Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamakate

Wymiary mojego 13 m-cznego dziecka a komentarze -życzliwych-

Polecane posty

Gość mamakate

Mój synek ma 13 m-cy i mierzy 92 cm, a waży przy tym 12400, w pracy swieżo upieczone babcie lub mamuśki otwierają usta ze zdziwienia, a dziś wprost usłyszałam, że mam spasione dziecko...bo ich dziecko/wnuczek w podobnym wieku waży 8 kg...tyle, ze mój mierze tyle co 1,5 roczne, bądź dwuletnie dziecko. jest masywny, ale nie gruby, ale zaczynam w końcu głupieć skoro na każdym kroku słyszę, że to kloc. doszło do tego, ze się wstydzę przynać ile waży:(

Gość xcfvgbhnjm
Twój synek waży tyle co moja dwuletnia córka. Fakt, jest trochę ciężki ale ma 92 cm więc to nie jest klocek !! Olej durne docinki życzliwych.

Gość khkjhgj
troche sporo.....polecam konsultacje z endokrynologiem bo wzrostem dziecko jest bardzo duzo za siatka centylowa....

No ta ja Ci udzielę dobrej rady, sprawdzonej - moja córka jest wg innych drobna, a wcale nie, bo wymiary ma idealne do swojego wieku, wzrost i waga wzorcowa wg siatki centylowej i opinii lekarki. No ale inne mamy uważają inaczej i na takie głupie gadanie ja reaguję pierwsza, czyli zaczynam narzekać jakie to moje dziecko małe, chude nie rośnie, wszystkie dzieci takie wyrośnięte, a moje nie, buu. No i po docinkach, wytrącam gderaczom broń z ręki i mam spokój, bo zaczyna się pocieszanie, że nie jest tak, wcale tak źle nie wygląda i takie tam. Więc może spróbuj ponarzekać, a skończą docinać, poczują się spełnione, dowartościowane i będziesz miała spokój.

Gość mamakate
tak, wzrostem jest sporo poza, ale pediatra nic na to nie mówi:(

Gość khkjhgj
falea...to najgłupszy sposób o jakim slyszalam...upokarzasz dziecko i nic wiecej....

Nie sluchaj glupich komentarzy!!! Wazy 12kg, ale tez ma az 92cm. To bardzo wysokie dziecko!!!! Wiec napewno nie jest gruby!!!! a ja bym nawet powiedziala, ze szczuply :) (moja chrzesnica ma 2lat i wazy 12kg i ma 92cm, a chudzinka z niej straszna :) ) Dla porownania moj 14miesieczny synek wazy jakies 14kg i ma 83cm. Jest poprostu nabity, a do tego duzy sie urodzil. W koncu dziecko przystopuje i rowiesnicy dobija do niego/do niej waga i wzrostem :) A wstydzic nie ma sie czego :):):):):) A tak wogole to policz sobie, ze dziecko w przeciagu pierwszego roku zycia powinno potroic wage urodzeniowa!!! Moj sie urodzil 4240 i po roku wazy wlasnie cos ok 12,7kg zatem wytlumaczylam kazdemu, ze z nim wszystko ok :)

Gość olej to kobieto
to ile ma ważyć dziecko jak ma 92 cm? waży odpowiednio do wzrostu. Może ma to po Was albo dziadkach... jeśli zachowuje się i rozwija prawidłowo, to czym tu się przejmować - dla świętego spokoju idź do pediatry i porozmawiaj ze specjalistą a nie sugerujesz się ochami i achami innym mamusiek.

Wczoraj widziałam na placu zabaw dziewczynkę, która wzrostem dorównywała mojej 3,5-letniej córce, wagą również a miała.... 12 miesięcy! W szoku byłam, jeszcze nie chodzi a ma ubrania na 98/104 !!! Wyglądem twarzy też jest bardziej dojrzała, tylko oczy zdradzają, że coś jest nie halo ;) Szok normalnie szok! Albo na własnym przykładzie, córcia 3,5 roku waży ok.16,5-17 kg, ma 100 cm wzrostu, syn szwagierki lat 5,5 waga 17 kg wzrost 104 cm. Bywa różnie. Moja córcia jest nieco ubita, ale nie żeby gruba czy pulchna, pediatra mówi, że na siatkach jest w sam raz. Nie przejmuj się.

