobą, żeby nauczyć się tańczyć jak mi zagrają. Niestety od zawsze mam taką brzydką cechę, że żyję po swojemu i daję tak żyć innym:o

No ale chyba dla was jest różnica pomiędzy włosami np. półdługimi a długimi prawda? Chyba jest znacząca różnica pomiędzy chłopczykiem z włosami o długości np. 5 czy 10 cm a chłopczykiem z włosami o długości 40-50cm i to ułozonych na typową dziewczeęcą fryzurę? I tu chyba o to chodzi. I nie mówcie że to samo prawo noszenia fryzur jakich się chce obowiązuje także dla dziewczynek bo kiedys moja sasiadka obcieła włosy córce i to jak piszecie rodem z zsrr, zostawiła ok. 2 cm włoski. Wygladała uroczo i to trzeba przyznać ale na drugi dzień zapukała do niej opieka społeczna bo ktoś doniósł że dziecko oszpeciła i orzekli, że tak nie mozna i że taka fryzura narusza godność dziecka.

Gość ja mam rocznego synka
z tą "opieką" to przesadziłaś chyba - nie sposób ich namówić na interwencję u pijackiej rodzinki gdzie bicie jest na porządku dziennym - ile razy słyszy się w TV, po jakiejś tragedii - że to nie ich sprawa - bo rodzina o pomoc nie prosiła.... a tu nagle sami się krótkim włoskami dziewczynki z porządnego domu zainteresowali? hmmm

Nie wiem czy ogladasz tv ale czasami mam okazję oglądać tą naszą polską i nawet nie tak dawno było o tym jak to zabrali chłopca do domu dziecka tylko dlatego że matka miała długoletnią depresję a u ojca o ile dobrze pamiętam nastepiła amputacja nogi. I temu dziecku tak naprawde nic nie brakowało, ani miłości ani jedzenia. A jednak opieka społeczna stwierdziła że to co panuje u niego w domu jest jednak bardziej rażace niż sytuacja w jakiejś innej rodzinie gdzie ojciec i matka alkoholicy i w domu głód. Opieka społeczna ma to do siebie że woli widziec problemy tam gdzie ich nie ma bo o wiele łateiej zabrac po prostu dziecko z domu w którym jest szczesliwe niż uzerac się z rodzinami gdzie działania nie skończą się na zabraniu dziecka.

jednak co innego depresja i amputacja- czyli poważane choroby - a co innego fryzura, z resztą to tylko pokazuje patologie tego urzędu - więc na co się tu powoływać? Z resztą ja sama całe dzieciństwo chodziłam obcięta na męsko (mam bardzo geste włosy i strasznie ciężko mnie rozczesać) dopiero do komunii mama mi troszke zapuściła włosy - i NIKT nic do tego nie miał - ja też tego źle nie wspominam - właściwie to nie pamiętam jaką miałam fryzurę - tylko oglądam na zdjęciach.

Ja mam rocznego synka:) Rozumiem, że nie masz problemów z identyfikacją swojej płci. Krótka męska fryzura w dzieciństwie musiała być dla ciebie okropną traumą ;)

No ale widzisz czasy się zmieniają. Za naszej 'młodości' to i lanie pasem było traktowane jako dobrą metodę wychowawczą i nikt nie myślał że to jakakolwiek krzywda dla dziecka i działanie dla jego dobra. Teraz czasu się zmieniły.

taaak niesamowitą, taką, że aż jej praktycznie nie pamiętam :D

Gość antypatologia
Ja mojemu zapuszcze do brody, jak odziedziczy lokasy po tacie. NO, chyba ze nie da sie tego rozczesac. Moim zdaniem najwiekszym problemem w poscie autorki jest matka tego chlopca - jakas trzasnieta. Jak maly dostanie wszy, to chyba sie obrazi na cale przedszkole.

Ale macie durne problemy:P Co komu przeszkadzają długie włosy u chłopca? Ilu facetów dorosłych ma długie włosy? I co komu do tego?! Piszecie, że czasy się zmieniły, ale widać, że dla niektórych wciąż panuje ciemnogród. Skąd ten wniosek? Z pisaniny typu:" Jak chłopak ma długie włosy to będzie gejem"... Nie wytrzymam! Dziecko, którego rodzice ubierają, czeszą i traktują niezgodnie z własną płcią MOGĄ, ale NIE MUSZĄ mieć CO NAJWYŻEJ zaburzenia tożsamości płciowej- nijak ma się to do homoseksualizmu, notabene- nikt tego nigdy nie badał i nie udowadniał. Każdy powinien mieć taką fryzurę, jaką chce, o ile nie narusza pewnych ogólnie przyjętych norm społecznych- czyli np. nie ma czuba w kształcie krzyża lub wyciętego z włosów pentagramu. Krasta? Dredy? Niewielki irokez? Długie włosy? Proszę bardzo! Normalni ludzie się do tego już przyzwyczaili, nienormalni wciąż będą debatować, czy to wypada czy nie.

