Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa mamusia

dzieci z mama w szpitalu czy osobno?

Polecane posty

Gość Ciekawa mamusia

Jak to wyglada na porodowce?? dzieci sa zosatwiane z mama w jednej sali czy zabierane na no i podawane tylko do karmienia?? Sale sa pojedyncze czy kilkuosobowe?? Czy to zalezy od porodowki?

Gość Boze jakie wy jestescie
Kobieto nie ma ameryki,dziecko jest z toba i radz se sama....

przy cc na pierwsza dobe dziecko tylko podawane jest do karmienia a potem radzic musisz sobie sama, przy sn dziecko jest z toba odrazu

Gość taaaaaaaa jasneeeeeee
tak to było 30 lat temu . teraz nie ważne jak sie czujesz, musisz sama ogarnąć dziecko , przychodzą tylko na kąpanie, ale nie łudź sie robią to tak szybko że na pewno nie zapamietasz :)

zależy od szpitala. tam gdzie ja rodziłam dziecko było z mamą przez cały czas, no chyba że miało żółtaczkę i musiało być zaświetlane, ale jak nie to cały czas przy mamie. ale są też takie gdzie dziecko jest na oddzielnej sali. sale zwykle kilkuosobowe.

Gość Ciekawa mamusia
Je nie rodizlam w Polsce i dziecko maial 24 h na dobe przy sobie, chyba, ze chcialam np pojsc pod prysznic to wtedy moglam je powierzyc pielegniarce. A moja kolezanka urodzila w PL i dziecko miala zabierane na noc i dokarmiane. Efekt jest taki, ze wrocila do domu a dziecko darlo sie cala noc i ona sobie zupelnie nie mogla z nim poradzic. DLatego pytam jak to wyglada.

w większości szpitali dziecko jest od razu z matką przez 24h przy cesarce pierwsze 24h masz luz, z przerwami właśnie na prysznic matki czy na ewentualne naświetlanie przy żółtaczce :) ale w większości i tez zależy czy poród jest o czasie czy wcześniej no bo jak wcześniej to wiadomo że dzieciątko leży na sali specjalnej z inkubatorami (znam to z doświadczenia nic miłego)

Zależy od szpitala ;) Miałam cc i od samego początku dziecko było ze mną.Oczywiście przez pierwsze godziny przychodziły położne i pomagały przy dziecku.

a u mnie w szpitalu jest tak że dziecko dają na karmienie tylko i jak masz ochote się nim zająć... pobyt w szpitalu po porodzie to czas na regeneracje sił (tak tam mówią), dodatkowo na odwiedziny nie można wejsć na oddział, dziecko widzisz tylko przez szybę(odwiedzający), bo taka osoba z zwenątrz przynosi bakterie i zarazki na oddział... i dla mnie wszystko to ma sens... teraz tez tam będę rodziła :D

Gość jak rodziłam pierwsza dwójkę
to byli ze mną od samego początku i musialam sobie radzić sama bo położne miały wszystko gdzieś. Teraz wybrałam szpital, w którym mam wybór czy chce dziecko cały czas przy sobie czy chcę oddać położnym, np na czas mojej kąpieli.

ja mialam cc i po porodzie dziecko na sali bylo ze mna jesli mial mi kto podac np jak maz siedzial ze mna jedynie na noc pierwsza dobre po bylo zabrane a potem jak juz wstawalam nnormalnie synek byl ciagle ze mna jeden dzien byl jedynie naswietlany bo zoltaczke mial wiec tylko an karmienie przynosily polozne. A sale byly dwuosobowe

Nie rodzilam w Polsce, ale powiem ja to u mnie wygladalo Mialam CC, pol rodziny juz przed operacja bylo pod szpitalem, choc prosilam aby tak nie bylo:-) Corka byla ze mna caly czas, od momentu mojego powrotu z sali operacyjnej. Mialam swoj pokoj dla siebie i mojej osoby towarzyszacej. Na oddzial byli niestety wpuszczani wszyscy goscie, wiec mialam obstawe non stop. W szpitalu spedzilam 2 noce, ktore byly nieprzespane!! Pierwsza noc - tesciowa chrapiaca na lozu obok. Druga noc - bezsennosc z przemeczenia. Ale po pol roku bardzo milo to wszystko wspominam :-) Jestem jednak za absolutnym zakazem odwiedzin, oczywiscie ojciec dziecka nie zalicza sie moim zdaniem do gosci.

Gość bdee
ja rodziłam wprawdzie już dawno( 12 lat temu) i dziecko dostałam kilkanaście godzin po porodzie..wypisano nas do domu w 4-tej dobie życia...syn miał żółtaczkę ...żadnych naświetleń...i jeszcze przez 3 tyg. ta żółtaczka się utrzymywała...dodam, że dziecko było małe (2500kg/50cm) i nawet przez myśl nikomu nie przeszło, by choc na chwile ogrzać je w inkubatorze...a dostało 9/10 w skali apgar...bo szybko się wychładzało...mam nadzieję, że w dzisiejszych czasach lepiej zajmują się maluszkami w szpitalu...