Gość fakt duzyy
mój ma 2 latka i ma 88 cm i waży 12 kg, ale wcale nie jest gruby. więc skoro twój jest jeszcze wyższy to na pewno przy wadze 12 kg nie ejst gruby tylko po po prostu duży.

khkjhgj- a niby ja upokarzam? to głupie komentarze "życzliwych" są upokarzające, a ja nie dopuszczam do ich wygłaszania i jak na razie dobrze mi to wychodzi, bo jak już słyszę - a bo nasza Ania, to taka duża, a przecież rok młodsza, to wtedy stosuję standardowy zestaw narzekań i mam spokój. Moje dziecko ma idealne wymiary i ja oraz osoby bez kompleksów o tym wiedzą, a reszta niech się goni, że tak powiem. A na - jeszcze nie mówi? - mówię - ale za to jest ładna - też działa ;)

Gość do mamakate
Twoje dziecko jest b duze poza siatkami centylowymi - idz do lekarza, najlepiej jakeigos dobrego i pogadaj z nim na ten temat. Otylosc u dzieci nie jest wyznacznikiem zdrowia, wrecz przeciwnie! Wiem, ze komentarze moga bolec, ale nie bierz ich do siebie tylko zastanow sie nad rozwojem dziecka, jego dieta i aktywnoscia fizyczna! Moja corka ma 11 miesiecy i wazy 10 kg przy 76 cm a ja sie boje ze jest za duza i zbyt pulchna!

Gość mamakate
dzięki mamy za pocieszenie, dla mnie takie gadanie to szok, bo ja byłam noramlnie dumna z mojego syncia, ze tak ładnie nam rośnie, wygląda fajnie, jest taki zgrabny z ta swoją masą i wzrostem, ja mam 173 cm wzrostu, a mój maż 182 cm, więc nie jesteśmy jacyś mega wysocy. no a moj syncio urodził się z masą 3740 g i wzrostem 57 cm

a moj synek ma 4 mc i wazy 8700 g, wzrost 66 cm :) no i tez sie wszyscy dziwia ze taki duzy, no ale ja i moj maz dosyc wysocy jestesmy

nie przejmuj się tym co inni mówią! twój syn dobrze waży jak na swój wzrost! mój obecnie ma 20 miesięcy mierzy ok 95 cm i waży 12,5 kg, jak miał 13 to ważył nie wiele mniej bo 12 kg i mierzył ok 88-90 cm. obecnie jest bardzo szczupły, wręcz chudy1 wszystkie żebra mu widać :P nóżki ma jak patyczki i tylko na buzi kluseczkiem jest, a tak chudzinka straszna! co do komentarzy osób postronnych to ostatnio w parku starsza kobieta zapytałą się co z moim dzieckiem jest nie tak, czy jest na coś chore? spytałam o co jej chodzi a ona że przecież on nie mówi! że dlaczego 3 latek nic nie mówi? to jej grzecznie odpowiedziałam ze on nawet 2 lat jeszcze nie ma. więc baba oczy jak 5 zł zrobiła, bo jej 3 letni wnuczek był niższy od mojego 20-miesięczniaka :P

do mamakate - ale o jakiej otyłości mówisz! przecież to dziecko nie jest otyłe! ono jest bardzo wysokie a przy tym wzroście taka masa jest ok! Twoje dziecko jest fakt dość pulchne, ale wcale nie takie wysokie. twoje dziecko waży tylko 2,5 kg mniej od dziecka autorki ale jest jednocześnie aż o 16 cm niższe!!!

Gość mamakate
do - do mamakate -----> ale on nie jest otyły, właśnie każdy patrzy tylko po wadze i widze, ze ty też, bo można powiedzieć, ze jest wysoki, nawet bardzo, ale jeśli 12,5 kg waży przy 92 cm, to jak może być gruby? nie moge mu jedzenia ograniczać, dużo biega i ogólnie uważam, że nie je jakoś sporo, 2xmleko po 180 ml, jebłko, banan, lub inne owoce i obiad to jakaś zupka lub miesko z ziemniaczkami i warzywa do tego, czy to tak wiele?