mój facet jest metalem, ma długie włosy, a jeśli będę miała synka też nie będę mu ścinała włosów :D "Każdy powinien mieć taką fryzurę, jaką chce, o ile nie narusza pewnych ogólnie przyjętych norm społecznych- czyli np. nie ma czuba w kształcie krzyża lub wyciętego z włosów pentagramu." a dlaczego nie może mieć? :D

nie jestem psychologiem, ale jak na mój gust to dzieci się zaczynają identyfikować ze swoja płcią gdzieś dopiero w przedszkolu i to w tych starszych grupach... ...więc moim zdaniem jeśli mówimy o dzieciach do 3-4 lat to im to kompletnie nie powinno zaszkodzić, to raczej dorośli maja z tym problem, że nie wiedzą z jaką płcią mają do czynienia. A co do nowoczesności - to właśnie teraz dąży się do zacierania granic między płciami - popatrz ile jest rzeczy typu "unisex" - tak że to my "stare" tradycyjnie wychowane pokolenie za pewne mamy z tym większy problem niż będą miały nasze dzieci.

Gość esesese
"Dziecko, którego rodzice ubierają, czeszą i traktują niezgodnie z własną płcią MOGĄ, ale NIE MUSZĄ mieć CO NAJWYŻEJ zaburzenia tożsamości płciowej- nijak ma się to do homoseksualizmu, notabene- nikt tego nigdy nie badał i nie udowadniał." i post autorki w którym o tym pisze: "W domu ci mówią że jesteś przystopjny facet, że sliczny synek itd. Dziecko wychodzi między ludzi i co słyszy? Że piękna dziwczynka, że śliczna niunia, ze kiedyś będą za nią kawalerowie się oglądali itd. Dziecko otrzymuję sprzeczne sygnały dotyczące swej płci. i to w tyk okresie życia gdy kształtuję się jego świadomość, kiedy kształtuje się jego "ja". Życie pokazuję różne przypadki, było i tak że gdzies tam na świecie ktoś na siłę chciał zrobic z syna córkę, z córki syna a potem dziecko dorastało i mialo problemy ze swoją tożsamością, nie wiedziało kim jest bo np. było dziewczynką ale było wychowywane "na chłopaka". Ale wy tumany czytac nie potraficie i dalej będziecie się kłócić :O Szczgólnie ty, napisałaś to samo co ona bo tak samo myslisz ale jednak coś ci sie nie podoba. moze autentycznie czas wrocic do szkoly i zaczac sie uczyc bo majac takie zakute lby to tylko do robienia dzieci sie nadajecie

tyle że nie chodzi TYLKO o posty autorki - mnie ten temat w ogóle by nie obszedł gdyby nie stwierdzenia typu, że jak dziecko jest obcięte na pazia to na pewno wyrośnie z niego gej :D

Gość masakrino
Dajcie żyć innym ludzim tak, jak chcą. Droda autorko. NIkt nie wpierdziela sie w twoje wychowanie TWOICH dzieci a Ty nie wpierdzielaj sie w wychowanie cudzych bo najdelikatniej rzecz ujmując jest to nietaktowne. Uważam też, że nie powinnaś gadać o"uczuciach" dziecka, bo dzieci przyjmuja za naturalne dacyzje i zachowania rodziców inie widzą w tym nic niewlasciwego.Gdybys łaziła po mieszkaniu nago, twoje dziecko uwazaloby to za cos zupelnie normalnego i naturalnego. niemialoby poczucia wstydu z tego powodu.

Gość tylko jak widac po
zachowaniu tamtej mamuski to nie jest cos normalnego - gdyby to bylo normalne nie musialaby strzelac focha, brac nogi za pas i chowac sie do piwnicy z tym swoim babochliopem

Gość masakrino
po zachowaniu mamuśki mozna wywnioskować tylko,że traktuje gojak chłopca skoro się oburzyła:P:P

moje drogie znam gejów, którzy całe życie mają krótkie włosy i nie wpłynęło to na ich "poprawność" seksualną :-P mój mąż pół zycie miał włosy "do pasa" i nie do wiary!! nawet nie jest "bi" tylko hetero :-P mój starszy syn prawie całe życie miał hodowane włosy, teraz latem zmienił fryzurę na krótką ale już wcześniej nie chciał przymierzac niczego co należało do jego kuzynki, bo stwierdzal, że to "dziewczyńskie" myślę, że problem polega na staroświeckich poglądach przekazywanych i wpakjanych przez babuchy, plotkary i straganiary jesli ktoś ma długi wlosy, bo mu to pasuje to niech je ma, czy to facet czy kobita a Wy jeśli nie macie innych problemów to może idźcie pikietować obok obrońców i przeciwników krzyża przed pałacem prezydenckim :-P myślę, że ludzie mają większe problemy w życiu; zajmijcie się sobą wrrr... jak ja nie cierpię takiego wtryniania się w cudze

