Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kałamaga, długa prosta

Nauki przedmałżeńskie - nie wiem czy jestem w stanie przełknąć ten stek bzdur

Polecane posty

Gość Mazurrrka
spa- mowisz jak po solidnym praniu mozgu. "Nikomu, kto był wstrzemięźliwy nie stało się nic złego z tego powodu" - o tak, ksiezom ktorzy zachowuja wstrzemiezliwosc nic sie nie dzieje, ale ich ofiraom- molestowanym dzieciom juz tak. Wstrzemiezliwosc nie jest normalnym stanem, czlowiek jest istota seksualna, zdrowy czlowiek prowadzi zycie seksualne i nie ma w tym nic niemoralnego. A KK probuje ingerowac w intymne strfy zycia ludzkiego, do ktorych wstepu NIE ma. Wypowiada sie w sprawach, o ktorych nie ma ojecia - jakim prawem stary gruby prawiczek (w teorii) moze wiedzic co czuje kobieta w niechcianej ciazy? albo mloda mezatka, ktora nie moze zajsc w ciaze i chce poddac sie in vitro? Budzenie w ludziach jakiegos chora poczucia winy, tworzenie wlasnych praw, ktore nie maja nic wspolnego z boskimi, a przy tym calkowite lekcewazenie tych zasad, to jest dopiero niemoralne!

Gość a ja mam podobne zdanie jak sp
jak spa Tez miałam nieregularne cykle (od 28 do 50 dni) i bardzo sceptycznie podchodziłam do NPR. Namówiona przez koleżankę poszłam na spotkanie studium rodziny prowadzone przez bardzo sympatyczną Panią i zaczęłam zgodnie z jej sugestią prowadzic obserwację- DLA SIEBIE nie dla antykoncepcji ( nadal używaliśmy gumek) Po obserwacji już kilku cykli byłam w szoku bo wreszcie nadejście miesiączki przestało byc dla mnie jedna wielką niewiadomą, kiedy zaobserwowałam owulację (objaw śluzu i temp. ) potrafiłam z dokładnością do 1-2 dni przewidziec kiedy dostanę okres. Stosuję tę metodę od ponad 2 lat, gumki dawno poszły w odstawkę. Na te kilka płodnych dni potrafimy się powstrzymac, a potem już luz. Przestałam byc nerwowa, drażliwa i tyc jak prosiak (wcześniej przez ponad 2 lata stosowałam novynette) ale źle się czułam i odstawiłam , wtedy zainteresowałam się NPR. Dlaczego o tym piszę? Bo jeszcze 3-4 lata temu sama tu, na tym forum, prowadziłam zażarte dyskusje jakie to NPRsą do d****, że to zaścianek, średniowiecze itd :O a tabsy ok..... Dopiero jak tabletki dały mi w kosc ( puchniecie, drażliwosc, koszmarne bóle głowy) -spróbowałam NPR z ciekawości i DOPIERO KIEDY PRZETESTOWAŁAM TE METODE NA SOBIE- ZMIENIŁAM ZDANIE. Jestem chodzącym przykładem , jak z zagorzałej przeciwniczki stałam się wierną praktykantką tej metody ;) Dlatego zanim na coś naplujecie to sprawdźcie , jak to działa.

Gość spa
Bardzo cieszy mnie Twoja wypowiedź. NPR ma wiele zalet, a jedną z nich jest właśnie regulacja cyklu. Trzeba jednak wspomnieć, że stosując NPR można nie tylko zapobiec poczęciu, ale że dzięki tej metodzie pary mające problem z zajściem w ciążę, mogą wreszcie doczekać się potomstwa - doskonale poznają swoją płodność i są w stanie nią odpowiednio pokierować, a obserwując się, już w 14 dniu ciąży wiedzą, że spodziewają się dziecka, co ma duże znaczenie - nie zaszkodzą dziecku np. lekami, czy alkoholem. Poza tym, dzięki obserwacjom można wykryć zaburzenia hormonalne i zapobiec poronieniu, podając progesteron na początku ciąży. A poza tym - metoda tania - wystarczy termometr, kartka i ołówek, nie powoduje żadnych działań ubocznych, co często ma miejsce w przypadku brania środków antykoncepcyjnych. Dobrze, że napisałaś, że na te kilka dni można się wstrzymać ze współżyciem - panuje błędne przekonanie, że stosując NPR można współżyć raz na ruski rok, a to nieprawda - jeśli nie planuje się dziecka, wystarczy kilkudniowa wstrzemięźliwość. Myślę, że osoby, które krytykują NPR nie znają tej metody, ale to nie do końca ich wina. Trzeba przyznać, że niektóre osoby prowadzące kursy przedmałżeńskie nie są zbyt kompetentne i zniechęcają do stosowania NPRu. Trafiając na dobrego instruktora z pewnością można przekonać się do tej metody, bo ma ona naprawdę wiele zalet.

Gość gość
prosze o podpowiedź gdzie mogę to załatwić, jestem w stanie zapłacić więcej, ale nie mam czasu i możliwości, a poza tym nie chce ich słuchać

Gość gość
U nas trzeba zapłacić za ślub 1500 zł

Gość gość
jest nakaz rodzenia co roku

Gość Elkaaaa
hej, jak potrzebujesz załatwić nauki to powinno Ci sie udać załatwić to pod tym nr-535342357 albo mailem naukidlamlodych@wp.pl

Gość gość
seks jest zawsze zły nawet jesli jest uprawiany tylko pod kołdra dla prokreacji w ciemnosciach w koszuli z otworami i w pozycji misjonarskiej

Gość gość
trza rodzic co roku -tak jest nakazywane od zawsze