Moj syn jest podobnej postury co Twoj :) Ma 88cm i prawie 14kg. ma mozna budowe ciala i po prostu nie widac po nim tej wagi. Bylismy ostatio u pediatry to powiedziala ze wszystko OK. Wiec sie nie martwie. Mam drodnego chlopa z czego jestem bardzo zadowolona bo chuchra nie maja powowdzenia u kobiet a wysocy faceci i owszem. Nie martw sie, jest zupelnie normalny. A na docinki reaguj ostro!!! Mnie niekt nie odwazylby sie czegos takiego powiedziec bo kazdy kto mnie zna wie co moglby uslyszec.Ale mimo to jestem lubiana . Nie daj sobie wejsc na glowe.

Gość xcfvgbhnjm
Moja córka ma 12 kg i 89 cm. Jest szczupła ale nie chuda. Takze biorąc pod uwage wage i wzrost Twojego dziecka to jest w normie !!! Po prostu jest większy niż inne dzieci w jego wieku :) Nie masz czym sie stresować.

Gość mamakate
ehhh a wiecie co najbardziej mnie wkurza jak ktoś przyjdzie do nas albo kogos spotkamy, to od razy tekst - "oooo!jaki duży, widać, ze dobrze je" albo "nooo problemów z karmieniem w ogóle nie macie" i zawsze się tłumaczę, ze przecież on ma 92 cm, i mam juz tego kurna dość:(

Gość po coooo
Czym Ty sie martwisz, Twoje dziecko jest po prostu zadbane! Jest dużym chłopczykiem i tyle! To jest powód do dumy!

no to nie tłumacz :) powiedz "a i owszem bardzo ładnie je, rośnie i jestem z tego dumna" i tyle. po co się tłumaczysz?

Gość elelemele kuku
sluchaj, ale skoro ludzie przychodza i PATRZAC na dziecko stwierdzaja, ze jego waga jest ponad norme, to musi byc cos nie tak widza naocznie - wiec komentuja nie wiem, dlaczego w tych czasach tyle wyrosnietych dzieci jest, pewnie wplyw jedzenia, hormonow przekarmione, otyle dzieci budza moja awersje, bo nie ma nic dobrego z tego potem, tylko problemy z nadwaga i zdrowiem smutne, ze do matek nic nie trafia i udaja, ze nie ma problemu - ze to inni sie myla ale najczesciej to one sie myla, zapatrzone w dziecko jak w obraz, podczas gdy rosnie - bez obrazy - 'mutant'!

Się przejmujesz... Dzieciak po prostu będzie duży. Wysoki, postawny, silny. Kawał chłopa. Chociaż mam takiego kolegę w pracy, co wygląda jakby go w dzieciństwie rozciągali - ze dwa metry, skóra i kości. Jak mi pokazał fotkę z dzieciństwa to myślałam że się skicham ze śmiechu - taka kulka tłuszczu... Ciesz się, bo jak się Twojemu wzrost i waga utrzyma to w szkole nikt mu nie podskoczy, no bo jak?

Gość Mój synek to chucherko
Ma 1,5 roku a waży tylko 9,8 kg. Ma 80 cm wzrostu,i co mam zrobić? Z Twoim synkiem wszystko ok,poza tym popatrz na siatki centylowe w książeczce zdrowia swojego dziecka. Mój i wzrost i wagę ma na ostatniej poniżej średniej

A widziałam niedawno w pracy (hipermarket. dużo widać) bobo na oko półroczne, szersze niż dłuższe, a w łapce ( i w buzi) lizak jak 5 złotych. Inteligencję mamusi pominę milczeniem.

Ludzie czasami patrzą na jeden wymiar i głupio dogryzają. Koleżanka zawsze się mnie czepiała,że mam rozmiar buta 38 a ona 36, tylko nie patrzyła już na to, że jest ponad 20 cm niższa. :o

Gość elelemele kuku
singri - bzdury gadasz. wcale nie znaczy, ze jak roczniak jest potezny, to bedzie taki w szkole. raczej moze byc gruby... chlopcow 'wyciaga' w podstawowce, a potem w szkole sredniej. moj maz byl drobny jako dziecko, a w LO byl juz najwyzszy w klasie, postawny i reprezentowal szkole w koszykowce. nie ma reguly.