Gość pieprzycie jak potłuczone
co ma tu do tego chcenie? co to jest wymysł tego dziecka? przyszło do matki i powiedziało: sluchaj stara chce wygladac jak dziewczyna wiec zapuszczam kudły? tu nie ma wyboru dziecka, jest fanaberia matki ktora nie moze sie pogodzic z tym ze ma syna a nie corke. nie moze ubierac go w rozowe słitasne kiecki to zapuściła mu włosy :O sterylizowac takie kurwy a nie dawać im się rozmnażać :O

sięgnijcie do historii nawet w odległes historii Polski i nie tylko Polski jest wiele przykładów długowłosych facetów, którzy mężnie walczyli o dobro ojczyzny i nie tylko; jakoś nie przekształcili się w białogłowy i nie haftowali przy kominku; baby, weźcie sobie na luz; nie problem długich włosów u chłopców ale np brak socjalizacjo maluchów dostarcza więcej problemów wychowawczych w życiu

Gość hyyh
kiedys tez dzieci porzucano jak nie mozna bylo wykarmic wiec co? to tez mamy nasladowac? :O

o zaściankowy narodzie uwielbiający szufladki! to woła o pomstę...'nauczmy się naśladować pozytywne wzorce i te nie czyniące nikomu krzywdy; po prostu MYŚLMY; szabloniki, że dziewczynki dwie kitusie i białe wstążki a chłopcy maszynką przerabialiśmy już dobrych pare lat temu; do tego dochodziły szare mundurki i za tym szara rzeczywistość; w naszym kraju już tak jest, że gdy za ścianą dziecko jest maltretowane lub molestowane przez rodzica to sąsiedzi "nic nie słyszą", ale jeśli ma długie włosy to bedą nawet zbierac podpisy po sąsiadach, bo to obraża to ich poczucie estetyki; uprzedzam, że mój brak odpowiedzi na kolejne zarzuty to nie będzie brak kontr argumentów tylko brak ochoty na zagłębianie sie w tą dyskusję

Gość hyyh
wam się ludzie już w dupach poprzewracało, jeszcze swoim synom huje poobcinajcie bo co wam szkodzi, skoro ma włosy do pasa to i niech bedzie dziurawiec na calego :O

Gość okropne kłaki
długie kłaki u faceta i chłopca to ohyda!!!!

Gość to nie jest robienie z
dziecka tranwestyte a OBOJNIAKA!!!!

U nas po podwórku biega taki ładny chłopczyk z długimi włosami i biedak wygląda w nich jak debil. Nie rozumiem matek, które obużają się jeśli ktoś ma ine zdanie niż one - nie każdemu musi się wszystko podobać i każdy może mieć inne zdanie. Przecież nikt obcy nie obcina komuś włosów bo mu się nie podobają, trzeba to akceptować. Ale dłuższe włoski u chłopca bądź u mężczyzny (nie daj Boże jeszcze jakiś kucyk) wyglądają tragicznie. Nie chodzi tu nawet o jakąś identyfikację płci, ale o sam wygląd, masakra jakaś...

Gość łukasz nie daj się
mi sie tez osobiscie nie podobaja dlugie wloski u chlopców tacy rodzice ewidentnie maja cos z glową

Gość to Wyyyyyyyyyyyyyyyy
zawistne matki brzydkich dziewczynek z włosami jak lebioda, którym brak szans na dorównanie urodą długowłosym chłopcom :-D :-D :-D wszystko jasne!

Mi sie tam dłuższe fryzurki u chłopców podobają, szczególnie jeżeli są troche takie potargane, albo kręcone jak ze starej reklamy nutelli, albo z tej co tera leci z etopiryną, co wypada a co nie. A co do tego, że dziecko sżłyszu w domu jaki ty fjny facet jesteś, taki śliczny chłopczyk, a wychodzi i słyszy żę piękna dziewczynka, to co ma powiedzieć matka mojej chrześnicy? le razy byłam z nią na spacerze od niemowlaka do teraz (3lata ma)to tyle razy już słyszałam, jaki śliczny chłopczyk, mimo iż ma przebite uszka i miała założone różówe spodenki, a ja że to dziewczynka, a czemu tak mówią? Bo ma krótkie włoski, wcale nie chcą jej rosnąć i ktoś jej nie znając, gdy jest neutralnie ubrana(ie nosi tylko różu, a wręcz w jej szafie jest go malutko) może sie pomylić i co ona też zostanie lesbijką, albo przerobi się na faceta? Co za głupie myślenie...

Gość hyeyhyr
ja swojemu synowi sukienkę w takim razie kupię i jebne mu paznokcie na różowo :D a co ja sobie będę żałować :D