Gość zalezy od szpitala
w szpitalu w ktorym ja rodzilam byl oddzial noworodkowy i tam dzieci byly, przynoszono je tylko na karmienie i oczywiscie na prosbę, byly babki co chcialy miec dziecko non stop na sali i mialy...ja korzystalam ze ktos sie mala zajmuje i probowalam odpoczac, przynoszono mi ją tylko na karmienie..

wszystko zależy od szpitala.Mnie w pierwszej dobie w ogóle nie chciano dziecka dać mimo, że chciałam zobaczyć pielęgniarka "przemyciła" mi moje własne dziecko po cichu "żeby inne nie widziały".A kolejna pielęgniarka, z dziennej zmiany - powiedziała, że nie dadzą mi dziecka dopóki sama nie będę w stanie po nie pójść.

dodam, że byłam po cc i niespecjalnie dobrze znosiłam ból

Rodziłam dwa miesiace temu. O 4 20 miałam cc o godz 9 juz przyniesli mi malego, dobrze, ze był ze mna mąż, bo nie dałabym rady sie nim zająć, ledwie lezałam :/ Na noc tez chcieli mi go zostawic, ale poprosiłam o zabranie , zebym mogła sie wyspać, przed cesarka , 10 godzin probowałam urodzic naturalnie,- wiec troszke byłam zmeczona. Po tej nocy , dziecko non stop ze mna, gdy chciałam sie wykapac, musiałam prosic dziewczyny z sali zeby zwrocily uwagę, albo robic to gdy w szpitalu był maż. Moj synek miał zółtaczke, naswietlać go musiałam ja - dzień i noc, wstawać, wyjmować , karmic i znowu pod lampy, bo połozne sie tym nie interesuja. Mały był zabierany tylko na kapanie A sale nawet 6-7 osobowe i całe pielgrzymki odwiedzajacych , nie rozmumiem tego, kobieta 2 godz po porodzie, a tu jej sie zwala cała 10 osobowa rodzina, nawet kilkuletnie dzieci. :/

Gość to byl koszmar....
mi dali mala na caly czas, mimo cieziego porodu z utrata krwi i omdleniami.. to byly najgorsze 3 doby w moim zyciu, bez chwili snu po ciekzim porodzie.. teraz juz bym szukla takiego gdzie dzieci zabieraja, daja matce wybor! i chwile wytchnienia

Gość mammmmmma
13 lat temu to sama prosilam by jak najszybciej dano mi dziecko po cc, doprosilam sie na 3 dobe a teraz ponoc po kilku godzinach daja choc jesli znowu bede miec cc to wolalabym chyba odpoczac, starsza du** juz jestem :D

"Jestem jednak za absolutnym zakazem odwiedzin, oczywiscie ojciec dziecka nie zalicza sie moim zdaniem do gosci." matki które z różnych przyczyn nie mają przy sobie ojców dzieci (porzucili je, wyjechali do pracy, leżą chorzy) mają sobie radzić samotnie?... trzeba bylo stanowczo potraktowac wizytacje rodzinne i wyrzucic ich z sali jesli sobie towarzystwa nie życzyłas...

"w większości szpitali dziecko jest od razu z matką przez 24h przy cesarce pierwsze 24h masz luz, z przerwami właśnie na prysznic matki czy na ewentualne naświetlanie przy żółtaczce " MAMI u mnie w szpitalu naswietlanie dziecka odbywało się przy matce.. A ja musiałam syna nosić juz 10godzin po cesarce,bo mi wył z głodu i żadna się nim nie zajęła i nie rozumiały,że moje dziecko nie umie ciągnąć piersi i jest głodne.

Do to byl koszmar-Ja wypisalam sie na wlasne żądanie w 4 dobie mimo stanowczego zakazu ordynatora.Nie spałam 3 noce,bo mały non stop wył..I też ich nic nie obchodzilo

Ja rodziłam pierwsze dziecko 10 lat temu i drugie - 3 miesiące temu. W obu przypadkach cc. Dziecko miałam przy sobie za każdym razem w 2 godziny po porodzie, z tym że przez pierwsze 12 godzin miałam zakaz wstawania i położne przy mnie zajmowały się dzieckiem i później przez kolejną dobę również położne robiły wszystko przy dziecku - przy łóżku miałam dzwonek i jak dziecko płakało to dzwoniłam, a położna przychodziła przewinąć dziecko i podać do piersi. No i oczywiście przez cały pobyt w szpitalu położne kąpały dziecko. Przy pierwszym dziecku leżałam w sali 3-osobowej, a przy drugim w 2-osobowej. Dodam, że rodziłam w zwykłym, państwowym szpitalu.

Gość lolitttta
Ja miałam cc i jakieś pół godziny po porodzie dziecko było przy mnie... Męczarnia...

Ja miałam poród z komplikacjami zakończony CC. Pierwsza doba luz, przystawianie tylko do karmienia. Potem musiałam nagle wstać i wszystko sama robić przy dziecku, chociaż ledwo się ruszałam, również w nocy. Zakaz odwiedzin bez wyjątków sprawił, że dni spędzone z dzieckiem w szpitalu wspominam gorzej od samego porodu.