Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wioloetta

kto sie zna na płacach? chodzi o zwolnienie lekarskie przy zmianie pracodawcy

Polecane posty

Gość nie wioloetta

pytanie brzmi: czy wynagrodzenie u poprzedniego pracodawcy wlicza się do sredniej przy wyplacaniu chorobowego u obecnego pracodawcy?

Gość nie wioloetta
oj przepraszam, puściłam bąka-śmierdziela, mam nadzieję, że Wam nie przeszkadza...

nie wlicza się. Wlicza się tylko i wyłącznie to wynagrodzenie które otrzymujesz od pracodawcy u którego jestes na L-4.

Gość nie wioloetta
ilka -dziekuje :)🌻 ...czyli taki czlowiek co to stracil prace i dostal mniej platna traci na tym takze :(... ale lipa, nie?

Gość nie wioloetta
:) a moze wiesz jak jest z wyczekiwaniem, moglabym podac przyklad?

jeżeli między ustaniem zatrudnienia a ponownym zatrudnieniem nie mineło 30 dni to nie ma okresu wyczekiwania. jeżeli natomiast przerwa pomiędzy zatrudnieniem była większa to okres wyczekiwania wynosi 30 dni :). Jeżeli o to chodziło to spoko a jeżeli nie to zarzuć przyklad. :)

Gość nie wioloetta
jesli ktos mial tak: do 31.03-praca 15.04-17.05 praca 15.05-31.05zlecenie 2.06-31.07praca i chorowal w czerwcu to mu zaplaca za chorobe?

Gość nie wioloetta
zwolnienie lek.25.06

A jak miałaś umowę zlecenie to podlegałaś ubezpieczeniu chorobowemu czy nie?? od kiedy podejmujesz nowe zatrudnienie??

Gość nie wioloetta
zlecenie bylo u nowego pracodawcy a w tym czasie kilka dni sie pokrywalo z praca u starego

Gość nie wioloetta
bylam zgloszona do chorobowego obowiazkowo, bo myslalam, ze tamtem pracodawca juz rozwiazal ze mna umowe a potem sie okazalo, ze pare dni sie pokrywa

umowa o pracę może się pokrywać z umową zlecenia. Także tu nie ma problemu. piszesz że pracowałaś do 31 lipca, więc jeżeli do 30 sierpnia nie będziesz miała nowej umowy o pracę to będziesz musiała czekac te 30 dni - za chorobę zapłacą Ci dopiero jak minie ten okres wyczekiwania 30 dni. a jeżeli masz już nową umowę o pracę to jak się rozchorujesz to normalnie beda płacić

Gość nie wioloetta
ej, ale ja sie pytam o 25.06, bo mi nie chca zaplacic za ten dzien za chorobowe ps.dziekuje za odpowiedz, tez sie przyda

Gość nie wioloetta
czyli jak umowe mialabym od 31sierpnia to za chorobe zaplaca mi dopiero gdybym sie rozchorowala chyba 1pazdziernika tak?

powinni zapłacić ponieważ nie było przerwy dłuższej niż 30 dni miedzy jednym a drugim zatrudnieniem. Zadymiaj ile się da a co sobie myslą. Zerują na niewiedzy pracowników

tak dokładnie ponieważ przerwa już będzie dłuższa niż 30 dni :(. Jeżeli rozchorujesz się we wrześniu to bedziesz miała nieobecność usprawiedliwioną niepłatną niestety.

Gość przecież chorujesz
u nowego a nie u starego. Ale dziwne pytanie

Gość nie wioloetta
dziekuje :)... tam mi wydali z opoznieniem swiadectwo i tu baby sie na mnie patrzyly jak na ostatnia swinie, ze sie upominam o ten 1dzien zwolnienia jak im donioslam swiadectwo

Gość do Ilka 1779
wracam po macierzynskim, ale moje stanowisko pracy zostalo rozwiązane, pracodawca zaproponuje mi inne które mi po prostu nie odpowiada, dodam ze nie jest to niższa posada, powiedzmy na równi, czy mogę odejść i zarządać odprawy?

świadectwo pracy powinni mieć dla Ciebie gotowe 31 lipca więc co to za opóźnienia. ewentualnie powinni do 7 dni wysłać swiadectwo pocztą za zwrotnym potwierdzeniem odbioru :)

odprawa należy się przy umowie na czas nieokreślony i jeżeli zwalnia Cię pracodawca. więc pozostaje Ci ewentualnie iść na wychowawczy i zajmować się maleństwem. Tylko niestety kasy żadnej nie zarabiasz wtedy.

Gość tdo ilka 1979
mam umowę na czas nieokreślony, no tak ale czy mam obowiązek przyjąć te nowe stanowisko? na wychowawczy nie chce iść

teraz nie powiem Ci dokładnie (musiala bym sprawdzić w KP a nie mam w domu) ale z tego co pamiętam to pracodawca powinien przyjąć Cie na tych samych warunkach jak byłaś zatrudniona przed macierzyńskim. ogólnie jak Ty się zwolnisz to nie licz na żadną odprawę.

Gość nie wioloetta
a co to znaczy, ze w podstawie wymianru uwzglednia sie skladniki wynagrodzenia po uprzednim uzupelnieniu?

Witam, Do nie wioloetta chodzi o to że jeżeli zaczełaś pracę np w połowie miesiąca to w przypadku obliczania podstawy do chorobowego to ten miesiąc w którym zaczełaś pracę trzeba będzie dopełnić do pełnej kwoty którą powinnaś zarobić w przypadku jakbyś pracowała cały miesiąc. Poprostu pracownik nie może być stratny przy obliczaniu podstawy do chorobowego. mam nadzieje że zrozumiałaś ten misz masz który wylałam :) jak nie to dopytuj :)

P.S. dotyczy to też przypadku kiedy byłaś chora i wynagrodzenie za czas pracy jest niższe to też się dopełnia. Jeszcze jest jedna kwestia. jeżeli pracowałaś mniej niz połowę miesiąc to się nie dopełnia tylko omija ten miesiąc a jeżeli pracowałaś więcej niż połowę miesiąca to się dopełnia do pełnej wysokości.

do tdo ilka 1979 znalazłam takie coś: Z dniem 1 stycznia 2009 r. stan prawny uległ zmianie wobec wprowadzenia nowego przepisu art. 1832 K.p. Zgodnie z jego brzmieniem, pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu. także pracodawca musi przyjąć Cie spowrotem ale jak nie ma juz Twojego stanowiska musi zaproponować Ci równorzędne stanowisko. Pracodawca powinien dać Ci wypowiedzenie zmieniające warunki pracy i płacy. Jeżeli nie przyjmiesz nowych warunków (musisz napisać stosowne oświadczenie przed upływem połowy okresu wypowiedzenia) to umowa rozwiąże się z upływem okresu wypowiedzenia. Aha takie wypowiedzenie zmieniające powinno zawierać pouczenie iż jeżeli nie odpowiesz negatywnie na to wypowiedzenie do połowy okresu wypowiedzenie jest to równoznaczne z przyjęciem warunków. Jeżeli nie ma takiego pouczenia to negatywną odpowiedź możesz dac w każdej chwili oczywiście okresu wypowiedzenia.

Gość nie wioloetta
to znaczy liczy sie od pelnej podstawy, tak? tyle, ze za te ilosc dni co pracowalam? ps.dziekuje za odp.🌻

tak od pełnej podstawy się liczy. nie za bardzo zakumalam o co chodzi z druga częscia pytania :)